Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtileri

Köpekleri etkileyebilecek, çeşitli mantar hastalıkları vardır. Köpeklerde mantar hastalığı, erken teşhis ve arkasından tedavi edilmediği durumlarda ilerler ve durum ölümcül olma riski taşıyabilir.

Köpeklerde farklı türlerde sistematik mantar enfeksiyonları görülebilir. Buna göre;

  • Nazal aspergilloz: Köpeğinizin burun pasajlarında ve sinüslerinde görülür.
  • Yaygın aspergilloz: Köpeğinizin solunum yolundan girerek, kan dolaşımıyla, vücudun her yerine yayılabilir.
  • Kriptokokoz: En çok güvercin ve diğer kuşların yoğun bulunduğu yerlerde bulunan köpeklerin soluma yoluyla kaptığı bir mantar türüdür.
  • Blastomikoz: Güvercin ve yarasa dışkısında bulunur ve çürüyen bitki örtülerinde de gelişir. Köpeğin toprağı koklayarak mantarı kapması söz konusudur.

Köpeklerde lokalize mantar enfeksiyonları ise; saçkıran, mantar dermatiti bulunur.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtileri

Çok sayıda mantar türü vardır ve yalnızca birkaç tanesi, köpeklerde enfeksiyona sebep olur. Çoğu topraktan koklama yoluyla geçer. Aynı zamanda köpeğinizin cildinde bulunan kesik ya da yaralardan da enfeksiyon kapması mümkündür.

Köpeklerde mantar hastalığı belirtileri, bulaşan mantar enfeksiyonlarına göre değişkenlik gösterir. Buna göre;

  • Sporotrikoz: Köpeğinizin cildi üzerinde etkilidir. Lenf düğümlerine yayılır ve kronikleşir. Ateş, halsizlik ve depresyon şeklinde kendini gösterir.
  • Kriptokokoz: Sevimli dostunuzun solunum yollarında, burun boşluğunda ve merkezi sinir sistemiyle göz ve cildini etkiler. Kilo kaybı, uyuşukluk, başın sürekli eğilmesi, gözlerde ileri geri yapılan hareketler, göz kırpasını engelleyen yüz felci, koordinasyonda zayıflık ve nöbetler şeklinde kendini gösterir. Bazen gözlerde iltihaplanma ve retina bölgesinde kanama olabilir.
  • Histoplazmoz: Köpeğinizin göğsünde, akciğer ve lenf düğümlerinde yerleşir. Öksürük, nefes almakta zorluk, ateş, depresyon, iştahsızlık, kronik ishal, kilo kaybı, bağırsak kan kaybı, gibi belirtilere sahiptir.

Çoğunlukla topraktan solunum yoluyla bulaşan mantar hastalığı; mantarlı bir nesnenin köpeğinizin derisini yaralaması sonucu da ortaya çıkabilir. Enfeksiyon; köpeğinizin mantarın girdiği bölgede olabileceği gibi enfeksiyon bölgesine yakın lenf bezlerinde ve farklı bölgelerde yayılabilir.

Köpeklerde Mantar Tedavisi

Köpeklerde mantar hastalığı teşhis aşamasında bazı testler ve fiziksel muayeneyle belirlenir. Bir mantar enfeksiyonunun teşhis edilebilmesi için; mantarın türünü belirlemek için bazı testler yapılacaktır.

Yapılan testler arasında;

  • Radyoloji ve seroloji
  • Antijen kan ve idrar testi (duruma göre bir tane ya da her ikisi birden)
  • Polimeraz zincir reaksiyon testi

Köpeklerde mantar tedavisi ise; mantar türüne göre değişkenlik gösterir. En yaygın manar türlerinin tedavisi için tedaviler şu şekilde uygulanır. Buna göre;

  • Aspergilloz: Hapşırma, burun ağrısı, burun bölgesinde kanama, iştahsızlık, burun şişmesi gibi belirtileri vardır. Tedavisi için; antifungal imitazol sınıfından Ketokonazol, Itrakonazol ve Flukonazol gibi mantar hastalıkları için tercih edilen ilaç tedavisidir. Eğer hastalık yayılmışsa tedavi zorlaşır ve nadir olarak iyileşme gösterir.
  • Blastomikoz: Solunum sistemini etkilerken; zatürre ve öksürük görülür. Kilo kaybı ve topallama vardır. Tedavisi için; Ketokonazol, Flukonazol, Itrakonazol kullanılır. Erken tedavi yapılırsa, prognoz yani iyileşme görülür.
  • Cryptococcus: Burun akıntısı, öksürük görülür. Nöbet, daire çizerek dönme hareketleri, başın duvara yaslanması gibi hareketler görülür. Tedavisi için; oral yolla antifungal ilaçlar kullanılır.
  • Histoplazmoz: Hafif solunum yolu enfeksiyonları görülür. Kas atrofisi, kilo kaybı, şiddetli ishal görülür. Antifungal ilaçlar yanında; Ketokonazol, Itrakonazol ve Flukonazol ilaçlar kullanılır. Tedaviye daha sonra Amphteracin B eklenir.

En sık rastlanan Koksidiyomikoz mantar; çoğunlukla belirti göstermez. Akciğerleri etkiler. Zatürreye dönüşme tehlikesi vardır. Lenf düğümlerini, beyni ve cildi etkileyebilir. Tedavisi için; Flukonazol, Ketokonazol ve Itrakonazol kullanılır. Tekrarlama riski vardır.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde oluşan mantar hastalıkları; lokalize rahatsızlıklar yanında, potansiyel ölümcül sistematik olarak gelişen hastalıklara kadar etkileyebilir. Bu yüzden köpeklerde mantar hastalığı nasıl geçer konusunda, mantar enfeksiyonlarını önlemek, her zaman mümkün olmaz.

Ancak bazı sağduyulu önlemlerin alınmasıyla, hastalığın yayılması ve etkilerinin azaltılması sağlanabilir. Buna göre;

  • Belirli mantar enfeksiyonlarının bulunduğu ve endemik olduğu bölgede yaşıyor olmanız, köpeğinizdeki mantar riskini çoğaltacaktır. Bu yüzden köpeğinizi bu tür riskli ortamlardan uzak tutmanız gerekir.
  • Hastalığın insanlara ya da diğer hayvanlara yayılmasını sınırlamak gerekir. Bunun için lokalize mantar enfeksiyonlarından biri olan saçkıran olmuş köpekler, izole ortamlarda bulunmalıdır.
  • Aynı zamanda bol miktarda yiyecek ve suya ulaşmasına izin vermek, sessiz bir ortamda dinlenmesini sağlamak gerekir.
  • Çoğunluklu köpeğinizin fiziksel aktivitesine herhangi bir engel konmasa da veteriner hekiminizin tavsiyesine uygun olarak, fiziksel aktivitelerde kısıtlamaya gidebilirsiniz.
  • Kullanılan mantar önleyici ilaçların, enfeksiyon üzerinde başarılı olup olmadığının anlaşılabilmesi için, veterineriniz sizden köpeğinizi tekrar getirmenizi isteyebilir.

Diğer yandan mantar enfeksiyonları insanları da etkilediğinden, enfekte olmamak adına, kendi adınıza katı hijyen kuralları uygulanması da önemlidir. Bu konuda veteriner hekiminiz; köpeğinizin bakımı sırasında nasıl davranmanız gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Öldürür mü?

Köpeklerde mantar hastalığı; sevimli dostunuzun topraktan koklayarak kapabileceği bir tür enfeksiyondur. Çoğu zaman toprak hastalığı olarak da adlandırılan mantar hastalığı, erken teşhis edildiğinde, iyileşme oranı daha yüksektir.

Blastomikoz mantarı, köpeklerde teşhisi en zor mantar enfeksiyonudur. Çoğunlukla suya yakın kumlu asidik topraklarda yaşarlar ve enfekte olmuş bölgelerde, köpekler solunum yoluyla bu mantarı kapabilirler.

İnsanların da bu mantara maruz kalmasının yanı sıra; köpeklerin insanlara göre 10 kat daha fazla enfekte olma olasılığı vardır. Ancak insanlar, hayvanlardan bu mantarı kapmazlar.

Blastomikoz gibi mantar türleri; solunum güçlüğüne, öksürüğe ve egzersiz intoleransına neden olur. Mantar gözlere, eklemlere, cilde, bağırsak yoluna ve nadir de olsa sinir sistemine yayılır.

Kan ve idrar testlerinin yanında biyopsi ve mantarın mikroskop altında incelenmesiyle teşhis edilen mantar sporu, erken teşhis edilirse, iyileşmesi kolaydır. Bu yüzden köpeklerde mantar hastalığı öldürür mü konusunda; köpeklerin sürekli koklama sürecinden geçtikleri ve bunun çoğu zaman önlememesinin, köpek sahipleri tarafından unutulmaması gerektiği önemli bir konudur.

Diğer yandan tedavinin iyi bir sürece yayılması için erken teşhis önemli olurken; tedavinin geciktirilmesi ve mantarın en ölümcül organlara yerleşmesi durumunda, mantar enfeksiyonunun öldürücü olduğu unutulmamalıdır.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde mantar hastalığı: bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardan daha az yaygındır. Ancak bazı enfeksiyonlar, ciddi sonuçlara yol açabilir. Mantar enfeksiyonları; çoğunlukla topraktan köpeklerin soluması yoluyla ya da herhangi bir yaradan bulaşabilir.

Bulaşan mantar enfeksiyonuna göre farklı belirtiler gösteren mantar enfeksiyonlarında; öksürme, cilt lezyonları, kilo kaybı, iştahta azalma, nörolojik problemler, yürümede titreklik, nezle, göz problemleri, burun bölgesinde şişkinlik gibi belirtiler vardır.

Köpeklerde mantar hastalığı hangi ırklarda görülür konusunda Aspergilloz mantarı çoğunlukla Alman çoban köpeklerinde sıklıkla görülür. Bunun yanında farklı köpek ırklarında da görülebilir.

  • Lhasa Apso
  • Kaniş
  • Daksund
  • Shetland çoban köpeği
  • West Highland beyaz teriyer
  • Malta teriyeri
  • Horoz İspanyol
  • Basset tazı
  • Avustralya teriyeri
  • Chihuahua gibi köpek ırklarında da mantar enfeksiyonları görülebilir.

Mantar enfeksiyonlarında tedavi; nazal ya da yayılmış olmasına göre değişkenlik gösterirken; nazal aspergilloz kapmış bir köpekte ilk tedavi yöntemi, anestezi altında burnuna antifungal ilaçların uygulanmasıdır.

Antifungal ilaçlar çoğunlukla erken teşhis döneminde köpeğinizin tedavisinin daha rahat olmasını sağlarken, durumunda kolay iyileşmeyi de sağlayacaktır. Sevimli dostunuzun tedavisinde süre tamamıyla mantar enfeksiyonunun tipi ve şiddetine bağlı olarak değişecektir.

Tedavi süresince ve tedavi sonrasında, veteriner doktorunuzun vereceği tavsiyelerin doğru şekilde uygulanması, tüylü arkadaşınızın daha sağlıklı ve uzun süre sizinle olmasını sağlayacaktır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply