Köpeklerde Kene Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Kene Hastalığı

Keneler, özellikle bahar aylarının başlamasıyla insanlar için olduğu kadar patili dostlarımız için de tehlike oluşturmaktadır. Genellikle büyük bir tehlike arz etmeseler de, köpeklerde kene hastalığını görmezden gelme veya bir veterinere danışmayı ertelemek tatsız sonuçlar doğurmaktadır. Onların sağlığını korumak için gerekli dönemlerde önlemlerimizi almalıyız. Köpeklerde kene hastalığı belirtileri, tedavisi, patili dostlarımız için oluşturacakları tehlikeleri öğrenmeliyiz.

Köpeklerde Kene Hastalığı Belirtileri

Belirtiler çok belirgin olmamaktadır. Köpeklerde kene hastalığının belirtilerini fark etmek için özellikle bahar aylarının başlangıcından itibaren köpeğinizin davranışlarına ve cildine karşı farkındalık kazanmalısınız. Belirtiler:

  • Halsizlik
  • İştah kaybı
  • Letarji ( Aşırı yorgunluk ve olağan tepkilerde yavaşlama)
  • Eklem şişkinlikleri
  • Uyuşukluk ve his kaybı
  • Nadiren kaşınma
  • Ateş
  • Kusma

Bu belirtiler köpeğinize kene yapıştıktan sonra ortaya çıkması olası belirtilerdir. Bu belirtilerden herhangi birini veya birkaçını gözlemlerseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurunuz. Keneyi kendi imkânlarınızla çıkartmaya çalışma deri dokusuna daha fazla zarar vermektedir. Köpeğinizin ürkmesine neden olur. Bu sebeple en kısa zamanda bir kliniğe danışmanız önemlidir.

Köpeklerde Kene Hastalığı Tedavisi

Tedavi farklı yollarla yapılmaktadır. Burada önemli olan tedaviyi köpeğinize uygun şekilde seçmenizdir. Köpeğiniz kilosu uygulanan tedavi için önemlidir. Bu sebeple evde veya klinikte uygulanan tedavi öncesi köpeğinizin kilosunu öğrenmeniz önemlidir. Köpeklerde kene tedavisi yöntemleri şu şekildedir;

  • Deri altı iğne enjeksiyonu
  • Damla
  • Tasma
  • Tablet ve mamalar

Köpeğinize bahar aylarının başlamasıyla birlikte dış parazit iğnesi yaptırabilirsiniz. Bu parazit iğnelerini düzenli olarak yaptırmanız köpeğinizi sadece kenelerden değil aynı zamanda pire ve diğer böceklerden de koruyacaktır. Ve parazit iğnelerini sadece bahar ve yaz aylarında değil yıl boyu kırk beş – elli günlük periyotlarda düzenli yaptırmanız daha kesin koruma sağlar. İğnenin yanlış şekilde uygulanması köpeğiniz için kalıcı fiziki hasarlar bırakmaktadır. Uzman kişi olmadan uygulama doğru değildir.

Bir başka tedavi yöntemi olarak dış parazit damlasını uygulayabilirsiniz. Bu yöntem evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz bir tedavi yöntemidir. Dış parazit damlalarının da dış parazit iğneleri gibi köpeğiniz kilosuna göre çeşitlenmektedir. Ve yine dış parazit iğnesi gibi kırk beş – elli günlük periyotlarla uygulanmalıdır. Damlayı tedarik etmeden önce köpeğiniz cinsi, ağırlığı gibi bilgileri veteriner hekimle paylaşmanız tedavinin başarısı için önemlidir. Damlayı köpeğinizin ense köküne; direkt olarak deriye uygulamanız gereklidir. Direkt olarak deriye uygulanmayan damla işe yaramayacaktır.

Hastalığı Tedavisi

Dış parazit damlasını sırt hizası boyunca iki veya üç farklı bölgeye de bölerek uygulayabilirsiniz. Bu damla uygulaması sırasında köpeğinizin dikkatini dağıtmak için bir kişiden yardım almanız veya dostunuzun sevdiği bir oyuncak, ödül mamasını vermeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Yine köpeğinizin korkmaması için uygulayacağınız dış parazit damlasını görebileceği ama zarar vermeyeceği bir yerde tutmanız onu tanımasını ve korkmamasını sağlar. Bu damla uygulamasından sonra köpeğiniz uygulanan bölgeyi yalarsa kusma veya salya artışı, nadiren zehirlenme gerçekleşmektedir. Bu durumda damla uygulamasının üzerinden geçen süreyi belirleyip veteriner hekiminize ikinci uygulama için danışmalısınız. Hiç sorunsuz uygulamayı gerçekleştirdikten sonra köpeğinizi bir hafta süreyle yıkamamanız derisinde bulunan tüm zararlı haşerelerin ölmesini sağlar.

Pire tasması kullanımı da farklı bir kene tedavisi yöntemidir. Fakat köpeğiniz arkadaşlarıyla oynarken tasmanın kopması ihtimaller dâhilindedir.  Tasmayı diğer tedavi yöntemlerine destekleyici olarak kullanmanız da bir seçenektir.

Köpeğinizin hem bağışıklığını güçlendirecek hem de parazit koruması sağlayacak mama takviyeleri de kullanmanız uygulayacağınız tedavi yöntemine destek olacaktır.

Özellikle dışarıya çıkan ve dışarda yaşayan köpeklerinizin sağlığı için büyük önemi olan tedavi yöntemlerini aksatmadan uygulamanız köpeğinizin sağlığı için hiç şüphesiz aksatılmaması gereken unsurlardandır.

Köpeklerde Kene Hastalığı Nasıl Geçer?

Keneler, ısırdıkları bölgede beslenme için kan emmeye başlarlar. Fakat keneler kan emmeye başladıklarında bölgeyi uyuşturan bir sıvı salgılarlar. Bu nedenle köpeğinizin canı yanmamaktadır. Kene yapışan bölge uyuşmaktadır. Kenenin, köpeğinize yapıştığını düzenli olarak deri kontrolü yaparak siz anlar. Bu deri kontrolü sırasında özellikle kulak içi ve çevresi, ağız bölgesi ve çene, boyun gibi yumuşak dokulara ve kıl yayılımın az olduğu bölgelere özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Köpeğinize yapışan kenenin zehirli olup olmamasına bağlıdır. Eğer köpeğinize yapışan kene zehirli değilse köpeğiniz büyük ölçüde bir belirti vermemektedir. Fakat dönem dönem yaygınlaşan zehirli keneler sevimli dostunuza farklı hastalıklar da taşır. Bu gibi durumlar farklı hastalıkların çıkmasına da sebep olur. Kene, köpeğinize yapıştıktan sonra altı saat içinde zehrini kana karıştırmaya başlar. Bu sebeple sık sık deri taraması yapıp anında müdahale etmeniz gerek.

Eğer veteriner hekiminize ulaşma imkânınız yoksa keneyi cımbız veya kene aparatıyla çıkarın. Fakat bu işlemi yaparken köpeğiniz ani hareketler sergiler. Mümkünse bir başkasından yardım alın. Yine işlemi uygularken narin davranmanız gerekmekte. Yumuşak hareketlerle sağa sola oynatarak gövdesinden tutup çıkartın. İşlemi uyguladıktan sonra kenenin başının veya ayaklarının köpeğinizin vücudunda kalmadığından emin olma için tekrar kontrol etmeniz sizin ve köpeğinizin yararınadır. Kene temizleme işleminin ardından kene zehirli değilse köpeğiniz kısa süre içinde normal şekilde hayatına devam eder. Koşması, tepkileri, iştah kaybı varsa düzelmesi ve diğer belirtilerin geçmesi için köpeğinize konforlu bir dinlenme alanı sağlayın. Bu süreçte sevdiği mamaları vermeniz ise dostunuza verebileceğiniz tatlı bir geçmiş olsun hediyesi olur. Fakat belirtiler geçmezse veya keneyi tam olarak çıkartamazsanız derhal veteriner hekiminiz veya en yakındaki hayvan kliniğine başvurmanız oldukça önemlidir.

Köpeklerde Kene Hastalığı Öldürür mü?

Köpeklerde kene hastalığı öldürür mü sorusunun cevabı kenenin zehirli olup olmadığı ile ilgilidir. Keneler her yıl bahar aylarının başlamasıyla ortaya çıkar ve havalar soğuyana kadar ormanlık alanlarda, çimlerde ve diğer yeşillik alanlarda bulunurlar. Kenelerin yaklaşık olarak beş yüz çeşidi vardır ve bunlardan bazıları insanlar için olduğu gibi patili dostlarımız için de risk oluşturur.  Hyalomma marginatum adıyla bilinen zehirli keneler, patili dostlarımıza farklı hastalıklar taşıyabilir. Hastalıkları taşıyan keneler ise ixodidae grubundaki kenelerdir.  Zehirli keneler ile köpeğinize taşınma ihtimali olan hastalıklar ise;

  • Erlişya (Ehrlichia)
  • Anaplasmosis (Kan Paraziti)
  • Babesiozis
  • Hemoplasmozis,
  • Ensefalit
  • Lyme Borreliozis
  • Rickettsiozis

Erlişya (Ehrlichia) Hastalığı

Köpeklerin sağlığını tehdit eden bir hastalıktır. Çünkü bu hastalık kahverengi köpek keneleri tarafından köpeğinize bulaşmaktadır. Diğer köpeklere veya size geçer. Erlişya hatalığı üç farklı şekilde ilerler. Erken hastalık dönemi veya terim kullanımıyla akut dönemde hastalık olur. İki ila dört hafta süreyle devam eder. Belirtileri ise ateş, nefes almada zorlanmadır. Ani kilo kayıpları, lenf bezlerinde şişme veya düğümlenme olur. Kendiliğinden, darbe almadan başlayan kanamalar olur. Çok sık rastlanmamakla beraber bazı nörolojik bozukluklar gözlemlenmektedir.

Bu belirtilerle birlikte köpeğiniz enfeksiyonu kendiliğinden atlatmaktadır. Eğer köpeğiniz bu aşamada erlişya hastalığını atlatmazsa hastalık subklinik döneme evrilmektedir. Bu evre köpeğinizin herhangi belirti göstermediği ve anlaşılması zor bir hastalık evresidir. Bu evrede hastalığın taramasının yapılması, belirti bulunmadığından ihmal edilmektedir. Ve köpeğiniz hem taşıyıcı hem bulaştırıcı olarak hastalığa devam eder. Bu nedenle veteriner hekiminize başvurduğunuzda gerekli kan testlerinin yapılmasını isteyin. Hastalığın son dönemi olan kronik, devamlı enfeksiyon dönemine geçer. Bu dönemde belirtiler topallama, göz kanaması veya körlük, anemi, nörolojik sıkıntılardır.  Bölgesel şişlikler olarak görülmektedir. Tedavinin çok daha zor olduğu bir dönemdir.

Tedavi için kan kaybı olan köpeklerde önce uygun kan nakli yapılır ve ardından bir ay süreyle antibiyotik tedavisi uygulanır. Sağlık durumu iyi olan köpekler tedaviden sonra herhangi belirti göstermezler. Bu hastalığın hem köpeğinizin hem de sizin sağlığınızı etkilememesi için her yıl düzenli olarak lyme aşısı yaptırabilirsiniz.

Kene Hastalığı Tedavileri

Anaplasmosis (Kan Paraziti) : Erlişya hastalığı gibi üç farklı dönemde ilerleme gösteren hastalık on beş – yirmi gün arasında kuluçka dönemini bitirir ve köpeğinizin vücuduna yayılır. Size ve diğer köpeklere bulaşma ihtimali bulunan kan paraziti, adından da geçtiği gibi kırmızı kan hücrelerine tutunarak yaşar. Yorgunluk, iştah kaybı, nörolojik bozukluklar, gözde büyüme, nefes darlığı gibi belirtiler gösterir. Kan testi sonucu teşhis konulan köpeklerde antibiyotik tedavisi tam iyileşme sağlar. Fakat her hastalıkta olduğu gibi bu hatalıklarda da erken farkındalık ve önlem hayati önem taşımaktadır.

Babesiozis: Köpeğinize keneler aracılığıyla bulaşabilme ihtimali olan bir diğer hastalık olan babesiozis, kök hücre hastalığıdır. Bağışık sistemini tehdit eden bu hastalık; sarılık, halsizlik, iştah kaybı gibi bulgular gösterir. Yoğun anemi belirtisi gösteren durumlarda kan nakli gerekebilir. Diğer tedavi yöntemlerine veteriner hekim hastalığın seyri ve bulgulara göre karar verir.

Hemoplasmozis: Kenelerle olduğu gibi nadiren pireler aracığıyla da bulaş gösterebilen bir hastalıktır. Diğer enfeksiyonlar gibi yüksek ateş, kan kaybı, nefes darlığı, nabızda düşme ve iştah kaybı gözlenebilir veya hastalık belirti göstermeden de ilerleyebilir. Tedavi antibiyotikler ve gerekli durumlarda kan nakliyle yapılır.

Kene Hastalık Tedavileri

Ensefalit: Bu hastalık kene ısırmasından sonra ortaya çıkabileceği gibi ihmal edilen diğer iltihaplı hastalıkların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Açık yeşil renkte idrar, ciddi hareket aksamaları ve diğer nörolojik bozukluklar, nöbet veya felç, kaşıntı ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterir. Köpeğinizde bu belirtileri ne kadar erken fark ederseniz köpeğinizin sağlığına kavuşma ihtimali o kadar artar. Kene ısırması kaynaklı gelişen durumlarda hastalık genel olarak yüksek ateş, kusma ve iştah kaybı gibi belirtiler gösterir. Reçeteli ilaçlar ile tedavi mümkündür.

Lyme Borreliozis: Kısa süreli topallık, eklem ağrıları, yürümede güçlük, ateş gibi genel belirtiler vermesi yüzünden diğer hastalıklarla karıştırılabilen lyme hastalığının belirtileri kısa sürelidir. Yani köpeğiniz, lyme hastalığının belirtilerini kısa süreli gösterip sonra fiziki olarak iyileşmiş gibi görünmektedir. Bu durumda bulguları göz ardı etmeden patili dostunuzu bir klinik kontrolünden geçirmeniz gerekmektedir. Antibiyotik tedavisi ile köpeğiniz kısa sürede sağlığına kavuşmaktadır.

Kene Hastalığı

Rickettsiozis: Köpeğinize, kenelerden bulaşabilecek bir diğer hastalık rickettsiozisdir. Hastalık kendini yüksek ateş ve kulak kepçesinde, dudaklarda ve erkek köpeklerde penis kılıfında şişme ile belli eder. Salyada değişiklik, mukus rengi değişimi gibi bulgular da gözlemlenebilir. Veteriner kliniklerinde yapılan testlerle teşhis konulan hastalık, düzenli antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir.

Sonuç olarak her hastalık sevimli dostunuzun sağlığını tehdit eder ve ihmal edilmesi kötü sonuçlar doğurur. Bağışıklık sistemini etkileyen ve nörolojik hasarlar veren hastalıklar köpeğinizi diğer hastalıklara karşı da savunmasız bırakacağından acı kayıplara yol açması imkânsız değildir. Düzenli kontrol ve farkındalık ile bulaşabilen hastalıkları kısa zamanda hem kendi sağlığınız hem köpeğinizin sağlığı kötüye gitmeden tedavi etmeniz gerekir.

Köpeklerde Kene Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde kene hastalığı hangi ırklarda görülen sorusuna kesin cevap olabilen belirli bir ırk yoktur. Hastalıklar tüm köpek ırkları için tehdit oluşturmaktadır. Kene problemi yaz aylarında dışarıda olan tüm patili dostlarımız için tehdit oluşturmaktadır. Irk ayrımı yapmadan önlem almak kesin çözümdür. Bahçelerin ilaçlanması, düzenli deri -özellikle yumuşak dokulu bölgelerde, kontrolü yapmak bütün ırklar için önemlidir.

Kene hastalığı tedavi edilemeyen veya önlem alınması mümkün olmayan bir hastalık değildir.  Patili dostlarınızın kene hastalığına yakalanmaması için ve hem onların sağlığı hem de kendi sağlığınız için aşı veya damla uygulamalarını aksatmamanız oldukça önemlidir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply