Köpeklerde koah hastalığı veya bilinen diğer adlarıyla barınak hastalığı, çiftlik öksürüğü hastalığı, kennel cough, bradetelle branchiseptica veya barınak öksürüğü hastalığı soğuk algınlığı şeklinde ilerleyen bir hastalıktır. Köpekler arasında bulaş oranı oldukça yüksek bir hastalıktır. Nefes yoluyla, ortak mama – su kabı kullanılmasıyla, salya aktarımıyla veya hasta köpekler arasında gezen kişisinin ayakkabılarını, elbiselerini, ellerini gerekli şekilde dezenfekte etmeden diğer köpeklerle temasa geçmesiyle bulaşabilen bir hastalıktır. Uzman veteriner hekim gözetiminde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Teşhis edilmesi ve tedavisi kolay bir hastalıktır. Bu sebeple; köpeğinizin, koah hastalığına yakalandığını düşündüğünüz durumlarda ihmal etmeden bir veteriner hekime danışmanız köpeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Köpeklerde koah hastalığı özellikle yetişkin köpekler için ölümcül olmasa da kendiliğinden geçebilen bir hastalık değildir. Bu sebeple tedavi ihmal edilmemeli veya aksatılmamalıdır.
Köpeklerde, bordetella adı verilen virüsle yayılan bir hastalıktır. Köpeklerde koah hastalığına barınak hastalığı veya çiftlik öksürüğü hastalığı gibi isimler verilmesinin nedeni; hastalığın, köpeklerin toplu yaşadığı çiftlik ve barınak gibi yerlerde daha sık görülmesidir. Besleme alanları ortak olan köpeklerde hem hava hem de salya aktarımının yoğun olduğu bölgelerdir. Bu durumda alınacak önlem aslında oldukça basittir. Barınak veya çiftlik gibi toplu yaşam alanlarına giriş çıkışlarda dezenfekte işleminin aksatılmadan, tam anlamıyla yapılması insanların iyi niyetli yaptığı ziyaretlerde dışarıdan taşıyabilecekleri virüsleri ortadan kaldıracaktır. Bunun haricinde toplu yaşam alanlarına katılmaktadır. Yeni dostlarımız olduğunda diğer köpekler ile aynı alana koymadan önce gözlem için bir müddet ayrı bir konforlu olur. Güvenli alanda gözetimde tutma hem onların sağlığı hem de barınakta hali hazırda yaşamaktadır. Dostlarımızın sağlığını koruma için basit ama etkili bir yöntemdir. Köpeklerde koah hastalığı etkilidir. Hastalığı taşıyan virüs köpeğin vücuduna girdikten sonra kuluçka dönemini tamamlar. Belirti vermesi ortalama olarak üç ila beş gün arası bir sürede gerçekleşmektedir. Bu sebeple gözetime almadan direkt olarak ortak alana koyacağınız köpek eğer virüsü taşıyorsa alanda bulunan dostlarınızın peşi sıra hastalığa yakalanması oldukça olasıdır.
Köpeklerde Koah Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde koah hastalığı belirtileri klinik olarak da dışarıdan fark edilen şekilde de gözlemlenmektedir. Köpeğinizin koah hastalığına veya diğer bilinen adlarından biri olan kennel cough hastalığına yakalandığını fark etmeniz hiç zor değildir. Net belirtiler veren ve fark edildiğinde basit bir tedavi süreci olan koah hastalığının belirtileri aşağıda maddeler halinde belirtilen şekildedir;
- Burun akıntısı
- Öksürük
- Günlük hareket kapasitesinde azalma
- İştahsızlık
- Kısa sürede verilen aşırı kilo
- Ateş
- İshal
- Gözde çapaklanma
- Kusma refleksinin devamlı hale gelmesi
Koah Hastalığı
Patili dostlarımızda görülen öksürük belki başlarda çok önemli gibi gözükmektedir. Fakat öksürüğün sık olması kronik hale gelmesi köpeklerde koah hastalığı için önemli bir belirtidir. Eğer hastalık sürecinin başını bilmediğimiz bir köpekte olan öksürüğün, köpeklerde koah hastalığı açısından değerlendirmesini yapmamız gerek. Bu durumda öksürük sıklığını takip etme mantıklı bir yol olur. Köpekler boğazlarına bir şey takıldığında da öksürük benzeri reflekslerle bu yabancı cismi ağız yoluyla çıkartmaya çalışılmaktadır. Bu iki durum arasındaki farkı anlamının yolu şudur. Öksürük bir dakika içinde üç seferden fazla tekrarlıyorsa, öğürme refleksi olur. Ciğerden gelen bir ses öksürüğe eşlik ediyorsa bu öksürükler köpeklerde koah hastalığının habercisidir. Bu durumda diğer belirtiler ile birlikte bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir.
Her hastalık insanları yorduğu gibi patili dostlarımızı da yormaktadır. Her nasıl insanlar hasta olduğunda enerji seviyeleri düşer ve istirahat etme ihtiyacı duyuyorsa tüm patili dostlarımız da istirahat etme ihtiyacı duyar. Bu durum koah hastalığı atlatan köpeklerin hareket kapasitelerinde düşmeye yol açabilir. Toplu alanlarda, eğitim kamplarında olan köpeklerde bu durum fark edildiğinde üstlerine gidip hareket etmeleri için teşvik etmeden hastalık ihtimali düşünülmelidir. Köpeklerde hareket kapasitesinin düşmesi başka birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle köpeğinizin gösterdiği diğer belirtileri dikkatlice takip etmeniz oldukça önemlidir.
Bir diğer belirti olan iştahsızlık da tıpkı hareket kapasitesindeki düşüş gibi genel bir belirti olabilir. Veya sevimli dostunuz, bulunduğu ortamda mutlu olmadığı için, stres altında hissettiği için yemek yemeyi reddediyor olabilir. Eğer iştahsızlık belirtisinin psikolojik olabileceğini düşünüyorsanız da bir veteriner hekime başvurmanız gereklidir. Eğer iştahsızlık belirtisinin yanında diğer koah hastalığı belirtileri de varsa hem hastalık belirtsi gösteren köpeğin hem de eğer kalabalık bir ortamdaysanız, diğer dostlarımızın sağlığı için en kısa sürede veteriner hekimle görüşmeniz gerekmektedir.
Koah Hastalığı Hakkında
İştahsızlık her durumda kilo kaybına sebep olan ancak özellikle büyük ırk köpeklerde kısa sürede çok ciddi kilo kayıpları görülebilir. Kilo kaybı öğün atlamak veya beslenmeyi reddetmenin ötesinde üç ila beş gün gibi bir sürede yarı yarıya bir zayıflama ile dahi görülebilir. Bu durumda da hastalığı başından beri gözlemleyemediğimiz köpeklere dikkat etmemiz önemlidir. Toplu alana veya evinize alacağınız patili dostumuz aşırı zayıfsa bunun tek nedeni gerekli besinleri alamıyor olması, olmayabilir. Diğer köpeklerle ortak beslenme alanına koymadan önce ayrı bir alanda beslemek daha güvenli bir yol olacaktır.
Köpeklerde koah hastalığı, virüs yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için sevimli dostlarımızda ateş yapması da oldukça olasıdır. Köpeğinizin ateşi olduğunu anlamın yolu da oldukça basittir. Köpeğinizin kasık arasını, onu rahatsız veya tedirgin etmeyecek şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu bölgedeki aşırı sıcaklık köpeğinizin ateşi olduğunu gösterir. Ateş beraberinde halsizlik de getirmektedir.
Köpeklerde koah hastalığı viral yol ile bulaşan bir hastalık. Kusma komplikasyonları da gelişmektedir. Bu sıkıntı ateşten bağımsız olarak da görülmektedir. Bu durumlar haricinde devamlı öksürük de kusma refleksini tetikler. Köpeğinizin bilginiz dâhilinde olan bir gıda zehirlenmesi veya kusmaya neden olan başka bir rahatsızlığı yoksa bu belirtiyi dikkate almanız oldukça önemlidir.
Kusma sorununun ardında yine viral enfeksiyona bağlı olarak ishal de gelişmektedir. Göz ardı etmemeniz gereken bir durumdur. Bu basit belirtileri dikkate almamak daha büyük sıkıntılara yol açar.
Koah Tedavi
Koah hastalığı veya diğer ismiyle çiftlik öksürüğü hastalığı geniz akıntısı ve hem alt hem üst solunum yolunu etkileyen bir hastalık olduğu için köpeğinizin gözlerinde de çapaklanma ve akıntıya sebep olabilir. Sürekli olarak tekrarlayan çapaklanma sorunu dikkat etmeniz gereken bir sıkıntı olabilir. Bağışıklık sistemleri güçlü olan köpekler sadece birkaç hafif belirti gösterebilir. Fakat bu köpeğinizin ila tedavisine ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Belirtileri sıkı şekilde takip etmek her zaman ciddi önem taşır.
Diğer belirtilerin devam etmesi sonucunda köpeğinizin boğazları ve ciğeri ciddi şekilde tahrip olmaktadır. Nasıl insanlar soğuk algınlığı yaşadığında “Öksürmekten karnım ağrıyor”, “Öksürmekten yoruldum” gibi cümleler kuruyorsa sevimli dostlarımız da bu durumdan mustarip olabilirler. Bu durumda kusma refleksi herhangi eylem gerçekleşmese de devamlı hala gelmektedir. Tüm belirtileri dikkatlice izlemeniz gerekli durumlarda önce gözetime alıp daha sonra veteriner hekime başvurmanız oldukça önemlidir.
Köpeklerde Koah Hastalığının Tedavisi
Köpeklerde koah hastalığının tedavisi, aslında oldukça basit ve etkilidir. Özellikle yetişkin köpeklerde şurup, hap veya deri altına iğne uygulamasıyla antibiyotik tedavisi uygulanmasıyla bu hastalık kolaylıkla atlatılmaktadır. Bunlar haricinde herhangi alternatif tedaviye, veteriner hekiminiz gerek görmedikçe başvurmanıza gerek yoktur.
Antibiyotik tedavisi yaklaşık on dört gün sürer. On dört günün sonunda köpeğiniz sağlığına kavuşacaktır.
Köpeklerde koah hastalığını önlemek için köpeğinize yılda bir kez uygulanan bordetella aşısı yaptırmalısınız. Özellikle kış aylarının başında uygulanan bu aşı köpeğinizin hastalığa yakalanmasını önler. Köpeğinizin koah yakalansa bile çok hafif şekilde atlatmaktadır. Türkiye ‘de köpekler için zorunlu aşılar var. Bu aşıyı aksatmamanız gerek. Özellikle toplu yaşam alanlarını paylaşan patili dostlarımız için oldukça önemlidir. Aşı, yavru köpeklerde on beş günlük olduktan sonra yaptırılmaktadır.
Köpeklerde Koah Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde koah hastalığı özellikle yetişkin köpeklerde çok ağır seyretmez. Hastalık belirtileri sırayla ilerler. Yani bir gün öksürmeye başlayan köpeğinizin ertesi gün ateşi de çıkar. Durumu ağırlaşmadan önce, hastalık belirtileri başlatmaktadır. Veteriner hekim tarafından önerilen gerekli tedavi aksatmamanız gerek. Köpekler ortalama on dört gün içinde sağlığına kavuşmaktadır. Hemen hemen her hastalıkta olduğu gibi koah hastalığında da iştah kaybı söz konusu. Bunun için veteriner hekiminize danışarak vitamin takviyesine de başlamanız mümkün.
Hastalık yavru köpeklerde daha ağır ve ölümcül olabilmekte. Bu sebeple aşı programını olabildiğince erken başlatmanız gerek. Özellikle yavru köpekler için çok daha büyük bir hayati önem taşımakta.
Köpeklerde Koah Hastalığı Öldürür mü?
Köpeklerde koah hastalığı köpeğin yetişkinlik düzeyine göre farklı ağırlıkta seyredebilmektedir. Bu sebeple köpeklerde koah hastalığı öldürücüdür. Çünkü hastalık yüksek bir bulaş hızına sahiptir. Hem hava yoluyla hem ortak mama ve su kabı kullanımıyla bir köpekten diğerine hızla geçer. Bu durumda köpeklerin beslenme kaplarını ayırmanız gerek. Özel bakıma ihtiyaç duyar. Köpeklerinizin temizliği ve yaşam alanı konforu konusunda daha özneli davranmanız gerek. Ölüm gibi acı kayıplar yaşamını önleyebilen tedbirlerdir.
Bir diğer risk grubu ise yavru köpeklerdir. Bağışıklık sistemi tam oluşmayan veya henüz gelişimini tamamlamayan yavrular için koah hastalığı tehlilelidir. Bu sebeple koah hastalığına karşı aşılama hayati önem taşımaktadır.
Köpeklerde Koah Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde koah hastalığının hangi ırklarda görüldüğü gibi bir ayrım yoktur. Bir tek yetişkin köpeklerin ve yavru köpeklerin hastalığı geçirme şekli farklıdır. Her ırk köpek yavrusu için oldukça tehlikeli bir hastalıktır.
Görüldüğü üzere köpeklerde koah hastalığı da önlem alınmaktadır. Tedavi edilen bir hastalıktır. Gerekli tüm aşıları yaptırmış olmanız gerek. Herhangi hastalık durumunda belirtileri göz ardı etmeden veteriner hekimle görüşün. Hastalıkların erken teşhis edilmesi, insanlar için olduğu gibi köpekler için de hayati önem taşımaktadır. Hem onların sağlığı hem de kendi sağlığımız için aşıları ihmal etmemeliyiz
Yorum (Yok)