Köpeklerde Epilepsi Hastalığı

Köpeklerde Epilepsi Hastalığı

Epilepsi ya da halk arasında bilinen adıyla sara hastalığı ne zaman hangi sıklıkta ya da nasıl geleceği belli olmayan krizlerdir. Nöbetler şeklinde gelen ve iskelet kaslarında kasılmalar ile seyreden beyin hastalığı olan köpeklerde epilepsi hastalığı hem köpeği hem de sahibini endişelendirir.

Yaşanan krizin şiddetine bağlı olarak köpeğin yaşamı tehlikeye düşebilir ya da yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir. İnsanlarda yaşanan epilepsiye benzeyen tarzda gerçekleşen hastalık seyrinin köpeklerde görüldüğü kanıtlanmadı. Köpeklerde yaşanan epilepsi genellikle başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkıyor.

Köpekler Epilepsi Hastalığı Belirtileri

Epilepsi teşhisinde hayvan sahibinin verdiği bilgiler önem kazanır, diğer hastalıkların belirlenebilmesi açısından beyin elektrosu olan elektroensefalografisi ile birlikte beyin omurilik sıvısı tahlili, kapı röntgenleri, kan idrar ve dışkı tahlilleri ile tomografi olan MR tahlilinin yapılması gerekir.

Köpeklerde epilepsi hastalığı 3 evreden oluşur, birinci evre nöbetin hemen öncesidir, hayvan huzursuz olur, inler ya da saklanır dolayısı ile davranış değişimleri ile karakterize edilir.

İkinci evrede genellikle birkaç dakika süren krizler yaşanır, kaslar gerilir, istemsiz hareketler oluşur, aşırı salya salgılar, idrar ya da dışkı kaçırır, çırpınır ve hayvan dış uyarılara tepkisiz kalır. Epilepsi hastalığı belirtileri çoğu zaman hafif şekilde seyreder ancak gün içerisinde bir daha fazla olabilir.

Üçüncü evre nöbet sonrasıdır ve yarım saatten az süren bir dönemdir, köpekte güçsüzlük ve körlük gibi belirtiler ortaya çıkar.

Köpeklerde Epilepsi Hastalığı Tedavisi

Epilepsi hastalığında en doğru davranış hayvanı üzüntü ve sıkıntı veren tüm olaylardan uzak tutmaktır. Köpeklerde epilepsi hastalığı için koruyucu tedavi için duyarlı köpeklere şeker, sigara duman, böcek ilaçları, egzoz dumanı gibi maddelerden uzak tutulması ve düzenli egzersiz yaptırılması önem kazanır.

Hayvan stres ve korkudan arındırılmalı aynı zamanda parazit mücadelesi düzenli şekilde gerçekleştirilmelidir. Hazır mama almak yerine evde pişirilen yiyecekler verilmeli, özellikle yiyeceklerine B1, B6, C ve B5 vitaminleri ilave edilmeli.

Özellikle omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vitamin ve mineraller ile beslenme büyük önem taşır. Hastalığa neden olan ana hastalık teşhisi konulması halinde tedavisi için uygun bir antiepileptik ilaç verilir. Köpeklerde epilepsi hastalığı tedavisi için yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Aşı gibi farklı nedenlerden dolayı veteriner kliniğine gitmek duygusal bir faktör oluşturabilir bu yüzden kriz yaşanma riski oluşur.
  • Aşırı deri kaşıntısı fiziksel bir nöbet nedenidir.
  • Eve yeni katılan bir bebek ya da köpek veya kedi almak hayvan da büyük bir hasar yaratır ve epilepsi hastalığını tetikler.
  • Köpeğin günlük rutinini değiştiren uyku düzeni ve seyahat gibi durumlarda epilepsi nöbetlerini tetikler.
  • Köpeğin yaşamında stres oluşmasına sebep olacak tüm değişikliklerden kaçınmak gerekir, bunun içerisinde yemek ve egzersiz saatlerinin değişmemesi de yer alır.
  • Epilepsi hastası bir köpek sinir sistemine etki eden tüm uyaranlardan uzak tutulmalıdır.
  • Araba egzozundan kimyasal içeren tasma ve banyolara, renkli televizyondan doğal olmayan antiparaziter spreylere, sigara dumanından mikrodalga fırınlara kadar tüm uyaranlar sinir sisteminde olumsuz etki eder.
  • Köpeğin endişesinin azaltılabilmesi için ışıkları söndürmek, anahtar sesi ve evden ayrılmadan önceki giyinme hazırlıkları gibi genel davranışlar yapılmamalı çünkü bu tür durumlar köpeğe stres yükler.
  • Eve dönüşte sakin davranarak strese bağlı epilepsi nöbetinin çıkma olasılığı kontrol altında tutulmalı.
  • Hayvan davranışlarında nöbet öncesi korku büyük bir role sahiptir, köpek korku içerisinde sahibine doğru koşar. Bu durum karşısında yumuşak bir ses tonu ile köpekle konuşarak rahatlatılmalıdır.
  • Epilepsi hastası köpeklerde duygu, kriz üzerinde büyük role sahiptir.
  • Nöbet sıklığını azaltan yürüyüş, koşu ve yüzme gibi düzenli fiziksel aktivitelerdir, sinirsel enerjiyi yükseltir.
  • Fiziksel egzersizin sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi vardır bundan dolayı spor aktiviteleri köpeğin kondisyonunu sağlıklı tutmasına yardımcı olur.
  • Yapılan birçok araştırma düzenli fiziksel egzersiz yapan hayvanların daha az hastalandığı ve hastalığa karşı daha dirençli olduğunu ortaya koymaktadır.
  • İmmun sistemini güçlendiren egzersizler her gün ortalama 20 dakika yapılmalı, özellikle koşma sonrasında doğal trankilizan alınmış etkisi oluşur.

Köpeklerde Epilepsi Hastalığı Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde görülen epilepsi hastalığının gerçek nedeni bilinmediğinden dolayı tedavisi genel olarak belirtilerini tedavi etmeye yöneliktir, epileptik köpeklere antikonvülzan ilaçlar verilir. Hastalığın ilerleyişini ve köpeğin hastalığa olan tepkisine bağlı olarak tedavi önerilir.

Tedavi ancak gerekli mesleki eğitimi almış profesyonel veterinerler tarafından yapılmalıdır. Hayvan sahipleri epilepsi nöbetinin ilk işaretlerini fark ettiği anda bir uzmana gitmelidir. Köpeklerde epilepsi hastalığı nasıl geçer? endişesi yaşamak yerine sakin olmak ve mantıklı davranmak epilepsi nöbetinde yapılabilecek en doğru harekettir.

Epilepsi nöbeti geçiren bir köpeğin yanında hayvan sahibinin yapması gerekenler bu şekilde sıralanır;

  • Öncelikle sakin olmalı ve mantıklı hareket edilmelidir.
  • Nöbet esnasında herhangi bir yaralanma yaşanmaması için köpek düz ve sağlam bir zemine yatırılmalı.
  • Köpeğin rahat edebilmesi için minder ya da yastık üzerine yatırılması tavsiye edilir.
  • Köpeğin dilini çıkarmaya ya da köpeğin ağzına el sokmaya çalışmak yapılabilecek en büyük hatadır çünkü köpek dilini ya da kişinin elini ısırarak zarar verebilir.
  • Uzman veteriner tarafından antikonvülzan verilmiş olması durumunda talimatlara göre ilaç kullanılmalı.
  • Epilepsi nöbetinin ardından köpek kendine gelmesi için rahat bırakılmalı.
  • Rahat nefes alması ve bilincinin yeniden kazanılması adına sakin bir ortam hazırlanmalı.

Köpeklerde Epilepsi Hastalığı Öldürür Mü?

Gençlik hastalığı ve beyin yangısı başta olmak üzere birçok nedenden dolayı köpeklerde epilepsi hastalığı oluşabilir. Sistematik mantar, kafatası içerisinde su toplanması, dejeneratif beyin hastalıkları, kuduz ya da yalancı kuduz gibi hastalıklar epilepsi sebepleridir.

Ayrıca sistemik vaskülitis, kafa travmaları, tümörler, kan şekerinin düşmesi, beyin apseleri, beyin yapısını etkileyen nedenler, kafatası kemiği hastalıkları B1 vitamini yetersizliği köpeklerde yaşanan epilepsi hastalığı nedenleri arasında sıralanır.

Bunlara ek olarak yetersiz oksijen alımı, aşırı tuz kullanımı, böbrek yetmezliği ve zehirlenme gibi metabolik nedenlerden dolayı da epilepsi oluşur. Yaşanan krize bağlı olarak köpeğin yaşam kalitesi olumsuz şekilde etkilenir. Köpeklerde epilepsi hastalığı öldürür mü? köpek sahipleri açısından cevabı korku verse de merak edilen ve öğrenilmek istenen bir sorudur.

Şiddetli bir kriz köpeğin yaşamını tehlikeye düşürebilir ancak hayvanlarda görülen epilepsi ile insanlardaki epilepsi arasında farklar vardır. Özellikle köpeklerdeki epilepsi büyük oranda başka bir hastalığın belirtisidir yapılması gereken epilepsiye neden olan ana sebebin bulunmasıdır.

Köpeklerde Epilepsi Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde yaşanan epilepsi hastalığında genetik faktörler rol oynar. Yapılan güncel araştırmalar hastalığın saf ırklar da olduğu gibi aynı zamanda melez ırklarda da olduğunu gösterir.

Epileptik bir anne ve epileptik bir babadan doğan yavruların büyük bir bölümü epileptik olarak dünyaya gelir bu yüzden epileptik hayvanlar dişi ya da erkek bakılmadan hemen kısırlaştırılmalıdır.

Köpeklerde epilepsi hastalığı hangi ırklarda görülür? ya da hangi köpek ırkları hastalığa yatkındır yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmakta. Alman çoban köpeği, beagle, Belçika tervuren, spaniel cocker, dachshund, İrlanda setteri ve kaniş (poodle) ırkı köpeklerin epilepsi hastalığına çok daha yatkın olduğu bilinmektedir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply