Kemikleri, eklemleri veya kasları etkileyen sorunlar anlamına gelen ortopedik problemler var. Küçük bir rahatsızlıktan büyük bir soruna kadar değişmektedir. Ve herhangi bir hayvanı etkiler. Köpeklerde ortopedik hastalıklar arasında çapraz bağ yırtıkları, kalça veya dirsek displazisi ve artrit sayılmaktadır.
Herhangi bir cinsiyet, cins veya köpek yaşı ortopedik koşullardan etkilenmektedir. Bu bileşenler söz konusu hastalığın evcil hayvanınızı etkileme olasılığını etkiler. Köpeklerde ortopedik hastalıkların tedavileri arasında ilaç tedavisi var. Diyet ve egzersiz rejiminde değişiklikler veya cerrahi müdahale sayılmaktadır.
Kemikler, eklemler veya kasları içeren problemler genel olarak ortopedik problemler. Tedavi, hastanın günlük diyet ve egzersiz rutininden cerrahi müdahaleye kadar değişmektedir.
Köpeklerde Meydana Gelen Ortopedik Sorunların Nedenleri
Köpeklerde ortopedik dokularda hasara neden olabilen birçok hastalık ve yaralanma vardır. Bazı özellikler veya koşullar, aşağıdakiler gibi bu bozuklukların gelişme şansını artırmaktadır.
Genetik yatkınlık: Bu bozuklukların birçoğunun meydana gelmesinde genetik faktörler gayet etkilidir. Displazi ve osteokondrit gibi bozukluklar olur. Büyük ve dev köpek ırklarında daha yaygındır. Lüks patella, diğer köpek ırklarına göre küçük ve oyuncak büyüklüğünde ırklarda daha sık gözlemlenmektedir.
Obezite: Obezite, aşırı kilonun kemiklerin üzerlerinde sebep olduğu ek basınç nedeniyledir. Kemiklerin ve eklemlerin birçok bozukluğu tetikler. Şiddetlenmektedir. Artrit ve bağ yırtıkları gibi bozukluklar aşırı kilolu ve obez hayvanlarda daha sık görülmektedir. Ve daha şiddetli bir şekilde meydana gelir.
Kötü beslenme: Bu durumun sebep olan ortopedik sorunlar olur. Kemik büyümesinin gelişim aşamalarında meydana gelebilen özel bir endişe kaynağıdır. Köpeklerde ortopedik hastalıkların ardında eksik veya aşırı derecede kalsiyum tüketimidir.
Ortopedik Sorunların Belirtileri
Köpeklerde ortopedik bozuklukların belirtileri, altta yatan nedenin ne olduğuna bağlı olarak biraz değişecektir. Köpeklerde ortopedik hastalıkların sık görülen semptomları şunlar;
- Anormal duruş veya yürüyüş
- Yükselememe
- Sinirlilik
- Topallık
- Letarji
- İştahsızlık
- Çeşitli uzuv veya uzuvların şeklinde bozukluklar
- Hareket etme isteksizliği
- Rijitlik
- Eklemlerin şişmesi
- Kiloda değişiklik
Ortopedik Sorunlar
Kemikler, eklemler veya kaslarla ilgili herhangi bir sorun ortopedik bir sorun olarak kabul edilmektedir. Köpeklerde görülen ve yaygın olan ortopedik durumlardan bazıları şunlardır:
- Artrit: Artrit, bağışıklık bozukluklarının veya enfeksiyonların neden olduğu enflamatuar artrit ve eklemlerin ilerleyici ve dejeneratif bir bozukluğu olan daha yaygın osteoartrit olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır.
- Çapraz bağ yırtıkları: Köpeklerde diz bağındaki yırtıklar son derece acı vericidir. Ve söz konusu rahatsızlığı ortadan kaldırma adına cerrahi müdahale gerek.
- Kalça ve dirsek displazisi: Kalça ve dirsek displazisi kalça veya dirsek ekleminin anormal gelişimidir. Köpeklerde kalça ve dirsek displazisi küçük ırklardan büyük ırk köpeklerde daha sık görülmektedir.
- Lüks patella: Yüzen diz kapakları olarak da bilinmektedir. Bu diz kapağının onu yerinde tutan oluktan çıktığı bir durumdur; Bu oluk daha küçük köpeklerde daha sığ olduğu için bu durum daha sık küçük hayvanları etkiler.
- Osteokondrit: İskelet sisteminde çeşitli kusurlara ve şekil bozukluklarına neden olan, tipik olarak hastanın kemiklerinin uçlarındaki büyüme plakalarını etkileyen kemikte meydana gelen bir bozukluktur.
Köpeklerde Meydana Gelebilecek Ortopedik Sorunların Tanısı
Son derece hafif bir yaralanmadan kaynaklanan veya daha ciddi olan herhangi bir ortopedik sorunun belirtileri mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından incelenmelidir. Küçük kırıklar, kas suşları ve hasarları, kanserli durumlar ve hatta kemik dejenerasyonu sıklıkla neredeyse aynı olarak nitelendirilebilecek semptomlara sahiptir bu sebeple tanı aşamasın görüntüleme teknolojisi söz konusu bozukluklar arasında ayrım yapmak için gereklidir. Veteriner ziyareti genellikle köpeğinizin genel sağlığını değerlendirmek için kapsamlı bir fizik muayene ile başlar ve tam kan sayımı, idrar tahlili gibi tanısal kan testleri yapılır buna ek olarak hareketsizliğe katkıda bulunabilecek herhangi bir dengesizlik veya enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için biyokimyasal yöntemler de tanı sürecinde kullanılabilir.
Eklemlerin ve kemiklerin görselleştirilmesine yardımcı olma için X-ışını görüntüleme ve ultrason teknolojisi sıklıkla kullanılmaktadır. Buna ek olarak bazı durumlarda, etkilenen eklemlerin bağlarının ve tendonlarının daha net bir görüntüsüne ulaşmak için artroskopi olarak bilinen cerrahi bir görüntüleme tekniği kullanılabilir. Bu cerrahi işlem eklemlerin içinden görüntü alabilmek için küçük bir kesi kullanılarak eklem içine endoskop sokularak gerçekleştirilir. Bu prosedürler, kemiklerde travma, artrit veya osteokondrit gibi durumların rahatsızlığa katkıda bulunup bulunmadığını belirleme konusunda sıklıkla yardımcı olur.
Köpeklerde Ortopedik Sorunların Tedavisi
Tetikleyen altta yatan ana durum tedavi yöntemlerine yön verecektir. Çapraz bağ yırtıkları, kalça displazisi ve osteokondrit gibi durumların düzeltilmesi için sıklıkla ameliyat gerekmektedir. Ancak ameliyat her durum için etkili değildir. Ağrıyı hafifletme veya köpeğinizin hareket aralığını artırma için başka yöntemler kullanmanız gerek. Terapötik yöntemler sadece antienflamatuar ilaçları değil, aynı zamanda terapötik masaj, hidroterapi ve akupunktur ve akupunktur tekniklerini de içerebilir. Bu alternatif tedavi yöntemleri sıklıkla artrit ve kalça displasi gibi kronik rahatsızlıklara ek olarak ağrı kesicinin yanı sıra hastanın sindirimi, dolaşımı ve denge duygusu için faydalı olması dolayısıyla da tercih edilir.
Köpeklerde ortopedik hastalıkların tedavi süresince ihtiyaç duyacağı egzersiz miktarı durumdan duruma değişecektir ve bu konuda veterinerin önerilerine dikkatle uymanız evcil hayvanınız için oldukça faydalı olacaktır. Çok yoğun egzersiz veya yetersiz egzersiz, kemiklerde ve eklemlerde daha fazla hasara yol açar. Buna ek olarak egzersiz eksikliği genel olarak kötü sağlık ve kas kaybı ile sonuçlanmaktadır.
Köpeklerde Meydana Gelen Ortopedik Sorunların İyileşme Süreci
Ev ortamınızın ortopedik sorunlar yaşayan evcil hayvanınız için daha rahat ve güvenli olmasını sağlama adına, ortopedik bozukluklardan etkilenen hayvanlar için kullanılabilen bazı basit adımlar vardır. Sık kullanılan yöntemlerden bazılarını aşağıda sizler için listeledik:
- Kaygan zeminlerin köpeğiniz için oluşturabileceği riski önlemek için halı veya kilim kullanmak
- Uygun miktarda yiyecek ve suyu köpeğinize yakın mesafede tutun
- İç mekanda orta derecede sıcaklık sağlayın
- Köpeğinizin eklemlerinin yumuşaması için sıcak, dolgulu bir yatak sağlayın
- Köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesin
- Köpeğinizin diyetini glukozamin ve omega-3’lerle destekleyin
- Köpeğinizin yaşayabileceği olası düşmeleri önlemek adına merdivenlerde yapışmaz merdiven basamakları kullanın
- Atlama sonucu meydana gelebilen yaralanmaları önleme için özel rampaların veya merdivenlerin kullanımı
- Köpeğinizin kaygan yüzeylerde giymesi için uygun çoraplar
Yorum (Yok)