Köpeklerde Akciğer Hastalığı

Köpeklerde Akciğer Hastalığı

Küçük ve sevimli dostlarımızın solunum sistemi insanlardan daha aktif çalışmaktadır. Dil bölgesinden terleyen köpekler için akciğer rahatsızlıkları büyük reaksiyonlara neden olabilir. Köpeklerde akciğer hastalıkları, üst solunum enfeksiyonu ve soluk borusu hastalıklarına ( tümör ve bulgularına) neden olabilmektedir. Hayatımızda büyük bir yer kaplayan dostumuzun rahatsızlıklarıyla ilgili bilgi edinmek ise erken teşhis sayesinde sağlığına kavuşmasında etkili olacaktır.

Köpeklerde Akciğer Hastalığı Belirtileri

Sevimli dostumuzun akciğerinin öncelikle anatomik özelliklerini öğrenelim. Kronik ve geçici rahatsızlıklar için oldukça önemli olan akciğer hastalıklarında, koşmayı, yuvarlanmayı ve oyun oynamayı seven dostumuz, akciğerindeki nodül, bakteri, virüs ve enfeksiyonlardan kaynaklı bağışıklık sistemini kaybedebilir.

Köpeklerde akciğer, tıpkı insan anatomisinde olduğu gibi üst bölgede, boyundan sonraki kaburga boşluğunda bulunur. Sağ ve solda yana doğru iki kanat şeklinde görülecektir. Soluk borusu direkt olarak bağlantılı, burun ve ağızdan nefes alıp verirken hızlı geçiş sağlayacak kısa boru bulunmaktadır. Burun boşluğu bitiminde soluk borusu yer alır, ardından laynx ve akciğer karmal lob bulunmaktadır.

Yumuşak damak ve burun boşluğu köpeklerin yeme, yutma ve koşma esnasında nefes alma işlevlerini artırmaktadır. Köpeğinizde akciğer hastalığı bulunması ilk evrede nefes almada zorluk ve burun akıntısı gibi görünecektir. Gizli hastalıklar, nodüle, kist ve lekeler oluşmasında ise kalp yetmezliğine neden olacak ileri safhalar bulunur. Köpeklerde akciğer hastalığı belirtileri;

  • Nefes darlığı ve öksürük;
  • Burun akıntısı ve hırlama sesleri;
  • Uyurken veya koşarken hırıltılı kesik sesler;
  • Kesik kesik nefes alma ve hapşırma;
  • Göz sulanması ve göz bölgesinde aşırı çapaklanma;
  • Uyuşukluk, uyuklama ve zayıflama;
  • Mavi dil, mavi dudaklar ve soluk burun ( siyanoz);

Köpeğinizde ıslak ve zor nefes alma hırıltılı sesler çıkarmasına, efor sarf ederek ağzını açık tutma ve benzeri belirtileri gösterecektir. Örneğin köpeğiniz koştuktan sonra öksürme ve nefes alırken sürekli boynunu aşağıya eğme reaksiyonları gösteriyorsa, akciğerinde enfeksiyon, bakteri ve virüs olma olasılığı yüksektir. Soğuk algınlığı, astım, akciğer kanseri, akciğer nodülleri ve enfeksiyon durumlarına göre hemen müdahale edilmesi gerekmektedir. Zaman içerisinde köpeğinizin kalp yetmezliği rahatsızlığı ve zor nefes almadan kaynaklı uyuşukluğu artacaktır. İştahsızlık, su içmede zorlanma, dilin sürekli dışarı çıkarılması durumları da az görülse de akciğer hastalıklarının belirtileridir. Köpeklerde akciğer hastalıkları için mutlaka veterinerle görüşülmelidir.

Köpeklerde Akciğer Enfeksiyon Vb.hastalıklar;

  • Bronşit;
  • Larenjit;
  • Soluk borusu yabancı cisim, nodül, virüs, bakteri;
  • Soluk borusu kolapsı;
  • Rinit;
  • Damak yarığı;
  • Daralmış burun deliği;
  • Prömoni zattüre;
  • Solunum yolu veya akciğer tümör, nodül vb;
  • Alerji

Köpeklerde Akciğer Hastalığı Tedavisi

Köpeğinizin akciğerindeki hastalıkla ilgili endişelenmeden önce hemen veterinerle görüşmeniz faydalı olacaktır. Köpeklerimiz insanlardan farklı semptomlar göstermez ancak fazla reaksiyon gösterdikleri için endişelenmemize neden olabilirler. Burun akıntısı, hırıltılı nefes ve öksürükleri bize çok büyük sorunlar olduğunu düşündürebilir. Ancak sadece küçük bir soğuk algınlığı da olabilmektedir.

  • Köpeklerde bakteriyel akciğer enfeksiyonları; İshal ve kusmayla birlikte yüksek ateş görülebilir. Veterinere hemen gidilemeyecek durumlarda, köpeğinizi sıcak tutarak, bol su tüketmesini sağlayın.
  • Köpeklerde virüs akciğer enfeksiyonları; halsizlik, burun akıntısı ve kusma, ishal vb. durumlarda köpeğinizi sıcak tutun ve sıcak buharla solunum yollarının açılmasını sağlayacak yöntemler uygulayın.
  • Köpeklerde ateş görülebilmekle birlikte, huysuzluk, havlama, ağlama sesleri de akciğer enfeksiyonlarından kaynaklı olabilir. Yüksek ateş belirtilerinde köpeğiniz üşüme reaksiyonları gösterecektir, ılık bir odaya alın, sakinleşmesi için zaman verin.
  • Köpekler neden akciğerden hastalanır; köpekler dış koşullara alışık olsa da, evde yaşadıkları için zaman içinde hassaslaşmaktadır. Soğuk hava şartları, diğer köpeklerden bulaşan virüs ve bakteriler, yetersiz beslenme sonucu düşük savunma mekanizması hastalanmalarına neden olabilir.

Köpeklerde akciğer hastalığı tedavisi için veterineriniz, semptomlara göre ilaç kullanmanızı tavsiye edecektir. Enfeksiyon durumlarında antibiyotik ve vitamin takviyesi tavsiye edilir. Virüs ve bakterilerde düşük dozlu antibiyotik kullanılmalıdır. Alerjik pnomoni, sinüzit, yarık damak hastalıkları durumlarında oksijen desteğine ihtiyaç duyulacaktır. Köpeğinizin akciğerindeki leke, nodül ve tümör durumlarına göre yaşına göre ameliyat, oksijen ünitesi desteği ve günlük bakım rutinleri gerekebilmektedir.

Köpeklerde akciğer kanseri tedavisi; köpeğinizin bu zor durumla baş edebilmesi için öncellikle sizin güçlü olmanız önemlidir. Ardından veteriner size bir yol haritası çizecek, kanser veya tümör huyuna göre tedavi sürecini başlatacaktır. Tümörün alınması, kanser tedavisi için radyoterapi veya kemoterapi uygulanması gerekebilmektedir. Köpeğinizin bu zor hastalıkla baş edebilmesi için tıbbi imkanlar günümüzde mevcuttur.

Köpeklerde Akciğer Hastalığı Nasıl Geçer?

Sevimli dostunuzun bu zor döneminde yanında olmak önemlidir. Özellikle halsiz, mutsuz ve iştahsız olabilir. Köpeklerde akciğer hastalıkları için evde uygulamanız gereken bazı yöntemler, geçici olarak rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak en kısa zamanda hastalığın nedenleri ve tabi ki tıbbi tedavisi için veterinerle görüşmelisiniz. Kolay olmayacak bu süreçte, köpeğinizin neye ihtiyacı olduğunu bilmek, hastalığın ilerlememesini sağlamak ( virüs, soğuk algınlığı, enfeksiyon) için faydalı olacaktır.

Köpeklerde akciğer hastalığı nasıl geçer evde tedavi yöntemleri;

  • Köpeğinizin burun akıntısını nemli ve ılık bir bezle silin.
  • Sıcak içecek ve yemek vermeden soğuk beslemeye çalışın.
  • Buharlı ve nemli bir odaya alarak, nefes almasına yardımcı olun.
  • Dinlenmesi için yumuşak, huzurlu ve sıcak tutacak bir alan hazırlayın.
  • Köpeğinizi uzun mesafe yürütmeyin, tuvalet ihtiyacını gördükten sonra tekrar eve getirin.
  • Vücudunu hafif bir örtüyle sararak, ısısını dengelemeye çalışın.
  • Genel olarak yapılması gereken şekerli, yapışkan ve boğazını tahriş edecek yiyeceklerden uzak tutun.

Köpeğinizin veteriner tedavisi için öncellikle muayene edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte, kan testi, akciğer röntgeni ve akciğerlerin dinlenmesiyle teşhis koyulabilir. Akciğerde enfeksiyon, nodül, bakteri ve virüslerle ilgili bulgular sonucunda enfeksiyon oluşmasını engelleyecek antibiyotik tedavisi uygulanır. Ağır enfeksiyonlarda serum tedavisiyle, köpeğinizin vücudundaki zararlı bakteri ve virüslerin atılması sağlanacaktır. Köpeğinize serum sonrası zaman vermeniz ve dinlenmesi için evinizde bir ortam hazırlamanız gerekmektedir.

Köpekler hastalıkları dolayısıyla huzursuz, uykusuz veya aşırı uykulu olacaktır. Bu süreçte aşırı gürültülü, huzurlarını bozacak ve rahatsız olacakları herhangi bir durum yaratmamalısınız. Sesinizi yükseltmeniz, zorlamanız veya dışarı çıkması için uğraşmanız onun daha da kötü hissetmesine neden olur. Olabildiğinde ona göre hareket ederek, yalnız bırakmamaya, tuvalet, yemek ve su ihtiyacı için yakınında imkanlar yaratmaya özen göstermelisiniz. Dışarı çıkamayacak kadar halsiz dostunuz için köpek peti kullanarak ev içerisinde tuvaletini yapmasına izin verebilirsiniz.

Köpeklerde Akciğer Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerde akciğer hastalığı öldürür mü; köpeğinizin bağışıklık sisteminin bozulması, kronik hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları üzerinden ölüm tehlikesiyle karşılaşması ilk aşamalarda tabi ki mümkün değildir. Ancak müdahale edilmeyen her hastalık, tıpkı insan anatomisinde olduğu gibi farklı hastalıkların oluşmasına, organların zarar görmesine neden olabilir. Kusma, ishal ve aşırı halsizlik durumlarında köpeğinizdeki bu semptomları ciddiye alarak hemen bir veterinerle görüşmelisiniz. Muayene sonrasındaki aşamalarda, köpeğinizin zaman içerisinde iyileşmesine imkan sağlayacak uygulamaları yerine getirmelisiniz.

Köpeklere Parvovirüs hastalığı nedir; Köpeklerdeki bu yaygın virüs, hayati önem taşımaktadır. Aşı yapılarak önlenen bu virüsün kuluçka süreci 4 gün ve belirtileri 24 saat ile 48 saat arasında çıkabilmektedir. Viral kaynaklı bir hastalık olduğu için bulaşma süreci hızlıdır, akciğerinde rahatsızlık olmamasına rağmen bu virüs, akciğer hastalıklarıyla benzer semptomlar gösterebilir. Tek farkı köpeğinizde düşük ateş ve karın ağrısı olacaktır.

Köpeğinizin astım, zatürre ve larjit hastalıklarından ölmesi için uzun süre müdahale edilmemiş olması gerekmektedir. Burun akıntısı, nefes darlığı ve yüksek ateş semptomlarında müdahale edilmesi, vücudundaki enfeksiyonun atılması için ilaç takviyesinin uygulanması önemlidir.

Köpeklerde Hangi Akciğer Hastalıkları Öldürür;

  • Köpeklere akciğerindeki nodül ve tümör bulguları kötü huylu olduğundan geri dönüşü olmayan bir süreç yaşanabilir.
  • Hepatitis contagiosa canis bulaşıcı akciğer hastalığıdır, aşı ve düzenli kontrol gerektirmektedir.
  • Kennel Cough hastalığı da ölüme neden olan virüstür.
  • Köpeklerde akciğer hastalıkları da ölümcül olabilmektedir.
  • Gençlik hastalığı köpekler için küçük yaşlarda konulan teşhislerden biri olarak ölümüne neden olabilmektedir.

Köpeğinizdeki hastalıkların nedenleri; aşısız annesinin olmaması ve aşılarının düzensiz yapılmaması durumlarını kapsamaktadır. Barınak, sokak yaşantısı ve aşısız olması durumları hastalık kapsamına neden olur. Özellikle akciğer hastalıkları köpeklerde aynı kaptan su içmek ve mama yemek, dışkı bulaşması ve çiftleşme de dahil olmak üzere birçok virüsün bulaşmasına, bağışıklık sisteminin düşmesine neden olabilmektedir. Köpeğinizin düzenli aşısını yaptırmak, temas ettiği yerlere ve bölgelere dikkat etmek, günlük temizliklerine önem vermek akciğer bakteri, enfeksiyon ve mantarlarından korunmasına yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Akciğer Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Cinslere göre köpeklerde görülen yaygın hastalıklar ve bulaşıcı virüsler çok geniş incelenmesi gereken semptomlar olabilmektedir. Köpeklerde genetik olarak akciğer hastalığı fazla görülmez ancak zaman içinde virüslerin bulaşması, bakteri ve mantarların oluşması görülebilir. Bunun nedeni köpeğinizin diğer köpeklerle olan koku, yalanma ve aynı noktalara dışkılama yapmasından kaynaklanır. Bunu engellememeniz gerekir çünkü köpeğinizin sosyalleşme faaliyetleri bu şekilde ilerlemektedir. Ancak aşısını düzenli yapmak ve bakımına özen göstermek köpeğinizin hastalanması için yeterli olacaktır.

Köpeklerde akciğer hastalığı hangi ırklarda görülür; Köpeklerdeki yaygın hastalıklar genel virüsler ve laboratuvar köpeği olmasından kaynaklanabilir. Kısa burun boşluğu, yutak borusu ve nefes borusundaki farklılıklar, tüy ve alerjen faktörlerle birlikte soluk borusunun konumlanması da buna neden olabilir.

  • Köpeğin gelişimindeki burun ve ağız yapısından kaynaklı akciğer hastalıkları olabilir.
  • Köpeğinizin sıcak ve soğuk hava koşullarına göre ırksal problemleri olabilir.
  • Aşırı sıcakta veya aşırı soğukta dayanıksız doğal nedenleri olabilir.
  • Enerji, efor ve gelişimlerine dayalı nedenler olabilir.

Şimdiye kadar birçok ırkta yapılan incelemelerde, köpeklerin en yatkın olduğu hastalıklar kemik yapısı veya organlarındaki yetersizliklerden kaynaklıdır. Kronik akciğer hastalığı olan köpekler Bulldog cinsi olarak bulunur.

Akciğer Hastalığı Bulldog Nedenleri;

  • Bulldog köpeği sıcak havalara alışık değildir.
  • Küçük burun delikleri nefes almasını kısıtlar.
  • Yumuşak damak dokusu ve ok şeklinde duran soluk borusu ciğerlerine oksijen temasını yavaşlatır.
  • Yüzü hafif basık olan dostumuz, koku almak için çok fazla efor sarf eder.
  • Uzun ve yumuşak ağızları da nefes konusunda istenilen hacme kavuşmasını sağlamaz.
  • Hızlı nefes alıp, hızlı nefes veremez.

Bulldog dostumuzun bu hastalığı nedeniyle ölümcül bir yaşam çizgisi olmamaktadır. Sadece diğer köpeklere oranla daha yavaş hareket eder, biraz asabi olabilir ancak sevimliliğinden ödün vermeyecektir. Yaz aylarında serinlemesini sağlamak, düzenli egzersiz yapmasına imkan vermek ve onu fazla yormamak iyi gelecektir. Yüzü basık olan diğer ırklarda da görülebilen akciğer rahatsızlıkları büyük sorunlara neden olmaz. Köpeğinizin düzenli veteriner kontrolünden geçmesi, aşılarının tam olması ve ırkına göre hastalıklarının teşhis edilerek müdahale edilmesi uzun ve sağlıklı bir yaşamı olmasını sağlayacaktır. Sevimli dostunuza iyi bakarak, her zaman sağlıklı olacağından emin olabilirsiniz.

Yorum (Yok)

Leave a Reply