Köpeklerde Bağırsak Hastalığı

Köpeklerde Bağırsak Hastalığı

Barınak veya çiftlik gibi toplu hayvan yaşamından gelen küçük dostlarımızda bulaşıcı, viral hastalıkların belirtisi görülebilir. Sahiplendiğiniz köpeğinizi bir hafta gözlemleyip, aşılarını yaptırmada dışarı çıkarmamanız tavsiye edilmektedir. Köpeklerde bağırsak hastalığı, kurma, ishal ve kanlı ishal olarak kendini göstermektedir. Gastrointestinal sistem hastalıkları erken dönemde tanı konması gereken önemli vakalardır. Köpeğinizin dışkısını gözlemlemeniz, hastalığı hakkında bilgi edinmeniz için önemlidir. Yumuşak, koyu ve kanlı dışkılama ‘’kuru mama ve pişmiş et’’ tüketen köpekler için normal değildir.

  • Köpeğinizin 1 hafta içinde iştahsız olduğunu gözlemliyorsanız;
  • Dışkısında aşırı açık veya aşırı koyu renklilik varsa;
  • Köpeğinizin dışkısında yumuşama veya ishal olma durumu gözlemliyorsanız;
  • Kanlı ishal veya direkt kan geliyorsa;
  • Köpeğiniz 4 ile 7 haftalık ise;
  • 4 ayın altına ve 1 yaşın altıda ise;
  • Köpeğiniz erişkin ama toplu yaşam alanlarından ‘’barınak, sokak, çiftlik’’ geliyorsa;

İlk şüpheniz her zaman ciddi bağırsak hastalıkları olmalı ve hekimle iletişime geçilmelidir. Bağırsak hastalıkları sevimli dostlarımızın aynı mama kabından yemek yeme, su içme, topraklı alanlarda yakın yerlere dışkılama, salya ve yakın temastan kaynaklı bulaşabilmektedir. Köpeklerde, kronik yangısal bağırsak hastalıkları, İltihaplı bağırsak hastalıkları ve kanlı ishal hastalıkları ne yazık ki çok görülmektedir. Dışkılama, iştah ve durgunluk semptomlarında anormallikler de viral bağırsak bakteri ve virüslerinin göstergesi olabilmektedir.

  • Köpeğinizde anormallikler seziyor ve gözlemliyorsanız dışarı çıkarmayınız.
  • İshal ve kanlı ishal için köpek peti kullanarak, steril bir ev ortamı hazırlayınız.
  • Dışarıda olan köpeğinizi ‘’diğer hayvanların sağlığı için’’ izole ederek kapalı bir alana alınır.
  • Köpeğinizin dışkısındaki parazit olup olmadığını inceleyiniz.
  • Yakın zamanda veteriner hekimle irtibata geçerek köpeğinizin öyküsünü anlatınız.

Köpeklerde Bağırsak Hastalığı Belirtileri

Köpeğinizdeki sağlık sorunlarını çözüme ulaştırmak için her zaman uzmanlardan yardım almak kesin çözümdür. Ancak hekime başvurmadan önce sevimli dostunuzu gözlemlemek ve günlük yeme, içme, huysuzluk ve halsizlik durumlarını kontrol etmek gerekecektir. Köpeğinizin dışkısı, günlük rutinleri ve sizle olan iletişimine dikkat ederek sorunun ne olduğuna odaklanmanız önemlidir. Köpeklerde bağırsak hastalığı nedenleri birçok hastalığın göstergesi olabileceği gibi bağırsak semptomlarındaki anormalliklerde farklı bakteri, virüs ve bulaşıcı hastalıkların göstergesi olabilir.

4 ayın altındaki köpeklerde gençlik hastalığı ve barınak hastalığında da ishal semptomlar arasındadır. Kanlı ishal ve kusma belirtilerinde mutlaka hekimle iletişime geçilmelidir. Köpeklerde bağırsak hastalığı belirtileri erken dönemde iştahsızlık ve halsizlikle kendini gösterecektir. Sevimli dostumuzun bu süreçte reaksiyon verdiği durumlar, yiyecekler hakkında bilgi edinmeliyiz. Dışkısının rengi  ve yapısı bize hastalığı hakkında bilgi verecektir. Kanlı ishal durumlarında hekime gitmeden önce numune olarak köpeğinizin dışkısını da yanınızda götürmeniz sürecin hızlanmasında etkili olacaktır.

Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığı; iltihaplı bağırsak hastalığının nedeni sindirim sorunu ve genetik faktörlerden olabilmektedir. Hastalık yerine sendrom olarak görülen kronik gastrointestinal belirtiler, yaygın görülebilmektedir. Bu sendrom beslenme değişiklikleri ve enfeksiyonlardan kaynaklanabilmektedir. Çoğunlukla köpeklerde stres ve beslenme değişiklikleri kalın bağırsakları etkilemektedir. Köpeğinizde bu hastalığı gösteren belirtiler, ishal, kilo kaybı, kusma ve iştahsızlıkla seyredebilir.

Köpeklerde Kronik yangısal bağırsak hastalıkları; aşırı duyarlılık sonucunda kendini beli eden kronik yangısal bağırsak hastalığı, antijenlere karşı ‘’bakteri, gıda’’ durumlarında ortaya çıkmaktadır. Beslenme değişikliği ve bulaşıcı bakterilerden kaynaklı, mide ve bağırsaklarda yabancı madde reaksiyonları belirecektir. Kanlı ishal, kısma, ateş, halsizlik ve ciddi kilo kaybı kronik yangısal bağırsak hastalığının belirtileridir.

Köpeklerde kanlı ishal; köpeklerde gençlik hastalığı ve barınak hastalıkları belirtisi olarak kanlı ishal, ilk başta kusma, ateş ve iştahsızlık olarak görülmektedir. Bu belirtiler olmadan da ishal durumunda mutlaka uzmana götürülmeli ve kan taraması yapılmalıdır. Kanlı ishal viral virüs ve bakterilerden kaynaklanabilir. Köpeğinizin 4 aydan küçük olması ve 1 yaşına girmemiş olması bulaşıcı hastalık riskini %90 oranında artırmaktadır.

  • Sevimli dostunuzun güvenilir ve sağlıklı bir alanda dinlenmesine izin vermelisiniz.
  • Evde köpek peti kullanarak dışkısını dışarı çıkmadan yapmasını sağlamalısınız.
  • İshal durumunda mutlaka su kabını yakınına koyarak bol bol su tüketmesini sağlamalısınız.
  • Ateş, kusma, iştahsızlık belirtilerini gözlemliyorsanız hemen uzmanla görüşmelisiniz.
  • Köpeğiniz için sıcak ve kapalı bir alan ayarlamanız bulaşıcı hastalıkların diğer hayvan dostlarımıza bulaşmaması için önemlidir.

Köpeğinizi eve yeni getirdiyseniz, gözlemlemeniz ve 1 hafta boyunca iştahına bakmanız önemlidir. Sahiplendiğiniz köpeğinizi 1 hafta gözlemledikten sonra belirtiler çıksın ya da çıkmasın veteriner hekime götürmeniz ve kan taraması yaptırmanız tavsiye edilir. 4 ayda küçük köpekler için özellikle aşı olmaları gereken bulaşıcı hastalıklar önemlidir. Gençlik hastalıkları ölmelerine neden olabilmektedir.

Köpeklerde Bağırsak Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde hastalıklar her zaman kendini semptomlarla göstermez. Kusma, ishal ve iştahsızlık dışında, köpeğinizin dışkısında yumuşama ve köpeğinizde halsizlik gözlemliyorsanız teşhis için mutlaka veteriner hekimle görüşmelisiniz. Erken tanı her zaman 1 yaşına gelmemiş köpek dostlarımız için hayati önem taşımaktadır. Köpeklerde bağırsak hastalığı genetik, kısa dönemli veya viral hastalıkların göstergesi olabilmektedir.

Köpeklerde bağırsak hastalıkları teşhisi; teşhis için öncellikle dışkından numune alınmalıdır. Bağırsaklarda görülen zararlı bakteri ve virüsler bu şekilde gözlemlenebilir. Kanlı ishal durumlarında mide ve bağırsaklara bakılması, kan taraması yapılması gerekecektir. Köpeğinizin virüs ve bakterilerle bir bağlantısı olmaması durumunda mide ve bağırsaktan parça alınarak nedenleri araştırılır. Kolon biyopsi örneği üzerinden bakılması gereken kalın ve ince bağırsak incelemelerine ihtiyaç duyulacaktır.

Köpeklerde bağırsak hastalığı tedavisi; tedavi için uygulanacak yöntem konulan tanıyla bağlantılıdır. Bağırsak iltihabı, bakteri ve virüsleri için serum takılması, antibiyotik ile vücuttaki mikroorganizmaların atılması gerekmektedir. Strese dayalı ve beslenmeden kaynaklı bağırsak ve mide hastalıklarında doktor mama ve yeme düzeni üzerinden program düzenleyecektir.

Köpeklerde dışkılama zorlukları veya ishal durumlarına karşın da incelemeler yapılmaktadır. Bağırsaklarda virüs ve bakteri bulunması, vücutta enfeksiyon belirtileri her zaman kendini ishal ve kusmayla gösterir. Ateş ve halsizlikte beraberinde görülmektedir. Kabızlık durumları, mama değişimi, uzun süre tuvalet tutma veya bağırsak düğümlenmesinden de kaynaklanabilmektedir.

  • Tedavi için antibiyotik ve probiyotik ilaçların kullanılması gerekebilmektedir.
  • Bağırsaklardan doku alınması ve tanı konulduktan sonra tedavi sürecinin başlatılması hastalığın risk faktörlerine göre düzenlenir.
  • Gençlik hastalığı, kanlı ishal veya barınak hastalıkları için antibiyotik ve takviye vitaminler uygun görülür.
  • Yabancı madde yutulması veya midede yara durumlarında ameliyat uygun görülebilmektedir.
  • Ciddi kilo kaybı, kusma ve ishal – kanlı ishal hastalıkları basit hastalıklar değildir.
  • Köpeğinizi hemen veteriner hekime götürmeniz gereken ciddi belirtiler dikkate alınmalıdır.

Köpeklerde Bağırsak Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde bağırsak hastalığı nasıl geçer; köpeğinizin tedavisi için veteriner hekimin tavsiyelerine uymak ve köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak kısa zamanda toparlamasını sağlayacaktır. Ancak erken teşhis konulması için ilk belirtiler ‘’kurma, ateş ve ishal’’ durumlarında hemen hekime başvurmanız hastalığın iyileşmesi için önemlidir. Köpeklerde bağırsak hastalığı temel bağırsak problemlerine ya da başka hastalıkların belirtilerine göre kendini gösterebilir.

İlaç kullanılması, antibiyotik, probiyotik ve takviye vitaminlerle hastalığın geçmesi mümkündür. Kanlı ishal durumlarında serum kullanılması ve köpeğinizin bakteri ile virüslerden kurtulması sağlanmalıdır. Bakterilerin ve virüslerin kendini tekrarlaması için steril bir ortamda tutulması ve öz bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Köpeğinizde iştahsızlık ve halsizlik için vitamin, mineral ve serum tedavisi kullanılır.
  • Bağırsak düğümlenmesi, yabancı nesne yutma için ameliyat gerekebilir.
  • Bağırsakların bakteri ve virüsten kaynaklı reaksiyon göstermesi durumu için antibiyotik kullanılacaktır.
  • Köpeğinizdeki yeme bozukluğuna göre yemek programı, mama değişimi ve özel takviye ilaçlar tavsiye edilebilir.

Köpeğiniz için en faydalı tedavi her zaman en iyi teşhisin ve en erken tanının konulmasıyla mümkündür. Köpeğinizde ıkınma, mide hareketlerinde ‘’karın kaslarında hareketlilik’’ kusma, öksürme ve yemek yemede zorluk gözlemiyorsanız, veteriner hekime bu durumdan bahsetmeniz ve muayenenin yapılmasını sağlamanız önemlidir. Hastalığın teşhisi tedavisinin doğru yapılması için önemlidir. Bu nedenle en ufak detayı atlamadan, köpeğinizde gözlemlediklerinizi veterinerle paylaşmalısınız.

Köpeklerde Bağırsak Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerde bağırsak hastalığı öldürür mü; klinik belirtiler ve hastalığın şekillendiği duruma göre ölüm riski değişmektedir. Kanlı ishal, kanlı kusma oldukça ciddi durumlardır. Köpeklerin ateşli hastalıklarda da ölme riski yüksektir. 4 aydan küçük olan köpeklerde gençlik hastalığı ve barınak hastalıları ölümcül olabilir. Bazen sadece semptomlar bağırsak hastalığı gibi görünebilir ancak altında yatan sebep bambaşka olabilir. Veteriner hekimle görüşmek, muayene ve teşhis sonrası kriterleri değerlendirmek önemlidir. Köpeğinizdeki en ufak hastalık belirtilerinde ilk 7 haftaya kadar direkt veterinerle görüşmeniz tavsiye edilir. Yavru ve 1 yaşından küçük köpeklerde viral hastalıklar oldukça yaygındır.

Köpeklerde Ölümcül Bağırsak Hastalıkları;

  • Yangısal bağırsak hastalıkları;
  • Kanlı ishal hastalıkları
  • Ekzokrin Pankreas hastalıkları;
  • Mide ve bağırsak iltihapları,
  • Bağırsak paraziti;
  • Bağırsak tüberkülozu;
  • Bağırsak enfeksiyonları ve viral virüsler;
  • Bağırsak semptomlu barınak ve gençlik hastalığı virüsleri;

Köpeğinizde ölüme sebebiyet verecek riskli hastalıklardır. Genç yaşlarda yaygın bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalan köpeklerin, kısa zamanda tedavi olması gerekmektedir. Yabancı cisim yutmaları ve kesici cisimlerin mide kesesine girmesi durumlarında da iç kanamadan kaynaklı ölümler yaşanabilir. Köpeğinizle ilgili psikolojik ve fizyolojik bütün muayene aşamalarını tamamlamanız ve bulaşıcı hastalıklar için mutlaka aşı yaptırmanız gerekmektedir. Kilo kaybı, kanlı kusma ve ishal durumları ciddi semptomlardır. Köpeğinizi hemen veteriner hekime götürmeniz hayatını kurmak için oldukça önemlidir.

Köpeklerde Bağırsak Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde bağırsak hastalığı hangi ırklarda görülür; Köpeklerde Parovirüs ve coronavirüs etkileri de kanlı ishal ve ishal durumlarını göstermektedir. Genetik hastalıklar ırklara bağlı olarak görülür ancak bakteriyel ve virüs hastalıkları bütün köpek ırkları için aynı semptomlar ve etkilere sahiptir. Bu nedenle bağırsak hastalıkları belirli ırklara göre şekillenmez. Sadece bazı ırkların bağışıklık sistemi, bağırsak yapılarından kaynaklı olarak da daha çabuk yakalanmalarına neden olabilmektedir.

  • Bağırsak hastalıkları bazen iyi huylu bakterilerin eksikliğinden, yapısal bozukluklardan kaynaklanabilir.
  • Yabancı cisim yutmak veya bağırsak düğümlenmesinden kaynaklanabilmektedir.
  • Strese ve depresyona dayalı bağırsak hastalıkları olabilmektedir.
  • Yeme ve içme değişiklikleri, köpeğinizin yememesi gereken yiyecekleri tüketmiş olması da bağırsak hastalıklarına neden olabilir.
  • Köpeklerin bulaşıcı hastalıklar dışında bağırsak problemleri çekme nedenleri yürüyüş yapmamak veya yeterli beslenmemekten kaynaklanabilmektedir.
  • Viral virüsler ve bakteriler de köpeğinizde bağırsak sorunu semptomları gösterebilmektedir.
  • Genetik geçişli hastalıklar genellikle ortopedik olabilmektedir.
  • Köpeğinizin ırkından kaynaklı bağırsak hastalığı olması gibi bir durum söz konusu değildir.

Köpeklerde olan birçok hastalık, bağırsak ve mide semptomlarıyla ortaya çıkabilmektedir. Bağırsak formuna karşı bir saldırı olan Parvovirüsler de ciddi hastalıklardır. Köpeğinizin hastalıklardan korunması için aşı olması, parazit ve gençlik hastalıklarına karşı önlemler alınması gerekmektedir. İyi bakım, sevgi ve şefkat her zaman minin dostumuzun daha kısa sürede iyileşmesinde etkili olacak, hastalığı yenmesini sağlayacaktır

Yorum (Yok)

Leave a Reply