Köpekler Neden Kokar? - Köpekler Kokar mı?

Köpekler Neden Kokar

Köpekler neden kokar, koku nasıl giderilir? Köpeklerdeki koku bir sağlık sorunu mudur ve her köpek cinsi kokar mı? Bazı ırklarda yoğun olan kokular, çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişir. Köpeklerin kokusu, hastalık veya sağlık sorunlarına bağlı olarak görülebilir. Bakımları konusunda da özen göstererek kokuların giderilmesi veya oluşumunun önlenmesi açısından avantaj sağlayabilirsiniz.

Köpekler Kokar Mı

Köpekler kokar mı konusunda her ırkın belirgin bir köpek kokusu olduğundan bahsedebiliriz. Özellikle kedi ve köpek yaşayan evlere girdiğinizde etkin bir köpek kokusu alabilirsiniz. Mama veya dışkı kokusunun yanı sıra sadece köpeğin kendine has kokusu da olabilir bu.

Köpeklerdeki koku çeşitli dönemlerde daha çok artabilir. Ancak bu duru devam ediyor ve köpeğiniz yoğun şekilde kokuyor ise mutlaka veterinere göstermenizde fayda vardır. Olası hastalıkların tedavi edilmesi, kokunun geçmesinde etkili olabilir.

Köpeklerin kokma nedenlerinden bazıları şöyledir;

  • Enfeksiyon Etkisi

Özellikle kulak enfeksiyonları, köpekler kokar mı sorusunun yanıtlarından biri olabilir. Düzenli şekilde kulak bakımlarını yapmanız, köpeklerde kulak enfeksiyonu önlenmesi için oldukça önemlidir. Kulak enfeksiyonu olan köpekler, ciddi ve ağır bir koku yayarlar.

Alerjik etkiler, kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Nemin hapsedilmesi nedeniyle, köpeklerin kulaklarında enfeksiyon etkisi ve buna bağlı olarak koku görülebilir.

  • Ağız Ve Diş Sorunları

Köpeklerde diş hastalıkları ve diş eti sorunları, kokuya neden olabilir. Köpeklerde ağız ve diş sorunları, koku oluşmasını doğrudan etkileyen unsurlardan biridir. İnsanlarda da olduğu gibi diş ve dişe etki sorunları daima ağız kokusuna neden olabilir. Köpeklerin diş bakımlarını her gün düzenli olarak yapmanız gerekir.

Salatalık ve havuç gibi sebzeleri vererek diş plaklarının temizlenmesi ve sağlıklı bir diş yapısının sağlanmasını destekleyebilirsiniz. Köpekler kokar mı konusunda ağız ve diş sorunlarının etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yetişkinliğe başlayan ve ortalama üç yaşından itibaren pek çok köpekte ağız ve diş problemi görülebilir.
  • Plak ve tartar oluşumu görülen köpeklerin diş fırçalaması yapılmadığında sorunlar ve koku oluşur.
  • Diş temizliği yapılmayan köpeklerde bakteri oluşur ve kokuya neden olur.
  • İltihaplar ve diş etlerinde görülen sorunlar nedeniyle ağız kokusu, köpeklerde yoğun olarak görülen etkilerden biridir.

Köpek bakımını ideal şekilde yapabilecekseniz sahiplenmeniz önerilir. Diş ve diş eti hastalıkları olan köpeklerde sindirim sistemi sorunları da görülebilir. Bakteri ve enfeksiyonlar nedeniyle mide ve boşaltım sistemlerinde hastalıklar görülebilir.

Köpeklerde bulantı, iştahsızlık, kusma ve ishal gibi etkiler, dişlerde oluşan hastalıklar ve bakteriler nedeniyle görülebilir. Ve ayrıca;

  • Diyabet
  • Böbrek sorunları ve hastalıkları
  • Ağız içi aft ve yaralar
  • Ağız kokusu
  • Beslenme problemleri ve beraberinde oluşabilecek hastalıklar

Gibi nedenlere bağlı olarak pek çok hastalık görülebilir. Köpekler kokar mı konusunda daha çok bilgi edinerek, bakım ve temizliklerine daha çok dikkat etmeniz gerektiğini belirtmeliyiz.

  • Anal Sorunlar

Köpeklerde koku oluşumu anal kese problemlerinden kaynaklı görülebilir. Anüsün her iki yanında bulunan anal keseler, köpeklerin tamamında bulunur. Dışkı yapma esnasında bunun kolaylaşması için sıvı içeren bu keseler, koku olmasını etkileyebilir. Bu keselerdeki sıvının dışarı çıkmaması ve dışkılama ile dışarı atılmaması, köpeklerin koku yaymasına neden olabilir.

Bu sorun doğrudan enfeksiyon oluşmasına neden olduğu gibi çeşitli sağlık problemlerine de yol açabilir. Kabızlığa neden olabilen anal kese sorunlarında veterinere başvurulması önemlidir. Köpeğinizin bu tür sorunlarda kızak hareketleri ile sinyal verebilir.

  • Deri Hastalıkları

Köpekler kokar mı konusunda cilt hastalıklarını etkili olduğundan bahsedebiliriz. Tüy ve deri bakımı nitelikli şekilde yapılmayan köpeklerde cilt sorunları görülebilir. Tımara dikkat edilmemesi ve derinin ideal biçimde taranmaması zamanla tüy dökülmesinin yanı sıra ciltte bakteri ve enfeksiyonlar oluşmasına neden olabilir.

Köpeklerde cilt hastalıkları, doğrudan kokuya neden olabilir. Özellikle kurt köpeklerinde ağır bir koku olduğu gibi çeşitli şikayetler bulunur. Kürk yapılarına göre fazla yıkamamanız gereken köpekler vardır. Ciltlerinin rahatlaması ve ölü tüylerin atılması için düzenli olarak fırçalamanız, köpeklerde koku oluşmasını önler.

  • Alerjiler

Köpeklerde olan alerjilerin yanı sıra köpek kokuları ve bakterileri nedeniyle insanlarda da alerjik etkiler görülür. Gözlerinde sulanmalar ve deride kaşınmalar, alerjilerin etkileri arasındadır. Ayrıca hapşırma, alerjinin en belirgin belirtisidir. Köpeklerin yalama davranışları özellikle alerji oluşan bölgelerin daha çok etkilenmesine neden olur.

  • Gaz Sorunları

Gaz ve şişkinlik, köpeklerde kötü koku oluşmasına neden olur. Köpekler kokar mı konusunda gaz sorunlarının etkisinden bahsedebiliriz. Mama seçimlerinin doğru yapılmaması köpeklerin hem ağızlarının hem dışkılarının kokmasına neden olur. Farklı besinlerin tüketilmesi ve beraberinde görülen gastrointestinal sorunlar nedeniyle köpeklerde koku oluşur.

  • Banyo Seansları

Köpekler kokar mı konusunda yıkama sıklığının köpeklerde kokuya neden olduğunu belirtmeliyiz. Köpeklerin sık yıkanması ciltlerinin tahriş olmasına ve kürklerinin iyi kurumadığı için zamanla kokmasına neden olur. Tüy ve kürk yapılarına göre ırkların temizlik ve bakımı konusunda bilgi almanız önemlidir.

Köpeklerinizin kokmaması için;

  • Sık yıkamayın ve temizlemek için kuru şampuanlardan faydalanın.
  • Sık yıkama ve kullanılan kalitesiz ürünler, koruyucu tabakanın zarar görmesine neden olabilir.
  • Köpekler genellikle yılda birkaç defa yıkanan cinsler veya periyodik olarak yıkanabilen cinsler olarak gruplandırılabilir.

Sıcak mevsimlerde 3- 4 haftada bir ve soğuk mevsimlerde 1,5- 2 ayda bir yıkamanız önerilir. Ayrıca nitelikli şekilde kurutulmaları ve banyo esnasında sağlam fırçalarla tımar edilerek ölü tüylerden arındırılmaları çok önemlidir.

Köpeklerde Koku Nasıl Geçer?

Köpeklerde oluşan kokunun öncelikle kaynağı incelenmelidir. Nedenleri konusunda veteriner muayeneleri önem taşır. Şayet bir sağlık sorunu veya hastalık taşıyorlarsa, tedaviye başlanmalıdır. Temizlik ve bakım konuları nedeniyle koku oluşmuş ise yıkanarak kokularının geçmesi sağlanabilir.

Köpeklerdeki koku ağız ve diş bakımsızlığından kaynaklı görülüyor ise düzenli şekilde bakımlarını yapmak, faydalı olacaktır. Köpeklerde kokunun önlenmesi ve giderilmesi için;

  • Mamadan kaynaklı bir koku ise aşamalı şekilde mamasını değiştirin.
  • Brüksel lahanası veya benzer sebzelerden kaynaklı gaz ve dışkılama sorunlarıyla koku var ise beslenmesini düzenleyin.
  • Enfeksiyon, bakteri gibi nedenler için veteriner kontrolünü ihmal etmeyi.
  • Köpeklerin tüy bakımını sıklıkla yapın. Kalın ve uzun tüylü köpeklerde kirlerden kaynaklı toz oluşumları da görülebilir.

Özellikle uzun ve çift katmanlı köpeklerin tüy bakımlarını yaptıktan sonra silmeniz, koku oluşmasını önleyecektir. Kozmetik içerikli ürünler kullanmanız alerjik etkilere neden olabilir ve fakat elma sirkesi kullanabilirsiniz.

Bol miktarda sulandırarak bezi ıslatın ve sıkın. Ancak sirkenin az olmasına ve ideal şekilde çözüldüğünden emin olun. Antibakteriyel etkisiyle elma sirkesi köpeklerin tüylerinde oluşabilecek bakterilerin temizlenmesinde etkilidir.

İnsanlarda saç temizliği ve bakımında da kullanılabilen elma sirkesi, cilt sorunlarının önlenmesi ve saçların sağlıklı çıkması için uygulanabiliyor. Köpeklerde de;

  • Katmanlı deri yapısı olan köpeklerde katmanlı bölgelerin arasını iyi şekilde silin.
  • Göğüs ve karın bölgesini iyi temizleyin.
  • Dışkılama sonrası pop kenarındaki kalıntıların temizlenmesine ve tüylere bulaşmamasına özen gösterin.

Elma sirkesiyle karıştırılmış suyla sildikten sonra durulama silmesi yapabilirsiniz. Ancak silme sonrasında güneşe çıkarmamaya ve suda iyice çözüldüğünden emin olun. Zira benlerin dahi rengini açabilen elma sirkesi, yoğun kullanıldığına tüylerin renginde de farklılık oluşturabilir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply