Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı

Köpeklerde mavi göz hastalığı veya diğer adıyla canine hepatitis, bir karaciğer viral enfeksiyonudur; bu enfeksiyon virüs yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Köpeklerde mavi göz hastalığı olarak geçmesinin sebebi söz konusu viral karaciğer enfeksiyon hastalığının, dışarıdan en fark edilebilir ve belirgin belirtisinin göz renginde değişme, maviye dönme olarak ortaya çıkmasıdır. Yani aslında köpeğinizin görme yetisi veya göz geneli ile ilgili bir hastalık değildir. Bu durumda köpek sahiplerinin düşebileceği en büyük hata; uzman bir veteriner hekime danışmadan göz damlası veya göz merhemleriyle bilinçsiz bir tedavi uygulamaya çalışması olacaktır.

Unutmamalıyız ki göz, insanlar için olduğu gibi patili dostlarımız için de bedenden ayrı bir uzuv veya organ değildir. Köpeğinizin gözleri; dolaşım sistemi, alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin durumu, köpeğinizin vücudunda oluşan herhangi tümör, kist ve benzeri birçok durumun habercisi olabilir.

Sevimli dostunuzun gözlerinde oluşacak herhangi kızarıklık, sulanma, çapaklanma onun vücudu hakkında size uyarı veriyor olabilir. Bu durumda mümkün olan en kısa zamanda bir veteriner hekime başvurmanız köpeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Köpeğinizde ortaya çıkan belirtiler doğrultusunda gerekli tüm tahlilleri ve yine veteriner hekimin tavsiyesiyle gerekli ultrason kontrollerini yaptırmanız oldukça önemlidir.

Köpeklerde mavi göz hastalığının sebebi olan karaciğer viral enfeksiyonunun daha ortaya çıkmadan önlenmesi için de alınabilecek bazı önlemler vardır. Bunlardan ilki; sağlıklı ve yeterli beslenmedir. Köpeğinizin devamlı olarak sağlıklı beslenmesi karaciğerde oluşabilecek hastalıkların önlenmesi için oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme rutini, karaciğer için olduğu kadar böbrekler için de oldukça önemlidir. Böbrekleri yoracak bir beslenme, köpeğinizin karaciğerinde de yanmalara sebep olacaktır.

Bu yanmalar, köpeğinizin hem fiziksel hareketlerine yansır hem de vücudunu ciddi şekilde yorar. Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi patili dostlarımızın vücudunun da yorgun olması dışarıdan gelebilecek hastalıklara ve virüslere karşı onları korumasız hale getirir. Sevimli dostunuzun karaciğer hastalıklarına yakalanmaması için alabileceğiniz bir diğer önlem ise aşılamadır.

Aşılar köpeğinizi sadece karaciğer viral enfeksiyonlarından değil, aynı zamanda diğer virüsle bulaşabilecek hastalıklardan da kesin olarak koruyacaktır. Köpeğinizin düzenli olarak aşılanmasını takip etmek için aşı karnesine, uygulanan işlemleri not ettirmelisiniz. Aşı karnesinin düzenli şekilde takip edilmesi köpeğinizin ile birlikte yapmayı planladığınız seyahatleri de kolaylaştıracaktır. Aşı uygulamaları eğer köpeğinizi yavruyken sahiplendiyseniz kırk beş günlük olduğunda başlamalıdır. Köpeğinizin ırkı, kronik rahatsızlıkları ve diğer özel durumları dâhilinde veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde mavi göz hastalığı belirtileri erken dönem belirtiler ve geç dönem belirtiler olarak iki farklı grupta gözlemlenebilir. Erken dönem belirtiler gözlemlendiğinde köpeğinizin tedaviye yanıt vermesi ve mavi göz hastalığı olarak bilinen, karaciğer viral enfeksiyonunu atlatması daha olasıdır. Erken dönem belirtiler:

  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Zatürre
  • Kızarık göz
  • Dehidrasyon
  • İshal
  • Kusma
  • Deri toplanması
  • Parlak maviye dönen göz
  • Korneada ödem gelişmesi

Bu belirtiler köpeğinizin viral karaciğer enfeksiyonuna yakalandığına dair belirtiler olabilir. Başka birçok hastalıkta gözlemlenebilen bu belirtileri başta göz ardı edebilir veya fark etmeyebilirsiniz. Boğaz ağrısını fark etmeniz çok mümkün değildir fakat köpeğinizde şiddetli ve devamlı öksürük varsa bu durumu ciddiye almanız köpeğiniz sağlığı için oldukça önemlidir.

Öksürüğün ciğere inmesi ve zatürre hırıltısıyla devam etmesi farklı karaciğer veya soğuk algınlığı belirtileriyle ortak olsa da hemen kesin kanıya varıp soğuk algınlığı tedavisi uygulamaktansa veteriner hekiminize danışıp gerekli tüm tahlilleri yaptırmanız patili dostunuz için hayati önem taşımaktadır.

Köpeklerde, insanlardan farklı olarak üç adet göz kapağı bulunur. Bu durum köpeğinizin gözünde gelişen komplikasyonları fark etmenize engel oluşturabilir. Fakat köpeğinizin göz rengi maviye dönemeden dikkatli şekilde yapacağınız kontrollerle fark etmeniz imkânsız değildir.

Köpeğinizin vücudunda dehidrasyon yani sıvı kaybı gerçekleştiğini anlamak için deri kontrolü yapmanız gerekmektedir. Dehidrasyon kontrolü genellikle ense kökünden yapılır. Ense derisini köpeğinizin canını yakmayacak şekilde yukarıya doğru esnetip bırakmalısınız eğer derinin orijinal formuna dönmesi zaman alıyorsa köpeğinizin vücudunda dehidrasyon yani su kaybı var demektir. Ense bölgesinden yukarı yönde esnetilen deri bırakıldığında topak halde kalmamalı veya çizgilenmemelidir. Bu durumun aksi gerçekleşiyorsa diğer belirtilerle birlikte risk oluşturabilir demektir.

Köpeğinizde gıda zehirlenmeleri veya bilginiz dâhilinde olan bağırsak sıkıntısı haricinde ani ortaya çıkan ishal ve kusma varsa köpeğinizin vücudu su kaybetmeye başlayacaktır. İshal ve kusmanın şiddetlenerek devam etmesi tedavi için geç kalmanıza sebep olabilir. Bu şikâyetler ile veteriner hekiminize başvurduğunuzda gerekli testleri yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Köpeğinizin göz renginde maviye dönen bir değişim gözlemlediğinizde ise artık hastalık vücuda enfekte olmuş demektir bu durumda acil olarak bir hayvan kliniğine danışmanız gerekmektedir.

Bunların haricinde geç dönem belirtileri, erken dönem belirtilerine kıyasla daha ciddi belirtilerdir. Bu belirtileri gözlemlediğinizde maalesef tedavi için geç kalmış olabilirsiniz. Bu belirtiler şu şekildedir;

  • Epilepsi benzeri ataklar
  • Yüksek ateş
  • Kanlı öksürük
  • Farenjit
  • Lenf şişmeleri

Bu belirtiler mavi göz hastalığı yani viral karaciğer enfeksiyonu için ciddi belirtilerdir.

Mavi göz hastalığında köpeğinizin karaciğeri ile birlikte böbrekleri de ciddi şekilde yorulacağından köpeğinizde anlam veremediğiniz ataklar gözlemleyebilirsiniz. Bu ataklar maalesef kendiliğinden geçebilecek ataklar değillerdir.

Mavi göz hastalığının viral bir enfeksiyon olması yani virüs yoluyla köpeğinize bulaşması; virüs, köpeğinizin vücudunuza yayıldıktan sonra ateşe sebep olacaktır. Köpeğinizin ateşi olup olmadığını kasık aralarının sıcaklığından anlayabilirsiniz. Köpeğinizi tedirgin veya rahatsız etmeden yapacağınız bir kontrolde, köpeğinizin vücudunun normalden daha sıcak olduğunu fark ederseniz bu durumu veteriner hekiminize bildirmelisiniz.

Mavi göz hastalığının erken dönem belirtilerinden olan boğaz ağrısı ve kuru, devamlı öksürük hastalığın ilerleyen seviyelerinde ciğerden gelen kanlı öksürüğe evirilebilir. Kan gelmesi durumu salyada da gözlemlenebilir. Bu duruma eşlik eden farenjit hırıltısıyla birlikte mavi göz hastalığı köpeğinizin sağlığına ciddi zarar verebilir.

Lenf bezi şişmeleri başka birçok hayvan hastalığında olduğu gibi karaciğer viral enfeksiyonunda da gözlemlenebilir. Lenf bezi şişmelerini, dışarıdan bakarak fark etmeniz çok mümkün değildir. Lenf bezlerinin olduğu bölgeyi ellinizle kontrol etmeniz farkındalık sağlayabilir. Fakat kesin tanı için veteriner hekiminize başvurmanız daha doğru olacaktır.

Başka birçok farklı hastalıkla benzer belirtiler gösteren mavi göz hastalığı tedavisini erteleyebileceğiniz bir hastalık değildir. Bu sebeple belirtileri fark ettiğiniz an veteriner hekimle görüşmeniz gerekmektedir.

Önemli bir diğer nokta ise köpeklerde gözlenen her mavi renge dönemeye başlamış göz belirtisi, mavi göz hastalığının habercisi değildir. Panik yapmak, stresinizin köpeğinize de yansımasına neden olacağından doğru bir davranış olmayacaktır. Belirtilerden emin olmak için devamlı gözlem ve gerekli önlemlerin alınması en iyi ve kesin çözüm yoludur.

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığının Tedavisi

Farklı birçok belirti vermesine ve teşhisin kesin olarak konulabildiği bir hastalık olmasına rağmen karaciğer viral enfeksiyonuna sebep olan virüsle temas etmiş ve efekte olmuş köpekler için kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Köpeklerde mavi göz hastalığının tedavisi kesin olarak bulunmamaktadır. Hastalığın erken dönemde fark edilememesi de olabilecek alternatif tedavilerin önünü kesecektir.

Aşıları ve kontrolleri devamlı olarak yapılan köpeklerde hastalığın tespit edilmesi durumunda hastalığın belirtilerini yok etmeye yönelik tedaviler uygulanır. Bunun haricinde vitamin takviyeleri, veteriner hekim gözetiminde uygulanabilir. Karaciğer viral enfeksiyonu iştahsızlığa ve su kaybına da neden olacağından köpeğinize uygulayacağınız doğru ve düzenli beslenme programı köpeğinizin toparlanmasına yardımcı olacaktır.

Özellikle yavru köpeklerde daha sık ve ağır ilerleyen hastalık oldukça tehlikelidir.

Köpeğinizin aşılarını aksatmadan yaptırmanız günümüzde var olan en kesin tedavi yöntemidir.

Her hastalıkta olduğu gibi mavi göz hastalığında da erken teşhis ve önlem hayati derece önem taşımaktadır.

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde mavi göz hastalığı canine adenovirüs type-1 ile bulaşır. Karaciğerde viral enfeksiyona sebep olan hastalık oldukça yüksek bir bulaş hızına sahiptir. Hastalığın bir diğer kötü yanı; köpeğiniz mavi göz hastalığını atlatsa dahi on ay süreyle taşıyıcı olmaya devam eder.

Köpeklerde mavi göz hastalığı nasıl geçer sorusunun cevabı şu şekildedir; köpekler arasında salya, idrar ve vücut sıvılarının karışmasıyla bulaşan bir hastalıktır. Köpeklerin ortak mama kabı veya su kabı kullanması, birbirlerinin idrarlarına temas etmeleri, ayakkabı, oyuncak gibi köpeklerin ilgisini çeken objelerin aynı anda temizlenmeden ortak kullanılması mavi göz hastalığının köpekler arasında bulaşmasını kolaylaştırır.

Mavi göz hastalığına yakalanmış ve tedavi sonrası sağlığına kavuşmuş bir köpek ile köpeğinizin temasta bulunması risklidir. Artık hiçbir belirti göstermiyor olsa da hastalığı atlatıp sağlığına kavuşmuş bir köpek çevresindeki köpekler için tehlike olmaya on ay süreyle devam eder.

Mavi göz hastalığı yani karaciğer viral enfeksiyonuna sebep olan virüsün köpeğinizden size geçmesi olası değildir. Köpeklerin karaciğer sağlığını etkileyip sağlığına zarar veren bu enfeksiyon insanlar için tehlike oluşturmamaktadır.

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı Öldürür mü?

Köpeklerde mavi göz hastalığı öldürür mü sorusuna verilecek cevap köpeğinizin genel sağlık durumu ve aşı durumuna göre değişebilir fakat mavi göz hastalığı maalesef hızla ilerleyen ve acı kayıplara sebep olabilen bir hastalıktır. Özellikle yavru köpeklerde daha ölümcül olabilmektedir. Hastalığın ilerleyen dönemleri için de kesin bir tedavi yönteminin olmaması patili dostlarımızı kaybetmemize sebep olmakta.

Köpekler için ölüm riski taşıyan mavi göz hastalığının önlemi için aşıların önemi ise açık şekilde ortadadır.

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde mavi göz hastalığının hangi ırklarda görüleceği gibi kesin bir ayrım bulunmamaktadır. Mavi göz hastalığı yani karaciğer viral enfeksiyonu yüksek bir bulaşa sahiptir ve tüm köpek ırkları için tehlikelidir. Kronik olarak karaciğer veya böbrek rahatsızlığıyla dünyaya gelen köpeklerde ayrıca özenli bir kontrol gerektirebilir. Bu durumun haricinde yavru köpeklerin bağışıklık sistemi için de büyük bir risktir.

Aşılanmamış tüm köpekler risk altındadır. Aşı takviminin aksatılması her köpek ırkı için, her hastalığa karşı risk oluşturur.

Hastalığın yaygınlığı hakkında bazı çalışmalar yapılmış ve halen daha yapılıyor olsa da bulaş hızı ve bulaşın hangi ırk köpeklerde daha ağır veya daha hafif ilerlediğine dair bir kesin sonuç bulunmamaktadır; ancak kısa burunlu köpeklerde göz enfeksiyonlarının daha sık görülmesi, mavi göz hastalığının belirtileriyle benzer şekilde ortaya çıktığından tespit konusunda bilimsel olarak doğru sayılması mümkün olmayan sonuçlar verebilir.

Teknolojinin ilerlemesi ile köpeklerde mavi göz hastalığı için tedavi bulunması olabilecek güzel gelişmelerdendir. Yine yapılacak yeni araştırmalarla köpeklerde mavi göz hastalığı ve bu hastalığın genetik ile olan ilişkisi ortaya koyuluncaya dek ırk ve yaş ayrımı yapmadan veteriner hekim gözetimde aşı uygulamalarını yaptırmanız mevcut olan en iyi yöntemdir

Yorum (Yok)

Leave a Reply