Köpeğinizin sağlığını tehdit hastalıklardan biri de otoimmun hastalıklardır. Otoimmun bir hastalık, bir köpeğin vücudunun bir vücut sistemine saldırması anlamına gelir. Köpeğinizin bağışıklık sistemi kendi hücrelerine ve dokusuna saldırdığında otoimmun hastalıkları teşhis etme ve tedavi etme özellikle zor. Köpeklerde otoimmun hastalıklar her biri görünür bir belirti göstermese de, bazılarına fiziksel semptomlar eşlik eder.
Otoimmun hastalıklar uzun süreli tedavi veya ömür boyu tedavi gerektirmektedir. Ancak bu hastalıklar ihmal edilmedikleri sürece başarılı bir veterinerin yardımıyla, köpeğinizin uzun ve mutlu bir yaşam sürmesi mümkündür.
Köpek Otoimmun Hastalıkları Türleri
Köpeklerde farklı tiplerde otoimmun hastalıklar var. En sık görülen otoimmun hastalıklar;
- İmmün Aracılı Poliartrit (eklem iltihabı)
- Ayrıca İmmün Aracılı Trombositopeni (trombosit yıkımı)
- Keratokonjonktivit Sicca (göz kuruluğu)
- Enflamatuar beyin hastalığı (özellikle oyuncak ırk köpekler için)
- Pemphigus Foliaceus (bir cilt hastalığı)
Köpeklerde Meydana Gelen Otoimmun Hastalıkların Olası Nedenleri
Bir köpeğin otoimmün bir hastalık geliştirmesi için birçok neden olur. Yani bir herhangi bir köpeğin otoimmun bir hastalık geliştirmesine neden olabilen olası durumlar:
- Genetik yatkınlık: Örneğin; Italian Greyhounds ırkı köpekler tedavisi zor olan bağışıklık aracılı poliartrit hastalığına diğer ırklara kıyasla daha yatkındır.
- İlaçlar
- Enfeksiyonlar: “Ehrlichia, Anaplasma, Mycoplasma, Babesia ve Borrelia (Lyme) gibi kene kaynaklı enfeksiyonların bağışıklık hastalığına yol açabileceği bilinmektedir.
- Kanser: Lenfoma, lösemi, histiosit sarkom veya multipl miyelom gibi yuvarlak hücreli kanserler otoimmün hastalıkla ilişkilidir.
Köpeklerde Meydana Gelen Otoimmün Hastalıkların Belirtileri
Bağışıklık aracılı çeşitli hastalıklar köpeğinizde farklı semptomlara neden olur. Aşağıda, en yaygın olarak gözlemlenen köpek otoimmün hastalıklarından bazılarıyla ilişkili semptomlardan bazıları verilmiştir:
İmmün Aracılı Poliartrit Semptomları
- Kilo kaybı
- İştahsızlık
- Ateş
- Yorgunluk
- İmmün Aracılı Trombositopeni
- Letarji
- Ciltte küçük kanamalar
- Burun kanaması
- İdrar ve dışkıda kan
Keratokonjonktivit Sicca
- Ağrılı kırmızı gözler
- Kalın mukus benzeri göz akıntısı
İnflamatuar Beyin Hastalığı (Ensafalit)
- Nöbet
- Körlük
- Depresyon
- Denge kaybı veya koordinasyon kaybı
- Titreme
Pemphigus Foliaceus
- Sivilce
- Ccildin üst tabakasının kaybı
- Alopesi (tüy kaybı)
- Deride kabuklanma
Otoimmun Hastalıklara Yatkın Köpek Irkları
Elbette her tip hastalığa yatkın olan farkı köpek ırkları olduğu gibi otoimmun hastalıklara da bazı köpek ırkları daha yatkındır. Ayrıca işte otoimmun hastalıklara yatkın olan köpek ırklar:
- Afgan Hounds
- Beagles
- Collies
- Poodles
- Italian Greyhounds
- Shetland Sheepdogs
- Old English Sheepdogs
- Irish Setters
- Alman Çoban Köpekler
Bahsi geçen hastalığın semptomları tipik 6 yaş civarında ortaya çıkar. Herhangi bir yaşta da ortaya çıkar. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kandaki antikorlar vücudun kendi hücrelerine ve dokusuna saldırmaktadır. Bu hastalıklar; akciğerleri, böbrekleri, kalbi, eklemleri, kanı ve sinir sistemini etkiler. Hastalık bir organı etkileyebilmekle birlikte genelde birden fazla organı etkiler.
Otoimmun Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?
Otoimmün hastalıkların etkili tedavisine giden yol, başarılı tanıdan geçer. Köpeklerde otoimmun hastalıkların teşhisi ayrıca pek çok olduğu hastalığın türüne ve vücudun etkilenen kısmına bağlıdır.
Kanda meydana gelen bozukluklar: Bu tip bozuklukların tespiti için uygulanan testlere, yavru köpeğinizin kanındaki antikorları ölçmek için kullanılan titer testleri denir. Bu söz konusu testler, köpeğinizin şu anda belirli bir enfeksiyonu olup olmadığını veya köpeğinizin antikorlarının köpeğinizin kendi dokularına veya hücrelerine karşı savaş açıp açmadığını belirlemenize yardımcıdır.
Beyin hastalıkları: Beyin hastalığı için MR çekmeye ve omurilik sıvısı elde etmeye çalışılmaktadır. MR beyinde iltihap olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Omurilik sıvısı da yüksek sayıda enflamatuar hücre tarafından iltihabın bulunup bulunmadığını belirlemeye yardımcı olur.
Cilt hastalıkları: Cilt hastalıkları için genellikle cilt biyopsisi gereklidir. Biyopsi, anestezi altında küçük bir ameliyat sayesinde çok küçük bir deri parçasının alınmasından oluşur. Tahmin edebileceğiniz gibi alınan deri parçası incelenerek bir teşhis konulmaya çalışılmaktadır.
Not: Köpeğinizde bir hastalık teşhis edildikten sonra dahi köpeğiniz ek testlerden geçer. Bu vakaların çoğunda, hastalık teşhis edildikten sonra, başka bir durumun hastalığın birincil nedeni olup olmadığı ya da hastalığın başka bir hastalığa ait ikincil bir hastalık olup olmadığı belirlenmeye çalışılmaktadır. Köpeğinizde hangi otoimmün hastalık olursa olsun, birincil veya ikincil olup olmadığını anlama için daha fazla test yapılması gerekir. Teşhis edilen otoimmün hastalık ikincil ise, köpeğiniz tamamen sağlıklı olmadan önce tedavi gerektiren başka bir tıbbi durum söz konusudur.
Otoimmun Hastalığın Tedavisi ve Yönetimi
Veterineriniz muhtemelen köpeğinizin semptomlara neden olabilecek enfeksiyonlar, virüsler veya alerjilerle savaşması için ilaç yazacaktır. Steroidler (yani prednizon) genellikle bu durumların çoğu için ilk tedavi yöntemidir. Yani Siklosporin veya mikophenolat gibi immünosupresanlar diğer köpekler için kullanılmaktadır.
TPE tedavileri genellikle 48 saat boyunca iki seansta yapılır ve genellikle bağışıklık hastalıklarının sonucu olan plazmadaki immünglobulin adı verilen yıkıcı enflamatuar proteinleri uzaklaştırılmaya çalışır. Sonuç olarak sonuçlar genellikle etkileyicidir, köpeğiniz tedavinin tamamlanmasından saatler sonra koşmaya başlayabilir.
Otoimmun Hastalıklar Nasıl Önlenir
Bu hastalıkların çoğu genetik olsa da, köpeğiniz için doğru tedavi seçeneklerini bulmak için erken tanı çok önemlidir ancak daha da önemlisi bu hastalıklara hiç yakalanmamayı başarmaktır; tatlı suya yeterli erişim, iyi beslenme ve güvenli barınma köpeklerde otoimmun hastalıkları önlemenin anahtarıdır.
Hastalık taşıyan keneler de köpeklerde otoimmun hastalıkların önemli bir nedeni olduğundan, köpeğiniz için yıl boyunca kene önleyici olarak kullanmak köpeğinizi sağlıklı tutabilir.
Elbette köpeğinizin uzman veteriner hekim tarafından oluşturulan aşı takvimini düzenli olarak takip etmesi ve aşılarının tam olduğuna emin olmadığınız veya aşısız köpeklerle vakit geçirmemesi veya bu köpeklerle eşya paylaşmaması da enfekte olabilecek otoimmun köpek hastalıklarından korunmalarında oldukça önemli bir husustur.
Eğer köpeğiniz antibiyotik kullanıyorsa (sülfa içeren ilaçlar, sefalosporinler ve penisilinler gibi) olası semptomlar için ona göz kulak olun.
Otoimmün hastalıkların herhangi bir belirtisini fark ederseniz yani direkt olarak köpeğinizi muayene ettirmek için köpeğinizin şahsi veterinerine başvurun.
Yorum (Yok)