Köpeklerde Kas Hastalığı

Köpeklerde Kas Hastalığı

Köpeklerde kas hastalığı, genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir hastalıktır. Uzun tüylü köpeklerde fark edilmesi zaman almakla birlikte ameliyat geçirmiş köpeklerde fark edilmesi daha kolaydır.

Köpekler, dört ayaklı oldukları için ağırlıklarını buna göre dengelerler. Her ayaklarına eşit derecede ağırlık verdiklerinden, bir ayaklarında ağrı vb. bir durum olduğunda bu ayaklarının üzerine ağırlık vermedikleri gözlenmektedir. Yine bu hastalık açlık ve vitaminsizlikle de ortaya çıkabilmektedir. Köpeklerde kas hastalığı köpeklerin kaslarında bir zayıflama şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kaslarla beraber yağ dokuları da küçülüp zayıflamaktadır. Kas hastalığı genel olarak yaşlanan köpekleri etkilemekte ve özellikle köpekler daha az aktif hale geldikçe yaygınlaşması hızlanmaktadır. Köpekler yaşlandıkça ihtiyaç duydukları besin türleri değişir ve artık proteini eskisi gibi işleyemezler. Bu durum da kaslarını etkileyerek kas hastalıklarının oluşmasına sebep olmaktadır.

Hayatımıza eşlik eden sevimli dostlarımız da tıpkı insanlar gibi doğar, büyür ve yaşlanırlar. Yaşlandıklarında da insanlar gibi güçsüzleşir ve vücutları birçok hareketini yerine getiremez hale getirir. Yaşlandıkça eski enerjilerini kaybeder ve daha az hareket etmeye başlarlar. Köpeklerde kas hastalığı, tıpkı kemik erimesi gibi kas kütlesinin erimesi ve azalmasıyla gerçekleşir. Yaşlanan köpeklerde kas hastalığının normal olduğu düşünülse de erken yaşta bu hastalığa yakalanan köpeklerin başka hastalıklara da sahip olması mümkündür. Bu hastalığa yakalanan köpekler artık daha ayrı ve özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar çünkü gittikçe hareket edemez duruma gelirler. Köpeklerde kas hastalığı, genellikle kalça kısmında ortaya çıkmaya başlar ve el yordamı ile de kas kütlesinde bir zayıflama hissedilir. Çok nadir de olsa doğuştan da görülebilecek bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kas sistemine etkisiyle felç durumunda doğan yavrular da olabilmektedir. Sokak köpeklerinde ise yeterli beslenme ve bakım olmadığı için bağışıklık sistemleri etkilenip kas erimesinden dolayı felç kalabilmektedirler.

Araştırmalar, günün büyük bir bölümünde evde veya kapalı bir alanda yalnız bırakılan hayvanın depresyona girebileceğini göstermektedir. Yakın zamanda yeniden yuvalanma, aile üyelerinden birinin kaybı veya eve yeni bir evcil hayvan getirilmesinin bir sonucu olarak strese tepki vererek hareketsiz kalmaları ya da çok fazla yemek yemeye başlamalarıyla da kas hastalıkları ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca yaşadığı fiziksel rahatsızlıklar da hareketten kaçınmasına yol açarak kas hastalıklarının ortaya çıkma sebeplerinden biri haline gelmektedir.

Yaşlılıkta kilo alımı daha olası olsa da, günümüzde daha fazla veteriner, evcil hayvan obezitesi olarak bilinen beslenme hastalığından muzdarip genç köpekleri de görmektedir. İlginç bir şekilde, köpeklerde obezite, kas dokusunu kaybetmelerine neden olmaktadır. Uzmanlar bunun, tıpkı insanlardaki gibi, obeziteyle gelen hareketsizlikten kaynaklandığını söylemektedirler.

Köpeklerde Kas Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde kas hastalığı belirtileri şu şekilde ortaya çıkabilir ve gözlemlenebilir:

  • Letarji ve isteksizlik
  • Kaslarda yumuşama
  • Topallama
  • İştahsızlık
  • Aşırı zayıflama
  • Vücudu taşıyamama

Hareketli olan köpeğinizin canı oyun oynamak ya da dolaşmak istemiyorsa bu hastalık akla gelen ihtimallerden biri olmalıdır. Eskiden sert olan kasların bulunup gevşek veya yumuşak olup olmadığının kontrol edilmesidir. Özellikle bacak ve kalça kaslarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kontrol edilmesi geciken veya gözden kaçan hastalıkta ise bir süre sonra topallama meydana gelmeye başlayacaktır. En çok arka ayaklarda belli olan topallama, ayrıca ön ayaklarda da görülebilmektedir.  Bazı durumlarda çene kaslarında da oluşan hastalık, köpeğin yemek yemesini de zorlaştıracağından aşırı derecede zayıflama belirtileri gösterebilmektedir.

Köpek yaşlandıkça da hareketlerinin gözlemlenmesi erken tanı için oldukça önemlidir. Ayrıca bir travma (kaza, yaralanma vb.) yaşadıysa da iyileşme sürecinin takip edilmesi ve yaralanan yerinin iyileştiğinden emin olunması gerekmektedir. Eğer yaralanan yer iyileşmediyse köpek “letarji ve isteksizlik” yaşamaya başlayabilir. Bu hastalığı anlayabilmek için köpeği iyice gözlemlemek gerekmektedir. Köpekler yaratılış olarak hareketli hayvanlardır. Bu yüzden bir köpek hareket etmek, oynamak istemediğinde ve buna uzun bir süre devam ettiğinde bu durum bir sağlık sorununun habercisi olabilmektedir. Köpeğinizi iyi gözlemlemeniz ve hareketlerini tanımanız sizin ve köpeğinizin yararına olacaktır.

Köpekler dengelerini 4 ayaklarına da verdikleri için rahatsız olan ayaklarına basmak istemeyeceklerdir. Eğer kaslarda bir incelme görülemiyorsa bile diğer ayakların kaslarındaki gelişme bu hastalığın bir belirtisi olarak görülebilir.

Köpeklerde Kas Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde kas hastalığının nasıl geçeceği ise veteriner hekimin uygulayacağı tedaviye bağlıdır. Veteriner hastalığın seyrine bağlı olarak bazı tedavi yöntemlerini denemek isteyebilmektedir. Bu hastalık yaralanma şeklinde ortaya çıkmış ise ilaç tedavileri ve ağrı kesiciler ile tedavi edilmesi mümkündür ancak yaş ilerlediği için ortaya çıkan kas hastalıklarının tedavisinin çok etkili olmayacağı bilinmektedir. Kas hastalığı başlamış bir köpeğin hayatını kolaylaştırmak için yapılabilecek şeyler de vardır. Bu hastalığı daha kolay geçirmesine yardım edebilecek şekilde hareketlerine ve beslenmesine destekte bulunmak bunlardan sadece birkaçıdır. Veteriner hekimin uygun gördüğü şekilde fizik tedaviye de başlanabilir. Fizyoterapi ile de kas etrafında toplanan ödemler dağıtılarak üzerine basılamayan kasın rahatlanması sağlanır. Ancak en önemlisi hastalığın gözlemlenmesi ve erken dönemde veterinere başvurulması olacaktır. Veterinerle beraber çalışmak hem köpek için hem de sahibi için daha iyi olacaktır. Köpekler yaşlandıkça beslenme ihtiyaçları da değişecektir. Ayrıca belirli besinlere karşı hassas bir duruma da gelebilirler. Veteriner kontrolünde köpeğin diyetinde değişiklik yapılması ve kas sağlığını güçlendirici bir diyet uygulanabilir.

Protein destekli besinler bu konuda yardımcı olabilmektedir. Sığır eti, tavuk ve balık gibi saf proteinler, çok fazla olmadığı sürece köpeklerde kas inşa etmek için mükemmel yiyeceklerdir. Hindistan cevizi yağı ve balık yağı gibi sağlıklı yağlar da aynı zamanda nemli bir cilt ve sağlıklı bir tüy oluşumuna yardımcı olması ile bir köpeğin diyetine harika bir katkı sağlar. Koyu, yapraklı yeşillikler başka bir harika kaynaktır, çünkü köpeklerin vücudu protein ve yağ istediği kadar vitamin de istemektedir.

Köpeklerin kas kaybına doğrudan yardımcı olmak için tasarlanmış takviye besinler dışında, diğer bazı multi-vitaminler de kas hastalığı olan veya bu riski taşıyan köpekler için etkili olmaktadır. Bunlar omega-3 yağ asitleri (insanlarda kas kaybına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır) ve bir dizi antioksidandır.

Bazen acı ve ağrılar köpeği uyutmayacağı gibi saldırganlaştırabilir de ancak bu durumlarda veterinere gidene kadar uygulanabilecek geçici çözümler de vardır.

Acil durumda evde uygulanabilecek rahatlatıcı tedaviler:

  • Ağrıyan yere buz uygulaması
  • Ağrıkesici
  • Esnetme hareketleri ve masaj

Evcil hayvanınıza masaj yapmanın birkaç yöntemi vardır, ancak köpeğinize kişisel olarak masaj uygulamaya çalışmadan önce daima bir veterinere danışın. Köpeklerde kas hastalığı gibi bazı sağlık durumları ve özellikle eklemler veya kaslarla ilişkili olanlar, söz konusu bölgeye hafif bir baskıyla bile daha da ağırlaşabilir ve tedavisi zorlaşabilir. Bir profesyonelden yardım almak daha iyi olabilir.

Genel olarak, yaştan dolayı kas hastalığı görülen köpeklerin, kas inşa etmek için tasarlanmış kas egzersizleri ve yaşlarına uygun beslenme ile iyileşmesi görülmektedir. Bir hastalıktan ya da doğuştan kas hastalığı oluşan köpeklerin iyileşmesi ise veteriner hekimin uygun gördüğü ilaç tedavisine ve bu köpeğin bu ilaçlara verdiği tepkiye bağlıdır. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da hayvan dostumuza ilgi ve alaka oldukça önemli bir yere sahiptir. Yavaş yürüyüşlere çıkmak ve ya ona hava aldırmak moralinin düzelmesinde ve hastalığı atlatabilmesinde büyük rol oynayacaktır. Ayrıca köpeğinizin beslenmesini düzenleyecek bir diyet de bu hastalığın ilerlemesine engel olacaktır. Aşırı kilo, köpeğinizin genel zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar verebilir ve eklemlerini zorlayabilir, bu da yıllar içinde artrit gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Köpeklerde Kas Hastalığı Öldürür Mü?

Kas hastalığına yakalandığı düşünülen köpek hemen bir veteriner hekim tarafından görülmelidir. Köpeklerde kas hastalığının öldürücü bir etkisi görülmese de ağrısı ve acısıyla sevimli dostlarımızın hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Köpekler hareketli hayvanlar olduğu için kas hastalığının etkileriyle de depresyon belirtileri gösterebilirler. Ayrıca bu hastalığın öldürücü bir etkisi olmasa da yaşın etkisiyle ortaya çıkmasından dolayı yaşa bağlı ölümlerle de karıştırılmaktadır. Bazı durumlarında ise kısmi felç oluşturabileceğinden dolayı da bunula yaşaması oldukça zordur. O yüzden erken teşhis ve doğru tedavi oldukça önemlidir. Zaten sevgili dostumuz her zaman gözümüzün önünde olacağından sağlık durumunun değiştiğini mutlaka fark ederiz. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis bu hastalıkta da hayvan dostlarımızın hayatlarını acı çekmeden yaşamalarını sağlayacaktır. Köpeklerde hastalıkların oluşmasını önlemek için her zaman yapılacak çok şey yoktur. Bununla birlikte, aktif bir günlük rutin ve dengeli beslenme ile bir köpeğin kas hastalıkları yaşama riski büyük ölçüde azaltılabilir.

Köpekler bizimle iletişim kuramadıkları için davranışlarında, beslenmelerinde veya yürüyüşlerinde herhangi bir değişiklik olduğunu fark ettiğimizde ve genel olarak da sağlıklarına dikkat etmek sahiplerin görevi olmalıdır. Köpeğiniz ağrı veya rahatsızlık hissetmiyorsa veya belirtileri göstermiyorsa bile araştırmalar, veterinere yapılan rutin ziyaretlerin olası sağlık tehlikelerinden bir adım önde olmanızı nasıl sağlayacağını gösteriyor. Sağlıklı bir köpek için önerilen minimum veteriner ziyareti miktarı her 6 ayda birdir.

Köpeklerde Kas Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde kas hastalığının hangi ırklarda görüldüğü ise daha büyük ırk köpekler genellikle küçüklere göre daha hızlı yaşlandıkları için bu kas hastalığına daha duyarlı oldukları anlamına gelir. Bazı hastalıklar ve enfeksiyonlar da kas hastalığına neden olabilmektedir.

Golden Retriver, Labrador ve Alman çoban köpekleri kas kütleleri ve kemik yapıları bakımından da bu hastalığa oldukça yakın ırklar olup, bebekliklerinden itibaren iyi bir egzersiz ve yürüyüş yapılarak kaslarının yaşlılıklarında dahi bu hastalıktan korunması sağlanabilir. Özellikle bu ırk köpeklerin hareket edebilecekleri alanlarda yaşamaları daha uygundur. Bu ırk köpekleri sahiplenmeden önce bunun da dikkate alınması hem onların sağlıkları hem de daha sonra bir üzüntüye yer vermemek adına oldukça önemlidir. Büyük ırk köpeklerin apartman dairesi gibi bahçesi olmayan evlerde bakılması hem onlar için hem de sahipleri için yorucu olabilir. Bu yüzden köpek sahiplenirken bu durum da göz ardı edilmemelidir. Bu tür koşullar, köpeğin egzersiz yapmasına ve daha az hareket etmesine neden olabilmektedir. Ve günlük egzersizden yoksun bir köpekte, kaslar kullanılmadığı için tıpkı bir makine gibi bozulmaya başlayacaktır. Bir köpek, hem zihinsel hem de fiziksel çeşitli nedenlerle yürümeye ve oyun oynamaya ilgisini de kaybedebilmektedir.

Alman çoban köpeklerinin vücutları ve kas sistemleri, kas hastalığına diğer ırklara nazaran biraz daha yatkındır. Bu ırk köpeklerin diyetleri ve hareketli olması hayatlarını etkileyebilecek derecede önemlidir. Bir köpek sahiplenmeden önce onun sağlığını düşünerek sahiplenmek ve onun yaşayabileceği uygun koşullar yaratmak bir hayvan severin en büyük önceliği olmalıdır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply