Köpeklerimiz, sevimli, afacan ve bazen anlam veremediğimiz hareketleriyle gönlümüzü çelmektedir. Sinir sisteminin bulunduğu her canlıda ruh sağlığı ve sinir hastalıkları görülebilmektedir. Köpeklerin de kendilerine göre bir ruh sağlığı, psikolojileri bulunmaktadır. Köpeklerde akıl hastalığı, genetik nedenlere, yaşadıkları travmalara ve sahiplerinin davranışlarına göre olur. Köpek psikolojisi yaygın bir araştırma alanına sahiptir ve patolojik bulgulardan kaynaklı çeşitli belirtileri vardır.
Köpeğinizin ruh sağlığı ve akıl sağlığı için veterinerlerle görüşülmesi, ruhsal bozukluklarının nedenlerinin incelenmesi gerekmektedir. Ruhsal bozukluklar insan anatomisine göre farklı işler ve hayvanların sıkıntılarını, üzüntülerini anlatma yöntemleri farklıdır. Ayrılıklar, şiddet, ölüm korkusu, sahibinin ilgisizliği ve sevgisizliğinden kaynaklanan nedenler ve ev ortamından sokak yaşantısına atılan köpekler ruh sağlığını kaybederek, fobilerin olması mümkündür. Hayvan ve köpek psikolojisi kapsamında köpeğinizde gözlemlediğiniz aşırı durumlar, farklılıklar, agresif tutumlar, havlama, ağlama ve evde dışkılama normal kabul edilmemelidir.
Unutmayın, biz insanlar hayvanlarla ilişkilerimizi belirli ölçüde düzenleyebiliriz ancak onlar için bu durum aynı değildir. Köpeklerimizin ruh sağlığı için mutlaka önlem almalı ve köpek iletişimi, psikolojisine dair bilgi edinmeliyiz.
Köpeklerde Akıl Hastalığı Belirtileri
Köpeklerimizin kendini kötü hissetme, terk edilmeye karşı fobisinin gelişmesi ve ayrılık kaygısından kaynaklı kendini toparlayamamasının altında yatan en büyük faktör ‘’insan faktörüdür’’ köpekler, sahiplerine olan düşkünlüğü, sadakati ve sevgisiyle bilinir. Hayvan beslerken sadece onların yeme ve içmelerinden değil, ruh sağlıklarından da sorumlu olduğumuzu unutmamalı ve sevimli dostumuzun bize ne anlatmak istediğini anlamalıyız. Köpeklerde akıl hastalığı nedenleri ve davranışları;
- Köpeğinizin yememesi gerek nesneleri yemesi (metal, demir, cam, tahta) onun kendine zarar verme isteği ya da bilinçsiz hareket etiğinin bir göstergesidir.
- Kontrolsüz havlama, sürekli havlama ve uluma ( ağlama ve inleme)
- Evdeki mobilya, çarşaf, yastık ve minimum eşyaları parçalama, bu esnada hırlama ve aşırı agresif reaksiyonlar göstermesi
- Evde dışkılama, çiş yapma ve kendi dışkısıyla yakın temas kurması;
Köpeğinizin aşırı kaygılı olduğunu, bilinçsiz olarak dikkat çekme eğilimlerini ve saldırganlığını dışarı vurmasını kapsar. Köpekler evcil dostlarımız olarak kendilerini stres atmak için sadece oyuna vurur, sahiplerine sırnaşır ancak psikolojik bozukluklarda kendi iradelerinin farkında değildir, bu nedenle aşırı saldırgan, haşin ve yıpratma meyillisi olabilirler. Köpeklerde akıl hastalığı belirtileri ilk aşamada, eşyalara zarar verme, havlama, gece ve gündüz uykularındaki anormallikle aynı zamanda yemeklerine olan davranışlarıyla da gözlemlenebilir.
Köpeklerde Akıl Hastalığı
- Ayrılık kaygısı ve fobisi olan köpeklerde sahibi evde olmadığında ev eşyalarına zarar verme gözlemlenir.
- Tekrarlayıcı ve sıralı hareketler stereotipik göstergeler görülebilmektedir.
- Kendine zarar verme ( aşırı kaşınma ile tırnaklarıyla kendini yaralama, kesici yerlere temas etme)
- Düzenlilik hali, sürekli yan yana eşya dizme obsesif komplesif bozukluk
- Unutkanlık Alzheimer hastalıkları
- Terkedilme fobisi, korku uyku bozukluğu ve aşırı uyuma;
- Anksiyete sese, evdeki yabancı kişilere veya yeni gelen nesnelere karşı aşırı tepki
- Depresyon ( iştahsızlık, takıntılı davranışlar, kendine zarar verme)
- Saçlarını ve tüylerini yolma, trikotilmani
- Aşırı yemek yeme ve aşırı yeme isteği
- Pika sendromu; yememesi gereken nesneleri yeme, çiğneme ve yabancı nesnelere karşı ilgi duyma
Köpekler meraklı hayvanlardır. Ancak koku alma yetileri insanlardan oldukça yüksek ve duyuları da ekstrem durumlara karşı gelişmiştir. Bu nedenler bazen olan durumlarla, sürekli olan durumlar karıştırılmamalıdır. Örneğin poşet ve gazete onlar için eğlence ve doğadaki bir yaprak kadar parçalama isteği uyandıracak nesnelerdir. Ancak sürekli tekrarlanan durumlar, yastık, kanepe, yatak ve mobilya kemirme normal görülmemelidir.
Köpeklerde Akıl Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde akıl ve ruh hastalığının teşhis edilmesi 1 ay kadar gözetim altında tutulmasıyla belirlenir. Tabi sahibinin verdiği bilgilerde bu aşamada önemlidir. Ancak köpeğin sahibinden uzaklaşarak gösterdiği duygu durumuyla, sahibin yanındaki duygu durumuna bakılması, doğal olarak sosyal ve sosyal olmayan alan gözlemeleri için önem teşkil eder. Köpeğinin sahibinden korkması, şiddete maruz kalmış olması veya insanlardan gördüğü zararlardan kaynaklı aşırı anksiyetik davranışlar göstermesi olasıdır. Bu soru işaretlerinin ortadan kaldırılması için sahibinden uzaklaştırma, hayvanlarla sosyalleşme ve eğitimle birlikte terapi görmesini sağlama köpeklerde akıl hastalığı tedavisi için farklı aşamaları bir araya getirir.
- Köpeğin sahibi ile ilişkisi, iletişimi gözlemlenmesi gerek.
- Korku, fobi ve agresyon davranışları test edilmektedir.
- Saldırganlık, saklanma ve kaçma nedenleri araştırılmaktadır.
- Nedensiz korku için sosyal gelişiminin artırılması sağlanmaktadır.
- Havlama, hırlama ve ağlama reaksiyonları gözlemlenmektedir.
- Depresyon durumlarında kapalı alanda tutulmaması sağlanmaktadır.
- Eşya yeme ve parçalama eğilimleri gözlemlenerek tedavi yöntemleri belirlenmektedir.
Profesyonel destekle evcil dostumuzun sıkıntısını gidererek, ruh ve sinir sağlığını kaybetme aşamasına gelme nedenleri incelenecektir. En iyi terapi ve tedavi yöntemi sosyal bir varlık olan köpeklerin kendi cinsleriyle sosyalleşmesi, sevgi ve şefkatten geçmektedir.
Köpeğinizin istenmeyen hareketlerinde yapmamanız gerekenler;
- Köpeğinizin eşyaları parçalaması ve havlaması durumlarında şiddet, baskı ve yüksek ses kullanmamalısınız.
- Oda, kafes veya tasma ile kısıtlamamalısınız.
- Cezalandırma yöntemi kullanmamalısınız.
- Köpeğinizin yeme ve içme, dışarı çıkma etkinliklerini engellemelisiniz.
- Duyarsız, sinirli ve kaba davranmak yerine sevgi, şefkat ve ilgi göstermelisiniz.
Yapılan araştırmalarda, köpeklerin tıpkı insanlar gibi suçluluk duygusuyla baş etme yöntemleri kendilerine zarar vererek gelişmektedir. Akıl ve ruh sağlığının yerinde olmadığını düşündüğünüz sevimli dostunuzu suçlamak ve cezalandırmak yerine mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.
Köpeklerde Akıl Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde akıl hastalığı nasıl geçer; köpeklerdeki akıl hastalıkları semptomlarına göre izlenmesi gereken yöntemler farklılık göstermektedir. OKB, Depresyon ve anksiyete durumlarına karşı beyin kimyasallarını düzenleyen, mutluluk, kaygı ve stres hormonlarına iyi gelecek anti depresan tedavisi uygulanabilir. Ancak bazı durumlarda sadece ilaç tedavisi yeterli olmaz. Sevimli dostumuz dışa dönük tepki vermeyi bıraksa da, ilaçların etkisiyle sadece sakinleşebilir. Bunun için sosyalleşme, korkusunu yenme veya güvenli alan çalışmalarının yapılması gerekir.
- Anksiyete ve kaygı bozukluğu için güvenli alan, tehlikeli durum ve ani ataklara karşı kendini kontrol edebilme özeliklerini kullanmasını sağlayacak çalışmalar yapılacaktır.
- Panik ve agresif tutumlarına karşı saldırganlığını düzenler. Zarar verici hareketlerine karşı kendini yönetebilen tepki ölçüleri yapılmaktadır.
- Köpek eğitmenleri ve köpek psikologlarıyla birlikte hareket edilen bu süreçte, köpeğinizin bilincini standart düzeye getirmek önemlidir.
- Bu süreçte veteriner hekim ve köpek eğitmeninin verdiği direktifleri yerine getirme, evcil dostunuzla daha ilgili bir süreç izlemek de etkili olacaktır.
Dostumuzun akıl sağlığına kavuşması ve kendini iyi hissetmesi için veterinerlerle, ilaçlar kadar sizin de üstünüze büyük bir iş düşer. Sevimli dostumuzu uzun saatler evde yalnız tutmamak, günlük rutinlerini, dışarı çıkma ve sosyalleşme etkinliklerini yerine getirmek aynı zamanda düzenli bir mama, dışarı çıkma ve oyun oynama takvimi düzenlemek etkili olacaktır.
- Köpeklere ilgisiz ve duyarsız davranma psikolojik sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır.
- Cezalandırmak, şiddet göstermek ve tasma ile yaşamasını sağlamak kendine zarar verme, saldırgan olmasına neden olur.
- Köpeğinizin ilgiden mahrum kalması, sürekli cezalandırılması ve aç bırakılması doğru tutumlar değildir.
- Ev yaşantısında olan köpeklerin dışarı atılması veya sürekli yaşam alanını değiştirecek kötü koşullara maruz kalması ruhsal hastalıklarının temelinde yatmaktadır.
Köpeklerde Akıl Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde akıl hastalığı öldürür mü; Köpeklerimizin bazı akıl hastalıkları ölmelerine dolaylı yollardan neden olabilir. Örneğin köpekler ( erişkin) fare zehri, kimyasal maddeler veya sıcakla temas durumlarına karşı bilinçli yaklaşırlar. Ancak köpeklerde akıl hastalığı dolaylı olsa da ölmelerine neden olan yapmamaları gereken davranışları uygulamalarıyla kötü sonuçlar doğurmaktadır. Pika sendromu (eşya yeme) köpeklerde en çok ölüme neden olan akıl hastalıklarından biridir. Köpekler koku alma yetileri nedeniyle neleri yemeleri gerektiğini bilmektedir. Pika sendromu yalnız kaldıklarında cam yemelerine, zehir ve deterjan gibi ölümcül sonuçlar doğuracak herhangi bir madde ile temas etmelerine neden olabilmektedir.
- Akıl hastalığı nedeniyle yememesi gereken zararlı maddeler ölmesine neden olur.
- Kaçma, yüksek yerlerden atlama veya aşırı agresif davranarak fiziksel zarar verme ölümlerine neden olur.
- Sivri nesnelere sürtünme, ağız ve diş sağlığına zarar vermektedir. Demir ve metal kemirme enfeksiyon ve hastalık kapmasına neden olur.
- Kendini bir yerlere sıkıştırmaktadır.
Depresyon durumlarında aşırı yemek yeme veya yememe sağlıklarını uzun vadede etkileyecektir. Sosyalleşmeme durumlarından kaynaklı kendilerini zararlı maddelerle temasa geçirir, kendi kuyruklarını kemirebilirler. Tüy yolma, kuyruk kemirme, cinsel organlarına karşı hasar verme istekleri görülebilir. Köpeğinizin sağlık sorunlarını çözün.
Köpeklerde Akıl Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde akıl hastalığı hangi ırklarda görülür? Fiziksel rahatsızlıklar laboratuvar ve kalıtsal nedenlere bağlı. Yani hayvan dostlarımızın sağlıklı bir süreç geçirmesi için kalıtsal hastalıklarını bilmeniz gerek. Bunlarla nasıl başa çıkacağımızı öğrenmeniz önemlidir. Ancak köpeklerde akıl hastalığı, cinsinden kaynaklı değildir. Sonuç olarak sosyal hayatından, anne ile olan ilişkisinden ve tabi ki insanların verdiği zararlardan kaynaklanmaktadır. Bebeklikten akıl hastalığı olan köpeklerin, beyin hasarı veya tümöründen kaynaklı kendilerini iyi hissetmeme nedenleri olur. Yani bu durumda yapılması gereken fiziksel rahatsızlığını tedavi etmekten geçmektedir. Ancak köpeğimizin bize karşı tepkisi için bizim ilgisizliğimizden kaynaklı durumlar için ırksal problemleri olduğunu düşünün.
- Irksal nedenlere dayalı henüz köpeklerde kalıtsal ruh hastalıkları gözlemlenmemiştir.
- Ayrıca köpeklerin psikolojik durumları, travmalar, yaşam alanı ve sahibinin davranışlarından kaynaklıdır.
- Sonuç olarak köpekler trioid bozukluğu, tümör ve hormonel hastalıklardan kaynaklı psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir.
- Pomeranian cinsinde görülebilen epilepsi sorunu dikkat çekebilmektedir.
- Birçok köpek engelli, zeka geriliği ve anneden kalıtsal durumlar.
Cins Köpek Davranışları; Cins köpek davranışlarında, fiziksel özelliklerinden kaynaklı bazı genetik durumlara bağlı zıplama. Ayrıca havlama ve koşma alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Yani bu durum herhangi bir ruh hastalığı olduğunu göstermez. Aşırı havlama, agresif tavır ve eşyaları parçalama durumlarına göre veterinere götürülmelidir. Ayrıca cinsi özellikleri ve sahibinin yetersizliğinden kaynaklı davranışlarında farklılıklar olması normaldir.
Unutmamalıyız ki, her köpek ve sinir sistemi olan canlı farklı huylara sahiptir. Köpeğinizin istenmeyen davranışları için onu cezalandırmak yerine bir uzmanla görüşmeyi denemelisiniz.
Yorum (Yok)