Sevimli dostlarınızın ağız sağlığı doğru beslenebilmesi ve yaşam kalitesini yükseltmek için çok önemlidir. Köpekler genel olarak dil hastalıklarına yatkındır. Tüm dil hastalıklarından farklı olarak köpeklerde dilcik hastalığı da görülmektedir. Bu hastalıkla ilgili merak edilen ve bilinmesi gereken tüm detaylar yazımızda.
Dilcik Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde dilcik hastalığı tüm ırk köpek ırklarında görülmesi ile yaygın olarak yakalanılan ancak çok fazla bilinmeyen bir hastalıktır. Köpeğin dilin altında dilcik adı verilen bir kemik vardır. Bu kemik ince kıkırdak dokusundadır. Kıkırdak doku büyüdükçe köpeğin hareketli olan dili hareket kısıtlaması yaşar. Kemik büyüdükçe dilde rahatsızlık hisseder ve su içmek veya yemek yemek gibi en basit ancak önemli faaliyetlerini bile yerine getiremez olur. Köpeğin sağlığı için dilcik hastalığı oluşmuş ise bu doku yerinden çıkarılarak alınmalıdır. Dilcik hastalığı belirtileri:
- Köpeğin dilinin şişmesi
- Dilinin sertleşmesi
- Dilin kızarması veya renk değiştirmesi
- Köpeğin iştahtan kesilmesi
- Köpeğin ağzını açarken zorlanması
- Yemek yerken zorlanması
- Acı çekmesi ve sürekli ağlaması
- Hareket etmek istememesi
- Yutkunma zorluğu
- Ağzını kapatamaması
- Devamlı salya akıtması
- Ağız kokusu
- Kusma
- Dilde yangılanma
Gibi pek çok belirtisi var. Köpeğin dilciği dilin üzerinden görülmemektedir. Köpeğiniz dilini hareket ettirirken zorlanır ve sabit tutmaya çalışıyorsa dilinde bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Dişlerini fırçalarken eğer ağlıyor ve ağzını açmak istemiyorsa bir elinizle dilini tutarak dilinin sertliğine bakabilirsiniz. Dil yapısı gereği çok yumuşak olmamakla birlikte hareket eder. Köpekler havlarken, yemek yerken, su içerken ve dudaklarını yalarken dilini çeşitli şekillerde hareket ettirir. Dilcik hastalığı olan yavru köpek beslenmekten hoşlanmaz. Yeteri kadar yemek yer ancak keyif almaz ve yemek yerken acı çeker.
Dilcik Hastalığı Belirtileri Neler?
Yeterince beslenemediği için gelişim problemleri yaşar. Dilcik hastalığı tek başına çok önemli bir hastalık değildir ancak diğer birçok yaşamsal faaliyeti etkileyeceği için köpeğin yaşam kalitesini düşürür. Dil altında yer alan bu kıkırdak birdenbire sertleşebileceği gibi zaman içerisinde de büyüyebilir. Veterinere başvuran havyan sahipleri dilcik hastalığı için veterinere hayvanın sürekli acı çektiğini, ağzını kapatamadığını ve sürekli ağzından salya akıttığını söyler. Veteriner hekim bu durumda bir ağız içi enfeksiyondan şüphelenir ve gerekirse antibiyotik verir. Ancak bu yöntemler dilcik hastalığı belirtilerini ortadan kaldırmaz. Dilcik hastalığının belirtileri diğer birçok hastalıkla benzerdir. Bu yüzden elle muayene edilmeden anlaşılması güçtür. Veteriner hekime tüm belirtileri eksiksiz söyleyerek tanının konulmasını daha hızlı sağlaması adına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin ırkına göre yatkın olduğu hastalıkları da inceleyerek araştırma yapar veya veteriner hekimden bu konuda sizi bilgilendirmesini ister.
Hayvan yemekten ve içmekten kesildiğine ise bu dil altında ki kemik çok büyümüştür ve hayvanın dilini ciddi derecede acıtır. Dile bir kemik battığı için dilde yangılar oluşmaktadır. Köpeğinizde bu tarz eğilimler var ise en yakın veteriner hekime acilen götürerek tedavisine başlanması gerekir. Tedavi edilmez ise hayvan acıdan ve besin alamamaktan ötürü hayatını kaybedebilir veya kalıcı hasar kalabilir. Dilcik hastalığı travma, yabancı cisim batması, böcek sokması, aşırı sıcağa veya aşırı soğuya maruz kalma, alerji veya genetik olarak görülebilir. Kısa vadede tehlike oluşturmamakla birlikte uzun süre tedavi edilmez ise kalıcı hasar bırakabilir ve hayvanın ölmesine neden olabilir. Tüm hayvanların dil altında bu kemik bulunur. Kemiğin büyümesi ve sertleşmesi tahmininizden çok daha fazla acı vererek hayvanın tüm yaşantısını olumsuz etkiler.
Dilcik Hastalığı Tedavisi
Dilcik hastalığı tedavisi sadece veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Veteriner hekim hayvana anestezi verdikten sonra ağız içi için gerekli muayeneyi yapar. İleri derece dilcik hastalığında dilin yüzeyinde geniş heperenik alanlarda kalın mukoz ve ülseratif lezyonlar gözlenmektedir. Dil ucunun kenarlarında doku kaybı yaşanmaktadır. Bir kısmında nektotik dokunun defenklere yapışmış olduğu gözlenmektedir. Gazlı bezle dilin üzerindeki dokular temizlendikten sonra diline zarar vermede tüm kalıntılar atılmaktadır. Köpeklerde dilcik hastalığı ağrıya ve acıya neden olan kemik çıkarılmadığı sürece devam eder. Köpek uyutulduktan sonra veteriner hekim dilinin altını kaldırmaktadır. Ve hızlı bir şekilde dilinin altındaki kıkırdağı çıkarmaktadır. Bu kıkırdağa tıp dilinde dilcik adı verilmektedir. Tüm köpeklerde bulunur ancak büyümesi her köpekte gerçekleşmemektedir.
Bazı hayvan severler daha yavruyken bu dilciği aldırarak ileride sorun olmasını engellemeye çalışır. Kırsal kesimdeki köpeklerin tamamında uygunsuz şekilde bu kıkırdağın alınması çok sık gözlenen bir durumdur ancak bu konu veteriner hekimler arasında hala tartışma yaratan bir konudur. Dilcik köpeğin dilinden alındıktan sonra köpek birkaç gün yatar ve katı gıda ile beslenemez. Hastalıktan ötürü dilinde enfeksiyon veya bakteri oluştu ise antibiyotik tedavisine başlanır. Veteriner hekimin müdahalesinden iki veya üç gün sonra gıda almaya başlar. Ağız kokusu büyük ölçüde ortadan kalkar. Yangılar oluştu ise yangıların iyileşmeye başladığı gözlenmektedir.
Kıkırdak doku alındıktan sonra klasik olarak oral hijyen ve antibiyotik tedavisine devam edilmektedir. Dilcik hastalığı olan köpekler tedavinin ardından kusma eğilimini sıklıkla gösterir. Köpeğe kusmaması için hekim ilaç vermektedir. Dilcik tedavisi zor ve uzun süren bir tedavidir. Veteriner hekimlere tek başına bir ders olarak anlatılmaktadır. Dilciği olan hayvanın dilciği alınmazsa ölmesi çok muhtemeldir. Ancak aldırdıktan sonra doğru tedavi edilmezse yine yaşamdan kopar. Bu esnada eğer hekim can dostunuzun birkaç gün klinikte kalmasını öngörmektedir. Bu esnada kendisine serum ve iğneyle tedavi edilir ve iyileşme süresi hızlanmaktadır.
Dilcik Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde dilcik hastalığı herkes tarafından bilinen bir hastalık değildir. Köpeğin dilinin altında bulunan bu kemiğin büyümesi ve sertleşmesiyle oluşur. Kırsal kesimde bir kesici alet ile köpeğin dilinde bir delik açarak kemik oradan çıkarılır ancak steril ortamlarda yapılmayan bu işlemler köpeğin hayatını kaybetmesine neden olur. Köpeğin durumunu kendiniz de anlamak için empati kurabilirsiniz. Dilinizde bir sorun yaşadığınızda yemek içmek konuşma ve hareket etmek istemezsiniz. Bu durumun aynısı köpekte yaşanır. Köpeğiniz yukarıdaki belirtileri gösteriyorsa yapabiliyorsanız dilini test çevirerek gözle durumuna bakabilirsiniz.
Dilcik yeni oluşmaya başladıysa her zaman göze görünmeyebilir. Veteriner hekime acilen götüremeyecek durumdaysanız köpeğinize katı gıda vermeyi bırakarak sulu besleyebilir ve gerekirse şırınga ile ağzına besin verebilirsiniz. Dilcik hastalığı nasıl geçer? Merak ediyorsanız ince kıkırdak doku dilden çıkarılmadığı sürece köpeğinizde iyileşme yaşanmaz ve gün geçtikçe kötüleşir. En kısa sürede veteriner hekime götürerek gerekli muayenenin yapılmasını ve operasyonun gerçekleşmesini sağlamanız gerekir. Hastalık ileri boyuttaysa köpek dilcik operasyonunun hemen ardından iyileşmez. Evinizde gerekli bakımı yapamazsanız veya hekim kliniğe yatırılmasını öneriyorsa bırakabilirsiniz. Gerekirse birkaç gün kliniğe bırakarak daha hızlı toparlanmasını sağlayabilirsiniz. Hayvanın dilinde oluşan bu rahatsızlık çok önemlidir ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Dilcik Hastalığı Öldürür Mü?
Dilcik hastalığı en tehlikeli hastalıklar arasında yer almaz. Çok fazla bilinmese de köpekler için çok tehlikeli bir rahatsızlıktır. Dilcik hastalığı köpeğin dilinin altında var. Dilin altında ince bir katmandan sonra kıkırdak dokudur. Bu kıkırdak doku genellikle çıkıntısız ve düz bir yapıdadır. Ucunda zamanda sivrilmeler oluşmaktadır. Dilinin orta kısmından başlarken dik köküne kadar ilerlemez. Dilcik hastalığı öldürür mü? Merak ediyorsanız ileri derecede ise ve hayvanın beslenmesini engelliyorsa öldürür. Ancak köpeğinizde dilcik rahatsızlığı çıktığı zaman köpeğim kesin ölür diye de talaşa kapılma doğru değildir. Erkenden fark edildiğinde ve köpeği çok güçsüzleştirmediğinde köpeğiniz kısa bir süre sonra toparlanacak ve yine doğru beslenmeye devam eder. Dilcik hastalığı köpekte kusma, sindirim sistemi sorunları ve beslenme zorluğu çıkarmaktadır. Köpeğin dilinin yeterince hareket edememesi dilin doğal yapısını bozar. Dilin bakteri toplamasına neden olur. Bu bakterilerin kana karışması köpeğin iç organlarına enfeksiyon yayılmasını sağlar. Bu durumda köpeğinizin hasar aldığı organının durumuna göre yaşam oranı artar ve azalmaktadır.
Ayrıca kemik çok fazla sertleştiğinde veya büyüme görüldüğünde boğazına batar. Ayrıca bu durumda yine bakteriler doğrudan kana karışarak köpeği direk zehirleyerek öldürmektedir. Ancak kısa sürede köpeğinizin belirtileri sonucunda veteriner hekime muayene ettirerek tedavisini sağladığınızda ölümcül değildir. Bir ay gibi bir süre sonrası eski sağlığına geri dönerek toparlanmaktadır. Dilcik hastalığının ölümcül sonuçlar doğurmaması için zaman çok önemlidir. Hastalığı erken fark ederek köpeğinizi acı çekmekten kurtarmanız mümkündür. Veteriner hekim görüşünü de alarak dilerseniz hastalık daha ortaya çıkmadan ince kıkırdak dokusu çıkartmaktadır. Ancak bu tamamen sizin ve doktorunuzun inisiyatifinde olan bir durumdur.
Dilcik Hastalığı Hangi Irklarda Görülür
Dilcik hastalığı bütün köpeklerde görülebilecek bir hastalıktır. Köpekler için dil sadece tat aldıkları veya ağız içinde bulunan bir yapı değildir. Köpeklerde ter bezi yoktur ve ağızları vücut sıcaklıklarını sağlamak için çok önemlidir. Birçok köpek dilini dışarıda bırakarak hareket etmekten çok hoşlanır. Bunun temel sebebi vücut ısılarını normalleştirmektedir. Dili dışarıda olan köpeklerde dilcik hastalığı daha kolay anlaşılmaktadır. Köpeğinizin dili normali dışında hareket ettiremiyor ve dilini hareket ettirirken acı çekiyorsa hemen sorun olduğunu anlayarak veterinere götürebilirsiniz. Dilcik hastalığı köpeğimde olur mu? Diye merak ediyorsanız bu hastalık yavru, genç ve yaşlılık döneminde görülebileceği için her zaman gerçekleşmektedir. Dilcik hastalığı hangi ırklarda görülmektedir.
- Toy poodle veya kaniş köpekleri: dillerini dışarıda tutmayı çok severler ve genetik olarak dilciğe yatkındır.
- Pomeranian boo: Küçük ancak uzun dillerinin altında kıkırdak dokuları da uzundur.
- Maltese: İnce kemikli bir ırktır ve dilcik hastalığına yatkındır.
- Golden retriever: Genetik olarak ağız hastalıklarına yatkındır. Sonuç olarak diş eti hastalıklarına çok yatkınken dilcik hastalığı görülme olasılığı da fazladır.
Dilcik Hastalığı
- Cavalier King Charles: Düz kafası ağız içinde diline geniş bir yer bırakmaktadır. Ayrıca dilcik rahatsızlığı görülmektedir. Yani genetik olarak diğer küçük köpeklere göre daha dayanıklıdır.
- Yortshire Terrier: Küçük kafası ile ağız içi de küçüktür. Dilcik hastalığından çok çabuk etkilenmektedir. Ve bu hastalık bu cins için ölümcül olur.
- Pug: Geniş kafası ve dilinin sürekli dışarıda olmasıyla bilinmektedir. Sonuç olarak dilcik hastalığına biyolojik olarak yatkındır.
Yukarıda yer alan ırklarda dilcik hastalığı görülme olasılığı çok fazladır. Ancak diğer köpek ırkları içinde kuvvetli olarak görülmektedir. Bu hastalık büyük köpekleri çok etkilerken küçük ve daha narin köpekler için ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Köpeğinizin ağız ve diş bakımına önem vererek dilini de düzenli temizleyip dilinde oluşacak herhangi bir değişikliği veya hastalığı kolayca tespit etmeniz mümkündür. Ayrıca erken dilcik hastalığı tanısında köpek olumsuz etkilenmeden tedavisini gördükten sonra sağlıklı yaşantısına geri döner. Yani bu yüzden köpeğinizi evinizde düzenli muayene ederek sadece diline veya ağız içine değil derisini de kontrol ederek tüm hastalıklara karşı her zaman tetikle olarak dostunuzun sağlığını uzun yıllar korumaktadır.
Yorum (Yok)