Bilimsel olarak cenine distemper virüs olarak adlandırılan ve halk arasında köpek gençlik hastalığı olarak bilinen öldürücü virüs son derece bulaşıcıdır. Köpeklerde genç hastalığı nasıl atlatılır? Bilinmesi gereken önemli bir konudur. Çünkü gençlik hastalığına yakalanan bir köpeğin iyileşme şansı sadece %30’dur.
Yeni doğan yavru köpeklerin zamanından önce sütten kesilmesi durumunda 3 ila 12 ay arasında hastalığa yakalanma riski çok daha yüksektir. Yetişkin köpeklerde de rastlanan hastalık dışkı ya da solunum yolu ile bulaşır, en yaygın belirtileri yüksek ateş, ishal, kusma ve iştahsızlıktır.
Özellikle evcil hayvan besleyenler açısından karşılaşılması muhtemel hastalıklarla ilgili bilgi sahibi olmak ve farkındalığın artması sevimli dostların yaşamını kurtaracak kadar büyük bir öneme sahiptir. Gözlem yeteneği ve hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak olası problemlerde erken tedavi imkanı oluşturur.
Koruyucu önlemlerin alınması halinde köpekler kolaylıkla kurtulmaktadır. Köpeklerin sık rastlanan aşı gibi bir önlem ile kolaylıkla atlatabildiğini hastalıklardan birisi de gençlik hastalığıdır.
Köpeklerde Genç Hastalığı Belirtileri
Birçok farklı hastalık ile karıştırılabilen belirtilere sahip olan gençlik hastalığı erken dönemde hafif semptomlar gösterir. Köpeklerde genç hastalığı nasıl atlatılır? Sorusunu cevaplayabilme için öncelikli olarak belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Çünkü ancak bu sayede erken tedavi sürecine başlanır, başka hastalıklarla karıştırıldığından dolayı tedavinin gecikmesi halinde hastalık ölümcül yönde ileriye taşınır. Gençlik hastalığına yakalanan köpeklerde en sık karşılaşılan temel semptomlar yani köpeklerde genç hastalığı belirtileri şunlardır;
- Çoğu kez ishal ve kusma ile birlikte paralel şekilde ilerleyen ateş.
- Semptomlardan kaynaklanan psikolojik yıkım.
- Öksürük ile birlikte soluk alıp vermede gözle görülen problem.
- Göz ve burun akıntısına eşlik eden ve göz kenarlarında dikkat çeken iltihaplanmalar.
- Hayvanın hareketi esnasında yaşadığı koordinasyon kaybı.
- Koordinasyon kaybı ile birlikte kas seğirmesinin ileri seviyesi olan felç.
Köpeklerde Genç Hastalığı Tedavisi
Köpek gençlik hastalığının tedavisi yönünde halen bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sistematiklik ilkesine bağlı olarak devam eder. Ancak köpeklerde genç hastalığı tedavisi noktasında doğrudan bir çözüm henüz geliştirilmemektedir.
Muayene aşamasında yapılan testler ve gözlemler var. Uzman veteriner hekim tarafından hastalığın semptomlarının tedavisine odaklanılmaktadır. Tedavi uygulanması yerine yanal tedavi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Ancak bu durum virüsün köpek vücudundaki etkilerine bağlı olan uygulamanın kapsamında değişikliklere neden olur. Sonuç olarak köpek gençlik hastalığının tedavisinde standart bir metot uygulamaktan bahsedilemez.
Bu yüzden doğrudan bir tedavi tekniği olmadığından dolayı köpeğin hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldırmak önemli bir tedavi seçeneği olarak öne çıkar. Köpeklerde genç hastalığı nasıl atlatılır sorusunun yerine doğal olarak süreç içerisinde hastalığa yakalanması engellemek için atılması gereken adımları araştırmak doğru olur.
Buna göre hastalığı engelleme için alınması gereken önlemler şekilde;
- Köpek 6 haftalık ya da 8 haftalık olduğunda gerekli olan aşıları yaptırılmalıdır.
- Gençlik hastalığı başta olmak üzere birçok ölümcül hastalıktan koruyan karma aşı yaptırılmalıdır.
- Köpeğin sağlıklı kalabilmesi için yıllık periyotlar halinde veteriner hekim kontrolünden geçirilmesi sağlanmalıdır.
- Köpeğin su veya mama kaplarının başka hayvanlar tarafından paylaşılması engellenmelidir.
- Sokak gezilerinde köpeğin sokak hayvanları ile yakın temasına izin verilmemeli.
- Yapılan gezintiler de sokaktan beslenmesine engel olunmalıdır.
- Tüm önlemler içerisinde en etkili ve en önemli olan düzenli olarak aşılarının yapılmasıdır.
Köpeklerde Genç Hastalığı Nasıl Geçer?
Gençlik hastalığına neden olan canine distemper virüsüdür, çoğunlukla temas yolu ile bulaşan hastalık evcil hayvanlara sokakta tükettiği herhangi bir besin yoluyla da bulaşabilir.
Köpeklerde genç hastalığı nasıl atlatılır? Bu konuda herhangi bir tedaviden bahsetme söz konusu değildir. Çünkü gençlik hastalığının kabul görme ve hangi bir kesin tedavisi bulunmamaktadır. İzlenen tek yöntem hastalığın neden olduğu semptomları ortadan kaldırmaktır.
Tedavi köpeğin vücudunda olumsuz etkiye neden olan belirtilerin kaldırılması üzerine belirlenmiştir. Dolayısıyla köpeklerde genç hastalığı nasıl geçer sorusunun net bir cevabı olmamakla birlikte hayvanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi izlenmesi gereken bir yöntemdir.
Yüksek ateş, kusma ve ishal görülmesi halinde tedavi sürecinde ateşin düşürülmektedir. Sürekli olarak burnun temizlenmesi gerek. Kusma ile ishalden dolayı yaşanan sıvı kaybının önlenmesi gerek.
Köpeklerde Genç Hastalığı Öldürür Mü?
Gözlerde ve burun deliklerinde ortaya çıkan sarımsı bir akıntı köpeklerde gençlik hastalığının ilk belirtisidir. Ardından ateş, öksürük, ishal, iştahsızlık, kusma ve patilerinde sertleşme şeklinde belirtiler takip eder.
Hastalığın ilerlemesi halinde sinir sistemi tehlikeye girer, kasılma, kıvranma ile birlikte ayrıca kısmen ya da tamamen felç yaşanır. Köpeklerde genç hastalığı öldürür mü sorusunun cevabı nettir hastalığa yakalanan çoğu köpek ölür.
Hayatta kalan az sayıdaki hayvan ise sinir sisteminde meydana gelen sorunlardan dolayı ciddi sağlık problemleri yaşar. Bilim halen bu hastalık için kesin bir çözüm olacak tedavi yöntemi geliştiremediği gibi uygulanan tek yöntem olan aşının köpeğe hastalandıktan sonra hiçbir etkisi yok.
Bundan dolayı hiçbir belirti ile karşılaşmadan köpekler veterinere götürülmesi gerek. Testler yapılması varsa hastalık teşhis edilmesi şart. Erken teşhis sonucu yaşanan belirtiler hafifler. Köpeğin daha kötüye gitmesi önlenmektedir. Verilen antibiyotikler ve vitaminler sayesinde belirtiler ciddi anlamda azalmaktadır.
Köpeklerde gençlik hastalığından korunmanın tek yolu aşıdır dolayısıyla 6 ila 8 haftasını dolduran her yavru köpek mutlaka aşılanmalıdır. Yavru köpekler gençlik hastalığına karşı çok daha hassastır özellikle temel aşılarını tamamlamamış olan ya da aşısız bir anneden doğan bebekler direkt olarak hastalığı taşır.
Yaşlı ve hasta köpekler hastalığa karşı son derece savunmasızken yavru köpekler tehlikeli hastalık ile mücadele edecek kadar güce sahip değildir.
Köpeklerde Genç Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Yaygın olarak köpeklerde görülen gençlik hastalığı bulaşıcı ve ölüme neden olan virüs kaynaklı hastalıktır. Özellikle köpeklerde, çakal, tilki ve kurt gibi aynı gruptan gelen hayvanlarda görülmektedir.. Akut ya da subakut seyirli oranı yüksek hastalık oluşmasına neden olur.
Hastalığa neden olan virüs RNA içerir. İnsanlarda kızamık, sığırlarda sığır vebası, koyun ve keçi vebası virüsü ile yakın alakalıdır. Lenfositler ile kan dolaşımına ve diğer doku ile organlara ulaşmaktadır.
Hastalığın son sürecinde hayvan ayağa kalkamaz. Solunum kasları ile birlikte diyafram felç olur. Ve hastalık ölümle sonuçlanır. Evcil hayvan besleyenler açısından köpeklerde genç hastalığı hangi ırklarda görülür? sorusunun bilinmesi hem erken teşhis hem de tedavi sürecinde son derece önemlidir.
Köpeklerde görülen gençlik hastalığına karşı saf kan ırkların direnci her zaman daha fazladır. Ancak melez ırk köpeklerinde en az saf cinslerde olduğu gibi hastalığa karşı direnç gösterdiği bilinmekte.
Gelincik, kokarca, rakun hatta panda gibi yabani birçok hayvanda da görülmekte. Bulaşıcı hastalık sadece Türkiye’de değildir. Dünyanın her yerinde görülmektedir. Ve köpekler için ölümcül olan bir viral hastalıktır.
Yorum (Yok)