Köpeklerde Leishmania Hastalığı

Köpeklerde Leishmania Hastalığı

Köpekler de tıpkı insanlar gibi hastalıklara yatkındır ve köpek ırklarını etkileyen hastalıkların erken teşhisi, bu sevimli dostlarınızın daha sağlıklı şekilde hayatlarını devam ettirmelerini sağlar. Köpeklerde Leishmania Hastalığı, yaygın olarak görülen paraziter bir hastalıktır.

Köpeklerde deri ve tırnak altlarında lezyonlar şeklinde kendini gösterir. Hastalık; enfekte bir kum sineğinin ısırmasıyla bulaşır. Evcil hayvanlarınızı etkileyen Leishmaniosis; Latin Amerika’da L chagasi olarak da adlandırılan L infantumdur.

İnsanlar üzerinde de etkili olan bu paraziter hastalık hem köpeklerde hem de insanlarda tehlike riski taşır. Ancak insanlar; köpeklerde ve nadir de olsa kedilerde de görülen bu hastalıktan enfekte olmaz.

Köpeklerde Leishmania Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde Leishmania hastalığı belirtileri, parazitin ne kadar yayıldığını gösterir. Enfeksiyonda birçok yaygın kan testi anormalliği görülür. Ancak bunların hiçbiri, enfeksiyona özgü olmayacaktır.

  • Özellikle basınç noktalarında ve basınç noktalarının yakınında, deri üzerinde lezyonlar;
  • Şişmiş lenf düğümleri (lenfadenopati);
  • Dalakta büyüme;
  • Gözle görülür kilo kaybı ve ateş;
  • Saçlarda dökülme;
  • Pullu, kalın ve rengi bozulan bir cilt;
  • Çatlamış ağız ya da ayak tabanları
  • Tırnaklarda anormalleşmeler;
  • Böbrek hastalığı belirtileri;
  • Anemi ve epitaksis’dir.

Aynı zamanda köpeklerde visseral leishmaniasis (kara humma) olarak bilinen semptomları geliştirdiğinde, farklı belirtiler vardır. Buna göre;

  • Kanlı dışkı ve ishal
  • Burunda kanama
  • Kusma
  • İştahta azalma
  • Artan içme ve idrara sık çıkma
  • Eklemlerde ağrı
  • Kaslarda iltihap

Köpeklerde görülen böbrek hastalığı ciddi enfeksiyon belirtilerine sebep olur. Leishmanniosis; diğer paraziter hastalıklar gibi, koklama ve yutma yoluyla köpeğinize bulaşır.

Diğer yandan Leihmania; bir iki tür enfeksiyona, kutanöz ya da cilt enfeksiyonu ile iç organ ya da organ enfeksiyonuna da neden olma tehlikesine sahiptir. Kutanöz formda belirtiler; en yaygın şekilde hiperkerator olarak adlandırılan ayak pedlerindeki dokularda kalınlaşma ve sertleşme olarak kendini gösterir. Çoğu köpekte; hastalığın ilerlemesine bağlı olarak dokulardaki pigment ve koyu renk kaybolmaya başlar.

Vücuda giren parazit; köpeğinizin dokularına, derisine ve kemiklerine yerleşir. Bunun yanında anne karnında geliştiğinden dolayı, semptomlar çok yaygın görülmez ve bu belirtilerin ortaya çıkması ise 3 hafta ile 7 yıl gibi bir süreyi bulabilir. Ama unutulmamalıdır ki bağışıklık sistemi güçlü olan köpeklerde, hiç semptomların görülmediği olur.

Köpeklerde Leishmania Tedavisi

Köpeklerde Leishmania Hastalığı teşhisi için, veteriner hekiminiz tarafından, bir dizi test yapılması gerekir. Evcil hayvanınıza 3 şekilde teşhis konabilir. Buna göre;

  • Smear testi ya da biyopsi yoluyla alınan numunelerle teşhis yapılır. Bu sayede parazitin o bölgede yaşayıp yaşamadığı, alınan doku örnekleriyle incelenir.
  • Antikor testi yapılabilir. Antikor seviyeleri ölçülür. Antikor testi ELISA prosedürü uygulanarak yapılır. Evcil hayvanınızda antikor seviyesinin yüksek olması durumunda, enfeksiyon var demektir.
  • Polimeraz zincir reaksiyonu yani PCR testi yapılır. En yaygın kullanılan yöntemdir. Böylece direkt olarak evcil hayvanınızın DNA yapısına bakılır ve herhangi bir değişiklik, bu sayede görülebilir.

DNA incelendiğinde; parazitlerin etkilediği yerler görülür ve böylece veteriner doktorunuz hastalığı tam olarak teşhis edebilir.

Köpeklerde Leishmania tedavisi, 2 şekilde gerçekleştirilir. Meglumin antimonit ve allopurinolün kombinasyonu uygulanabilir. Bu iki kombinasyon, antiparazit ilacıdır. Evcil hayvanınıza, 28 gün boyunca her gün uygulanır. Böylece köpeğiniz, 6 ila 12 ay arasında yalnızca, allopurinol almaya başlar.

İkinci bir tedavi yolu ise; 28 gün süreyle miltefosin ve allopurinol uygulanması ve ardından 6 ila 12 ay boyunca allopurinol uygulanmasıdır. Ancak bu tedaviler, hastalığın ilerleme seyrine göre değişkenlik gösterir.

Hastalığın güçlenmesi, evcil hayvanınızın daha fazla ilaç tedavisine maruz kalmasına neden olur. Bunun yanında köpeğinizde olabilecek cilt lezyonları için; antibiyotik, intravenöz sıvıları ve malassezia tedavisi de uygulanır.

Erken teşhis edilen semptomlarda, evcil hayvanınız ilk ay tedavisinde iyileşmeye başlar. Birkaç hafta içinde, semptomlarda azalma görülür. Köpeğiniz tedaviden 1 ay, 4 ay, 6 ay ve 1 yıl sonra yeniden semptomlar gösterebilir.

Eğer tedaviye olumlu yanıt verilirse yılda 1-2 kez tedavi görmesi yeterli olacaktır. Diğer yandan vücut fonksiyonlarının normale dönmesiyle birlikte, allopurinol ilacı da bırakılabilir.

Köpeklerde Leishmania Hastalığı Nasıl Geçer?

Kum sineği ısırmasıyla bulaşan köpeklerde Leishmania hastalığı nasıl geçer konusu, evcil hayvan sahibi birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer alır. Evcil hayvanınızda teşhis ve tedavi edilen hastalık, bazı dönemlerde yeniden ortaya çıkabilir.

Bu yüzden mevcut önleyici tedbirlerin alınması gerekir. Etkinliği deneysel olarak hem de saha araştırmalarında kanıtlanmış olan ve kum sineklerini kovma özelliği gösteren sentetik piretroidler, permetrin ya da deltametrin içerikli ürünler kullanılabilir.

Enfekte olan köpeklerde yeniden enfeksiyonu ve kum sineklerinin ısırma riskini azaltan bu kombinasyonlar kullanılabilir. Bunun yanında etkisi uzun süreli olan topikal insektisitler de enfekte olan köpeğinize uygulanabilir.

  • Köpeğinizin parazit aşıları düzenli olarak yaptırılmalıdır.
  • Evcil hayvanlarınız için üretilen ense damlaları, parazit iğneleri ve ilaçları düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • İlkbahar ve yaz aylarında daha fazla risk altında olan evcil hayvanlarınız için parazit ilaçlı tasma kullanılabilir.
  • İlkbahar ve yaz aylarında gün batımı ile gün doğumu arasında, köpeğinizi dışarı çıkarmamayı deneyebilirsiniz.

Bunun yanında hastalığı önleyici hiçbir ilaç yoktur. Genellikle tropikal bölgelerde daha fazla görüldüğünden, köpeğinizin tropikal bölgelerde bulunmamasına özen göstermeniz gerekir.

Bunun yanında eğer enfeksiyon kaptığından şüphelendiğiniz bir köpek varsa, evcil hayvanınızı bu köpeklerin yanına yaklaşmasına izin vermemeniz de hastalığı önlemenin yollarından biridir.

Köpeklerde Leishmania Hastalığı Öldürür mü?

Köpeklerde Leishmania Hastalığı; köpekleri enfekte eden ve hastalığı neden olan kum sineğinden bulaşan bir hastalıktır. Enfeksiyonu iletmenin yolu; enfekte bir hayvanın kan, doku ve vücut sıvılarıyla temas edilmesidir.

Köpeklerde Leishmania hastalığı öldürür mü konusu da evcil hayvan sahiplerinin merak ettiği konular arasında yer alır. Leishmania sadece köpeklerde değil, insanlarda da görülür. Köpekler ve diğer tüm memelileri etkiler.

Tedavi süresi belli bir zamana göredir. Ömür boyu tedavi edilmeleri mümkün değildir. Bunun yerine tedavi sırasında ve sonrasında dikkatle izlenmeli ve erken görülen belirtiler olduğunda, yeniden ilaç tedavisine başlanabilir.

Leishmanias, tüm memeleri etkileyen ciddi derecede tehlikeli bir hastalıktır. Mümkün olduğunda önlenebilmesi için, gerekli tedbirlerin alınması gerekir. İyi şekilde izlenir ve erken teşhis edilirse, köpeğinizin normal hayatına devam etmesi için hiçbir neden yoktur.

Ancak belirtiler fark edilmez ya da erken teşhis edilip tedavi edilmezse, evcil hayvanınızın ölümüne neden olabilir.

Köpeklerde Leishmania Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde Leishmania Hastalığı; kum sineklerinin ısırıklarından meydana gelen, paraziter bir hastalıktır. Dünya üzerindeki herhangi bir köpeği ya da memeleri etkiler. Hatta insanlar da bu hastalıktan etkilenebilir.

Leishmania hastalığının farklı türleri vardır ve köpeklerde Leishmania hastalığı hangi ırklarda görülür konusunda, birçok ırkta görülme riski vardır. En yaygın olarak; parazitin endemik olduğu bölgelerde yaşayan sokak köpeklerinde görülür.

Leishmania hastalığı; çoğunlukla Akdeniz bölgesi, Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika ile Doğu ve Güney Avrupa ülkelerinde görülür. Leishmania hastalığı, enfekte kum sineklerinin ısırıklarıyla bulaşırken; bazılarında kan ve vücut salgılarıyla temas yoluyla ya da anne köpekten yavrusuna bulaşabilir.

Bunun yanında herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın; Foxhound, Napoliten Mastiff ırkları, Leishmania hastalığından çok daha kolay etkilenir. Ancak dünya üzerindeki hemen tüm köpek ırklarında görülme olasılığı yüksektir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply