Köpeklerde Nörolojik Hastalıklar

Köpeklerde Nörolojik Hastalıklar

Köpeklerde nörolojik hastalıklar, tıpkı insanlarda olduğu gibi sinir sistemi ile ilgilidir. Sinir sisteminin ana merkezleri; beyin ve omuriliktir. Bu noktalar ile vücudun geri kalan arasındaki bağlantıyı etkileyen herhangi bir duruma nörolojik bozukluk denir.

Köpeklerde Görülebilecek Yaygın Nörolojik Hastalıklar

  • Beyin Bozukluğu: Köpeklerimizin beyinleri çeşitli işlevleri sürdüren birden fazla hücre tipine sahiptir. Bu nedenle, nörolojik sistemde bir sorun olduğunda, sağlık sorunu ve nasıl tedai edileceğine dair uygun bir sonuca ulaşmak için bir Veteriner Nörologdan yardım istemenizi öneririz çünkü ancak bir uzman sinir sisteminde meydana gelen farklı hastalıklarının nedenlerini saptayabilecek ve uygulanması gereken doğru tedaviyi ve alınması gereken önlemleri bulabilecektir.
  • Shaker Sendromu: Shaker sendromu köpeğinizin vücudunun kontrolsüzce sallanmasına neden olur. Bu genel sarsıntılar çok endişe verici olabilir ama tedavi edilemeleri mümkündür; birçok uzman bu durumu tedavi etmek için prednizon tedavisi uygular. Prednizon, köpeğinizin bağışıklık sistemini baskılamaya yardımcı olan bir steroiddir. İstenmeyen etkilerden kaçınmak için köpeğinizin semptomlarını mümkün olan en düşük ilaç dozu ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Prednizon kabul edilebilir bir süre içinde işe yaramazsa, mikophenolat, leflunomid ve Sitosar gibi diğer çeşitli immünsüpresif ilaçların kullanımına başlanılabilir.

Shaker Sendromu adlı sinir sistemi sorunu aynı zamanda “idiyopatik serebellitis” olarak da karşınıza çıkabilir. Bu sendrom herhangi bir köpek ırkını potansiyel olarak etkileyebilse de, küçük hayvanlarda ve beyaz kürklü küçük köpek ırklarında görece olarak daha yaygın gözlemlenmektedir. West Highland White Terrier veya Poodle ırkı bir köpeğiniz varsa, hastalığın gelişmesi durumunda erken teşhis için, veterinerinizden olası hastalığın belirtilerine dair bilgi isteyin.

  • Omurilik hastalıkları: Dejeneratif Miyelopati ve wobbler sendromu (Boyun/Servikal omurga hastalığı) gibi diğer Spinal sorunlar her yaştan köpeği etkileyebilir ancak yapılan çalışmalar wobbler sendromunun genellikle yaşlı köpekleri etkilediğini ortaya çıkarmıştır.
  • Lumbosacral hastalık (LS): BT taraması ile daha iyi teşhis edilen, omurganın tabanındaki sinirleri sıkıştıran bir durumdur. Çeşitli sorunlar omurga basıncına neden olabilir ve bu sorunlar nörolojik disfonksiyonla ya da nörolojik disfonksiyon olmadan gelebilir, bu nedenle uygun bir klinik tanı gereklidir.

Köpeklerde Meydana Gelebilecek Nörolojik Hastalıklarının Belirtileri

Köpeklerde nörolojik hastalıkların erken teşhisi köpeğiniz için hayati öneme sahip olabilir. Köpeğinizde bu belirtilerden herhangi birini tanımlarsanız, derhal bir Veteriner Nöroloji Merkezi ile randevu alın:

  • Oryantasyon bozukluğu: Köpeğinizin kafasının karıştığını ve hatta paniklediğini gördüğünüzde, bu sinir sistemi hastalıklarından birine ait bir işaret olabilir. Yaş veya cins ne olursa olsun, oryantasyon bozukluğu, baş eğme ve denge kaybı köpeklerdeki vestibüler sistemle ilgili olabilir.
  • Aşırı dönme: Herhangi bir köpeğin dengesini kontrol eden vestibüler sistemle ilgili sorunlar, köpeklerde aşırı dönmenin veya daire içine almanın nedeni olabilir.
  • Ağrı: Ağrı bir köpeğin davranışını değiştirebilir. Köpeğiniz ağrısı olduğunu belli ediyorsa ve dokunmaya da çok duyarlıysa dikkat edin.
  • Nöbetler ve idiyopatik epilepsi: Bu tür epilepsi köpeğin beyninde nöbetlere ve travmaya neden olur. Ayrıca karaciğer hastalığına, beyin tümörlerine, böbrek yetmezliğine ve diğer hastalıklara yol açabilir. İdiyopatik epilepsinin nedeni çoğu köpekte bilinmemekle birlikte, bazıları için bu durum kalıtsal olabilir.
  • Kafa sıkıştırma: Bir köpek herhangi bir neden olmadan başını duvara veya başka bir nesneye sıkıştırdığında, bu hareket sinir sisteminde; özellikle de beyin ve talamusta bir işaret olduğunun göstergesi olabilir.
  • Uzuvların kullanılamaması: Kas güçsüzlüğü ve koordinasyon eksikliği olası dejeneratif miyelopati belirtileridir. Bir Veteriner Nöroloji Merkezi’nden doğru bir tanı aldığından emin olun, çünkü bazen bacakların zayıflığı ve hareket zorluğu omurilik sorunu olabileceği halde artrit gibi görünebilir.
  • Ani tökezleme ve zayıflık: Bu semptom çok aldatıcı olabilir, çünkü çeşitli koşullar söz konusu semptoma neden olabilir. Bu nedenle, köpeğinizin uyuşukluk tökezleme, düşme ve zayıflama derecesine dikkat etmek ve uygun bir teşhis için veterinerinize danışmak oldukça önemlidir. Veterineriniz şüpheli bir şey bulursa sizi Veteriner Nöroloji Merkezi’ne yönlendirecektir.

Köpekler İçin Nörolojik Hastalık Tanısı

Köpeğinizi götürmeniz gerekecek herhangi bir nörolojik hastalık muayanesinde aşağıda soruların yanıtını bilmeniz tanı ve dolayısıyla tedavi sürecine fayda sağlayacaktır:

  • Söz konusu semptomlar ne zaman başladı?
  • Köpeğiniz herhangi bir seyahat yaptı mı?
  • Köpeğiniz herhangi bir yaralanma yaşadı mı?
  • Köpeğiniz yememesi gereken bir şey yedi mi?
  • Köpeğinizin ağrısı olduğundan şüpheleniyor musunuz?

Tanı esnasında bu sorular dışında detaylı bir fiziksel muayene ve nörolojik muayene yapılacak, sinir fonksiyonları ve refleksler test edilecektir. Kan hücreleri ve organların işlevlerini yerine getirip getiremediğine bakmak için; kan tahlili ve idrar tahlili gibi testler talep edilebilir. Lezyonlu alanın görüntülenmesi için MRI veya CT taraması gibi çeşitli taramalar yapılabilir.

Nörolojik Hastalıklara Yatkın Köpekler

Köpeklerde meydana gelen Dejeneratif Miyelopati esas olarak Alman Çoban Köpeklerini ve Rhodesian Ridgeback ırkı köpekleri etkiler, ancak Boxers ve Corgis gibi ırklarda kalıtsal yatkınlık nedeniyle söz konusu hastalığına rastlamak mümkündür.

Pug, Dachshund, Spaniel ve Pekes sahipleri tarafından yaygın olarak bildirilen bir sinir sistemi hastalığı ise intervertebral disk hastalığıdır, IVDD olarak da bilinir. Buna ek olarak IVDD, Alman Çoban köpeklerini ve Lumbosacral ırkı köpekleri de etkileyebilir.

Bunlar dışında genel olarak köpeklerde nörolojik hastalıklar için görece olarak daha yüksek risk bildiren köpekler aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Basset Hound
  • French Bulldog
  • Chihuahua
  • Boston Terrier
  • Yorkshire Terrier
  • Beagle
  • Cocker Spaniel

Köpekler İçin Nörolojik Hastalıklara Neden Olabilecek Durumlar

Travma nörolojik bozuklukların olası bir nedeni olabilir. Diğer nedenler aşağıda sıralandığı gibi olabilir:

  • Otoimmün bozukluklar
  • Konjenital koşullar
  • Enfeksiyon
  • Kalıtsal duyarlılık
  • Altta yatan sistemik hastalık

Çoğu durumda nörolojik bozuklukların nedenini belirlemek, etkili bir tedavi planının geliştirilmesine gerçekten çok yardımcı olabilir.

Köpeğinizde Nörolojik Hastalık Olması Durumunda Yapabilecekleriniz

Köpeğinizin bu makalede belirtilen belirti veya koşullardan herhangi birine sahip olabileceğinden şüpheleniyorsanız, hemen veterinerinize veya bir veteriner nöroloji merkezine danışmanınızı öneririz.

Herhangi bir hastalığın erken teşhisi, hastalığın tedavisi ve hastanın iyileşmesinin için kritik öneme sahiptir dolayısıyla köpeklerde nörolojik hastalıklar için de bu oldukça önemlidir. Bazı tedaviler cerrahi yöntemler içerebilir ve egzersizleri içerebilir. Proaktif bir yaklaşım benimseyin, sabırlı ve olumlu kalmaya çalışın, küçük dostunuzun en yakın zamanda iyileşmesini ümit ediyoruz

Yorum (Yok)

Leave a Reply