Köpeklerde Pati Hastalıkları

Köpeklerde Pati Hastalıkları

Köpekler zamanlarının çoğunu patilerinin üzerinde yürüyerek ve koşarak geçirirler, bu nedenle köpeğinizin patilerine iyi baktığınızdan emin olmanın ne kadar önemli olduğunu görmek kolaydır. Pati pedleri aslında köpekleri dış dünyadan korumak için oldukça dayanıklı olmalarına ve çok miktarda aktiviteye ve aşınmaya dayanacak şekilde tasarlanmış olmalarına rağmen, köpeklerde pati hastalıkları gibi bazı sorunlar meydana gelebilir.

Köpeğinizin patilerini herhangi bir sorun için düzenli olarak kontrol etmek ve onların sağlıklı kalmasını sağlamak için adımlar atmak oldukça önemlidir.

Köpeklerde Pati Sorunları ve Yaralanmaları Belirtileri

Köpeklerde pati hastalıklarının olası belirtileri:

  • Hasarlı patileri yalamak ve çiğnemek
  • Topallık
  • Kırmızı ve iltihaplı patiler
  • Lezyonlar ve akıntı
  • Saç dökülmesi
  • Ülserler
  • Kesikler, sıyrıklar ve gözyaşı
  • Çatlak ve yırtık tırnaklar
  • Kuru/çatlak pati görünümü
  • Pati pedlerindeki derinin gevşemesi
  • Yürümeyi veya patilerinin üzerine yük vermeyi gerektiren aktiviteleri reddetmeleri
  • Kistler ve büyümeler
  • Kanama
  • Patiden gelen kötü koku

Alerji Kaynaklı Pati Sorunları

Köpeklerde pati hastalıkları alerjiler dolayısıyla meydana gelebilir. İnsanlar gibi, evcil hayvanlar da her türlü alerjiye maruz olabilir. Alerjiden muzdarip evcil hayvanlar, özellikle patilerinde kaşıntı yaşarlar ve tipik olarak kaşıntıyı hafifletmeye çalışmak için patilerini ısırır, yalar veya çiğnerler. Ayrıca kronik kulak ve cilt enfeksiyonları ve anal bez sorunlarına yatkın olma olasılıkları da daha yüksek olacaktır. Bazı durumlarda, aşırı yalama tahrişe veya yaralanmaya neden olabilir ve patiyi ikincil mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha hassas hale getirebilir. Patilerini aşırı yalayan evcil hayvanlar bir veteriner tarafından alerji açısından değerlendirilmelidir.

Mantar ve Bakteriyel Enfeksiyonlar

Köpeklerde pati hastalıklarına mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar da neden olabilir. Birçok farklı bakteri ve mantar türü normalde evcil hayvanınızın pati pedlerinde yaşar, ancak bazen bu organizmalar kontrolden çıkabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel ve mantar cilt enfeksiyonları köpeklerde yaygındır ve genellikle patilerde meydana gelir. Patilerde enfeksiyon belirtileri arasında patileri yalamak ve çiğnemek, kızarıklık, şişlik, ağrı, kaşıntı ve drenaj bulunur. Tipik olarak, burunlar ve diğer cilt kıvrımları arasındaki cilt kaşıntı, kızarıklık ve yağlı akıntıdan etkilenir. Bazen tırnaklarda kahverengiye yönelik bir renk değişikliği yaşanır. Bu enfeksiyonlar bazen bir alerjiye ikincil olabilir. Veteriner hekiminiz evcil hayvanlarınızdaki bir enfeksiyonu teşhis edebilecek en uygun kişidir bu sebeple düzenli kontrolleri aksatmamanız da fayda vardır.

Köpeklerde Tırnak Sorunları

Uzun Tırnaklar: Uzun tırnak sorunu yaygındır ve köpeğiniz için birçok olumsuz sonuç doğurabilir. Uzun tırnaklar köpeğinizin yürümesini zorlaştırabilir. Bir köpeğin tırnakları sert zemine temas ettiğinde, sert yüzey tırnağı, tırnak yatağına geri iterek köpek için acı verici bir tecrübeye davetiye çıkartabilir. Uzun tırnaklar ayrıca köpeğinizin kırık veya yırtılmış bir tırnaktan muzdarip olmasını daha olası hale getirir.

Kesilmiş Tırnaklar: Düzgün bir şekilde kesilmeyen veya dışarıda yürüyerek doğal olarak aşındırılamayan tırnaklar ağrı verici büyümüş tırnaklar haline gelebilir.

Çatlak Tırnaklar: Köpeğiniz ayak tırnaklarını bir şeye yakaladığında yırtılmış veya kırılmış tırnaklar oluşur. Yaygın bir senaryo, bir köpeğin dışarıdan aniden topallaması ve bazen kanaması ve daha yakından incelendiğinde yaralı bir tırnağın görülmesidir. Yırtık ve kırık tırnaklar çok acı verici olabilir ve yaygın olarak kanayabilir, bu nedenle en iyi müdahale uzman bir veteriner hekim tarafından uygulanacak olan müdahaledir.

Kuru ve Çatlak Pati Pedleri: Sıcak kaldırım, kış koşulları, kimyasallar, kuru hava, pürüzlü yüzeylere maruz kalma ve aşırı yalama dahil olmak üzere çeşitli faktörler kuru, çatlak pati pedlerine neden olabilir. Kuru ve çatlak patiler ağrılı olabilir ve evcil hayvanınızın enfeksiyon riskiyle karşı karşıya olmasına neden olabilir.

Yanıklar ve Kabarcıklar: Çıplak ayakla dışarıda sıcak zeminde yürümek sizin için ne kadar acı verici olabilecekse köpekleriniz için de öyle olacaktır! Köpeğinizin üzerinde yürümesine izin vermeden önce her zaman çıplak elinizle kaldırımı kontrol edin. Avuç içinizi 10 saniye veya daha fazla asfalta rahatça tutamıyorsanız, köpeğinizin patileri için çok sıcaktır. Ne yazık ki, evcil hayvanlar çok sıcak yüzeylerde yürümekten pati pedlerinde yanıklar yaşayabilir ve acı çekebilirler. Yanmış pati pedleri şişmiş, kırmızı veya kabarık görünebilir. Patilerdeki yanıklar ciddi bir tıbbi sorundur ve direkt olarak bir veteriner muayenesi gerektirirler.

Kesikler ve Sıyrıklar: Kesikler, sıyrıklar ve yırtılmalar herhangi bir zamanda meydana gelebilir ve köpekler çeşitli arazilerde koşup oynadıkları için bunların başlarına gelmesi yaygındır. Köpeklerinizi gezdirirken yerdeki keskin nesnelere dikkat etmek ve kaba veya düzensiz zeminde veya kaldırımda koşarken uygun korumayı sağladığınızdan emin olmak önemlidir.

Parazit: Keneler, ağrı ve enfeksiyon da dahil olmak üzere her türlü soruna neden olabilirler. Veteriner tıbbi uzmanın keneyi çıkarması en iyisidir. Veterinere ulaşamıyorsanız, keneyi kafasından kavramak ve yavaşça çıkarmak için cımbız veya özel kene çıkarma araçları kullanın. Kenenin başarılı bir şekilde çıkarılması için kafa vücutla birlikte kopmalıdır.

Evcil hayvanlar ayrıca patilerdeki akar istilalarından muzdarip olabilir ve bu da saç dökülmesi ve şişmeye neden olabilir. Veteriner hekiminizin akarları teşhis etmek ve tedavi etmek için test yapması gerekecektir.

Kistler ve Büyümeler: Kistler, topaklar ve büyümeler genellikle patilerde veya köpeğinizin başparmağı arasında meydana gelebilir. Bunlardan birini tespit ederseniz veterinerinize başvurun ve gerekirse tedavi edip çıkarabilirler.

Köpek Patisi Bakımı ve Olası Sorunların Önlenmesi

Köpeğinize pedikür yapın: Köpeğinizin tırnakları, köpek yürürken yere değecek kadar büyüdüklerinde kesilmelidir. Köpeğinizin tırnağını ne sıklıkta kesmeniz gerektiği köpeğinize çok bağlıdır, bazı ırkların tırnaklarının çok fazla kesilmesi gerekmeyebilir.

Hava koşullarını göz önünde bulundurun: Yaz aylarında, köpeğinizi sıcak kaldırımda veya kumda yürütmekten kaçınmak önemlidir. Kışın, kaya tuzu ve kimyasal buz erimeleri köpeğinizin patilerinde yaralanmaya neden olabilir ve patilerini yaladığında köpeğiniz tarafından yutulabilir.

Pati kontrolleri yapın: Pati kontrolleri yapmak önemlidir, tercihen dışarıda oynadıktan veya yorucu aktivitelere dahil olduktan sonra bu kontrollerin yapılması gerekir.

İlk yardım uygulamak: Küçük yaralanmalar için bir köpek ilk yardım çantasına sahip olmak önemlidir. Köpeğinizin ayağında küçük bir kesik veya kabarcık bulursanız, hafif su ve sabunla temizleyin. Sürekli kanama varsa patiyi bandajlamayı düşünün, patiyi çok sıkı bandajlamamaya veya nemi çok uzun süre hapsetmemeye dikkat edin.

Yorum (Yok)

Leave a Reply