Köpekler için böbrek çok önemlidir. Kandaki atık maddeleri uzaklaştırarak vücudun sıvı dengesini sağlar. Böbrek işlevini yerine getiremez ise hayati tehlikelere yol açar. Sonuç olarak köpeklerde böbrek hastalığı ile ilgili tüm detaylar yazımızda.
Böbrek Hastalığı Belirtileri
Böbrek kanı filtreler ve atık ürünleri idrar yoluyla vücuttan atar. Köpeklerde böbrek hastalığı ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Böbrekler vücudun sıvı dengesini yönetirken kan basıncı ve elektrolit dengesinin korunmasında da etkilidir. Böbrekler ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretimini de sağlar. Köpeklerde böbrek yetmezliği çok sık görülen hastalıkların biri olup kronik hale gelmektedir.
Böbrek hastalığı belirtileri her zaman çok aşikar olmamaktadır. Belirtileri fark ettiğinizde en kısa sürede köpeğinizin bir böbrek problemi yaşadığını düşünerek hekim kontrolüne gidilmesi gerek. Böbrek hastalığı belirtileri:
- İştah azalması
- Köpeğin kısa zamanda ciddi kilo vermesi
- Sık sık tuvalete çıkması veya hiç tuvalete çıkamaması
- Olağan dışında çok su tüketmesi ve halen susuzluk çekmesi
- Güç kaybı yaşaması
- Boğaz ağrısı ve ağız ülseri
- Ağız kokusu
- İshal
- Kusma
- Solgun diş etleri
- İdrarda kan
- Ağız içinde yaralar
- Ani görme kaybı
- Ciltte morarma
- Kaşıntı
- Mine kanaması
Gibi belirtiler böbreğinde problem yaşandığının kanıtı olur. Veteriner hekim muayenesinde akut veya kronik teşhisini koyar. Akut böbrek yetmezliği köpeğin toksine maruz kalması sonucunda oluşmaktadır. Evde kullanılan deterjan, temizlik malzemeleri veya yememesi gereken bir şeyi yediğinde böbreklerine zarar vererek akut sorun yaşanır. Bazen idrar tıkanıklığına da yol açabilir.
Böbrek Hastalıkları
İdrar yolunun tıkanması böbreğe ulaşan oksijen miktarını düşürerek böbrekte enfeksiyon oluşmasını sağlar. Bu durumda sıcak çarpması ve yılan ısırıkları gibi izler görülebilir. Hızlı bir tedavi uygulanmadığında akut böbrek hastalığı kronikleşebilir. Kronik böbrek yetmezliği ise genellikle kesin nedeni belli olmayan ve yaşlı kabul edilen köpeklerde daha sık görülür. Erken dönemde fark edilmeyen böbrek hastalıkları kronikleşir. Kronik böbrek rahatsızlığının temelinde diş hastalıkları görülür. Köpeğin ağız ve diş bakımı ihmal edildiğinde dişlerinde plaklar oluşur ve tükettiği besinler ile bu burada oluşan bakteriler sindirim sistemine gider. Atıkların süzüldüğü böbreğe ulaşan bu bakteriler böbreğin işlevini yerine getirmesini engeller ve böbrek enfeksiyonları oluşturur. Köpeğinizde akut veya kronik böbrek yetmezliği var ise nedenleri:
- Zehirlenme: köpeğin zararlı besin alması her zaman tehlikelidir. Köpeğinizin alerjisinin olduğu besin veya çikolata gibi köpeklere çok tavsiye edilmeyen şeyler yenildiğinde zehirlenme gerçekleşebilir.
- Doğumsal hastalıklar: Köpeklerde genetik olarak gelebilen rahatsızlıklardan biridir.
- Bakteriler: Tüketilen besinlerin veya içilen suyun içerisinde bakteri var ise köpeğin böbreklerinde enfeksiyon oluşur. Bakteri böbrek hücrelerine zarar verir.
- Yaşlanması: Yaşı ilerleyen köpeklerin böbrekleri zarar görmeye başlar. Başlangıçta böbrek hastalığı ile başlarken böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Genç köpeklerde yapı birimleri fazladır. Yaş ilerledikçe bu yapı birimleri hasar alır ve sayısı azalmaya başlar. Böbrekte oluşmaya başlayan hasar giderek ilerler ve kronik böbrek yetmezliği ortaya çıkar.
Belirtilerin görülme sayısı arttıkça hastalığın evresi de artar. Bir ve üç arası belirti erken teşhistir ve hastalığın kronikleşmesini engellerken çok fazla belirtinin görülmesi acil müdahale ve tedavi edilmesiyle ile köpeğin hayati tehlikesi oluşmadan tedavi altına alınmasını sağlar.
Böbrek Hastalığı Tedavisi
Böbrek hastalığı tedavisi için iki önemli durum vardır:
- Hastalının uzunluğu
- Durumun ciddiyeti
Tedavi için çok önemli iki etkendir. Köpeklerde böbrek hastalığı akut ise yanlış bir toksinin yutulması sonucunda oluşur ve ilaçla tedavi edilebilir. Köpekler için bu toksinin oluşmasını sağlayan besinleri hekiminden öğrenerek bu besinler ulaşamayacağı yerlerde saklayabilirsiniz. Örneğin; çikolata, üzüm veya kuru üzüm toksin oluşturan başlıca besinlerdir. Semptomlar birden ortaya çıktığında veteriner hekime götürerek böbrek hastalığı var ise diyete başlayabilirsiniz. Ani böbrek hastalığı veya yetmezliğinde klinik bakımına alınabilir. Kronik böbrek hastalığında ise ilk amaç köpeğin yaşam kalitesini yükseltmektir. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve mümkünse ortadan kaldırmak için tedaviye başlanır. Kronik böbrek hastalıkları ileri evrede ise kesin bir tedavisi ne yazık ki yoktur. Bu evrede köpek kan basıncında çok değişiklik yaşar. Buna bağlı olarak midesi bulanmaktadır. Sıvı kaybı artar ve halsizleşmektedir. Kronik böbrek hastalığı tedavisi aylar hatta belki yıllarda sürer. Eğer kalıtımsal olarak gelen bir rahatsızlık ise ömrü boyunca tedavi görmek zorundadır. Kalıtımsal hastalıklarda erken teşhis hayat kurtarır.
Köpeklerde böbrek hastalığı var ise beslenme alışkanlığının dengeli, sağlıklı ve yeterli olması gerekir. Aksi halde tıpkı insanlar gibi zarar görür. Köpeğinize iyileşmesi için gereğinden fazla vitamin, protein veya mineral vermeniz böbreklerini yoracağından ve kandaki üreyi arttıracağından böbreklerine daha büyük zarar verebilirsiniz ve gördüğü tedaviyi sonuçsuz bırakabilirsiniz. Evcil hayvanınıza iyilik ederken kötü sonuçlarla karşılaşmamak için veteriner hekimin önerilerine kulak asmalı ve harfiyen uygulamalısınız. Kronik hastalıkta çok sıvı verilmesi böbreğin işlemini bozar. Tedavi görürken yüksek proteinli mamalarla yeterli ve dengeli şekilde böbreklerini yormadan beslenmelidir.
Böbrek Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde böbrek hastalığı kendiliğinden iyileşen veya düzelen bir hastalık değildir. Veteriner hekim hastalığın teşhisini yaptıktan sonra evde tedavi veya klinikte tedavi altına alabilir. Akut böbrek hastalıkları aniden ortaya çıktığı ve hemen müdahale edilmesi gerektiği için genellikle klinik ortamında tedavi edilir. Böbrek hastalığı nasıl geçer? En iyi yöntemi reçeteli ilaçları kullanmak, köpeğinize en uygun diyeti uygulamak ve sıvı tedavisi almaktır. Böbrek hastalığı için köpeğinize özel mamalar verin. Dilerseniz evinizde kendinizde doktorunuzun da tavsiyesiyle mama hazırlayabilirsiniz. İster hazır mamalar kullanın ister kendiniz hazırlayın böbrek hastalığı tedavisi sırasında köpeğinizin beslenmesi için dikkat etmeniz gereken gereksinimler:
- Mamanın aşırı asit üretmesini engellemek ve böbreklerini yormaması için alkalin takviyelerle verilmektedir. İçerisinde bu takviyelerin olduğu mamaların fiyatı diğerlerine nazaran biraz daha yüksektir ancak köpeğinizin tedavi sürecini olumlu etkiler.
- Maması fosfor açısından düşük olur. Böbrek fonksiyonlarını iyileştirmek için böbrek bakterilerinin ilerlemesini daha az fosfor içeren gıdalar vererek destek verebilirsiniz.
- Köpek maması yüksek omega-3 yap asidi içermektedir. Bu yağ asidi atıkların kandan daha kolay ayrılmasını sağlar. Köpeğinizin böbreğini çok çalıştırmadan toksinlerin atılmasını kolaylaştırmaktadır.
- Kandaki üre sayısını azaltmak için 1000 kcal başına 35-40 gram protein içermektedir. Fazla protein üre sayısını da arttırır ve üre sayısının artması böbrekleri kötü etkiler.
Köpeğiniz böbrek tedavisi olurken günde en az 3 kez temiz su kabı koymayı da ihmal etmeyin. Suyu her zaman temiz olmalıdır ve doktorunuzun tavsiyesiyle suyuna bazı yağları da koyabilirsiniz.
Böbrek Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeğiniz böbrek hastalığı var ise bir an önce tedavi edilmelidir. Böbrek insanlarda olduğu gibi köpeklerde de olmazsa olmaz bir hayati organdır. Ne yazık ki sevimli dostlarımız için gelişmiş teknoloji her ne kadar ileri seviyede olsa da böbrek hastalığından ötürü hayatını kaybeden birçok can dostumuz vardır. Böbrek hastalığı öldürür mü? Merak ediyorsanız ne yazık ki bu hastalık ölüme kadar götürmektedir. Akut böbrek hastalığı aniden oluşmaktadır. Kısa sürede doğru tedavi uygulanırsa köpek kısa sürede toparlanmaktadır. Sağlıklı bir şekilde hayatına devam eder. Ancak kronik böbrek hastalıkları için benzer bir durumdan söz etmek mümkün değildir. Kronik böbrek hastalığı ne kadar erken teşhis edilirse köpeğin yaşama şansı ve hayat kalitesi o denli artar.
İleri seviyede böbrek hastalığı köpeği birden değil ancak yavaş yavaş ölüme götürür. Köpeklerinde yaşaması için beslenmesi, tuvalete çıkması, egzersiz yapması ve uyuması gerekir. Böbrek hastalığı olan köpekler yeterince beslenemez, halsiz düşer ve uyumakta çok zorlanır. Yaşamsal özelliklerinin azalması onu giderek mutsuz eder ve depresyona girer. Fiziksel sorunlar yanında psikolojik sorunları da beraberinde getirirse köpeğin yaşantısını kısa sürede sona erer. Acı içerisinde mutsuzlukla ölmeyi beklemekten başka bir çare bulunamaz. Bu yüzden ileri evde böbrek hastalığı yaşayan can dostlarımız için veteriner hekimlerin tavsiyelerine uymak daha az acı çekmesi için şarttır.
Böbrek önemli bir organdır ve doğru çalışmaması köpeği içerisinden zehirler. Bakterilerin tüm vücuduna yayılması böbrek yetmezliğine giden süreci doğurur ve böbrek yetmezliği yaşanması halinde yapılan çok fazla iyileştirici tedavi yoktur. İleri seviye rahatsızlıklarda ancak köpeğin acı çekmemesi ve yaşam kalitesini arttırmak için destek verici tedavi uygulanır. Köpeğinizin yukarı da belirtilen belirtilerinden bir veya daha fazlasını taşıyor ise hemen tedavi altına alınması gerekir. Böbrek hastalıkları kesin öldürür diye bir yorum getirme mümkün değildir. Ancak önemsenmesi gereken hayati bir organ olup ölüme sebebiyet vermektedir. Doğru tedavi, doğru beslenme programı ve ilgiyle köpeğinize dikkat edip yaşam süresinizi uzatın.
Böbrek Hastalığı Hangi Irklarda Görülür
Akut böbrek hastalıkları köpeklerde görülen nefroloji hastalıkları içerisinde önemlidir. Akut renal yetmezlik (ARF) ve kronik renal yetmezlik (CRF) iki bölüme ayrılmaktadır. Yani rahatsızlık anlık gelişirken kronik rahatsızlığın ortaya çıkması günleri hatta yılları alır. Ayrıca böbrek hastalığı hangi ırklarda görülen bir tanısı veya ırkı bulunmamaktadır. Yani Böbrek hastalığı her ırk ve her yaşta köpeklerde görülmektedir. Ancak akut böbrek hastalıkları daha çok yavru ve genç köpeklerde görülmektedir. Kronik böbrek hastalıkları ise yaşlanınca ortaya çıkar. Her iki sorunda da üre artar.
Köpeğinizin üre seviyesini düzenli kontrol ettirmeniz şart. Böbrek sorunları için erken teşhis şansınız olur. Akut böbrek hastalığında üre birden yükselirken kronik hastalıklarda kansızlıkla beraber görülmektedir. Farklı ırk ve farklı cinsiyetlerde yapılan araştırmalara göre 10 saat ve üzerinde beslenmeyen köpekler olası böbrek hastalıklarını yaşama olasılığı yüksek olarak değerlendirilmektedir. Böbrek hastalığı şüphesi taşıyan köpeklerden alınan idrar örneklerinde ise olası tehlike açıklanan seviyededir. Bunun yanında diğer yapılan deneylerde ise küçük köpeklerin böbrek hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olur. Ayrıca tüm köpekler böbrek hastalığına yakalanmaktadır. Cocker gibi ırkların kronik böbrek hastalığı taşıma ihtimali daha yüksektir. Yani böbrek taşı ve böbrek yetmezliği gibi önemli rahatsızlıklar köpeğin sindirim sistemini doğrudan etkiler. Sonuç olarak bunun için küçük köpeklerin dayanıklılığı daha düşük olduğu için yaşam ömrünü de kısaltmaktadır.
Köpeğinizi sahiplenirken veteriner hekime götürerek tam bir muayene yaptırarak olası hastalıklarını öğrenmek sahiplerini daha dikkatli yapar. Yani köpeğin her zaman ishal olması ve iştahsızlık yaşaması böbrek sorunu yaşadığını göstermez ancak ileride sorunun karşınıza çıkabileceğini gösterir. Can dostunuzla vakit geçirirken ne yediğinden ne içtiğine, nasıl dışkıladığına ve genel tavırlarına dikkat ederek tüm hastalıklarına karşı erken teşhis koyabilirsiniz. Ayrıca hayati tehlikesi olsun veya olmasın rahatsızlığın erkenden teşhis edilmesi yaşam kalitesini arttırır. Böbrek hastalıkları önemlidir ve tüm köpek ırkları için olası bir sorundur. Düzenli veteriner hekim muayenesine götürerek can dostunuzun sağlık durumu hakkında güncel sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Yorum (Yok)