Köpeklerde Diş Hastalıkları

Köpeklerde Diş Hastalıkları

Köpeklerde diş hastalıkları genellikle diş tartarı ve diş eti iltihabıdır. İki hastalığın temelinde de köpeklerin ağzı için düzenli olarak bakım gerçekleştirilmemesi ve ağız hijyenine dikkat edilmemesidir. Köpeğinizde oluşan bir diş hastalığı diğer hastalıkların da doğmasına neden olabilir.

Diş eti hastalıkları köpekler arasında en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Yapılan araştırmalara göre köpeklerin %90’ı 2 yaşına gelene kadar en az bir defa diş eti hastalıklarına yakalanıyor. Bu durumda köpeğinizin ağız sağlığına dikkat etmek, köpek bakımı’nda gerçekleştirmeniz gereken en önemli adımlardan biridir.

Köpeklerde Diş Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde diş hastalığı belirtileri genellikle köpeğinize ve köpeğinizin durumuna göre değişiklik gösterir. Bazı köpeklerde diş eti hastalıkları herhangi bir belirti göstermez iken bazı köpeklerde ciddi belirtiler ile karşılaşılabilir.

Köpeğinizin diş hastalığı olup olmadığına ilişkin belirtileri hastalığın ilerlemesi evrelerine göre fark edebilirsiniz. Bu evreler 4 adımda gerçekleşir.

  • Evre Gingivit: İlk evrede fark edilebilen belirti diş etinin iltihaplanmaya başlamasıdır. Bunun yanında köpeğinizin dişlerini incelediğinizde gözle görülebilir tartar yani diş taşı oluşmaya başlamıştır. Bu evrede köpeğinizin diş hastalığı olduğunu fark ederseniz tedavisini oluşturmak son derece kolaydır.
  • Evre Diş Eti Şişmesi: İltihaplanmanın ardından köpeğinizin dişleri şişmeye ve zamanla kanamaya başlar. Bu aşamada artık dişin destekleri yapıları görmeye başlıyor demektir. Eğer zamanında fark edilmez ise ileride köpeğiniz için ciddi diş eti sorunları oluşabilir.
  • Evre Diş Eti Çekilmesi: Kanamalara eşlik olarak bu dönemde köpeğinizin diş etinin çekildiğini fark edebilirsiniz. Bu diş eti çekilmesi orta seviyeye ulaşır ve köpeğiniz bu süreçte diş kaybedebilir.
  • Evre Diş Kayıbı: Son evrede artık köpeğinizin diş etinden irin akmaya başlar. Buna bağlı olarak köpeğinizin bu durumdan etkilenen dişlerinin çekilmesi gerekecektir.

Bunun yanında köpeklerde diş eti hastalıkları ile ilişkili olan siyah diş eti de görülebilir. Ancak siyah diş eti genellikle doğrudan diş eti hastalığı olarak değerlendirilmez. Bu durum genellikle başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar.

Eğer köpeğinizde siyah diş eti oluştuğunu fart ettiyseniz mutlaka veteriner ile en kısa zamanda görüşmelisiniz. Diş eti iltihaplanması, Acanthosis Nigricans adındaki cilt hastalığı, diş eti tümörü, akciğer ya da kalp probmleri gibi nedenlerdan kaynaklı siyah diş eti oluşabilir.

Ancak köpeğinizin diş etini düzenli olarak kontrol ederken siyahlığı sürekli olarak görüyorsanız paniklenmenize gerek yoktur. Bazı köpeklerin diş etlerinde kendiliğinden siyah pigmenti bulunabilir. Yalnızca daha önceden gözlemlemediğiniz bir siyahlaşma fark ederseniz ve siyahlaşma zamanla artıyor ise şüphelenmenize gerek vardır.

Köpeğinizde oluşan ağız kokusu, dişlerde sararma, diş kırılması ya da eksilmesi ve benzeri durumlar da diş hastlalıklarının belirtisi olarak değerlendirilir.

Köpeğinizin sağlıklı bir diş etine sahip olması için düzenli bakım gerçekleştirmenin yanında veteriner ziyaretleri de önem taşır. Tüm bunların yanında köpeğinizin dişlerini düzenli olarak kontrol etmeniz oluşan belirtileri daha erken yakalamanızı sağlar ve erken tedavi ile köpeğinizin diş hastalığı ilerlemeden giderilmesini sağlarsınız.

Köpeklerde Diş Hastalıklarından Endişe Edilmeli Midir?

Köpeğinizde diş hastalığı oluştu ise büyük endişelere kapılmanıza gerek yoktur. Bu hastalıklar genellikle insanlarda olduğu gibi kolay tedavi edilebilir ve tedavi sonrasında hastalığa ilişkin belirtiler ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda köpeğinizin diş hastalığından endişelenmelisiniz;

  • Eğer köpeğinizde diş kaybı var ise bu durum köpeğinizin ağzında bulunan hastalığın ciddi boyutlara ulaştığını ifade eder. En kısa zamanda köpeğinizin tedavi ettirilmesini sağlayarak hastalığın diğer dişlere bulaşmasını engellemelisiniz. Aksi takdirde diş hastalığı ilerleyerek köpeğinizin yemek yeme problemleri oluşmasına kadar ilerler.
  • Köpeğinizde diş eti hastalığının yanında ishal, hızlı nefes alma ya da halsizlik gibi belirtiler de varsa bu durum köpeğinizin diş hastalığından daha büyük problemlere sahip olduğu anlamına gelir. Veterineriniz ile görüşerek diş eti hastalığının altında yatan nedeni bulmalı ve en kısa zamanda tedavi ettirmelisiniz. Aksi takdirde köpeğinizin ölmesi gibi üzücü ve yıkıcı sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.
  • Köpeğinizin dişlerinin üzerinde siyah lekeler oluşmaya başladıysa ve bu lekeler zamanla artış gösteriyor ise diş eti tümörü olabilir. Veterineriniz ile görüşerek siyahlığın altında yatan nedenin ne olduğu keşfedilmeli ve köpeğinizin sağlıklı bir ağıza sahip olması için tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekir.

Yukarıda bulunan durumların çoğu ileride köpeğinizin ciddi rahatsızlıklar ile karşılaşmasına neden olacak durumlardır. Bu nedenle en ufak belirtide veterineriniz ile görüşerek köpeğinizin hastalığı ilerlemeden tedavisinin yapılması sağlanmalıdır.

Köpeklerde Diş Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde diş hastalıklarının tespiti için yalnızca yüzeysel bir muayene yeterli olacaktır. Çıplak gözle kolaylıkla görülen belirtiler ile tedaviye başlanabilir. Köpeklerde diş hastalığı tedavisi için öncelikle köpeğinizin hangi aşamda diş hastalığına sahip olduğu belirlenir. Eğer ilk aşamada diş hastalığı keşif edilirse hijyen ve hafif bir antibiyotik ile hastalığın tedavi edilmesi sağlanır.

Ancak hastalık birinci evreden geçerek ilerlemeye başlamış ise köpeğinize anestezi uygulanarak diş eti ve dişlerinin inceleme ve temizlemesi yapılır. Eğer köpeğinizin dişlerinde taş varsa taşların dişten temizlenmesi sağlanır.

Daha sonra köpeğin diş röntgeni çekilir. Bu röntgen ile diş eti çizgisi altında kalan hastalıklar olup olmadığına bakılır. Kontrol sırasında diş eti hastalığı ile karşılaşılır ise köpeğinizin hastalığına uygun ilaç tedavisi uygulanmaya başlanır.

Köpeğinizin diş eti hastalığının altında yatan farklı nedenler olabilir. Bu nedenle diş eti hastalığının yanında köpeğinizin başka sağlık problemleri olup olmadığına da bakmanız gerekebilir. Bazen diş eti hastalıkları daha tehlikeli hastalıkların habercisi olabilir.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Neden Tedavi Edilmelidir?

Köpeklerde oluşan diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bunun en temelinde yatan neden hastalık tedavi edilmedikçe ilerleyecek olmasıdır. Belirli bir zaman sonra tedavi edilmemiş diş etinden köpeğin vücuduna zararlı bakteriler nüfus eder ve köpeğiniz ağır ya da ölümcül hastalıklara sahip olabilir.

Bunun yanında köpeğinizin diş kaybetmesi istenmeyen bir durumdur. Dişlerini kaybetmeye başlayan köpekler yemek yeme, salya ve benzeri problemler ile karşılaşarak hem fiziki hem de ruhsal hastalıklara sahip olabilir. Köpeğinizde bulunan diş hastalığı tedavi edilmez ise köpeğiniz diş kaybedecektir ve bu diş kaybı köpeğinizin ağzındaki tüm dişlere kadar yayılabilir.

Köpeklerde Diş Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde diş eti hastalığı oldukça yaygın görülen bir hastalık türüdür. Genellikle ciddi etkileri olmasa da köpeğinizin diş kaybetmesine yol açabilir. Bu nedenle diş eti hastalığının fark edilmesi durumunda tedavisine başlanması gerekir.

  • Köpeklerde diş hastalığı nasıl geçer; bu hastalığın giderilmesi için ilk uygulanması gereken işlem gerekli hijyenin sağlanmasıdır. Köpeğinizin dişlerini düzenli aralıklarla fırçalamanız gerekir. Ayrıca köpeğinizin diş sağlığı için üretilmiş özel diş temizleyen çiğneme oyuncaklarını tercih edebilirsiniz.
  • Köpeğinizi veteriner ziyaretlerine götürdüğünüz sırada diş eti ve diş sağlığı kontrolünün yapılmasını da sağlayabilirsiniz. Veterinerde yapılacak küçük müdehaleler ile köpeğinizin diş sağlığını yeniden kazanması sağlanabilir.
  • Köpeklere özel olarak üretilmiş köpek taşı gidericiler bulunur. Bu gidericiler toz ya da sıvı bir şekilde sizlere verilir. İçerisinde bulunan yapı ile köpeğinizin tükürüğünde bulunan pH derecesini dengeler ve köpeğinizin dişleri üzerinde bulunan tartarların giderilmesi sağlanır.
  • Köpeğinizde bulunan diş eti iltihabı için ise veterineriniz ile görüşerek düşük dozlu antibiyotik kullanabilirsiniz.
  • Ancak köpeğinizde bulunan diş problemi fazla ilerlemiş ise veterinerde özel tedavi almanız gerekir. Bu tedavi ile diş etleri ve tartar temizlenerek köpeğinizin sağlıklı bir diş etine sahip olması sağlanır.
  • Gerekli durumlarda ise zarar görmüş dişin çekilmesi ve etrafındaki dişlere zarar vermemesi için tedavisinin gerçekleştirilmesi sağlanır.

Köpeğinizin dişlerine belirli aralıklar ile bakmak köpeğinizin sağlığı için önem taşır. Köpeğinizin diş etinde bulunan değişimleri sizin de gözlemleyebilmeniz mümkün olduğu için gözle yapılan muayenede kolaylıkla hastalıkların tespiti yapılabilir.

Köpeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılabilir?

Köpeğinizde oluşabilecek diş hastalıklarının önlenmesi ya da geçirilmesi için doğru bir ağız bakımı yapmanız kaçınılmazdır. Doğru bir ağız bakımı için ise dikkat edilmesi gereken unsurular şu şekildedir;

  • Köpeğinizin dişlerine uygun diş fırçalarını ve macunlarını satın almalısınız. Bu fırça ve macun ile günde en az 1 kere köpeğinizin dişlerini fırçalamanız gerekir. Fırçalama işlemini mümkünse köpeğiniz son öğününü yedikten sonra yapmalısınız.
  • Köpeğinizin dişlerinin temizliği için iki ayda bir veteriner randevusu alarak bakım gerçekleştirmelisiniz. Bu süreyi yılda 4 olacak kadar genişletebilirsiniz. Köpeğinize düzenli bakım yapmanız durumunda yılda 4 kere ziyaret gerçekleştirmek yeterli olacaktır.
  • Köpeğinizin dişlerini ve diş etini incelemeniz gerekir. Köpeğinizin ağzını açarak detaylı bir inceleme yapabilirsiniz. Bunun yanında köpeğinizin dişlerinin üst bölümünü de kontrol etmeniz gerekir. Herhangi bir farklılık ile karşılaşırsanız veterinerinize danışmalısınız.
  • Köpeğinizin ağız bakımı için ağız bakımı sağlayan oyuncakları tercih edebilirsiniz. Özellikle çiğneme çubukları köpeğiniz eğlenirken dişlerinde kalan yemek artıklarının temizlenmesine yardımcı olur.

Köpeklerde Diş Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerde diş hastalığı öldürür mü; köpeklerin diş eti hastalıklarına sahip olması onlar için doğrudan ölümcül bir durum oluşturmaz. Fark edilmesi ve tedavi oluşturulması oldukça kolaydır. Yalnızca göz ile fark edilebilir ve tedavi için hijyen oluşturulması yeterli olur. Veterinere gerçekleştirilen bir iki kısa ziyaret ile köpeğiniz yeniden diş sağlığına kavuşur.

Ancak köpeklerde diş hastalıkları tedavi edilmezse ölümcül bir durum oluşabilir. Bunun tmeel nedeni tedavi edilmemiş diş hastalığından kaynaklı bakteriler, vücut içerisinde endokardit olarak isimlendirilen iltihaplanmaları oluşturabilir. Bu iltihapkanmalar da ölümcül niteliği olan konjestif kalp yetmezliğinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Köpeğizinin dişlerinin tedavi edilmemesi bunun yanında köpeğinizin diş kaybı yaşamasına ve buna bağlı olarak sağlık problemlerine sahip olmasına neden olur. Küçük bir hastalık olarak değerlendirilse de diş hastalıkları tedavi edilmemesi durumunda ciddi problemler doğurabilir.

Köpeklerde Diş Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde diş hastalığı hangi ırklarda görülür; bu hastalığın özel olarak görüldüğü ırk bulunmuyor. Bazı ırklar daha yatkın genetik yapıya sahip olsa da tüm yaşta, cinsiyette ve ırktaki köpeklerde diş hastalığının görülebilmesi mümkündür.

Köpeklerde meydana gelen bu diş hastalıklarında genetik faktörler bulunmaz. Genellikle hastalık çevresel faktörlere bağlı olarak gelişir ve bu hastalığın önlenebilmesi mümkündür. Her köpek bu hastalığa en az 1 kere sahip olacak diye değerlendirilse de iyi bir bakım ile büyütülen köpeklerde bu hastalık görülmeyebilir.

Köpeğinizin sağlığı için diş ve diş eti bakımı yapmanız önemlidir. Köpeğinizin dişleri özellikle sindirim sistemine öncü olduğu için yaşanılan rahatsızlıklar ileride büyüyerek köpeğinizin daha tehlikeli sağlık problemlerine sahip olmasına neden olacaktır.

Diş problemlerinin belirtileri açık ve anlaşılması son derece kolaydır. Basit gözlemler ile köpeğinizin diş problemlerine sahip olduğunu anlayabilirsiniz.

Yorum (Yok)

Leave a Reply