Köpekler Ne Yer

Köpekler Ne Yer

Köpekler ne yer ne içer? Sadece mamayla mı beslenirler, ev yemekleri tüketirler mi? Karbonhidratların yanı sıra çeşitli yağlar ve sebzeler de köpekler için oldukça önemlidir. Köpeklerin beslenmesi konusunda ırkına göre bilgi almalı ve kuru mamalarını cinslerine ve yaşlarına göre seçmelidir.

Köpeklerin En Sevdiği Yemekler

Köpekler ne yer ve ne yemelidir? Bazı gıdalar köpekler için oldukça zararlıdır. Örneğin şekerleme ve çikolatalar onlara zarar verebilir. Ancak bazı yemekler hem besin değerleri açısından hem kuru mama dışında farklı yemekler tüketmeleri açısından önemlidir.

Köpeklerin en sevdiği yemeklerden bazıları şöyledir;

  • Pilav

Ev yemekleri arasından pirinç pilavı yemeyi seven köpekler, karbonhidrat içeriği nedeniyle önerilir. Lifli yapısı sayesinde köpeklerin öğünlerine lezzet katacak bir besindir. Pirinç pilavı içeriğinde sodyum, kolestrol ve zararlı yağlar bulunması için onun sağlığına zarar vermeyecektir. Kalıtsal hastalıkları arasında hipertansiyonu olan köpekler için pirinç pilavı tavsiye edilmez.

  • Tavuk

İnsanların en çok tükettiği yemeklerden olan tavuk- pilav ikilisi, köpeklerin de favorileri arasındadır. Protein ihtiyaçlarının büyük kısmını karşılayabilecek olan tavuk yemeklerinin köpeklere verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak soğan, sarımsak ve çok baharatlı olmamak kaydıyla evde yaptığınız tavuk yemeklerinden de verebilirsiniz.

  • Sakatat

Lifli içerikleri sayesinde sakatatlar ve yemekler, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine fayda sağlayacaktır. Hem sindirim hem boşaltım sistemine olumlu katkıları olan sakatatlar, köpeklerin sevdiği yiyecekler arasındadır. Haşlama usulünde öğünler hazırlayabilirsiniz.

  • Makarna

Türkiye’de en çok tüketilen yemeklerden biri olan makarna, her evde piştiği için bir miktarını köpeklere ayırmak zor olmayacaktır. Sossuz, baharatsız şekilde hazırlayarak verebilirsiniz.

  • Sebze Yemekleri

Çeşitli sebzelerin vitaminlerinden ve liflerinden faydalanmaları iyi gelecektir. Karnabahar yemeği, köpeklerin sindirimlerini kolaylaştıracak ve özellikle sürekli kuru mama ile beslenenlerin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olacaktır.

Bezelye yemekleri yine köpeklerin sevdiği ve genellikle evlerde pişen türler arasındadır. Etli yemek veya sade olarak verebilirsiniz. Tuz, yağ, salça ve baharat oranlarına çok dikkat etmeniz önemlidir.

Kabak, sebze yemekleri arasında köpeklerin rahatlıkla tüketebileceği bir diğer besindir. Hazım, sindirme ve boşaltım sistemine yararlı olan kabak yemekleri, mineral bakımından ona canlılık katacaktır.

Köpeklerin Meyve ve Sebze Yer mi?

Köpekler ne yer? Köpekler meyve sever mi gibi sorularınız için ırklarına göre bazı cinslerin sebze ve meyve tüketmeyi çok sevdiklerinden bahsedebiliriz. Hatta bazen sürekli ev yemekleriyle beslenen köpeklerin, kuru mamaları tüketmemeye başladıkları da bilinir.

Köpeklerin çiğ olarak tükettiği sebze ve meyvelerden bazıları şöyledir;

  • Çimen & Ot

Pek çok sokak köpeğinin çimen yediği görülebilir. Esasen bu vücutlarının bir ihtiyacı olarak güdüsel yaptıkları bir beslenmedir.

  • Havuç & Marul

Köpeklerin tükettiği sebzeler arasında havuç, özellikle göz hastalıklarına yatkın olan ırklara verilmelidir. Diş sağlığı açısından da faydalı olacaktır. Koyu renk yapraklı marulları minik minik verebilirsiniz. Salata yapabilir veya bir kaşık şeklinde öğüne katabilirsiniz.

  • Muz & Ananas

Potasyum kaynağı ve lifli zenginliğiyle muz yemek, köpeklere çok iyi gelecektir. Mama şeklinde hazırlayarak verebilir ya da doğrudan tüketmelerini sağlayarak böbreklerinin daha zinde olması ve işlevlerinin sağlıklı şekilde devamlılığını sağlayabilirsiniz. Teriyer gibi yavruluk dönemlerinde eğitim verilmeden kaka yeme problemi olan köpeklere ananas iyi gelecektir.

  • Elma & Armut

Birlikte veya ayrı ayrı verebilirsiniz. Genellikle tüm köpeklerin en sevdiği meyveler arasında elma ve armut yer alır. Armut, özellikle kabızlık problemi olan köpeklerin sindirimini kolaylaştıracaktır. C vitamini bakımından ideal ve A vitamini katkısıyla onların daha sağlıklı olmasına katkı sağlayan besinlerdir.

Yüksek şeker oranıyla zarar vermeyeceğinden emin olduğunuz ırklara karpuz verebilirsiniz. Özellikle yazın sıcak havalarda iyi gelecektir.

  • Ispanak

İçerdiği demir kaynağıyla insanlar için de çok faydalı olan ıspanak, köpeklerin sindirimine katkı sağlar. Antioksidan özelliğiyle özellikle kalıtsal yatkınlıkları arasında kanser olan türler ıspanak yedirmeniz önerilir. Köpekler ne yer konusunda bu sebze sıklıkla tavsiye edilen ve zengin vitaminleriyle faydalı olan bir besindir.

Köpekler Et Yer mi?

Özellikle balık yemekleri, B vitamini kaynağıyla köpeklere iyi gelecektir. Sindirimi kolaylaştıran ve kalp- damar sağlığını destekleyen balık, fazla baharat içermediği takdirde köpeklere verilebilir. Köpekler ne yer, et yerler mi gibi konularda balık tüketimi için özen göstermeniz gerektiğini belirtelim.

Ancak özellikle minyatür cinslerde kılçıklarının nitelikli şekilde temizlenmesi önemlidir. Tavuk yemekleri köpeklerin sevdiği besinlerdendir. Ancak özellikle kümes hayvanlarının iyi şekilde pişmiş olması ve bakteri oluşumunun önlenmesi adına tam pişmiş tavuk verilmesi önemlidir.

Çiğ et tüketmek parazite neden olabilir. Kemik ve ilik, pişmiş kırmızı et veya hindi eti gibi besinleri verebilirsiniz. Marketlerde bulunan ucuz sosis, salam, ciğer gibi ürünleri sırf maliyeti düşük olduğu için kedi ve köpeklerine veren çok insan bulunuyor. Çok sağlıklı olmadıklarını belirtmekte fayda vardır. Ve özellikle bu tür ürünleri iyi derecede pişirerek veriniz.

Tam pişmemiş etleri tüketmenin kan yapacağına dair bilinen yanlış bir rivayetten dolayı çiğe yakın et tüketmek, damar ve kan üretim merkezine bizzat zarar verebilir. Özellikle kansere karşı savaşan hücrelerin genetik yapılarının bozulmaması ve bağışıklık sisteminin ‘’bilinmeyen virüslere’’ karşı gelişkin olması için pişmemiş- az pişmiş etler yememeniz gerekir. İçerisinde ‘’bozulmamış hayvan kanı’’ kalmayacak şekilde pişirmeniz önerilir.

Köpek Mamaları Nasıl Verilir?

Köpekler ne yer konusunda, en pratik ve ırklarına uygun olduğu için mamalar verilir. Küçük yaştaki yavru köpekler veya yetişkin köpekler için kuru mamalar, protein bakımından güçlü ve köpeklerin öğün ihtiyacını karşılayacak içeriklerde hazırlanır.

Sebze ve tahıl katkılarıyla harmanlanan kuru mamaların kaliteli ve güvenilir markalardan seçmeniz önerilir. Sindirim sistemlerinden damar sağlığına, tansiyon ve obezite gibi pek çok sağlık sorunu oluşmaması için veterinerin önerdiği mamaları vermeniz tavsiye edilir.

Köpeklere mama verirken;

  • Irkına, yaşına ve fiziksel özelliklerine göre beslenme programı oluşturmanız önerilir.
  • Karaciğer yağlanması, böbrek sorunları, hipertansiyon veya aşırı kilo, fazla verilen mamalar nedeniyle oluşabilir.
  • Kuru mamalarla birlikte tüketmesi gereken su miktarına daha çok özen gösteriniz.

Her 1 kg mama için 2 lt su tüketilmesi gerekir. Aldığı kilo ve boy uzunluğuna göre beslenme grafiğini düzenli olarak kontrol edin ve öğünlerini ona göre ayarlayın.

Köpekler Ne Yemez?

Köpekler ne yer ne yemez? Neler yememeleri gerekir? Köpekler için zararlı olan besin ve gıdalar nelerdir? Köpeklerin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecek yemekler ve hatta ölüme bile neden olabilecek gıdalar konusunda bilgi almanız ve onları uzak tutmanız çok önemlidir.

Köpeklere verilmemesi ve tüketmemeleri gereken besinler şu şekildedir;

  • Çikolata, köpeklerde körlük veya ölüm gibi etkilere neden olabilir.
  • Sarımsak tüketmek veya soğan yemek, köpeklerin sağlığını olumsuz etkiler. Kırmızı kan hücrelerinde oksidatif hasar oluşturabilir nitelikteki bu iki besini vermemeniz gerekir.
  • Elma ve armut gibi faydalı meyvelere nazaran narenciye türleri köpekler için iyi değildir. Sitrik asit onlara zarar verebilir.
  • Köpekler süt içmeye çok uygun canlılar değildir. Kusma ve ishale neden olan laktozdan ötürü vermeyin.
  • Maya ve mayalı ürünler, köpeklerde gaz problemine yol açar.

Köpeklerin tüketmemesi gereken besinler arasında yağlı gıdalar ve tuzlu gıdalar yer alıyor. Soslu, salçalı, baharatlı ve tuzlu ev yemekleri, köpeklerde mide ve sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir

Yorum (Yok)

Leave a Reply