Köpeklerde İntervertebral Disk Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde İntervertebral Disk Hastalığı

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde omurgalarında kaymış disklere karşı hassastır, köpeklerde intervertebral disk hastalığı kaymış ya da fıtıklaşmış disk anlamına gelir. Köpeklerin tamamı hastalıktan etkilenmektedir.  Bunun için spinal bir yaralanma ya da başka bir sorun etkilidir. Köpeklerde İntervertebral Disk Hastalığı ile ilgili merak edilenler içerikte!

Hastalığı önlemenin ya da riski azaltmanın yolu yoktur. Ancak risk azaltılmaktadır. Ve yaralanan köpek en iyi şekilde bakılarak hızlıca iyileştirilmesi gerek. Omurlar arasında amortisör görevi gören pedler olan disk yerinden çıkar. Ve sıkıntı yapar, şişer, bozulmaktadır. Ayrıca yırtılmakta çökmektedir.

Omurlar arasında disk olarak adlandırılan yumuşak yastık herhangi bir nedene bağlı kayar.  Fıtıklaşmaktadır. Aynı zamanda yaşanan bir dejenerasyondan dolayı diskler ağrı ve nörolojik sorunlara neden olur.

Omurgadaki disklerin dejenere olmasından dolayı iç disk malzemesi kırılmaktadır. Omurilik sıkışması yaşanmaktadır. Köpeklerde iki tip intervertebral disk hastalığı vardır;

  • Aniden meydana gelen bitki fıtığı Hansen Tip 1.
  • Kademeli ve kronik bozulma Hansen Tip 2.

Disk Hastalığı Belirtileri

Hafif ağrı ile birlikte aynı zamanda şiddetli ağrı yaşayan köpeklerde intervertebral disk hastalığı belirtileri arasında kısmen ya da tam felce kadar varan sonuçlar ortaya çıkar.

Disk malzemesinin yüksek hızda spinal kanala göndererek akut yırtılma meydana geldiği gibi aynı zamanda malzeme kanala sızarak ağrı ya da aşamalı şekilde ilerleyen zayıflık ve sonucunda felce neden olur.

Köpek disk herniasyonunun konumuna göre belden aşağı ya da boyundan aşağı kadar felç olur. Köpeklerde intervertebral disk hastalığı belirtileri arasında şunlar;

  • Kafa düşmesi.
  • Hareket etme isteksizliği.
  • Dokunmaya karşı duyarlılık.
  • Geriye doğru kemerleşme.
  • Arka ayakları üzerinde sürüklenme.
  • Ayakta durma sorunu.
  • Yürüyememek ve sıklıkla çökmek.
  • Dokunulduğunda ağlama.

İntervertebral Disk Hastalığı Tedavisi

Veterinerin köpeklerde intervertebral disk hastalığı sonucu acı çekildiğini onaylanması gerekir. Onaylama işlemi non-invaziv bir BT yapılabildiği gibi aynı zamanda MRI çalışması ile de yapılmaktadır.

Ardından etkili tanılama araçları ile kontrastlı omurga çalışmaları bunları takip eder bunun nedeni omurga tümörü başta olmak üzere menenjit ya da diğer iltihaplı hastalıklar gibi olası problemleri saf dışı bırakmaktır.

Diskin yırtılması halinde anestezi altında iken köpek ameliyat edilmektedir. 1 ila 3 saat arasında süren ameliyat işleminde omurilik kanalı açılmaktadır. Disk malzemesi çıkarılmaktadır. Kanamanın kontrol edilmesi gerçekleştirilmektedir.

İnsanlarda olduğu gibi hasar gören diskin tamir edilmeye ihtiyacı yoktur köpek tamamen iyileştikten sonra normal şekilde hareket edebilir.  Köpeklerde intervertebral disk hastalığı tedavisi ile acil durumlarda iyileşme için prognoz değişir arka bacaklarını hisseden köpeklere hemen yapılan cerrahi operasyon sonrasında %95 oranında iyileşme gerçekleşir.

Aksi halde iyileşme süreci çok daha uzun sürer ancak omuriliğin baskısını ortadan kaldıran bir ameliyat olduğundan dolayı birçok köpek benzersiz bir rahatlama hisseder. Operasyon sonrası yaşanan ağrı dengeli ağrı kesiciler ile giderilir.

Ayrıca üretranın gevşetir edebilmesi adına ilave ilaç ihtiyacı gerçekleşebilir bu sayede köpek normal şekilde idrar yapar. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konulan köpekler için antibiyotik tedavi uygulanır.

Cerrahi operasyondan sonra sırttaki dikişler yaklaşık 2 hafta sonra çıkarılır ve ardından köpek yürüyebilir. Ancak insanlarda olduğu gibi tam anlamıyla iyileşme için yeterli olan süreç çoğu zaman birkaç ay sürebilir.

Evde uygulanacak profesyonel fizik tedavi süreci hızlandırır, hareketsizlik ve ağrı yeniden yaşamaya başladığında başka bir ameliyat gerekebilir. Köpekte egzersiz yaparken, yatarken, kalkarken, uzandığında ya da zıpladığında ağrı hissedilmesi halinde hiç beklemeden uzman bir veterinere danışılmalıdır.

İntervertebral Disk Hastalığı Nasıl Geçer?

Özellikle küçük ırkların birçoğunda yaşanan köpeklerde intervertebral disk hastalığı tamamen önlenebilen bir hastalık değildir bundan dolayı köpek hastalığa karşı eğimlidir.

Yaşanan eklem ve kemik problemlerini önlemeye yardımcı olabilme için obezite diyetleri uygulanması gerek. Normal kilosundan daha fazla olan köpeğin tüm hastalıklara yakalanma riski var. Dolayısıyla alınan önlemler sadece köpeklerde intervertebral disk hastalığı nasıl geçer sorusunun cevabıdır.

Köpeğin hastalığından şüphe duyulmaya başlandığı anda hemen veteriner desteği alınması gerek. Böylelikle sakatlanma olasılığı ortadan kaldırılması gerek. Omurgasınına zarar verebilen her türlü hareketi önlenmesi şart. Ve gerekli olduğu her durumda köpeğe yardım edilmesi gerek.

Köpeklerde İntervertebral Disk Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerin omurgası eklemlidir böylelikle vücudun hareketleri kolaylaşmaktadır. Ve tüm sinir uyarılarının iletilmesinde önemli olan omurilik korunmaktadır. Her omur lifli bir halka ile çekirdekten oluşan intervertebral disk yardımı ile diğerine eklenmektedir.

Travma ya da malformasyon ardından disk yer değiştirmektedir.  Genellikle ağrı ve motor güçlükleri ile ortaya çıkan disk hastalığı arka bacaklarda oluşan felç ve hassasiyet kaybına kadar kalıcı hasara sebep olur.

Köpeklerde intervertebral disk hastalığı öldürür mü? sorusunun cevabı tam bu noktada önem kazanır, hastalığa bağlı bir ölüm gerçekleşmesi söz konusu değildir ancak kalıcı olarak hasar görür. Yapılan cerrahi operasyon ile omurlarda oluşan problemin ortadan kaldırılması söz konusudur.

İyileşme süreci kademelidir ve belirsizdir, belirsizliğe neden olan omuriliğin aldığı hasar seviyesidir bu durumda felç önemli bir göstergedir.

Ağrıyı azaltan fizyoterapi ya da lazer gibi fonksiyonel rehabilitasyon köpeğin belli kapasiteleri geri kazanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda herhangi bir kas kaybını önleme ya da hızlı hareket etmesini sağlayabilme için uyarılması gerek.

Köpeklerde İntervertebral Disk Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Belli köpek türlerinin çok daha kolay etkilenmektedir. İntervertebral disk hastalığı köpekteki saldırganlık, inleme, kalkarken ya da yatarken zorluk şeklinde kendini gösterir. İki farklı tipten biri olan Hansen tip 1 yatkınlığı Jack Russell da görülmektedir. Ayrıca Fransız Lhasa, beagles, dachshunds, bulldog, apso, kıvırcık bichon, shih tzu gibi ırkları etkiler.

Aynı zamanda Hansen Tip 2 Alman çoban köpeklerinde olur. Labrador, rottweilers doberman gibi köpeklerde de görülmektedir.

Aynı zamanda bu hayvanların yanı sıra poodle ve pekingese ırklı köpeklerde hastalığa karşı kalıtımsal olarak yatkınlık söz konusudur. Köpeklerde intervertebral disk hastalığı hangi ırklarda görülür? Yaklaşık 3 ila 4 yaşlarındaki benzeri ırkları etkilediği ortaya çıkar.

5 yaş civarında ortaya çıkar. Great dane, boxer ya da German shepherd dog cinsi köpeklerde çok daha yüksek oranda görülmektedir. Orta yaş köpeklerde görülme sıklığı daha fazla. İntervertebral disk hastalığında dachshund ırkı klinik olarak en yüksek risk grubuna sahiptir.

Semptomları ağrıdan bacaklardaki paralize kadar değişiklik gösterir. Bilgisayar tomografi görüntüleme, magnetik rezonans erken disk dejenerasyon tanısında uygulanan en iyi yöntemdir.

Köpeklerin prognozu semptomların başlangıç süresi ile nörolojik disfonksiyon süresine bağlı. Hastalık felç gibi belirtiler görülmeden ya da ilerlemeden önce teşhis edilmektedir. Buna göre tedavi seyri belirlenmektedir.

Yapılan cerrahi müdahale ile fıtık giderilmektedir. Ve köpek normal fonksiyonlarına kavuşmaktadır. Ancak sinir dejenerasyonun gerçekleşmesinin ardından hastalık sürecinde geri dönüş söz konusu değildir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply