Akita İnu Beslemek Yasak mı? | Akita İnu Beslemek Serbest mi?

Akita İnu Beslemek Yasak Mı?

Güçlü görünümü, büyük yapısı ve cesurluğu ile bilinen Akita İnu beslemek yasak mı konusu, bu köpeğe ilgi duyan kişiler tarafından merak konusudur. Örneğin Amerika’da Akitu İnu beslemek yasal değildir.

Iowa, Michigan, Washington, Tennesse, Louisiana gibi şehirlerde yasaklanmış ya da belli bir kısıtlama getirilmiş olan Akitalar; bazı şehirlerde doğrudan yasaklanmasa da bu köpeklere tehlikeli köpek gözüyle bakılması gerektiğinin üzerinde durulur.

Çok uzun yıllar önce av köpeği olarak yetiştirilen bu köpek cinsleri, avın parçası olarak, avladıklarını da yerdi. Bu yüzden çağdaş toplumlarda, nadiren kendi başına yiyecek avlama fırsatına sahip olan bu köpek ırkı, bazı sahiplerin evcil hayvanlarını yasadışı olarak beslediği de bilinir.

Akita İnu Köpekleri Yasa Dışı Köpekler mi?

Bunun yanında saygın kaynaklar, Akita İnu’yu beslemenin yasallığı konusunda farklı görüşlere de sahiptir. Konuyla ilgili yazılan makalelerde; Akita’nın insan yiyecekleri de dahil olmak üzere, herhangi bir yiyecek yemesini yasaklayan yasa olmadığını, ancak bazı şehirlerde, hayvanların insanlar tarafından beslenmesini yasaklayan yasaların olduğu öne sürülüyor.

Akitaların yasaklanmasını gerektirecek bazı nedenler olabilir. Buna göre;

  • Güçlü koruyucu içgüdülerine sahip olan bu güçlü ırk, kötü amaçlarla kullanıldığında tehlike yaratır.
  • Akitalara öğreteceğiniz sosyalleşme araçları kötü niyetli kullanıldığında, eğitiminin tehlikeli boyutlara varmasında önemli bir rolü olabilir.
  • Eşsiz ve güçlü olmaları, görkemli hayvanlar olmalarına rağmen, bazı durumlarda agresif ya da ölümcül olma tarafları vardır.

İnsanlara karşı herhangi bir saldırganlıkları olmayan Akitalar, çok gelişmiş koruma içgüdüsü ile davranır. Çok sessiz köpekler ve herhangi bir sebep olmadığı sürece, havlama tepkisi göstermezler.

Akitalar Neden Tehlikeli Sayılıyor?

Bir köpeğin risk teşkil edip etmediği, sorumsuz sahiplenmeden kaynaklanır. Yani köpeğin cinsi, tehlike konusunda ilk etken değildir. Bunun yanında; daha büyük köpeklerde, her zaman diğer hayvan ya da insanlara zarar verme içgüdüsü vardır.

Akitalar; güçlü ve koruyucu içgüdülerine sahipti, büyük bir köpek ırkıdır. Eğitim amacı kötü amaçlı gerçekleştirildiğinde, Akitalar tehlikeli olacaktır. Bunun yanında Akitalarda, makas şeklinde çene bulunur. Bunun anlamı ise; ısırdıklarında çok daha güçlü oldukları ve ısırdığı şeyi kolay kolay bırakmayacağıdır. Akitaların doğasında avcılık içgüdüsü vardır. Bu durum; diğer hayvanlarla uygun şekilde sosyalleşme yaşamadığında, tehlikeli olacakları anlamına gelir.

Akita İnu Beslemek Yasak Mı

Akita İnu Beslemek Yasak Mı

Akita İnu Bir Bekçi Köpeği mi?

Akita İnu beslemek yasak mı konusu, bu ırka ilgi duyanlar arasında merak konusudur. Çok gelişmiş koruma içgüdüleri olan bu köpekler, evin doğal koruyucuları olurlar. Ancak herhangi bir bekçi köpeği eğitimi almaları gerekmez.

Akitaların tek amacı, ailesini korumak ve onlarla vakit geçirmektir. Akitaların bekçi köpeği olmalarındaki en önemli özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Her küçük ses, onlar için bir araştırma konusudur.
  • Davetsiz misafirlere karşı, her zaman kontrollü ve tepkili olurlar.
  • Tüm çocukları dikkatli şekilde izleme özelliğine sahiplerdir.
  • Kendine ait mülkte olan her türlü yabancı kokuya karşı duyarlıdırlar.

Akitalar; çocuklarınız için tam bir koruyucu melektir. Bunun yanında yavru Akita bile güvenliğiniz için elinden geleni yapar ve bu konuda endişelenmenize gerek kalmaz.

Akita İnu Nasıl Beslenir?

Japonya’nın kuzey bölgesindeki Akita ilinden ismini alan Akita İnu beslenme programı oldukça basittir. Ay dönemlerine dikkat edilerek, kolay şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz.

  • 8-12 haftalık Akita yavruları, günde 4 öğün yemek yemelidir.
  • 3-6 aylık Akita yavruları, günde 3 öğün beslenir.
  • 6 ay-1 yaş olan yavrular, günde 2 öğün beslenmelidir.
  • 1 yaş dolduğunda, her gün 1 öğün yemek yemelidir.

Çoğu Akitalar, iki hafif kâse ile yetinebilir. Kuru köpek maması, çok yönlü diyet yapmalarını sağlar. Pişmiş yumurta, süzme peynir, meyve ve sebze gibi gıdalar da verilebilir. Ancak bu gıdalar yiyeceği miktarın %10’nunu geçmemiş olmalıdır.

İnsan yemekleri sınırlı olarak verilmelidir. Alkol, bira, şarap ya da likör gibi içecekler, çikolata ya da kafeinli yiyecekler, kuru üzüm, soğan ve sarımsak, tuzlu yiyecekler, hamur, domates yaprakları gibi gıdalardan uzak tutulmalıdır.

Akita İnu Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir köpeğe bakmak, özellikle Akita İnu bakımı yapmak, büyük bir dikkat ve özen gerektirir. Bir Akita için yıllık ayırabileceğiniz bütçe içinde; oyuncakları, veteriner kontrolleri, yiyecek ve ikramları gibi şeyler bulunur.

Ortalama 420 dolar ile 780 dolar arasında bir maliyet sizi bekliyor olacaktır. Bu maliyetin içinde; kısırlaştırma operasyonu, köpek fiyatları ve tasması, köpek kulübesi vs. gibi malzemeler yoktur.

  • Akitalar haftalık oluşlarına, aylık oluşlarına ve 1 yaşına geldiklerinde farklı beslenme öğünlerine sahip olurlar. 8-12 haftalıkken 4 öğün yemek, 3-6 aylıkken günde 3 öğün, 6 ay ve 1 yaş arası günde 2 kez beslenir.
  • Akitaların sağlıklı kalması için, günlük fiziksel aktivite yapmaları gerekir. Eğer bu fiziksel aktivite yapılmazsa, davranışlar sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında denetimli eğlence ve oyunlar oynanmalı; kazma, kovalama, geri alma, güme isteklerinin çoğu bu şekilde tatmin edilmelidir.

Akitalar için bireysel egzersiz ihtiyacı; her gün sokakta birkaç kez yürümek ya da 10-15 dakika sokaklarda gezmekle bitmez. Akitanız 6 ila 18 aylık bir ergen olmuşsa, aktivite ihtiyaçları, bundan daha fazla olmak zorundadır.

Akita İnu Sağlık Durumu

Akita İnu beslemek yasak mı konusu ele alındığında; Akitaların tehlikeli olabileceği söylenir. Ancak bu köpeğe bağlı değil, ona verilen eğitime bağlıdır. Bu yüzden Akita sahiplerine burada büyük iş düşer. Eğer koruma hissi üzerinden eğitim verilirse, Akitalar oldukça mükemmel ve korumacı hayvanlardır.

Akita İnu sağlık konusunda; tam bir muayene, aşıları, her yıl kalp kurdu kan taraması için veterinere götürülmelidir. Bunun yanında bazı noktalara dikkat edilmelidir.

  • Ağız sağlığına dikkat edilmelidir. Ağızda oluşan hassasiyete bağlı olarak, ağız kokusu oluşabilir. Meyveli ve tatlı bir koku varsa, diyabet belirtisi oluşmaya başlayabilir. Eğer amonyak ya da idrar kokusu varsa, böbreklerde bir sorun oluşmaya başlayabilir.
  • Yaz boyunca kene ve pireler için, muayene çok önemlidir. Pire tarağı ile pirelerin çıkarılması sağlanır.
  • Kalp kurtları; kalpte bulunur ve kontamine olmuş köpekte, sivrisinekler aracılığıyla köpeğe geçer. Bu yüzden her bahar mevsiminde, kalp kurdu muayenesi yaptırılmalıdır.

Dişilerde ve erkek Akitalarda kısırlaştırma işlemi yapılır. Bu işlem, 6 aylıkken yaptırılmalıdır. Dişilerde meme kanserini önlemek için ve erkeklerde de prostat hastalıklarını önlemek için yaptırılır.

Akita İnu Özellikleri

Japonya’da kraliyet ve asaleti korumak için yetiştirilen Akita İnu özellikleri arasında güçlü ve büyük yapısı vardır. Yaban domuzu, kara ayı, geyik gibi hayvanların avlanmasında kullanılırdı.

  • Apartman yaşamına uyum sağlamada başarılı değillerdir. Özellikle acemi sahipler için ideal bir seçim olmazlar.
  • Hipoalerjenik özellik göstermezler.
  • Üst seviyede hassasiyetleri vardır. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.
  • Soğuk havalarda sorun yaşamazken, sıcak havaları tolere edemezler.
  • Sahibi olan aileye karşı üst seviyede sevgi besler ancak çocuklarla ve diğer köpeklerle pek anlaşamayabilirler. Yabancılara karşı fazla dostluk kuramazlar.
  • Yüksek miktarda tüy dökerler ve bu yüzden tüy bakımı ve tımarı, düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Gerekli olmadığı sürece havlama eğilimi göstermezler. Yüksek av yeteneğine sahiptir.
  • Yaşına ve beslenmesine uygun olarak, enerji seviyesi yüksektir. Üst seviyede egzersize ihtiyaç duyar.
  • Dişi akitalar; yaklaşık 54 cm ile 64 cm arasında büyürler. Ağırlıkları ise 34 kg ile 50 kg arasında değişir.
  • Erkek akitalar; ortalama 71 c boyunda ve 59 kg ağırlığında olurlar.

Oyunculuk potansiyelleri yüksektir. Çalışan köpek grubuna girerler.  10 ila 12 yıl ömürleri vardır. 12 ila 18 aylık olduklarında, koruma iç güdüleri ortaya çıkar. Dişileri ortalama 3 ila 12 arasında yavrulayabilir.

Akita İnu Yavru Ücretleri

Safkan bir ırk olan Akita Uni Ücretleri birçok unsura göre değişkenlik gösterir. Yaşı, cinsiyeti, aşı durumu, nerede olduğu, yetiştiricisinin saygınlığı, sağlık durumunun ne olduğu gibi etkenler, fiyatları etkiler.

Akita İnu yavru maliyetleri, ortalama olarak 1000 dolar ile 2bin 500 dolar arasında değişir. Eğer üstün bir soyağacına sahip bir yavru ise; ortalama 3bin 500 dolar ile 5bin500 dolar arasında fiyatlara bulunabilir.

Akita İnu Evde Bakılabilir mi?

Akita İnu evde bakımı dikkat ve özen gerektirir. Akitalara yeterince egzersiz yaptırıldığında, bir apartman dairesine uyum sağlayabilirler. Ancak fiziksel aktivitenin yetersiz kaldığı zamanlarda, bir apartman dairesi, Akitalar için ideal olmayacaktır.

İç mekân ortamlarda orta derecede aktif olan Akitalar, büyük bir avluda, istedikleri gibi davranabilir ve fiziksel aktivitelerini yerine getirebilirler. Havlama eğilimlerinin nadir görüldüğü Akitalar; çocuklar için uygun bir türdür. Ancak eğitimleri sırasında verilenlere göre Akitaların tehlikeli ya da uysal olmaları mümkündür.

  • Akitaların formlarını koruması için, orta düzeyde ve düzenli egzersiz yaptırılmalıdır. Günlük uzun yürüyüşler uygundur.
  • Az bakım gerektirirler. Ancak tımar yapmak, kolay bir süreç olmayabilir. Günlük fırçalama ile, yoğun dökülen tüylerin önüne geçilebilir.
  • Ayda bir kere yıkanmalıdır. Yıkanma süreci, köpeğe sahip olan kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Yani daha sık yıkamak gerekebilir.
  • Tırnaklarının her ay kesilmesi ve kulak enfeksiyonlarına karşı, kulaklarının haftada bir kere temizlenmesi önemlidir.
  • Sık aralıklarla tüy döktüğünden dolayı, fırçalama düzenli olarak yapılır. Böylece aşırı tüy dökülmesinin önüne geçilir. Aynı zamanda fırçalama, cilt yüzeyini daha yumuşak ve temiz hale getirecektir.
  • Akitaların eğitiminde; kendinden emin ve tutarlı yaklaşım sağlanmalıdır. Tatbikatların tekrarlanması, aşırı sert eğitim sürecinin engelleyecektir. Kolayca eğitimi alabilecek bir ırk olan Akitalar, diğer evcil hayvanlarla yaşayacaklarında, muhakkak sosyalleştirilmeli gerekir.

Akitalarda aşılama süreleri de oldukça önemlidir. Buna göre;

  • 2 aylık, 3 aylık ve 4 aylık olan yavrular, yılda 1 kere kombine aşı olmalıdır. Bu kombine aşı sayesinde; parainfluenza, parvovirus, distemper, hepatit ve leptospirosis hastalıklarına karşı bağışıklık kazandırılmış olur.
  • Eğer aşılanmamış, 4 aylık ya da beş aylıktan daha eski olan bir Akitanız varsa; 2-3 hafta arayla 2 aşı ve bitiminde yıllık aşı yaptırılmış olmalıdır.

Akita yavrularının aşıları, köpeğinizin sosyalleşme rutiniyle paralel olmalıdır. Bu yüzden veterinerinizin de önerisiyle; yavru Akitanın 8 ya da 8 haftalık olduğunda sosyalleşme kurslarına götürülmesi uygundur. Bu yaşlarda, ilk aşılarının da yaptırılmış olması gerekir.

Akita İnu beslemek yasak mı konusu, bu ırka sahip olan kişilerin, köpeğe verdiği eğitime göre değişkenlik gösterebilir. Birçok kuruluşa göre Akitalar saldırganlıklarıyla ünlüdür. Diğer köpeklerle ya da bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan insanlarla karşılaşıldığında, köpeğin saldırganlığı daha ön plana çıkacaktır.

Güçlü ve koruyucu içgüdüleriyle de bilinen Akitalar; eğitimleri konusunda kötü eğilimli olduklarında, her zaman tehlikeli olacaklardır. Bu yüzden birçok ülkede çoğu zaman sınırlandırılmış ya da tamamen yasaklanmış bir köpek ırkıdır.

 

Yorum (Yok)

Leave a Reply