Köpeklerde Ehrlichia Hastalığı

Köpeklerde Ehrlichia Hastalığı

Köpeklerde ehrlichia hastalığı, köpeklere kene yoluyla bulaşan hastalıklardan biridir. Bu hastalık köpeklerde oldukça sık görülür hastalığın tedavi edilmemesi durumunda farklı hastalıklara neden olabilir. Kahverengi köpek kenesi hastalığın ortaya çıkmasına neden olan riketsiya organizmasına sahiptir. Köpek bu kene tarafından ısırıldıktan sonra organizma bakteriler gibi dolaşım sistemine geçerek hastalığın oluşmasına neden olur.

Bu hastalığın bulaşması yalnızca köpek ve kene temasında olur. Ancak kene ısırmış ve üzerinde kene bulunan bir köpek ile köpeğiniz temas ederse kene bulaşarak köpeğinizin enfekte olmasına neden olabilir.

Köpeklerde Ehrlichia Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde ehrlichia hastalığı belirtileri üç farklı aşamada ortaya çıkar. Bunlar akut enfeksiyon, sunklinik enfeksiyon ve kronik enfeksiyondur. Her bir aşamanın kendine özgü karakterleri vardır ve görülen belirtiler farklılık gösterir.

Akut Enfeksiyon Aşamasında Görülen Belirtiler

Bu aşamada hastalık daha erken boyuttadır. Genellikle şikayet ile veterinere başvurulan köpekler bu aşamadaki belirtilere sahiptir. Akut enfeksiyonda görülen belirtiler;

  • Köpekte yüksek ateş ya da titreme görülür. Köpeğinizin halsizlik ile karşılaşması da mümkündür.
  • Köpeğin lenf düğümleri şişmiştir ve dışarıdan fark edilebilir.
  • Köpek solunum güçlüğü çeker ve hızlı bir şekilde nefes alıp verme, soluk soluğa kalma gibi nefes alma davranışı gösterir.
  • Köpek kilo kaybetmeye başlar ve iştahsızlık görülür. Köpek olduğundan az yeme davranışı gösterir.
  • Köpeğin vücudunda kendi kendine kanamaya başlayan yaralar görülebilir. Bu yaralar özellikle kenenin ısırdığı yerden başlar ve zamanla yayılma gösterir. Yaraların görünümü parça parça ve mor renktedir.
  • Nadir olarak köpeklerde nörolojik rahatsızlıkların ortaya çıktığı gözlemlenebilir.

Bu aşama 2 – 4 hafta sürer ve bu sürenin sonucunda bazı köpeklerde enfeksiyon kendiliğinden kalkabilir. Bazı köpeklerde ise durum ciddileşerek ikinci aşamaya geçebilir. Yani köpeğinizde belirtilerin ortadan kalkması kesin bir şekilde hastalığın ortadan kalktığı anlamına gelmez. Veteriner ziyareti gerçekleştirerek köpeğinize kan testi yapılması sonucunda hastalığın ortadan kalktığı kesin olarak anlaşılabilir.

Subklinik Enfeksiyon Aşamasında Görülen Belirtiler

Bu aşamada köpeğin enfeksiyona ilişkin belirtileri ortadan kalkar. Köpeğinizin iyileştiğini düşünebilirsiniz ve köpeğinizle vakit geçirmeye devam edebilirsiniz. Ancak bu aşamada köpeğin vücudundaki enfeksiyon devam eder ve zamanla köpeğinizde bir sonraki aşamanın belirtilerini görebilirsiniz.

Bu aşamada köpeğe yalnızca kan testi yapılarak köpeğin enfekte olduğu anlaşılabilir. Ancak belirtiler bu dönemde ortadan kalktığı için veterineriniz kan testi yapma gereği duymayabilir.

Subklinik enfeksiyon aşamasının arıdndan köpeğinizin bağışıklık sistemi enfeksiyon ile mücadele sağlayarak köpeğinizin hastalığının ortadan kalkmasına neden olabilir. Ancak kazı köpeklerin bağışıklık sistemi enfeksiyonun giderilmesini sağlayamaz ve köpeğiniz hastalık içerisindeki son aşamaya geçer.

Kronik Enfeksiyon Aşamasında Görülen Belirtiler

Köpeklerde ehrlichia hastalığı son aşamda kronik boyuta ulaşır ve bu aşamaya ulaşmış köpeklerin en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir. Bu dönemde görülen belirtiler şu şekildedir;

  • Köpeğinizde oluşan ani kanamalar nedeni ile ortaya çıkan kan kaybı sonucunda köpekte anemi / kansızlık oluşmuş olur.
  • Köpekte belirli aralıklarla görülen ciddi kanama nöbetleri görülür.
  • Köpeğiniz topal gibi yürümeye başlar ve anatomisinde gözlenebilen değişiklikler olur.
  • Köpeğinizin gözleri kanayabilir ya da köpeğinizde körlük oluşabilir. Köpeğiniz gözlerini açmakta zorlanır.
  • Köpeğiniz nörolojik problemler ile unutkanlık, dışkı tutmamama ve benzeri davranışlar gösterebilir.
  • Köpeğinizin uzuvlarından biri ya da birkaçı şişebilir. Gözle kolaylıkla fark edilebilen bu şiş uzuvlar dokunulmaya karşı da hassas olabilir.

Bu aşamada tedaviye başlanması ile köpeğinizin iyileşmesi sağlanabilir. Kanlı nakli başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği sürece endişelenmenize gerek yoktur. Köpeğinizin hastalığı atlatması için gerekli ilaçlar verilerek bağışıklık güçlenmesi sağlanır.

Köpeklerde Ehrlichia Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde ehrlichia hastalığı tedavisi için öncelikle köpeğinizin hangi seviyede hastalığa sahip olduğu anlaşılır. Bunun ardından uygun tedaviye başlanır. Eğer;

  • Köpeğiniz son seviyeye ulaşmış ehrlichia hastalığına sahip ise ilk tedavi olarak köpeğe uygun kan nakli yapılır. Böylece köpeğin hayati durumunu ortadan kaldırarak tedavi edilmesi için uygun bir ortam oluşturulur.
  • Köpeğiniz ikinci derece hastalığa sahip ise kan testi yapılması sonucunda köpeğinizin hastalığı anlaşılabilir. Köpeğiniz herhangi bir belirti göstermediği için tedavi uygulanmasına başlamayabilir. Ancak hafif bir antibiyotik ile köpeğinizin enfeksiyonu vücudundan atması kolaylaştırılabilir.
  • Köpeğiniz ilk derecede enfeksiyona sahipse köpeğinize hafif dozlu bir antibiyotik verilerek hastalığın kısa sürede giderilmesine yardımcı olunur. Köpeğinizin bağışıklık sistemi bu hastalığın giderilmesi için gerekli güce sahip olabilir.

Köpeklerde ehrlichia hastalığı için uygulanan tedavi ortalama 4 haftada tamamlanır. Köpeğiniz sağlığına kavuşarak yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Gerekli görülmesi durumunda steroid ya da destekleyici ilaçlar ile tedavinin kısa sürede tamamlanması sağlanır. Genellikle bu hastalıkta endişelenecek durum yoktur. İlk aşamada belirtiler fazla belirgin olduğu için köpeğinizin hasta olduğunu anlayarak tedavisine başlanmasını en erken zamanda sağlayabilirsiniz.

Köpeğinizde hastalığa ilişkin belirtileri hissetmenizin hemen ardından veterineriniz ile görüşerek köpeğinizin tedavisi için işlemlere başlamalısınız. Köpeğinizde hastalık ilerlemeden tedavi yapılabilir ve çok kısa sürede köpeğiniz enfeksiyondan tamamen kurtulmuş olur. Köpeğinizde belirtilerin kısa süre sonra ortadan kalktığını görseniz dahi veterinere danışmanız tavsiye edilir.

Köpeğinize yaptıracağınız lyme aşısı ile köpeğinizin bu hastalıktan korunmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşının her yıl 1 kere tekrarlanması köpeğinizin gerekli bağışıklığa sahip olması için yeterli olacaktır. Böylece kene ısırması durumunda köpeğiniz herhangi bir belirti yaşamadan enfeksiyon oluşumundan korunmuş olur.

Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Köpeğinizde gördüğünüz belirtilerden endişelenmeniz gereken ilk nokta oluşan yaralar ve bu yaraların kanamasıdır. Ayrıca köpeğinizin kilo vermesi, iştahsız ve enerjisiz olması da sizi endişelendirmelidilir. Yaralar doğrudan bu enfeksiyona işaret etse de kilo kaybı, iştahsız ve halsizlik birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir.

Hastalığın belirtileri ortadan kalksa dahi veteriner ziyareti yapmanız ve köpeğinizin geçmişte yaşadığı belirtilere ilişkin bilgiler vermeniz gerekir. Veterinerde yapılan kan testi sonucunda köpeğinizin enfeksiyonu yenip yenmediği anlaşılabilir.

Eğer belirli bir süreye rağmen köpeğinizde bulunan belirtliler devam ediyor ise mutlaka veteriner ile görüşmeniz gerekir.

Bu hastalığın temel öldürme nedeni kan kaybıdır. Bu nedenle köpeğinizin fazla kan kaybetmemesine özen göstermelisiniz. Kan kaybı ile köpeğinizde bilinçsizlik durumu oluşması ciddi sinyallerdir ve köpeğinizin ölmesi ile sonuçlanabilir. Oluşan kanamaların en kısa zamanda durdurulması ve anında veteriner ile görüşülmesi gerekir.

Ehrlichia Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Köpeklerin birinci ve ikinci aşamada ehrlichia hastalığına sahip olması durumunda tedavi yapılmazsa dahi köpeğinizin vücudu enfeksiyonun atılmasını sağlayabilir. Bu durumda herhangi bir tedavi olmadan köpeğiniz kendi kendine iyileşmiş olacaktır. Özellikle birkaç gün içerisinde belirtiler ortadan kalkar.

Ancak üçüncü yani kronik seviyeye ulaşmış köpeklerde enfeksiyon ile mücadele edecek yeterince güçlü bir bağışıklık sistemi bulunmuyor demektir. Köpeğinizin durumu ciddileşir ve kan kaybından kaynaklı yaşamını kaybedebilir. Kan kaybı fazla olmasa dahi köpeğinizin vücudu bu aşamada olumsuz etkilenir ve istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılması kaçınılmaz olur.

Köpeğinizde belirtileri fark etmenizin ardından veteriner ile en kısa sürede görüşmelisiniz. İlk ve ikinci aşamadaki köpeklerin hastalığının tespiti ile antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bu tedavi köpeğinizin enfeksiyonu ilerlemeden kolay bir şekilde atmasına yardımcı olur. Son seviyede ise kan nakli ve uygun tedavi sağlanarak köpeğinizin sağlığına kavuşması sağlanır.

Köpeklerde Ehrlichia Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde ehrlichia hastalığı nasıl geçer; bu hastalığın geçmesi için çoğu zaman köpeğinizin bağışıklık sistemi yeterli olur. Köpeğiniz herhangi bir tedaviye gerek kalmadan enfeksiyonu atlatabilir ve kaldığı yerden hayatına devam edebilir. Belirtiler kısa sürede ortadan kalkar ve köpeğiniz herhangi bir etki altında kalmadan hastalığı atlatmış olur.

Ancak bazı durumlarda köpeğiniz kendiliğinden iyileşemez ve köpeğin tedavi ettirilmesi kaçınılmaz olur. Özellikle köpeğin vücudunun enfeksiyon ile savaşamaması ve ciddi durumlara ulaşması durumunda tedavi edilmesi büyük önem taşır. Tedavi için ise veteriner tarafından öncelikle kan nakli sağlanır ve köpeğin belirtileri ortadan kaldırıldığında uygun ilaçlar ile tedavi oluşturulur.

Köpeklerde Ehrlichia Nasıl Önlenir?

Köpeklerde ehrlichia hastalığı önlenebilir bir hastalık türüdür. Lyme olarak adlandırılan köpek aşısı ile köpeğiniz herhangi türlü kene ısırmalarına karşı gerekli bağışıklık sistemine sahip olacaktır. Köpeğinize nereden ne zaman kene yapışacağına dair herhangi bir fikriniz ya da önleminiz olamaz. Oldukça küçük yapıya sahip olan kenelerin tüyler içerisinde fark edilmesi dahi güç olacaktır.

Bu nedenle köpeğinizi açık tehlikelere karşı korumak için yılda 1 kez aşısını yaptırmanız gerekir. Aşı ile köpeğiniz ya çok düşük belirtilere sahip ya da hiçbir belirtiye sahip olmadan enfeksiyonu vücudundan atar.

Ayrıca köpeğinizin diğer aşılarının yaptırılması da gerekli bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur. Köpeğinizin dengeli beslenmesi, bağışıklığının yüksek olması ve yeterince hareket etmesi durumunda bu hastlığa karşı endişelenmenize gerek kalmaz.

Köpeklerde Ehrlichia Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerde ehrlichia hastalığı öldürür mü; genellikle bu hastalık köpeklerde ölüm ile sonuçlanmaz. Köpeğinizin vücudunun kendiliğinden iyileşmesi mümkün iken durumun ilerlemesinde dahi uygun tedavi ile iyileşme sağlanabilir. Hastalığın tedavisi kolaydır ve tedaviden sonra ölüm oranı oldukça düşüktür.

Köpeklerde ehrlichia hastalığı ne zaman öldürür; köpeğiniz klinik enfeksiyon seviyesine kadar ulaşmış ise ve tedavisi yapılmaz ise köpeğinizin ölmesi kaçınılmaz olacaktır. Kansızlığa sahip olan köpeğiniz bu aşamada durdurulamaz ya da zor durdurulan sonra tekrar başlayan kanamalara sahip olur. Bu durum da köpeğinizin fazla kan kaybetmesine neden olur ve köpeğiniz kan kaybından kaynaklı yaşama veda edebilir.

Son evreye ulaşmış olan köpeklerde belirtler çok belirgin olduğu için bu evrede birçok köpek sahibi köpeğinde bulanan hastalığı anlama şansı yakalar. Kısa sürede tedavi için köpeğinizi veterinere götürürseniz köpeğinizin tedavi edilmesi mümkündür. Ancak burada kilit nokta köpeğinizin kan kaybın olabildiğince az olmasıdır.

Köpeğinizin herhangi bir ölüm riski ile karşılaşmaması için aşılarını yaptırmanız ve yılda 1 kez lyme aşısını edinmesini sağlamanız gerekir. Aşılar köpeğinizde gerekli bağışıklık sisteminin oluşmasını sağlayarak hastalıklardan etkilenmesini engeller.

Köpeklerde Ehrlichia Hastalığı Hangi Irklarda Görülür

Köpeklerde ehrlichia hastalığı hangi ırklarda görülür; bu hastalık genetik faktörlere bağlı olarak görülen bir hastalık değildir. Bu nedenle herhangi bir ırktan köpeğin bu hastalığa yatkınlığı gibi bir durum söz konusu olamaz.

Köpeklerde ehrlichia hastalığının oluşumu kene ısırmasına bağlıdır. Kene ısırmasına maruz kalmış olan her köpeğin bu hastalığa yakalanma riski vardır. Hastalığın kendiliğinden atlatılması için ise köpeğinizin aşılarının tam olması, yeterli beslenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü olması gibi etkenlere bağlıdır.

Tüm köpeklerde görülebilen bu hastalık köpekler arasında oldukça yaygındır. Köpekten köpeğe değil de keneden köpeğe bulaşan hastalığın göz ile engellenmesi mümkün değildir. Bu nedenle hastalığın önlenmesi için köpek sahiplerinin lyme aşısını köpeğine uygulatması gerekir.

 

Yorum (Yok)

Leave a Reply