Köpeklerde Parvo Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Parvo Hastalığı

Canine parvovirüs köpek dostlarımızın sağlığını tehdit eder. En ciddi virüslerden biridir. Fakat veteriner hekim tarafından verilen aşı takvimine uyun. Parvo için endişelenmenize gerek yok. Elbette köpeğinizin yine de bu hastalığa yakalanma ihtimali vardır. Ancak bu ihtimal düşüktür. Köpeklerde Parvo Hastalığı atlatması kolay olur. Parvo hastalığının ardında yatan çeşitli risk faktörleri vardır. Virüsün en yaygın bulaşma biçimi enfekte köpekle temastır. Dolaylı olarak fekal- oral yolla da bulaşır. Parvo hastalığının sebep olduğu ölümlerin çoğu klinik belirtilerin kendisini göstermesi gerek. 48 ila 72 saat içerisinde meydana gelir. Bu sebeple köpeğinizde parvo hastalığı olabileceğinizden şüphelenirsiniz. Direkt olarak veterinerinizi aramanız gerek. Diğer bir deyişle parvo hastalığında semptomların kendini göstermesinin ardından gelen ilk 3-4 gün çok önemlidir. Tedavinin seyrini belirler.

Parvo Hastalığı

Canine parvovirüs 1967 yılında keşfedilmesinden sonra literatürde geniş bir yer alır. Bu ününü elbette köpeklerin sağlığı için oluşturduğu yüksek tehdide borçludur. Parvovirüsün yok edilmesi zordur. Belli bir çevrede uzun süre yaşar. Ve enfekte köpekler tarafından yayılması kolaydır. Virüs bir hayli bulaşıcı olduğu için parvo aşısı tüm köpekler için zorunlu olan temel aşılardan biridir. Köpeklerde parvo hastalığını önlemenin en iyi yolu hijyen ve aşılamadır. Yavruların anne sütü içmeleri durumunda ilk aşılarını olana kadar annelerinden bağışıklıkları vardır. Ancak ilk aşıdan sonra üç haftalık aralıklarla iki aşı daha yaptırılması gerek. Bu uyarı sadece parvo hastalığı için değildir. Bir köpek yavrusu tüm aşılarını tamamlayana kadar olur. Sahibinin söz konusu yavruyu diğer köpek yavrularının veya aşı geçmişi bilinmeyen köpeklerin toplanmaktadır.  Gezdiği yerlere götürürken çok dikkatli olmanız şart.

Bir köpek yetiştiricisinden veya barınaktan ya da herhangi bir kurtarma merkezinden köpek sahipleniyorsanız, en azından parvo aşılarını yaptırdıklarına emin olmadan onları eve götürmemenizi öneririz. Size köpeğin aşılı olduğunu söyler. Ancak emin olma için bir veteriner ya da veteriner hemşiresi tarafından imzalanan aşı kartı önemlidir. Hatta aşının yapıldığına emin olmanız lazım. İmzada adı olan veterinerin veya veteriner hemşiresinin çalıştığı kliniği arayın.

Parvo hastalığının teşhisi için uzman bir veteriner hekime başvurmak şarttır, Fecal ELISA testleri köpeklerde parvovirüs tespiti yapmak için kullanılan en yaygın yöntemdir. Test dışkıdan bir parça gerektirmektedir. Ve yaklaşık olarak sadece 10 dakika sürer. Ancak bazı durumlarda köpekte parvovirüs olsa da test negatif olarak sonuçlanmaktadır. Bu sebeple birden fazla test uygulanmasında fayda var.

Köpeklerde parvo hastalığı tedavisi genellikle hasta köpeğin sıvı dengesini koruma için. Ağrı, karın ağrısı, bulantı ce kusmayı kontrol altına alma da önemli. Ayrıca ikincil bakteriyel enfeksiyonları önleme gibi eylemleri içermektedir.

Köpeklerde parvo hastalığı belirtileri

Parvo hastalığı geliştiren köpekler hastalığın semptomlarını enfekte olmalarını izleyen en erken 3 en geç 7 gün sonra sergilemeye başlarlar.

Parvo hastalığının başlıca belirtileri:

  • Letarji
  • Dehidresyon
  • Kusma
  • Şiddetli kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Ateş
  • Göz çevresinde kırmızı, iltihaplı doku
  • Ağız çevresinde kırmızı, iltihaplı doku
  • Kalp atışlarında hızlanma
  • Vücut ısısında düşme

Enfekte köpek yavrusu genelde enfekte olduktan sonraki üç ila yedi gün içerisinde hastalığın semptomlarını sergilemeye başlar. İlk işaret genelde uyuşukluk ve iştah kaybıdır ayrıca ateş sıklıkla gözlemlenmektedir. Söz konusu virüs ilerledikçe, enfekte köpekte şiddetli kusma ve ishal meydana gelir. İleri derecede hasta olan yavru köpeklerde dehidresyonun ve enfeksiyonun derecesine bağlı olarak hipotermi ve yüksek kalp atışı semptomlarını gösterebilirler.

Not: Aşılanan köpeklerin de parvo hastalığına yakalanmaktadır. Bu sebeple her zaman için olası semptomların farkında olmanız da fayda var.

Köpeklerde Parvo Hastalığı Tedavisi

Söz konusu virüsü öldürebilen bir ilaç yoktur. Bunun yerine parvo hastalığının tedavisi bir köpeğin bağışıklık sistemini destekleyin. Ve hasta köpeğin hastalıklarla savaşması için yeterli gücü toplamasına yardımcıdır. Parvovirüsten kaynaklanan bir hastalığa yakalanan köpeğin uzman veteriner tarafından tedavi edilmesi şart. Genellikle hastaneye kaldırılmaları gerekir. Hastanede susuz kalmalarını önlemek için intravenöz sıvılar verilmektedir. Ve dehidrasyonu önleme amacıyla kusmayı kontrol altına almaya yardımcıdır.

Köpeklerde parvo hastalığı zayıflamış bağışıklık sisteminin bir getirisi. Köpeğin ikincil bir enfeksiyon kapmasına sebebiyet vermektedir. Bu ve benzeri durumlarda köpeğe antibiyotik verilmektedir.

Parvo hastalığına sahip köpeğin izolasyonu tedavinin olmazsa olmazlarındandır. Tedavisinde görev alan personellerinde, parvovirüsün diğer hastalara bulaşmasını önlemek için, çıkarılıp dezenfekte edilmesi mümkün olan özel kıyafetler ve ayakkabılar giymeleri önemlidir.

Parvovirüsün sebep olduğu parvo hastalığından kurtulmaya çalışan bir köpeğin hastanede kalması gereken gün sayısı beş günden yedi güne değişkenlik gösterebilir.

Köpeklerde Parvo Hastalığı Nasıl Geçer?

Parvo hastalığına sebebiyet parvovirüs oldukça hızlı bir şekilde yayılan inanılmaz derece bulaşıcı bir hastalıktır. Canineparvovirus hava yoluyla bulaşmaz ancak çevredeki pek çok yüzeyde, birçok eşyada barınabilir. Yürüyüş esnasında gerçekleşebilecek kontamine dışkı ile temas hastalığı yayabilir, yerlerde veya köpek kulübelerindeki yüzeylerde, hatta insanların ellerinde veya kontamine olmuş insanların kıyafetlerinde yaşayabilirler. Köpeğinizin kontamine dışkı materyali ile bir teması olmuşsa kürkünde veya patilerinde söz konusu virüsü taşıyor olabilir.

Parvovirüs genelde aylarca dışarda yaşayabilir ve eğer evi herhangi bir dezenfektan ile dezenfekte etmenin yeterli olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü parvovirüs birçok dezenfektana karşı oldukça dirençlidir. Bu sebeple temizlikte kullanacağınız ürünü de veterinerinize danışarak seçmeniz de fayda var.

Parvovirüs türe özgü virüslerden olduğu için köpeklerden insanlara bulaşmaz insanlar bu virüsün kendilerine özgü versiyonlarına sahiptir bu sebeple insanlar da köpeklere parvovirüs bulaştıramaz. Ancak yine parvovirüsten enfekte olan bir köpekle temasa geçerken dikkatli olmanız çünkü söz konusu virüsler sizi etkilemese de size bir köpekten geldikleri yani köpeklere özgü parvovirüslerden oldukları için onları istemeden başka köpeklere bulaştırabilirsiniz. Ek olarak köpekler, kedi türüne özgü parvovirüslerden etkilenmezler ancak kediler köpek parvoviüsünden enfekte olabilirler.

Tüm bunlara ek olarak parvovirüsün anneyi etkilemeyip anneden yavruya geçme ihtimali de mevvuttur.

Köpeklerde Parvo Hastalığı Öldürür mü ?

Köpeklerde parvo hastalığının aşılarla önlenmesi veya etkisinin düşürülmesi mümkündür ancak tedavi edilmezse ne yazık ki oldukça yüksek bir oranda (%91) ölümle sonuçlanır. Hastalık genellikle yavru köpekler için ölümcüldür çünkü yavru köpekler söz konusu hastalığın vücutlarına verdiği zararla savaşıp ondan kurtulacak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip değildirler. Bununla birlikte parvo vakalarında ciddiyet köpekten köpeğe değişir daha önce aşı olup olmadığı, yavrunun anne sütü içip içmediği, stresli bir dönemde olup olmaması, parvoya ikincil bir enfeksiyon veya çeşitli parazitlerce eşlik edilip edilmediği parvo hastalığında ciddiyeti belirleyen faktörlerdendir.

Maalesef ki, genel olarak parvo hastalığı potansiyel olarak ölümcül risk taşıyan bir hastalıktır ancak veteriner tarafından tedavi edilen köpeklerin %68’den %92’ye varan hayatta kalma oranları vardır.

Köpeklerde Parvo Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Bazı köpek ırkları parvo hastalığı için artan risk altındadır. Söz konusu ırklar; Rottweilers, Doberman Pinschers, American Staffordshire Terriers, English Springer Spaniels, German Shepherd Dogs ve son olarak Labrador Retrievers’dır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply