Köpeklerde Pika Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Pika Hastalığı

Köpeklerde pika hastalığı, hayvanın gıda maddesi olmayan nesneleri tüketmeye kendini mecbur hissettiği bir durumdur. Bu söz konusu nesneler; metal, plastik, kumaş, çöp, kir, taş, kağıt, dışkı içermektedir.

Pika, gıda dışı maddelerin tüketimidir. Pika hastalığı genellikle köpekler için psikolojik, zorlayıcı bir davranış sorun. Ancak tıbbi sorunlardan veya yetersiz beslenmeden de kaynaklanmaktadır. Bu olumsuz davranışı ortadan kaldırma uğruna çabalama önemlidir. Çünkü yabancı cisimlerin yutulması sindirim sistemi tıkanıklıklarına, boğulmaya, zehirlenmeye yol açar. Köpeklerde pika hastalığının en yaygın görülen türü literatürde koprofaji olarak tanımlanan dışkı yemektir.

Pika Hastalığı Sebepleri

Pika hastalığının tek bir sebebi yoktur. Yani her zaman davranışsal nedenlerden kaynaklanmamaktadır. İştah arttıran bazı tıbbi durumlardan da kaynaklanmaktadır. Bu söz konusu durumlar immün aracılı hemolitik anemi, demir eksikliği anemisi. İltihaplı bağırsak hastalığı (IBD), kancalı kurtlar olarak adlandırılan bağırsak parazitleri olur. Mide tümörü, hipertiroidizm, şeker hastalığı, yetersiz beslenme ve dengesiz beslenme olur.

Köpeğinizde pika hastalığına dair belirtiler görürseniz, doğru teşhis için direkt olarak uzman veteriner hekiminize danışmalısınız çünkü doğru tedavi yöntemini bulmanızı sağlayacak olan hastalığın ardındaki doğru sebebi bulmanızdır. Eğer köpeğinizdeki pikanın sebebi psikolojik sorunlardan kaynaklanıyorsa, davranışçı çalışmanız gerek. Kompulsif yemeği durdurmanız için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerek.

Evcil hayvanınızın, pika olduğunu düşünüyorsanız kapsamlı bir tıbbi muayene yapılması önerilmektedir. Tam bir fiziki muayene ilke birlikte gastrointestinal (GI) parazitleri kontrol etmek için bir dışkı muayenesini ve anemi, karaciğer hastalığı, diyabet veya pankreas hastalığı gibi durumları kontrol etmek için dışkı incelemesini içerir. Köpeğinizin gösterdiği belirtilere bağlı. GI yolunun besinleri emip emmediğini görme için daha özel kan testleri var. Folat ve kobalamin sevilerinin kontrol edilmesi şart. Pankreas fonksiyonunun kontrol edilmesi için tripsin benzeri immünoreaktive testler yapılması önerilmektedir.  Diğer olası pika sonuçları ekarte etme için X-raylerden yararlanılmaktadır. Tabii ki tüm anormallikler not edilirse, daha fazla test gerek. Her anormalliğe özgü farklı bir tanılama türü mevcuttur.

Pika hastalığının nedenini belirlemek zor olur. Spesifik bir tedavi yönteminden de bahsetme güçtür. Ancak pika hastalığının ardında medikal bir sebep varsa tedavi süreci maliyetli olur. Çok sevdiğiniz köpeğinizi hasta görmenin getireceği duygusal maliyetin yanında bunun pek bir önemi yoktur.

Köpeklerde Pika Hastalığı Belirtileri

Evcil hayvanınızın aslında yiyecek olmayan ve yenmemesi gereken nesneleri yediğini gözlemle. Hangi gıda maddesi dışındaki maddenin yutulduğuna bağlı. Evcil hayvanınızın sağlığı için ciddi sorunlar meydana gelir. Yutulan yabancı cisimler, iç ülserasyonlara, gastrointestinal tahrişe ve bağırsaklarda tıkanmaya neden olur. Evcil hayvanınız yememesi gereken bir nesne yedikten aşağıdaki belirtilerden birini ya da daha fazlasını göstermektedir.

  • Kusma
  • İshal
  • Kronik ağız kokusu
  • İştah kaybı
  • Gevşek tabure (Normal dereceden düşük bağırsak hareketleri, gevşek dışkı)

Söz konusu gıda dışı nesnenin gastrointestinal sistemde bir tıkanıklığa sebebiyet vermesi durumunda ise;

  • Bağırsakları hareket ettirememe
  • Karın kasılmaları
  • Normalden fazla derecede salya
  • Geğirme
  • Koyu renk dışkı
  • Katranlı dışkı

Köpeklerde Pika Hastalığı Tedavisi

Köpeğinizde gözlemlenen pika hastalığı depresyon, stres, anksiyete, fiziksel ve zihinsel uyaran eksikliği, sosyalleşmede eksiklik gibi davranışsal nedenlerden kaynaklanıyorsa evcil hayvanınızın gereken miktarlarda egzersiz yaptığından ve zihinsel uyarı aldığından emin olun. Çoğu köpeğin günde en az 60 dakika egzersize ihtiyacı vardır. Ancak bu süre ırktan ırka değişkenlik göstermektedir.  Avcılık yapan veya sportif olan köpeklerin günlük 60 dakikadan çok daha fazla egzersiz süresine ihtiyacı vardır. Eğer evden uzaktaysanız köpeğinizin can sıkıntısını azaltma için yiyecek yapbozları var. Ayrıca çeşitli oyunlar gibi şeylerle köpeğinizin çevresini zenginleştirmektedir. Köpeğinizin yiyebileceği nesnelere olan erişimini ortadan kaldırmanız gerek. Köpeğinizin dışardaki nesneleri yemesine engel olamıyorsanız engel olmayı başarana kadar ona ağızlık takın. Çiğneyebileceği oyuncakların yutamayacağı tipte güvenli nesneler olduğuna emin olun. Köpeğinize “bırak” komutunu öğretmeniz şart. Bu komutun göreceği işlevi görebilen herhangi başka bir komutu.

Pika hastalığının ardında yatan sebep tıbbi ise, veterinerinizin buna uygun bir tedavi uygulayabileceğinizden şüpheniz olmasın örneğin; belli enfeksiyonlar veya tiroid sorunları için ilaç yazabilirler eğer ilacın kendisi soruna sebebiyet veriyorsa yetersiz beslenme veya dengesiz beslenmeden kaynaklanan bir sorun varsa, belli başlı ve hasta köpeğe daha uygun olacağı düşünülen diyet değişiklikleri önerilir.

Tekrar belirtmekte fayda var ki, pika hastalığının ardında yatan fark etmeksizin köpeğinizin yiyebileceği bütün tehlikeli nesneleri ortadan kaldırmalısınız.

Evcil hayvanınızın, pika hastalığı tespit edilene kadar yuttuğu yabancı maddelerin çıkartılması da tedavinin bir parçasıdır; pika, gastrointestinal veya solunum yolu tıkanıklığına yol açabilir. Bu durumda, köpeğinizin söz konusu tıkanıklığı gidermek için ameliyat olması gerekebilir. Bazı durumlarda bir endoskop, sindirim sistemine takılan daha küçük nesneleri çıkarabilir.

Hastalık tedavi edildikten sonra tekrar meydana gelebilir bu sebeple bu konuda dikkatli olunmalı, gözlem yapılmalıdır.

Köpeklerde Pika Hastalığı Nasıl Geçer?

Evcil hayvanlarda meydana gelen çoğu pika vakası doğada davranışsaldır. Yine de yetersiz beslenme, karaciğer hastalığı, anemi ve parazitler gibi tıbbi durumları engellemek önemlidir. Evcil hayvanınızın davranışsal nedenlerle gıda dışı şeyler yediğinizi öğrendiğimizde bu hastalığın nasıl meydana geldiğini merak etmek çok doğaldır. Pika hastalığı için en yaygın davranışsal nedenler var. Bunlar can sıkıntısı, öğrenilen davranış, stres veya kaygı, ceza korkusu.

Köpeklerde Pika Hastalığı Öldürür mü?

Pika hastalığının kendisi öldürücü değildir ancak zamanında müdahale yapılamazsa, tüketilen bazı nesneler solunum tıkanıklığına yol açar. Boğulmaya bağlı ölüm meydana gelmektedir.

Her şeye rağmen pek çok durumda köpeklerde pika hastalığı kontrol edilebilir bir hastalıktır. Pika hastalığının kontrol edilememesi durumunda evinizdeki eşyalar tahrip olabilir; ancak bu pika hastalığının en hafif olumsuz sonucudur bunun dışında evcil hayvanınızın belli başlı diş sorunları yaşamasına; köpeğinizin bilinçsizce acil tıbbi sorunlara yol açabilecek zehirli bir madde tüketmesine ve daha önce de belirttiğimiz gibi solunum yolunda tıkanmaya yol açabilir.

Köpeklerde Pika Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde pika hastalığının daha sık gözlemlendiği bir ırk yoktur ancak dolaylı olarak da olsa pika hastalığının görece olarak; şeker hastalığı, mide tümörü, nörolojik rahatsızlıklar, hipertiroidizm, anemi, parazit enfeksiyonu gibi medikal sebeplerine daha yatkın olan ırklar pika hastalığına da daha yatkın olabilirler. Bununla birlikte pika hastalığının ardında yatan sebepler davranışsal da olabileceği için genelde eğitimsiz köpeklerde davranışsal pika gözlemlenmektedir. Bu sebeple köpeğinizin eğitimine gereken özeni göstermeniz çok önemlidir. Ek olarak köpeğin eğitimindeki kontrol faktörünün korku olmadığına emin olun. Çünkü daha önce belirttiğimiz gibi korku temelli hareketler de pika hastalığına sebebiyet vermektedir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply