Melanin pigmenti aktarımının olmamasından kaynaklı, köpek dostlarımızda ve insanlarda görülen albino, omurgalı hayvanların çoğunda görülebilmektedir. Albinizm çekinik genlerden kaynaklanan ‘’ cilt ve tüylerin’’ beyazlaması, desensiz ve kamuflaj olmadan doğada savaşmak zorunda kalan dostlarımız için büyük sorun olabilmektedir Köpeklerde albino hastalığı doğuştan gelen genetik aktarımdan kaynaklanmakta, doğal olarak beyaz tüyleri, kırmızı gözleri ve hassas ciltlere sahip olmaktadır.
Melanin pigmenti, insan anatomisinde görüldüğü gibi canlılarda da cilde, tüylere, kirpik ve kaşlara renk veren tirozinaz enzimidir. Akromazya, akromi, akromatoz ve renksiz olarak bilinen albinizm, sevimli dostumuzun cildinde renk farkları, tüylerinde beyazlamalara ve gözlerinde genetik hastalıklar olmasına neden olur.
- Köpeklerde deri ve kıllarda beyazlama;
- Burun ve kulak içinde renk farkları ( pembe ve beyaz ton açıklıkları)
- Kirpiklerde ve bıyıklarda beyazlık;
- Dilde ve dudaklarda beyaz lekeler;
- Gözde kırmızılık ve göz çevresinde renk farklılıkları;
Küçük dostumuzun albino hastalığı olduğunu göstermektedir. Zaman içinde ilerlese de, bazen stres kaynaklı daha hızlı ilerlemeler görülmektedir. İnsanlarda da görülen albinonun henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Sadece ilerlemesini engelleyen tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi cilt hassasiyetini engelleme, güneşe olan hassasiyeti azaltmaktadır. Ve beyaz lekelerin kontrol altına alınmasına yöneliktir.
Köpeklerde Albino Hastalığı Belirtileri
Albinizm tedavisi için öncellikle teşhis koyulması gerekmektedir. Köpeğimizin beyaz renkli olması ya da vücudundaki beyaz desenler onun albino olduğunu göstermemektedir. Köpeklerde albino hastalığı ne yazık ki sadece cilt rahatsızlıklarını değil, melamnin üretemedikleri için göz hastalıklarının da oluşmasına neden olur. Albino dostumuzun hastalığının ilerlememesi, görme yetisini kaybetmemesi ve cilt kanseri olmaması için önlem almamız gerekmektedir. Köpeklerde albino hastalığı belirtileri, erişkin ve küçük yaşlarından itibaren kontrol edilmelidir.
- Cildinin beyazladığını tüylerinin arasından görebilirsiniz.
- Burun, göz kapağı, kirpikleri ve bıyıklarında beyaz lekeler görülmektedir.
- Pati altlarında ve tırnaklarında beyaz lekeler görebilirsiniz.
- Cildinde siyah tonlu ve beyaz tonlu benekler oluşmaktadır.
- Gözleri kırmızı olur.
- Ciltlerinde ileri safhalarda farklı renklerle içe yayılan beyazlık, tümörler ve benekler olur.
- Dil ve dudak kenarlarında renk kayıpları olabilmektedir.
- Görmede yetersizlik ve görüş açısındaki bozuklukları oyun oynarken görürsünüz.
- Hızlı göz hareketleri görülmektedir.
- Cildinde pullanma ve kızarıklıklar güneşe karşı hassasiyetini göstermektedir.
Albino köpekler, genellikle güneşe karşı aşırı hassasiyeti bulunan canlılardır. Zaman içinde bu hassasiyet onların cilt kanseri olmasına, tüy dökmesine ve cildinde şişlikler olmasına neden olur. Cilt tümörleri albino hastalığının ilerlemesiyle gözlemlenmektedir. Cilt kanseri ve hassasiyeti de zaman içinde geri dönülmeyen bir yola girilmesine neden olur. Köpeğinizin sağlık problemleri için mutlaka bir veterinerle görüşmeniz gerek. Ve albino hastalığının tedavisi için sürecin başlamasını sağlayın.
Köpeklerde Albino Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde albino hastalığı, gözle görebileceğiniz ve birazcık tüylerini ayırdığınızda fark edebileceğiniz bir hastalıktır. Zaman içinde ilerleyebilir veya hep aynı kalabilir. Ancak köpeklerde albino hastalığı tedavisi için her zaman veterinerlerle çalışmak, onlardan destek almak önemlidir. Köpeğinizin zaman içinde cilt kanseri veya tümörlerle hastalığının ilerlemesi konusunda geleceği göremezsiniz. Hafif ve önlenebilir bir hastalık gibi görünse de, köpeğinizin bu hastalıktan rahatsızlık duyacağına emin olabilirsiniz.
- Gözlerinde görme yetersizliği olduğu için oyun oynamayabilmektedir.
- Sürekli bir şeylere çarpabilir, denge problemi yaşayabilir.
- Güneşten aşırı rahatsız olacak, yaz aylarında ise canı acıyacaktır.
- Güneş gözlerini rahatsız eder ve gözlerde görme kaybı başlayabilir.
- Aydınlık yerlerden, beyaz ışıktan ve aşırı ışıktan kaçacaktır.
- Huzursuz olduğu için karanlık yerlere sığına bilir.
Köpeğinizin sağlık sorunlarını teşhis ederek, bu süreçte onun rahat etmesini ve cildindeki bu sorunun ilerlememesini sağlamak ise sizin elinizdedir. Tedavi süreci için köpeğinizin cildini korumak ve tüylerine krem sürmek gerekecektir. Veteriner hekimin verdiği güneş koruyucu krem ve köpekler için tasarlanmış özel güneş gözlükleri de dışarı da rahat hareket etmesini sağlar.
Gözlerinin görme yetisini kaybetmemesi ve hastalığın ilerlememesi için gerekli takviyelerin alınması, dostumuzun cilt, ayak, göz ve kulak bakımının düzenli yapılması önemlidir. Işık seçimi, dışarı çıkma saatleri ve cilt kanseri olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Dostumuzun sağırlığı olabilir, gözlerinde görme kaybı olur. Ayrıca zaman içinde tümörlerle savaşmak zorunda kalabilir. Yani bu nedenle dostumuzun problemlerle baş edebilmesi için uzman bir veterinerle görüşülmesi, kontrol altında tutulması gerekmektedir.
- Ayrıca Albino hastalığının tedavisi sadece yatıştırıcı yöntemlerle uygulanmaktadır.
- Hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz.
- Köpeğinizin hassasiyetlerine göre hareket etmeniz önemlidir.
- Sonuç olarak güneş koruyucu kullanmak ve gözlük kullanmak faydalı olur.
- Yani küçük dostumuzun işitme ve görme testlerinden geçerek hastalığın etkilerine göre tedavi edilmesi gerekir.
Albino Dostumuz İçin Yapılması Gerekenler;
Albino Köpek Güneş Kremi; Albine köpeğiniz için güneş kremini veterinerin önerilerine göre almalısınız. İnsanların kullandığı güneş kremleri köpeklerde işe yaramaz ve PH değerinden dolayı daha çok zarar görmelerine neden olur. Küçük dostumuzun hassasiyetlerini dikkate alarak, öğle sıcağında özellikle yaz aylarında 11. 00 ile 16.00 arasında küçük dostumuzu dışarı çıkarmamamız gerekir.
Albino Köpek Ev Yaşantısı; Güneş kadar evimizdeki florsan ışıklarda albino dostlarımız için oldukça kötüdür. Köpeğimizin daha loş ve gözüne direkt gelen ışıklardan uzak durmasını sağlamalıyız.
Albino Köpek Yıkama; Temizlik ve yıkama işlemleri için veteriner hekimin önerdiği şampuan ve bakım ürünlerini kullanmalısınız. Küçük dostumuzun hassas cildini tahriş edecek fırça ve bez gibi ürünler kullanmamalısınız.
Albine Köpek Enfeksiyon; Ciltlerinde zaman içinde yaralar olabilmektedir, bu nedenle küçük dostumuzu enfeksiyonlara karşı da korumalısınız. Veteriner hekimin önerdiği hafif nemlendirici kremler ve korumaya yönelik antiseptik içerikli ilaçlar kullanılabilmektedir. Enfeksiyonun ilerlememesi için hemen müdahale edilmelidir.
Köpeklerde Albino Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde albino hastalığı nasıl geçer; hayvan dostlarımız için maalesef insanlarda da olduğu gibi albino hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Genetik bir aktarım olarak albino hastalığının sadece ilerlememesine yönelik, cilt kanseri ve tümörleri olmaması için önlemler alınmalıdır. Fazla güneşe maruz kalmak, yanlış cilt ve tüy bakımı uygulamak, ışıkta ve güneşte çok fazla beklemek köpeklerin kötüleşmesine neden olacaktır.
- Köpeğinizi olabildiğinde güneşin etkilerinden korumalısınız.
- Işıklı ve beyaz ışıkların olduğu odaklarda tutmamalısınız.
- Düzenli cilt bakımı yapmalı, şampuan ve kuru şampuan seçiminizi albino hastalarına göre seçmelisiniz.
- Gözlerinin ve kulaklarının zaman içinde yetilerini kaybetmesi söz konusudur, düzenli veteriner kontrolü yapılmalıdır.
- Köpeğinizin cildindeki yaralara ve enfeksiyonlara karşı korumalı, hemen önlem almalısınız.
- Sıcak su ile yıkamamalı, ılık ve yumuşak temizlik yöntemlerini tercih etmelisiniz.
Veteriner hekimin vereceği ilaçlar ve önlemlerle hastalığın ilerlememesini sağlar. Minik dostunuzun albino hastalığından muzdarip olmamasını sağlayın. Zaman içinde kendini iyi hisseden ve cildinde ilerlemeler olmamaktadır. Köpeklerde albino hastalığı için iyileşmeye yönelik bir tedavi yok. Cilt kanseri ve tümörleri için önlemler alınması gerek.
Albino Cilt Tümörleri Nasıl Geçer; Veteriner hekimin yönlendirmeleriyle küçük dostumuzun, cildinde oluşan tümörler için küçük müdahaleler yapılabilir. İyi huylu tümörlerin alınması gerekecektir. Kötü huylu tümörler için radyoterapi ve kemoterapi uygulaması gerekebilir. Mutlaka veterinerle görüşülmeli ve uzmanların söylediklerinin dışına çıkılmadan müdahale edilmelidir. Albinizm zaman içinde ne yazık ki ilerleyebilen bir hastalıktır.
Köpeklerde Albino Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde albino hastalığı öldürür mü; küçük dostlarımızda albino hastalığı teşhisi sonrası yaşam standartlarında değişikliğe gidilmelidir. Ayrıca güneş, sıcak su ve cilde zarar verecek uygulamalar zaman içinde hastalığın kötüleşmesine neden olur. Yani cilt enfeksiyonları ve aşırı güneşe maruz kalma durumları UV ışınlarından kaynaklı cilt kanseri olmalarına neden olabilmektedir Köpeklerde albino hastalığının teşhisi ve tedavisi için mutlaka veterinerle görüşülmelidir. Zaman içinde ilerleyen her hastalık gibi albino da ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Küçük dostumuzun yaşamını kolaylaştırmak ve sağlıklı olmasını sağlamak için albino için hazırlanmış kremler, bakım ürünleri ve korunma seçenekleri tercih edilmelidir. İlerlediği takdirde, cilt kanseri ve tümörleri ölmesine neden olabilmektedir.
- Albino hastalığının cilt kanserine dönüşmemesi için önlemler alınması gerek.
- Cildi koruyan kıyafet, krem ve bakım ürünleri tercih edilmesi gerek.
- Cilt tümörleri için hemen müdahale edilmesi gerek. Tümörün büyümesine izin verilmemesi gerek.
- Güneş ışınları UV için önleyici ürünler tercih edilmelidir.
- Cildini tahriş edecek ev mobilyaları, yaralayıcı eşyalar ve dış etmenlere karşı koruma gerçekleştirilmelidir.
- Küçük dostumuzun cildi ince ve derisi çok hassastır.
Yani köpeğimizin bakımı için önerileri ve önlemleri her zaman veterinerden almamız gerekir. Sonuç olarak cilt hastalıkları görüldüğü kadar kolay olmadığı gibi aynı zamanda köpeğimiz için can acıtıcı olabilmektedir. Yani sağlıklı bir süreç yaşaması ve albino hastalığının ileri safhalarından korunması bizim elimizdedir. Ayrıca güneş, ısı ve soğuk gibi durumlara karşı önlemler alınmalıdır.
Cildiniz yaralamadan ve döküntü, kızarıklık, kaşıntı durumlarına karşı önlemler alınmaktadır. Sonuç olarak tedavi sürecini başlatmaktadır. Ayrıca köpeğimizin hastalıktan olabildiğinde az etkilenmesini sağlar. Yani görme bozuklukları için eşyalarını ve mama kabını yakınlarda tutar. Sonuç olarak köpeğinizle oyun oynarken geniş ve çarpa olasılığının düşük olduğu yerleri tercih edin. Yani sevginiz ve ilgilinizle albino hastalığından çok fazla etkilenmeden hayatını sürdürmektedir.
Köpeklerde Albino Hastalığı Hangi Cinslerde Görülür
Köpeklerde albino hastalığı hangi ırklarda görülür; melanin pigmenti eksikliği bütün canlılarda görülebilmektedir. Doğada, yılan, timsah, sincap ve farelerde bile albino hastalığına rastlanır. Ayrıca köpeklerde albino hastalıkları genetik nedenlerden kaynaklı aktarılan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle belirli bir ırka mensup olmaları onların albino olmasına neden olmaz, genlerindeki aktarımların hatasından kaynaklı nedenlerden dolayı albino olabilmektedir.
Annesi albino olan bir köpek albino hastası değildir. Aynı şekilde sağlıklı bir anneden gen aktarımındaki sorunlar nedeniyle albino hastası bir köpek doğar. Melanin pigmenti eksikliği vücudun üretemediği ve doğduğu andan itibaren üretmediği için ciltte beyazlamalar olmasına neden olan albino rahatsızlığının gelişmesine neden olur.
Melanin eksikliği; göz retinasının büyümesini engeller ve görüş açısında sorunlar oluşturur. Aynı zamanda köpeğin kirpiklerinin ve tüylerinin beyaz olması, güneş ışığını direkt almasına neden olabilmektedir. Bu ne görüş sorunları ve UV ışınlarından kaynaklı cilt hastalıklarını beraberinde getirir. Sonuç olarak duyma eksikliği ve görme eksikliğiyle birlikte kontrol altına alınmayan albino hastalığı cilt kanseri olmasını ve tümörlerle hastalığının ilerlemesine neden olur. Yani Melanin eksikliği durumunda cildin iyileşme süresi uzar, güneşe ve ışığa hassasiyet gelişir. İyi bir bakım hastalığın kontrol atlına alınmasını sağlayacak, sağlıklı yaşamaları için yeterli olacaktır.
Albino köpek ırkı bulunurken, bu ırk sadece köpeğin beyaz olmasından kaynaklı bu ad ile anılmaktadır. Köpeğin albino hastalığı yoktur. Köpeklerde albino durumu ırklarına göre değil, genetik aktarımdaki sorunlara göre olmaktadır. Yanlış bilinen bilgiler, beyaz köpeklerin albinoya yatkın olması veya siyah köpeklerin hastalıklı olması gibi bir surum söz konusu değildir. Ama insanlarda olduğu gibi genellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde beyaz cins köpekler bulunmakta, insanlar gibi çilli ciltleri ve sarışın beyaz tenleri olabilmektedir. Ayrıca Albino hastalığı köpeklerde ırkları üzerinden olan bir hastalık değildir.
Yorum (Yok)