Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı, sadece köpeklerde değil, kedilerde de rastlanan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Kennel öksürük hastalığı olarak adlandırılan enfeksiyonun sebebi olarak bazı virüs ya da bakteri kaynaklı olduğu bilinmelidir.

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı Belirtileri

Genellikle tehlikeli olmayan ve birkaç hafta içinde tedavi yapılmadan da geçebilen köpeklerde Kennel Cough hastalığı belirtileri arasında en klasik semptom, kalıcı ve güçlü öksürüktür.

  • Özellikle küçük köpeklerin çıkardığı ters hapşırma öksürüğünden farklı seste öksürük vardır.
  • Çoğunlukla geniz akıntısı ve boğazda hafif tahriş şeklinde kendini gösterir.
  • Köpek kulübesi öksürüğü olarak adlandırılan enfeksiyon, bazı köpeklerde; hapşırma, göz ve burun akıntısı başka şeklinde de görülmektedir.
  • Bazı köpeklerin iştahında herhangi bir eksilme ya da enerjisini kaybetme gibi problemler yaşanmamaktadır.
  • Çoğu zaman çok derin, sürekli ve patalojik uyku durumu olan letarji görülmektedir.
  • Evcil hayvanınızda yutma hareketi ya da mukus üretimi çoğalmaktadır.
  • Çoğu zaman nefes nefese kalmak, öğürmek, korna sesi gibi ses çıkarma belirtileri görülmektedir.

Bordetella bronchiseptica m adlı bakteriden bulaşan enfeksiyon, çoğu zaman Bordetella olarak da adlandırılmaktadır. Köpeklerde Bordetella enfeksiyonuna karşı hassas oldukları virüsler arasında; köpek adeno virüsü, köpek distemper virüsü, köpek herpes virüsü, parainfluenza virüsü, köpek reovirüsü gibi virüsler var.

Köpeklerde Kennel Cough Tedavisi

Bir takım bakteri ve virüs parçacıklarının solunum yollarına girmesiyle oluşur. Burun kanallarında normal şekilde enfeksiyöz partikülleri yakalayan mukus tabakası vardır.

Bu mukus tabakası, korumayı zayıf hale getirecek ve köpekleri enfeksiyona karşı hassaslaştıracak gırtlak ya da trakea iltihabıyla sonuçlanan bazı faktörlere bağlıdır.

Bu faktörler;

  • Köpek kulübesi ya da köpek barınaklarının kalabalık olması ya da havalandırma bakımından yetersiz koşulların olması durumunda oluşmaktadır.
  • Soğuk/sıcak hava değişimlerinden olur.
  • Evcil hayvanınızın aşırı derecede toz ya da sigara dumanına maruz kalmaları durumunda meydana gelmektedir.
  • Evcil hayvanınızda seyahat kaynaklı oluşan stresten meydana gelir.

Bulaşıcı bir hastalık olan enfeksiyon hastalığı tedavi olmadan da düzelse de köpeklerde Kennel Cough tedavisi için gerekli olan ilaçlar, köpeğinizin iyileşmesini hızlandırırken, semptomların da daha aza indirilmesinde, önemli rol oynar.

Hastalığın herhangi bir teşhis aşaması yoktur. Çoğunlukla semptomlar görülüyorsa; bakteri ve virüslerin kuluçka döneminde, diğer köpeklerin bulunduğu kalabalık bir ortamda köpeğiniz bulunmuşsa, teşhis koymak yeterli olacaktır.

Bakterilerin tam olarak anlaşılabilmesi için, sürüntüler alınır. Ancak bu durum, tedavi aşamasında çoğu zaman yararlı olmaz. Eğer şüpheli komplikasyonlar oluşacağı gibi bir durum varsa, radyografi kullanılmaktadır.

Kennel Cough Tedavi Aşaması

Tedavi aşamasında;

  • Hafif vakalarda bir ya da iki haftalık dinlenme tavsiye edilmektedir.
  • Ancak daha ağır vakalarda ise antibiyotik ve öksürüğün hafifletilebilmesi için, öksürük ilacı verilmektedir.
  • Evcil köpeğinizi gezdirirken tasma yerine koşum takımı kullanılması da tedavi aşamasında, köpeğinize daha yararlı olur. Bunun sebebi; trakeanın tahriş olmasıyla, öksürüğün daha da şiddetlenmesi ve trekeanın daha fazla zarar görmemesi içindir.
  • Diğer yandan köpeğinizde pnömoni gelişmişse; kliniğe yatmaları, antibiyotik almaları, oksijen tedavisi görmeleri ya da intravenöz sıvılar almaları gerek.

Hastalığın giderilmesinde 3 farklı aşı çeşidi kullanılmaktadır. Bir tanesi enjekte yoluyla, bir tanesi burun içinden kullanılan ve diğeri de ağız yoluyla verilendir. Ancak birçok farklı virüs ve bakteriden kaynaklanan öksürüğe ya da enfeksiyöz trakeobronşite karşı koruma garantisi sunmazlar. Ancak bu durum; hiçbir etkisinin olmadığı ya da köpeğinizin tedavi olmadığı anlamına da gelmez.

Burun içi ve ağız yoluyla verilen aşılar, köpeklerde yılda 1 kere yapılmaktadır. Ancak yüksek risk altında olan köpekler için, 6 ayda 1 kere yapılması önerilmektedir. Burun ve ağızdan verilen aşılar, evcil hayvanınızı daha erken koruma altına alma özelliği gösterirler.

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde Kennel Cough hastalığı nasıl geçer konusunda; öksürüğe sebep olacak enfeksiyonlar, köpek yavrularının aşılarına ve takviyelerdir. Bu aşı ve takviyeler; Adeno virüs tip 2, köpek parainfluenza virüsü, köpek distemper ve köpek gribidir.

Köpekler enfeksiyonu birçok yolla alabilir. Buna göre;

  • Hayvan barınakları
  • Yatılı köpek kulübeleri
  • Köpek bakım tesisleri
  • Köpek parkları

Kenel öksürüğünde ise en yaygın bakteriler burun damlası ya da enjekte yoluyla aşı verilebilen bordetella bronchiseptica’dır. Enfeksiyonun birçok türü olduğundan, koruma garanti değildir. Bunun yanında belirtiler azaltılmalıdır. Kuluçka dönemindeki köpeklerde aşılama yarar sağlamaz.

Bordetella bronchiseptica için yapılan burun aşısı; evcil hayvanınızın 3 haftalık olduğunda, ortalama 1 yıl koruma sağlayacaktır. Aşının etkili hale gelmesi, yaklaşık 4-5 gün sürer ve bu ise köpeğinizin bağışıklık sağlamasında en hızlı yöntem olarak kullanılır.

Aşılamada koruma garanti olmasa da köpeklerin Bordetella bronchiseptica aşısına sahip olması, hastalığın geçirilmesinde önemli bir rol oynar. Bunun yanında; köpeğinize ılık su içinde bal verebilir, köpeğiniz dinlenirken nemlendirici kullanabilir, buhar terapisi uygulayabilir ve köpeğinizin bolca dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı Öldürür mü?

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı, çoğunlukla 1-2 hafta sürer ve sonrasında köpeğiniz iyileşir. Ancak bazı köpekler, hafif klinik semptomlar gösterir ve iyileşebilirler. Bunun anlamı ise iyi bir prognozadır.

Halk arasında barınak hastalığı olarak da bilinen Kennel öksürüğü 4 aydan küçük köpeklerde olur. Gençlik hastalığı kadar tehlike arz eder. Kennel öksürüğünden kaynaklanan komplikasyonlara karşı hassas olan köpekler;

  • Aşıları tam olarak tamamlanmamış köpekler hassastır. Aşıları tam olmayan köpeklerde, bağışıklık sistemi gelişmemiştir.
  • Kalp yetmezliği, kanser, diyabet gibi ciddi hastalıkları olan köpekler, bağışıklığı azalmış köpeklerdir.
  • Yaşlı köpekler de komplikasyonlardan etkilenir.
  • Hamilelik dönemi yaşayan köpekler de bağışıklığı düşük olan köpeklerdir.
  • Trakeal kollaps, şiddetli solunum yolu alerjileri ya da kronik bronşit geçirmiş köpekler de etkilenmektedir.

Köpeklerde öksürük vakalarında iyileşme süreci, ortalama 3 ila 6 hafta arasında olabilir. Eğer semptomlar çok ciddi ise, pnömani gelişmişse, ölme olasılıkları yüksektir. Bu yüzden köpeklerde Kennel Cough hastalığı öldürür mü konusunda, köpeğinizin yaşamını etkileyen pnömani önemlidir.

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı oldukça yaygındır ve evcil hayvanınızın üst solunum yollarını etkiler. Aynı zamanda ileri safhalara geldiği anlaşılmazsa, akciğerde oluşan enfeksiyonlar sebebiyle ölüm riski de yüksek olur.

Bunun yanında evcil hayvan sahipleri, köpeklerde Kennel Cough hastalığı hangi ırklarda görülür konusunu merak edebilir. Ancak petshoplarda, barınaklarda ya da çiftlikler yaşayanlarda olur. Köpek ırklarının büyük bir bölümü, büyük risk altındadır.

Trakeobronşit ve enfeksiyona bağlı hastalıklar olur. Köpeklerin solunum, salya ya da su/yemek esnasında birbirlerine temas etmeleri dolayısıyla bulaşır. Köpek ırklarını ayırmak doğru olmaz.

Kennel öksürüğü ırk ayırt etmemekle birliktee; en fazla 4 ay altında olan köpeklerde sıklıkla rastlanır. Özellikle yavru köpekler, yavru dönemlerinde aşılarının tamamlanmaması durumunda, çok daha büyük risk altındadırlar.

Bu yüzden ister sahibinden sahiplen ister barınaktan ya da petshop aracılığıyla köpek sahibi olun! Köpeğinizin sağlığı açısından tüm aşılarının yapılması şart. Veteriner kontrollerinin tam olarak yapılması gerek. Ve rutin bakımlarının düzenli olarak gerçekleştirilmesi şart. Evcil hayvanınızın daha uzun yıllar sizinle yaşaması için önemlidir. Aynı zamanda barınaklardan sahiplenilen köpekler gıda ve sevgi takviyesi ile iyileşir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply