Köpeklerde distemper hastalığı halk arasında daha çok gençlik hastalığı olarak bilinir. Distemper hastalığı son derece önemli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık 3-6 ay arasında yavru köpekler arasında çok yaygın olup aşılanmayan köpeklerde daha sık görülmektedir. Köpeklerde görülen gençlik hastalığı ile ilgili tüm bilgiler yazımızda.
Distemper Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde distemper hastalığı yüksek oranda risklidir. Hastalığın etken virüsü Distemper olarak isimlendirilmektedir. Bir RNA virüsüdür ve Paramyxoviridae ailesinden Morbilivirüs genomundandır. Köpeğin sindirim sisteminden, sinir sistemine ve solunum sistemine kadar tüm vücudu etkisi alına alır. Genellikle 3-6 ay arasındaki yavrularla görülürken 12. Aya kadar görülme ihtimali var. Sonuç olarak Distemper hastalığı belirtileri:
- İştahsızlık
- Yüksek ateş ve düşmeyen ateş
- Kusma
- İshal ve kanlı ishal
- Sinir sistemi bozuklukları
- Kuru öksürük
- Halsizlik
- Uyuşukluk
- Nöbetler
- Köpeğin anlamsız hareketlerde bulunması
- Depresyon
- Felç
- Kaslarının seğirmesi
- Burun akıntısı
- Gözlerinin sürekli ıslak olması
Gibi pek çok belirtisi olur. Ayrıca gençlik hastalığına yakalanan köpek bu hastalığı diğer köpeklere de bulaştırmaktadır. Yani hasta olan köpeğin öksürmesi, hapşırması, idrarı ve aynı kaptan su içmeleri gibi etkenler diğer köpeklere de bulaşmasını sağlar. Sonuç olarak hasta olan anne yavrusuna da bu hastalığı bulaştırabilir ve köpek doğuştan distemper virüsüyle doğabilir.
Bu hastalın en sık görülen etkenleri
- Gözler: Gözlerde sürekli akıntı vardır.
- Sindirim sistemi bozukluğu: İshal, aşırı kilo kaybı ve kusma
- Sinirsel formları: Yani köpek sürekli titrek ve tikler geliştirir. Bu köpeklerim yaşama şansı çok düşüktür ve iyileşse de kalıcı hasarlar bırakabilir.
- Derisi: Derisinde kepeklenme, ayak ve burun tabanında kalınlaşma gözlenir.
- Solunum sorunları: Gözde kızarıklık, akıntı, burun akıntısı, öksürük ve yüksek ateş gözlenir.
Gençlik hastalığının inkübasyon süresi ilk altı haftadır. Bu süreçte belirtiler kendisini göstermeye başlar. Çoğu zaman ilk belirti solunum formlarındadır. Köpeğin burnu akar, öksürmeye başlar ve gözlerinde kızarıklıklar oluşur. Başlangıçta temiz bir akıntı varken zamanda iltihaplanır. Gözlerinde ki sorun ışık hassasiyeti ile devam eder. Ayrıca ardından sindirim sisteminde sorunlar yaşanır. Köpek kusar, ishal olur ve vücutta sıvı kaybı başlar. Buna bağlı olarak derisinde kepeklenmeler oluşur ve patilerinde çatlamalar gözlenir. Son olarak ise sinir sistemine vurur. Ayrıca bacak ve yüz kaslarını kontrol edemez hale gelir ve tikler geliştirir. Felç olabilir veya gözleri görmek hale gelebilir. Sonuç olarak tüm evrelerin sonunda ise ne yazık ki ölüm gerçekleşir.
Gençlik hastalığı köpekler arasında çok yaygın olup kolayca hayvandan hayvana bulaşabilir. Teşhiste geç kalınması ve tedavinin doğru uygulanmaması hayvanı ölüme götürürken çevresindeki köpeklerinde aynı kaderi paylaşmasını sağlayabilir. Yani yavru köpek annesinden ayrıldıktan sonra bağışıklığı düşmeye başlar ve sadece distemper virüsüne değil diğer tüm virüslere karşı savunması azalır. Eğer köpeğiniz henüz aşılanmaya başlamadıysa diğer köpeklerle aynı ortama girmesini engelleyebilirsiniz. Bu hastalık temas, öksürük ve dışkı yoluyla bulaşır.
Distemper Hastalığı Tedavisi
Distemper hastalığı tedavisi ne yazık ki antibiyotik tedavisi ile iyileştirilemez. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu köpeğin aşı olmasıdır. Yavru köpeğinizin aşılanması gençlik hastalığına karşı onu büyük nebzede korur. Aşılama programları yavru köpekler için genellikle 6. Haftadan itibaren başlar ve yıllık olarak aşısı tekrarlanır. Köpeklerde distemper hastalığı için direk olarak bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın tanısın konulması için hekim tarafından birkaç test uygulanır. Yani tedavideki ana amaç hastalığı etkilerinin azaltılmasıdır.
Ancak tamamıyla yok edileceği ve iyileşme sağlayacağının garantisi yoktur. Bu hastalıkta en önemli tedavi hastalığa karşı önlem almaktır. Veteriner hekim köpeğin belirtilerine göre destekleyici tedavi uygular. İshal veya kusma gibi sorunları ikincil bir enfeksiyon görülmemesi ve nörolojik semptomları var ise onları iyileştirmeye çalışır. Köpeğin iyileşme süreci veya hayatta kalma süreci bağışıklık sistemine göre değişir. Bağışıklık sistemi güçlü köpeklerin hayatta kalma oranı yüksekken virüsün vücutta bulunma oranı da etkilidir. Hekim hemen köpeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ek besin ve vitamin verir. Köpeğin iyileşme süreci ortalama 10 gündür. Bazı köpeklerim iyileşmesi ise aylarca sürerken bazılarında nörolojik sorunlar oluşabilir.
Köpeğiniz gençlik hastalığına yakalandıktan sonra ne koruma aşısı iş görmez. Bu aşı sadece sağlıklı köpeklere uygulanır. Köpeğiniz hasta olduğunda onu diğer köpeklerden uzak tutmak yayılmasını önlemek için şarttır. Tedavi sürecinde ise virüsün vücutta fazlalaşmasını önlemek için kafesi, yatağı veya tüm oyuncaklarının temizlenmesi gerekir. Onun yatağına temizlenmeden başka bir köpeğin temas etmesi dahi bulaşma riskini doğurur.
Distemper Hastalığı Nasıl Geçer?
Distemper hastalığının geçmesinden ziyade bulaşıcılığı en önemli konulardan biridir. Hastalık ortaya çıktıktan 5 gün sonra bulaş özelliği artar. Köpeğiniz iyileştikten sonra ilk altı ayda da hastalığı yayabilir. İndirek ve direk temas ile iyileşen köpeğiniz başka bir yavru köpeği hasta edebilir. Bu virüs parvovirüs olarak bilinir ve uzun süre yaşar. Oda sıcaklığında birkaç içerisinde ölürken soğuk ortamda uzun süre yaşar. Bu yüzden gençlik hastalığına genellikle köpekler kış aylarında yakalanır.
Köpeklerde distemper hastalığı için en iyi koruma yöntemi aşıdır. Karma aşısıyla birlikte gençlik hastalığına karşı antikor geliştirir. Yavru köpeklerde bu aşı 15 veya 21 gün arayla iki doz şeklinde yapılmaktadır. Hastalığa yakalandı ise aşı yapılmamaktadır. Distemper hastalığı nasıl geçer? En iyi yanıtı hastalık bulaşmadan çözüm bulmaktır. Aksi takdirde uzun ve yorucu tedavi süresi başlar. Bu hastalığın ölüm oranı çok yüksektir ve destekleyici tedaviler ile belirtileri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Ancak bazen tüm tedavilerin uygulanmasına rağmen köpek tam olarak iyileşemez. Erken dönemde hastalığın teşhis edilmesi köpeğin yaşama şansını arttırır.
Distemper Hastalığı
Hızlı ilerleyen semptomlar köpeğin destekleyici tedavisine karşı üstün gelir. Köpeğiniz aşılanmadan hastalığa karşı korumak için yapılması gereken en önemli şey bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Köpeğin bağışıklık sistemi ne kadar güçlü ise hastalığı atlatma olasılığı da o kadar artar. Tam bir iyileşme sağlanabileceği gibi köpekte kalıcı hasarda kalmaktadır. Köpeğiniz hastalığı büyük ölçüde atlatsa da bazı semptomların devam etme olasılığı vardır. Bu semptomlar:
- Sinir hasarı
- Nöbetler
- Çene spazmı
- Kas seğirmesi
- Kalıcı beyin hasarı
Görülmektedir. Görüldüğü üzere bu hastalık deri, solunum, sindirim ve gözlerde ki hasarı geçicidir. Ancak sinirsel formlara kadar ilerlemesi köpeğin nörolojik olarak hasta kalmasını sağlar. En son evre olarak görülmektedir. Köpeğinizin bu evreye gelmeden distemper tanısı koyularak tedaviye alınması tam olarak iyileşme şansını arttırmaktadır. Distemper hastalığından korunma yolları;
- Köpeğinizin düzenli aşılandığından emin olun.
- Aşı yavruluk döneminde yapılmalıdır. Yavruyu sahiplendikten sonra eğer aşısı yaptırılmadıysa hemen bir veteriner hekime götürerek aşısını yaptırın.
- Aşılama periyotlarının zamanına uyun.
- Köpeklerinizi yavruyken yabancı ve vahşi köpeklere karşı koruyun.
- Köpeğiniz sosyalleştiğinde diğer köpeklerden hastalığı kapma ihtimaline karşı mama kabını ve su kabını diğer köpeklere vermeyin ve eve geldiğinizde hemen köpeğinizi eşyalarıyla birlikte temizleyin.
Distemper Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde distemper hastalığı özellikle yavruluk döneminde ölümcül etkileri var. Köpekler için en ölümcül hastalıkları araştırdığınızda karşınıza ilk olarak gençlik hastalığı çıkar. Çünkü hiçbir şekilde kesin bir tedavisi yoktur ve köpeğin iyileşme ihtimali çok düşüktür. Distemper hastalığı öldürür mü? Merak ediyorsanız evet bu hastalık ölümcüldür. Hastalığın evreleri vardır. Gözler ve burundan başlayan hastalık solunuma oradan deriye oradan sindirime ve en son sinirlere kadar yayılmaktadır.
İlk dört evresinde köpeğin destekleyici tedavi ile kurtulma şansı hala yüksektir ancak sinir sistemine virüsün yayılması köpeğin iyileşme oranını düşürürken ölüm oranını yüksektir. Son evrede köpek gençlik hastalığını yense dahi kalıcı hasar alma ihtimali çok yüksektir. Sonuç olarak köpeğiniz yavruyken annesinin yanından ayrıldıktan sonra bağışıklık sistemi düşmeye başlar.
Bu esnada sadece distemper virüsüne değil tüm hastalıklara çok açıktır. Aşısı yapılmadan köpeğinizi sosyalleştirmemek ve gerekirse evden dışarıda çok fazla bulundurmamak sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca yavru köpeğiniz annesinden hasta olarak da doğar. Bu durumda köpeğin yaşama şansı ise neredeyse hiç yoktur. Gençlik hastalığı birçok köpeğin olgunlaşmadan acı içerisinde ölmesine neden olur.
Çok önemli ve tehlikeli bir hastalıktır. Enfekte olduktan sonra yaşam kalitesi çok düşerken tedavi maliyetleri de yüksektir. Köpeğinizi korumak için altıncı haftadan sonra aşısını yaptırmak için hemen hekime götürmeniz gerekir. Aşıdan başka bu hastalıktan korumanın bir yöntemi yoktur. Diğer köpeklere temas etmemesi koruyucu özelliktedir ancak %100 güvenilir değildir. Köpeğinizi ölümcül hastalıktan korumak için hemen bir veterinere muayene ettirerek aşısını yaptırmanız can dostunuzun uzun yıllar yanınızda sağlıkla yaşamasını sağlar. Köpeğinize aşı yaptırmak yasal bir zorunluluk değildir. Tamamen köpeğin sahibinin inisiyatifine kalmıştır. Aşı köpeğinizi ömür boyu hastalığa karşı korumaz. Aşının koruyuculuk süresi maximum 15 aydır. Bu yüzden düzenli olarak aşı yaptırmanız gerekir.
Distemper Hastalığı Hangi Irklarda Görülür
Köpeklerde yüksek ateşler başlayan ve bulaşıcı viral hastalıklardan biri olan distemper ölüme sebep olur. Özellikle barınaklarda yaşayan yavru köpeklerde çok sık görülmektedir. Hastalık üç aydan on iki aya kadar gözlenirken kış aylarında daha yaygındır. Bu virüs soğukta uzun süre bir zeminde tutunup hayatta kalabilmektedir. Ayrıca bunun için başka bir köpeğe bulaşma oranı çok yüksektir. Ancak distemper virüsü sadece yavru köpeklerde değildir. Yani yetişkin köpeklerde de görülmektedir. Bu yüzden köpeğinize ömür boyu aşı yaptırmanız gerekir. Yavru köpeğinizin ırkında genetik olarak ve yaygın olarak görülen hastalıkları araştırarak bu konuda daha dikkatli olabilirsiniz. Ayrıca veteriner hekimde size tüm bilgileri verecektir. Distemper hastalığı hangi ırklar görülmektedir.
- Chow chow
- Teckel
- Irısh seter
- Spaniel cocker
- Siyah kut köpekleri
- Sky
- Terrier cinsleri
Gibi hayvanlarda daha yaygındır. Köpeğe hastalık bulaştıktan sonra 3 gün içerisinde belirtileri başlar. İlk belirtileri yüksek ateş, öksürük ve ishaldir. Bu belirtiler sadece gençlik hastalığı için değil birçok hastalık için gözlenmektedir. Ancak köpeğinizin aşısını henüz yaptırmadıysanız aklınıza gelmesi gereken en ölümcül hastalık olan distemper olmalıdır. Hastalık sinirsel forma ulaşmadığı sürece hayvanın iyileşme süreci çok uzun sürmez. Ayrıca destekleyici tedavi ile kısa sürede toparlanmakta ve kalıcı hasar olmadan hastalığı atlatmaktadır. Sinirsel forma ulaştığında ise tedavi edilme şansı azalır ve köpek iyileşse dahi kalıcı hasar oluşma ihtimali artar.
Köpeğinizde yaygın olarak distemper hastalığı var ise bu hastalığa karşı daha dikkatli davranmanız gerekir. Aksi takdirde sevimli dostunuz bu hastalığa yenik düşer ve acı içerisinde yaşamını kaybeder. Köpeğiniz yukarıdaki ırklarda yer almıyor ise bu konuda esnek davranma yanılgısına düşmeyin. Distemper tüm köpek ırklarında görülmektedir. Üstelik sadece yavruluk değil yetişkinlik döneminde de gözlenmektedir. Hastalığa karşı tedbir almak için aşılarını her zaman düzenli ve zamanında yaptırın. En ölümcül köpek hastalıklarından biridir ve birçok köpek her yıl bu hastalığa yenik düşer
Yorum (Yok)