Köpeklerde gençlik hastalığı semptomları ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak farklılık gösterir. Köpeklerde genç hastalığı belirtileri arasında şunları saymak söz konusudur;
- Gençlik hastalığı virüsü ile enfekte olan köpek virüs başka bölümlere ilerlemeden önce ilk olarak solunum yollarında lenfatik dokuda çoğalır.
- Çoğalmanın ardından semptomlar aşamalı olarak gerçekleşir.
- Belirtiler arasında ilk ortaya çıkan ve en yaygın görülen gözlerde sulanmadır.
- Gözde irin benzeri akıntı oluşur.
- Gözdeki akıntıya ateş, iştahsızlık ve burun akıntısı eklenmektedir.
- Ateşlenme 3 ile 6 gün arasında sürekli yükselir.
- Başlangıç belirtilerinin ardından köpeğin genel sağlık durumuna ve hastalığın ciddiyetine göre değişim yaşanır.
- Anoreksiya, öksürme, beyin ve omurilik iltihabı ve dermatit belirtiler arasındadır.
- Köpeklerin patilerinde ve kurumlarında hiperkeratoz adı verilen hastalık oluşur.
- Hiperkeratoz köpeğin patisindeki yastıkların genişlemesine ve sertleşmesi sebeptir.
Bağışıklık sistemine saldıran ikinci bir bakteriyel enfeksiyon oluşmaktadır. Bu durumda solunum hızında değişme, nefes almada zorlanma olur. Ayrıca zatürre, kusma ve ishal gibi belirtiler ortaya çıkar.
İkinci aşamada gençlik hastalığı virüsü köpeğin merkezi sinir sistemini olumsuz etkiler ve nörolojik belirtiler yaşanır. Köpeklerde Genç Hastalığı Belirtileri;
- Başı eğik tutamama.
- Kısmi ya da tam felç.
- Tekrarlayan göz hareketi.
- Kas seyirmesi ve nöbet.
- Tükürme ve çiğneme hareketlerinde artma.
- Ölüm olasılığı.
Köpeklerde Genç Hastalığı Tedavisi
Klinik belirtilere bağlı olarak ortaya çıkan şüphenin ardından yapılan testler ve teşhis sonucu köpeklerde genç hastalığı tespit edilir ancak herhangi bir tedavisi yoktur. Hastalık teşhisi konulan köpeklere besleyici tedavi olarak özel bakım uygulanır.
Yaşanan semptomlar olan ishal ve kusma gibi problemlere bağlı dehidrasyon önlenmeye çalışılır. İkincil bir enfeksiyon gelişimini önlemek ve nörolojik semptomları tedavi etmeye odaklanan uygulamalar yapılır.
Köpeklerde genç hastalığı tedavisi mümkün olmadığı gibi bazı durumlarda 10 gün içerisinde iyileşme yaşanırken bazı durumlarda aylar sonra dahi nörolojik semptomlara rastlanır.
Hastalığın seyri köpeğin bağışıklık sisteminin gücüne ve virüsün tuşuna bağlı olarak değişir, bağışıklık sistemini güçlendirmek için köpeklere vitamin ve ek besinler ile destek olmak önem kazanır.
Destekleyici tedavi ile köpeğin tamamen iyileşmesi söz konusudur ancak hastalığa yakalanmamak için bir olarak gençlik aşısının yapılması büyük bir öneme sahiptir. Erken dönemde teşhis edilen ve kontrol altına alınması ile köpeğin bağışıklık sistemi güçlendirildiğinde iyileşme olasılığı fazladır.
Tam iyileşmenin gerçekleşmediği durumlarda devam eden nörolojik semptomlar olan;
- Çene spazmı.
- Sinir hasarı.
- Kas seğirmesi.
- Nöbetler
- Beyin hasarı gibi bozukluklar kalıcı olabilir.
Genç Hastalığı Nasıl Geçer?
Özellikle yavru döneminde köpeklerde viral enfeksiyonlara karşı duyarlılık oldukça yüksektir o yüzden yavru döneminde görülen enfeksiyonlar ile birlikte gençlik hastalığı ciddi ve genellikle ölümcüldür. Köpeklerde Genç Hastalığı Belirtileri içerikte!
Köpeklerde gençlik hastalığı yapılan tedavi ile geçer dolayısı ile köpeklerde genç hastalığı nasıl geçer sorusunun önemi hastalıktan korunma yollarının bilinmesi ile alakalıdır. Yavru köpeklere 6. haftadan itibaren 16. haftaya kadar gerekli doz şeklinde yapılan gençlik aşısı hastalığın yaygın olarak yaşanmasını önler.
Gençlik hastalığının erken dönemde teşhis edilmesi halinde hızlı ve agresif tedavi ile kontrol altına alınması söz konusudur. Köpeklerde genç hastalığı köpeğin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile iyileşir.
Genç Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde görülen distemper virüsü halk arasında gençlik hastalığı olarak bilinir, son derece bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Genellikle 3 ile 6 ay arası yalılarda görülür aynı zamanda yavruyken aşılanmamış tüm köpekler hastalığa karşı risk altındadır.
Aşı ile önlenebilen bir hastalık olmasına rağmen halen çok sayıda köpek gençlik hastalığından dolayı hayatını kaybediyor. Bundan dolayı köpeklerde genç hastalığı öldürür mü? sorusunun kesin yanıtı öldürücü bir hastalık olduğu yönündedir.
Daha önce enfekte olmuş köpeklerden bulaştığı gibi aynı zamanda hasta anneden yavrulara da geçer. Genç hastalığının 5 formu vardır;
- Gözde akıntılar şeklinde görülen göz formu.
- Öksürük, gözde kızarıklık, burun akıntısı ve yüksek ateş olarak görülen solunum formu.
- Burun ve ayak tabanında kalınlaşma ile deride kepeklenme şeklinde görülen deri formu.
- Kilo kaybı, kusma ve ishal gibi belirtilere sahip olan sindirim formu.
- Köpeğin kurtulma şansını azaltan sinirsel formu.
- Sinirsel form titreme ve tikler şeklinde görülmektedir. Köpeğin yaşama uyumunu büyük oranda etkiler. Ve kalıcı hasarlar oluşmasına neden olur.
Genç Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Köpek ırkının kendi türlerine göre genetik bozukluklar ve hastalıkları vardır. Birçok köpek ırkı yapay olarak üretildiğinden dolayı sakat hayvanlardır, saf ırk olmadıklarından dolayı hastalıklara karşı her zaman meyillidir.
Halk arasında gençlik hastalığı olarak bilinen distember hastalığı tüm ırklarda görülen oldukça ciddi ve virutik bir rahatsızlıktır, viral olmasından dolayı son derece bulaşıcı nitelikler taşır. Yani köpeklerde genç hastalığı hangi ırklarda görülür? İncelendiğinde şu sonuçlar ile karşılaşılmaktadır.
Özellikle cins köpekler hastalığa karşı oldukça dayanıklıdır, melez ırklar diğer hastalıklarda olduğu gibi gençlik hastalığını da çok daha kolay atlatır. Hastalığın en kötü sonucu ölümdür ve bundan dolayı köpek ölümlerinde gençlik hastalığı yüksek oranda seyreder.
İnsanlarda kızamık ve kabakulak gibi hastalıkların kaynağı olan virüslerden meydana gelir. Ayrıca köpeklerin solunum yolları ve sindirim sistemlerine ciddi zararlar verir. Yani gençlik hastalığından dolayı köpeklerde felç yaşanması son derece yaygın.
Güçlü bir virüs olduğundan dolayı her mevsim bulaşma riski var. Sonuç olarak köpekler her yaş döneminde hastalığa yakalanmaktadır. Ve her ırk köpek de görülmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi genç hastalığında da erken teşhis önemlidir. Çünkü hastalığın herhangi bir tedavisi yoktur.
Hastalığa yakalanmama için köpeklerin yavruluk döneminde aşılanması gerekir. Çünkü aşı köpekleri gençlik hastalığına karşı korur. 12 ayını dolduran tüm köpekler de ikincisi tekrar edilmelidir. Yani her yıl yenilenmelidir.
Kesin bir tedavisi olmadığından dolayı gençlik hastalığına karşı köpek özel bir bakıma alınması gerek. Böylelikle hastalık belirtilerini önleme mümkün olur. Ayrıca hastalığın kolay atlatılmasını sağlama söz konusu olur.
Yorum (Yok)