Köpeklerde Sallanma Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Sallanma Hastalığı

Köpeklerde titremenin çoğu nedeni, genellikle zararsız olsa da köpeklerde sallanma hastalığı şüphesi varsa, muhakkak bir veterinere götürülmesi gerekir. Bir köpeğin titremesine neyin neden olduğunun bulunması ve buna göre tedavi uygulanması önemlidir.

Köpeklerde Sallanma Hastalığı Belirtileri

Shaker sendromu olarak da adlandırılan hastalık; bir köpeğin tüm vücudunun sallanmasına neden olur. Sebellum iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Ve idiyopatik srebellit olarak da bilinmektedir.

Köpeklerde sallanma hastalığı belirtileri cinsiyet fark etmemektedir. Genç, küçük ve öncelik olarak beyaz köpeklerde ani olarak çıkar. Bischon Frise, Fino, Samoyed gibi ırklarda görülme oranı yüksektir.

Genel belirtiler arasında;

  • Çoğunlukla rastgele hızlı göz hareketleri ve vücut titremesiyle başlar.
  • Titremelerin şiddeti, birkaç gün içinde artar ve tedavi edilene kadar stabilize olur.
  • Genellikle düşük vücut ısısı (hipotermi), endişe belirtileri ile karıştırılmaktadır.
  • Heyecanlanma, endişe duyma, soğuk gibi nedenler de sallanmaya ve titremeye neden olur.

Bunun yanında titremeyle birlikte ağır bazı tıbbi durumlar da ortaya çıkar. Buna göre;

  • Distemper: burun akıntısı, öksürme, ateş, letarji, iştah azalması, kusma, göz akıntısı şeklinde kendini gösterir.
  • Mide bulantısı: bir ilacın yan etkisi, aşırı yeme, karaciğer ve böbrek hastalığı, zehirli bir maddenin enjekte edilmesi gibi nedenlerdendir. Dudak şapırdatma, salya akıtma, sık yutma ve kusma olarak tanımlanmaktadır.

Özellikle kısa tüylü bir evcil hayvanınız varsa ya da geçmiş zamanlarda sinirsel titremeler sergilemişse, bunun yanında titreme sinir sisteminin diğer koşullarının da bir işareti olarak düşünülmektedir. Bu yüzden titremeleri hızlıca tespit etmek ve tedavi ettirme önemlidir.

Sallanma ya da shaker sendromunun kesin nedeni bilinmese de nonsüpüratif ensefalomiyelit olarak tanımlanmaktadır. Hafif merkezi sinir sistemi iltihabıyla da ilişkilendirilmektedir. Bazı ırklarda sıklıkla görülmesi sebebiyle, shaker sendromunun doğuştan gelme olasılığı yüksektir.

Köpeklerde Sallanma Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde sallanma hastalığı teşhis ve tedavisi önemlidir. Semptomların başlamasına kadar, evcil hayvanınızın fiziki ve davranışsal sağlığını kontrol etmeniz gerekir.

Veterinere götürdüğünüzde;

  • Kan kimyasal profili
  • Tam kan sayımı
  • İdrar tahlili
  • Elektrolit panel gibi laboratuvar testleri alınır.

Fiziki muayene yapılmaktadır. Gerektiğinde köpeğinizden beyin omurilik sıvısı alınmaktadır. Buna göre teşhis konmaktadır. Köpeğinizde oluşan titremelerin nedenleri arasında kaygı ya da korkuya kapılma hipotermi olur. Erken teşhis ile tedavi çok daha kolaydır.

Köpeklerde sallanma hastalığı tedavisi için; titremenin şiddeti ve köpeğinizin genel durumuna bağlı olarak ayakta ya da klinikte tedavi edilebilir. Köpeğinizde titremeyle beraber enfeksiyon varsa, köpeğiniz klinikte tedavi görmelidir.

Nörolojik shaker sendromunun ilk tedavisi; vücuttaki inflamatuar yanıtı azaltmak adına kortikosteroidler kullanmaktır. Birçok köpek, bu durumda bir iki hafta içinde tedaviye cevap verir.

Bazı durumlarda köpekler ilk tedavi aşamasına cevap vermemektedir. Steroidlerin kullanılmamasına kadar, birkaç ay içinde aşamalı olarak semptomlar azalmaya başlayacaktır.

Semptomların tekrarlaması durumunda ise; steroid tedavisine tekrar başlanır ve bu sefer steroid tedavisi çok daha uzun devam ettirilir. Teşhis ve ilk aşama tedavinin ardından, kortikosteroid tedavisi bazı köpeklerde ömür boyu sürebilir.

Tedavi süresi boyunca köpeğin iyileşme döngüsü düzenli değerlendirme ve planlamalar içinde sürdürülmektedir. Bunun nedeni ise; kusma, ülser, gastrointestinal kanama ya da ishal gibi olumsuz yan etkilerin olup olmayacağını izlemek ve anında müdahale etmek içindir.

Köpeklerde Sallanma Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpek sahibi olanlar; köpeklerde sallanma hastalığı nasıl geçer konusunu merak edebilir. Sallanan bir köpeğin tedavisi, altta neyin yattığına bağlı olarak gelişir. Üşüyen ya da heyecanlanan bir köpeğin tedavisi; onu ısıtmak ya da sakinleştirmek kadar basittir.

Isıtma ya da sakinleştirmenin yetmediği dönemlerde bir veterinere gitme zamanı gelmiş demektir. Bir veteriner kontrolüne getirmenizi gerektirecek bazı uyarı ipuçları vardır.

  • Köpeğinizin titremesinin yanında; uyuşukluk, kaygı hissi, kusma, ishal ya da topallama gibi farklı semptomlar oluşuyor olabilir.
  • Köpeğinizde oluşan titreme; köpeğinizin uyku ya da oyun zamanını engellemeye başlar.
  • Köpeğiniz, beslenme sırasında olağan dışı şekilde yeme sonrasında titremeye başlayabilir.
  • Köpeğinizde titremeyle birlikte sıkıntılı tavırlar oluşuyorsa mesela; nefes nefese kalmak, dudak yalamak ya da çok geriye çekilmiş kulaklar varsa, sakinleştirici sinyalleri göz ardı etmemeniz gerekir.

Köpeğinizde bir hastalık ya da bir yaralanma durumu olduğunda, tedavi için muhtemelen bir veteriner yardımına ihtiyacınız olacaktır. Veterinere götürdüğünüzde; titremenin altında yatan nedenler araştırılır. Bunun için fiziki muayene yapılır. Gerekirse köpeğiniz dinlenme, masaj ya da ameliyat önerilebilir.

  • Köpeğinizin sallanmasını önlemek için, köpeğinizdeki titreme nedenlerinin araştırılması çok önemlidir. Köpeğinize sıcak, rahat ve sallanmayı önleyici bakım konusunda özen göstermeniz gerekir.
  • İyi egzersiz yapmalı, toksik atıştırmalıklardan uzak tutulmalıdır.
  • Köpeğiniz, genelleştirilmiş tremor sendromuna da yatkın olur.

Diğer yandan köpeğinizdeki titremeye; davranış değişiklikleri yanında, başka semptomların da eşlik etmesi durumunda ya da yeni bir gıda aldıktan sonra başlamışsa, kısa süre içinde veterinerden yardım almanız gerekir.

Köpeğinizde meydana gelen titreme, basit genelleştirilmiş tremor sendromu ya da soğuk algınlığı gibi bir vaka olması muhtemel olmasına rağmen; aynı zamanda çok ciddi hastalıkların, kaygı ve korkunun belirtileri de olabilir.

Köpeklerde Sallanma Hastalığı Öldürür mü?

Genellikle belirli hastalıklara karşı aşılanma gerekir. Köpeklerde sallanma hastalığı; shaker sendromu olarak adlandırılmaktadır. Ve genelleştirilen baş ve vücut titremelerinden meydana gelir.

Kesin nedeni bilinmediği için idiyopatik olarak adlandırılan bu durum, West Highland White Terrier gibi küçük beyaz köpekleri, daha fazla etkiler. Ancak herhangi bir renk ve cinsteki köpeği de etkiler.

Normal titreme ve sallanma; kasların tutulduğu ve köpeğin hareketlilik ve çevresiyle olan farkındalığını kaybettiği bir nöbetten oldukça farklıdır. Yavru köpeğinizin bir nöbet geçirdiğinden şüphelenmeye başladığınızda, kısa sürede veterinere götürmeniz gerekir.

Köpeklerde sallanma hastalığı öldürür mü konusu, sallanma nöbetleri geçiren köpek sahiplerinin merak ettiği konuların başında gelir. Evcil hayvanlarda kontrol edilemeyen kafa sallama gibi durumlar, sahiplerini oldukça çaresiz bırakmaktadır.

Bazı köpekler başlarını iki yana sallarken, bazılarında ise aşağı yukarı sallama durumu görülmektedir. Her iki durumda da bu titremelerin neden oluştuğu konusunda herhangi bir bilgi olmamakla birlikte, teoride bu titremeler zararsızdır. Ancak kafa sallamayla birlikte farklı semptomlar da yani kusma, ishal, iştahsızlık gibi durumlar da görülüyorsa, köpeğinizin bir veterinere gitmesinde fayda vardır.

  • Köpeğinizde can sıkıcı titremeler başlamışsa, sahiplerin sakin kalmaları çok önemlidir. Kafanın sallanması, evcil hayvanınızı etkilemez. Ancak çevresindeki insanların panik yapması, titremelerinin daha fazlalaşmasına yol açar.
  • Titreme ya da sallanma esnasında; baş dışında köpeğinizin vücudunun hangi bölgelerinin titreme ya da sallanmadan etkilendiği gözlemlenmelidir.
  • Tipik olarak meydana gelen bir baş sallama sendromu çoğunlukla 3-4 dakika sürer. Köpeğin sallanması bittiğinde, sanki hiç titreme yaşamayan gibi normale dönmektedir. Eğer sallanmadan köpeğiniz etkilenmişse, muhakkak veterinere götürülmelidir.
  • Köpeğiniz günde birkaç kez ya da birkaç günlük süreyle titreme nöbetine geçiyorsa, bu durum veteriner gitmeniz için en ideal zamandır. Çoğu köpek veterinerde titreme yaşamadığından, titreme anını videoya almak önemlidir.

Hastalık Hakkında

Birçok köpek sahibi tarafından, evcil hayvanlarının tekrarlayan baş sallanmaları ve titremelerinden sıkıntı yaşadıkları görülmüştür. Böyle bir durumda titreme ve sallanmaların detaylı bir günlüğünün tutulması, veteriner için teşhis koymada önemli bir referans olacaktır.

Sallanma nöbetleri hayati tehlike oluşturmaz. Bunun anlamı ise, köpeğinizde uzun vadeli etkileri olmayacağıdır. Ancak sallanma esnasında başka semptomların görünmesi durumunda, altta yatan sebepleri bulma ve erken teşhis etmektedir. Doğru tedavinin uygulanması gerekir.

Evcil hayvan sahibi olarak bu dönemde biraz sakin olmanız ve nöbet benzeri semptomların hayati tehlike oluşturmadığını bilmeniz önemlidir. Bunun yanında atak geçiren köpekler, çoğunlukla durumun farkındadır ve sahiplerinin verdiği komutları algılayabilirler.

Köpeğinizin titreme ya da sallanmasını durdurmak için; nöbet sırasında çağırmayı denemeniz ya da bir komut vermeniz, sallanma transından çıkmasına büyük etki edecektir. Unutmayın eğer sallanmayla beraber farklı semptomlar gelişiyorsa, vakit geçirmeden veterinere götürmeniz şarttır.

Köpeklerde Sallanma Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde sallanma hastalığı oldukça hassas bir durumdur. Baş sallanması ve vücut sallanması olur. Tek başına köpeğinizi etkilememektedir. Kusma, ishal, iştahsızlık, dudak yalama gibi sık görülmeyen davranışlar olur.  Ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olur.

Hastalığın bilinen bir nedeni olmamakla birlikte; merkezi sinir sisteminin etkileyen bir durumdur. Bu hastalık çoğunlukla köpek yavrularını ve 3 yaş altı genç köpekleri etkiler. Bunun yanında köpeklerin belirli durumlarda sallandığı görülmektedir. Heyecanlandıklarında, koşup zıplayamadıkların da sevinçten titreme eğilimi de gösterirler.

Köpeklerde sallanma hastalığı hangi ırklarda görülür? Bu konu köpek sahibi birçok kişinin ilgilendiği konular arasında yer alır. Her köpek ırkını etkilemeyen bu durum, bazı köpek ırklarında oldukça yaygın şekilde ortaya çıkar.

Birkaç köpek ırkında; omurilik içinde bulunan sinirleri etkileyen anormallikleri geliştirecek genetik yatkınlık gösterir. Buna göre;

  • Bernese dağ köpekleri
  • İngiliz Springer Spaineller
  • Samoyedler
  • Weimaraners
  • Chow Chow
  • Rat Terrieri
  • Doberman Pinschers
  • English Bulldog
  • Malta Terrieri
  • West Highland White Terrier
  • Fino köpekleri

Sallanma Hastalığı

Çoğunlukla 13,60 kg ağırlığından daha düşük kiloya sahip köpeklerde yaygın olmasına rağmen, herhangi bir renk ya da büyüklükteki köpeklerde de sallanma hastalığı olur. Ama en çok beyaz köpeklerde rastlanmaktadır.

Sallanma hastalığı tipik olarak; erken yetişkinlik döneminde, 1-2 yaşlarında kendini gösterir. Görülen titremeler; ritmik, tekrar eden ve istemsiz kas hareketlerinden oluşur. Titremeler baş bölgesinde lokalize olurken; tüm vücutta da görülmektedir.

Köpeğinizde görebileceğiniz sallanma ya da titremelerin şiddeti, düşükten yükseğine derecelendirilmektedir. Bu durum köpeğinizin yemek yemesini, yürümesi engeller. Sallanma sendromlu köpeklerde titremeler heyecan ve egzersizle daha kötü hale gelir. Böyle bir durumda köpeğinizi dinlendirme ve sakinleştirme önemlidir.

Weimaraners, Chow Chow ya da Rat Terrier gibi köpek ırklarında sallanma sendromu; tipik olarak birkaç ay içinde düzelme gösterir. Bernese dağ köpeklerinde titremeler, sıklıkla yaşanır ve bu titremelerin köpeğinizin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etki yarattığı söylenemez.

İngiliz Springer Spanieller ve Samoyedler ise; başlangıç evresinde kötüleşen ve sonra titremelerin daha hafif şiddette olduğu döneme geçer. Weimaraners ırkı için ise üremelerini kontrol altında tutmak için genetik testler yapılmaktadır.

Bunun yanında Doberman Pinschers ve English Bulldog köpekleri, baş sallaması ya da titreme konusunda risk altında olan köpeklerdir. Bu sendromdan etkilenen köpekler evet ya da hayır der şeklinde kafalarını sallama eğilimi gösterirler.

Bunun yanında yaşam kalitesinin etkilenmediği bu sendromda; köpeklerin dinlenme saatlerinde titreme olur. Sallanma sendromu göstermeleri kötü olur. Ve bu durum, köpeğin dikkatinin başka yöne çekilmesiyle iyileştirilmektedir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply