Köpeğimizin ateşinin normal sonuçlarda 37.8 ile 39.2 C olması gerekmektedir. Enfeksiyon, soğuk algınlığı, virüsler ve ölümcül köpek hastalıklarından kaynaklı ateş yükselmeleri görülmektedir. Vücut ısısında anormallikler olan küçük dostlarımız, bu süreçte yorgun, halsiz ve iştahsız semptomlar gösterebilmektedir. Köpek dilinden anlamak ve sağlıklarını iyi analiz etmek ise biz sahiplerine düşmektedir. Köpeğinizin ateşi olduğunu düşünüyorsanız ve gözlemliyorsanız ilk hedefiniz veteriner hekimle görüşmek olmalıdır. Köpeklerde ateşli hastalıklar yavru, erişkin ve yaşlı olmaları fark etmeksizin bulaşıcı hastalıklar ve organlarındaki rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir.
Köpeklerde Ateşli Hastalıklar Hakkında
Gençlik Hastalığı Semptomları; yavru köpeklerde daha çok gözlemlenen gençlik hastalığı annenin emzirme aşamasında ve diğer köpeklerden bulaşan virüslerden kaynaklı olabilmektedir. Gençlik hastalığı ne yazık ki öldürücü sonuçlar vermektedir. Burun ve gözde akıntı, zatürre belirtileri, 40 – 41 C ateş, köpeğinizde gençlik hastalığı olduğu anlamına gelmektedir. Ateşle birlikte seyreden kusma ve ishal, kanlı ishal semptomlarında hemen veteriner hekime danışılmalıdır.
Kanlı İshal (Canine Parvovirüs) Semptomları; köpeğinizde kanlı ishal belirtileriyle birlikte 41 C ateş gözlemliyorsanız, gençlik hastalığı virüsüyle benzer semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Köpeğinizin hücrelerine olan bu saldırı, bağırsakta bulunan yararlı bakterileri de öldürerek, kanamaların artmasına neden olacaktır.
Köpeklerde Barınak Hastalığı Semptomları; Beden ısısında değişiklikler olur. Ateşi olabileceği gibi ateşinin düşük olması da ihtimaller arasındadır. Köpekler arasında yaygın olan bu hastalıkta gözlemlenen en belirgin semptom, ishal, halsizlik ve iştahsızlıktır. Küçük dostumuz bu süreçte beden ısısının yüksekliği nedeniyle çok fazla uyumak ister.
Küçük dostumuzun kuduz, kene ve iç parazit nedeniyle de hasta olabileceğini, ateşinin çıkabileceğini unutmamalıyız. Genellikle köpeklerin ateşinin çıkma nedenleri enfeksiyon etkileri ve virüslerdir. Gençlik hastalığı için köpek aşısı yapılması ve kısa zamanda veterinerden randevu alınarak, bu yaygın hastalığın bulaşmaması için önlemler alınmalıdır. Köpek sahiplendikten sonra aşılarını yaptırmanız gerek. Birçok hastalıktan korunmasını sağlar. Sağlıklı bir ömrü olması için de sevgi ve bakımınızı esirgememeniz gerek.
Köpeklerde Ateşli Hastalıklar Belirtileri
Sevimli evcil dostumuz, ev ortamında ve dışarıda hastalık kapma olasılığı yüksek olan türlerdendir. Evde nasıl hastalık kapabileceği konusunda endişelerinizi şu şekilde giderebiliriz. Dışardan geldiğinizde bakteri, mantar ve virüs taşıma ihtimaliniz yüksektir. Bu hastalıklar size zarar vermese de küçük dostumuza zarar vermektedir. Bu nedenle köpeğinizin ‘’gençlik aşısı’’ ve ‘’parazit aşısı’’ olmak üzere ‘’karma aşılar’’ını yaptırmanız gerekmektedir. Köpeklerde ateşli hastalıklar belirtileri kusma ve ishalle seyredebilmektedir. Kanlı ishal ve kusma durumlarında hemen acil veterinere gitmeniz önemlidir. Köpeğinizin hasta olması sindirim sistemi formu, sinirsel form ve akciğer formuna dayalı rahatsızlıklar olur. Köpeklerde ateş belirtileri;
- Köpeğinizi gün içinde gözlemleyerek huysuzluk ve iştahsızlık noktasında sıkıntıları olup olmadığını fark edebilirsiniz.
- Kulakları ve kulak içindeki tüysüz doku genellikle soğuk ve nemli olur, ateşi olan köpeklerde kulak içleri sıcak ve koyu renk olacaktır.
- Diş etlerinde soluk pembe görünüm olabilmektedir.
- Ateşi olan köpeklerde burun nemsiz, kuru ve renksiz olur. Siyah burunlar için nem oranına bakmanız yeterlidir.
- Yüksek ateşli olduklarında 41 dereceye kadar ulaşmış ateşlerde köpeğinizin gözünde kızarıklık olacak ve gözlerde çapaklanmalar meydana gelecektir.
- Halsiz, uyuşuk ve yemek yerken zorlanmalar da ciddi ateşlenmelerde gözlemlenmiştir.
Köpeklerin neden ateşi çıkar; virüs, bakteri ve enfeksiyonlarla birlikte minik dostumuzun ateşinin çıkma nedeni menenjit, yabancı cisim yutmaları ve barsak düğümlenmelerinden de kaynaklanabilmektedir. Birkaç saat boyunca devam eden ateşli semptomlar için köpeğinizi muayeneye götürmeniz hayati önem taşır.
Ateşli Hastalıklar
Yavru Köpek Neden Ateşlenir; Yavru köpeklerde ateşlenme anne sütünden erkek kopan veya annesi emzirmeyi erken bırakmışsa bağışıklık sisteminin çökmesinden kaynaklanmaktadır. Köpeğinizin vücut ısısını dengelemek için evde müdahale etmeden önce veterinerle görüşmeniz önemlidir. Aşırı ateşli yavru köpeklerde anneden geçen gençlik hastalığı veya viral enfeksiyonel hastalılar olabilmektedir.
Köpeklerden İnsanlara Ateşli Hastalık Geçer Mi; Her canlı türü gibi farklı virüs ve bakteriler, aynı canlılarda reaksiyon gösterir. Ancak insanlara bulaşabilen parazit dışında bir hastalık yok. Parazitler için mutlaka aşı yapılması ve küçük dostumuza çiğ, kanlı herhangi bir gıda verilmemesi gerekmektedir. Sevgili dostumuzun zaman içinde sağlıklı olması ve hastalıkları kolay atlatması için aşı önemlidir.
Köpeklerde Ateşli Hastalıklar Tedavisi
Köpeklerde ateşli hastalıklar, barınak hastalığı, gençlik hastalığı, viral virüs ve bakteriler, enfeksiyonlar ve tümörlerden kaynaklanabilmektedir. Köpeğinizin gençlik hastalığına yakalanmaması için sahiplendirildikten hemen sonra aşılarının yapılması ve yavru köpeklerde temizliğe önem verilmesi önemlidir. Köpekler sosyalleşme konusunda yakın temas kuran hayvanlardır. Kedilerden sonra en çok yaygın hastalık olasılığı olan canlılar olarak bilinmektedir. Evcil hayvanınızın dışarıdaki bir nesneyi koklaması veya daha önce dışkısını yapmış bir köpeğin alanına girmesi sonucunda da hasta olabilme olasılığını unutmamalıyız. Günümüz teknolojisinde neredeyse hiçbir hastalığın tedavisin olmadığı görülmemiştir ancak erken teşhis her zaman hayat kurtarır ve köpeğimizin ateşli olması normal karşılanmamalıdır.
Güvenilir ve temiz bir alanda köpeklerde ateşli hastalıklar tedavisi uygun koşullarda yapıldığında hayatına hiç bu hastalığı geçirmemiş gibi devam edebilecektir. Özellikle gençlik hastalığından kurtulma olasılığı %10 ihtimaldir. Bu nedenle ateşi olan yavru köpeğinizi hemen veterinere götürerek, test yapılmasını sağlamalısınız. Ateşli hastalık teşhisleri için yapılacak testlerin sonucunda tedavi yöntemi saptanacaktır.
- Viral virüs ve bakteriler için antibiyotik tedavisi kullanılacaktır.
- Gençlik hastalığı ve barınak hastalığı için serum ve ilaçlarla vücudundaki enfeksiyonların atılması sağlanır.
- Köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek yan takviye ilaçlarına ( vitamin, mineral takviyesi) başvurulabilmektedir.
- Veteriner klinikte yatması istenebilir, gözlem altında kalarak günlük tedavi programının uygulanması gerekebilir.
- Ateşli hastalıklarda köpeğinizin evde ateşini düşürmeye çalışmanız işe yaramayacaktır.
- İnsanlardan farklı hastalıklar olan köpeklerimiz için en iyi tedavi her zaman uzman tarafından kontrol altında ilerlemelidir.
Ateşli Hastalıklar Tedavi
Köpeğinizin ateşi varsa yapmanız gerekenler; köpeğinizin ateşi olması durumunda onu dışarıya çıkarmak ya da vücut ısısını düşürmek için soğuk su ile yıkamak yanlıştır. Ilık bir ortamda tutarak, veterinere gidene kadar su içmesine destek olmanız gerekir. Bunun içinde köpeğinizin kolay ulaşabileceği yerlere su koymanız önemlidir. Kanlı ishal ve kusma durumunda köpek peti kullanarak, küçük bir alanda dışkılama yapmasını sağlamalı, dostunuzu dışarıya çıkmaya zorlamamalısınız.
- Ateşli hastalıklarda köpeğinizin halsiz ve uyuşuk olmasına anlayış göstermelisiniz.
- Soğuk uygulamalarla ateşini düşürmemelisiniz.
- Köpeğinizden size hastalık bulaşmayacaktır, ancak sizden ona bulabilir. Bağışıklık sistemi düşük olduğu için olabildiğince temiz bakmalısınız.
- Veterinerden sonra ilaç saatleri, mama ve su ihtiyaçlarını düzenli karşılaşamısınız.
- Küçük dostunuza kızmanızın hiçbir anlamı yoktur, onu kötü hissettireceğiniz için daha fazla havlayabilir.
- Sabırlı ve anlayışlı olarak sevimli dostunuzu kendinizden uzaklaştırmayın, yanında olduğunu hissettirin.
Köpeğinizin ateşli olmasının nedenleri iç organlarındaki hastalıklar, böbrek, bağırsak, kalp rahatsızlıkları olabilir. Hekimle görüşmeden internetten aldığınız yöntemlerle köpeğinizin daha kötü olmasına neden olmayın. Köpeklerde ateşli hastalıklar, çok daha kötü sonuçlar doğurabileceği gibi ilerlemesine katkı sağlayacak uygulamalar da yapabilirsiniz. Bu nedenle her zaman teşhis koyulmasını sağlamalı ve köpeğinizi küçük bir ateşlenmede dahi veteriner hekime götürmelisiniz.
Köpeklerde Ateşli Hastalıklar Nasıl Geçer?
Köpeklerde ateşli hastalıklar nasıl geçer; Köpeğinizin sağlık sorununa dair muayene aşamasından geçmesi gerekmektedir. Ateşli hastalığın nedeni analiz edildiğinde uygulanacak yöntem ilaç ve ateşlenmenin temelinde yatan problemin çözülmesi olacaktır. Veteriner hekimin uygulayacağı yöntemlerin dışına çıkılmadığı takdirde sevgili dostunuzun bu sıkıntılı sürecin üstesinden geleceğinden de emin olabilirsiniz.
Köpeklerde ateşli hastalık teşhis ve muayene; veteriner hekim her zaman viral virüs ve bakterilere karşı kan taramasını ilk aşamada yapacaktır. Kanın temiz çıkması durumunda iç organların taranması, kalp, böbrek ve beyin bölgelerindeki hormon ve kan dolaşımının yolunda gittiğini görmesi gerekmektedir. Hafif soğuk algınlıkları veya viral hastalıklardan kaynaklı rahatsızlıklarda köpeğiniz için en iyi tedavi yöntemi kullanılacaktır.
Teşhis sonrası yapılan aşı ve tedavi programına uyarak hastalığın kısa sürede geçmesini ve köpeğinizin toparlamasını sağlayabilirsiniz. Bazı ateşli hastalıkların tedavisi oldukça kolay olabilir, barınak ve gençlik hastalıkları biraz daha sancılı geçecektir. Köpeğinizde kanlı ishal, kanlı kusma ve titreme reaksiyonları gözlemleniyorsa veteriner hekim klinikte yatmasını isteyebilir, gençlik hastalığının son evresinde olan sevimli dostumuz için çözüm bulunmaması da bir ihtimaldir.
- Köpeğinizi ateşli hastalık durumunda antibiyotik ilaçlarla iyileştirmeniz mümkündür.
- Veteriner hekimin verdiği ilaçlar kullanılmalı ‘’insanların kullandığı hiçbir ilaç ve bakım ürününe’’ başvurulmamalıdır.
- Köpeğinizin gündelik bakım rutinleri için gerekli olan temizlik ve ılık ortam hazırlığı ayarlanmalıdır.
- Gıda takviyesi verilmesi şart. Yemek yemediği durumlarda enjeksiyonla sıvı mama verilmesi gerek.
Köpeklerde Ateşli Hastalıklar Öldürür Mü?
Köpeklerde ateşli hastalıklar öldürür mü; kontrol altına alınmayan her hastalık öldürme potansiyeline sahiptir. Yani gençlik hastalığı, viral virüsler ve barınak hastalığı tedavi edilmediğinde köpeğinizin 1 ay içinde hayata veda etme olasılığı yüksektir. Ayrıca hayvan tıbbında da insanlarda da hiçbir hastalığın çözümsüz olmadığını unutmamalısınız. Sonuç olarak ölmemesi sizin elinizdedir. Ayrıca geç kalmadığınızda kurtarılma ihtimali yüksek olur.
- Sevimli dostunuzdan ümidinizi kesmeden ona en iyi tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.
- Sevgi ve şefkatle köpeğinizin kısa zamanda kendini iyi hissetmeye başladığını göreceksiniz.
- Köpekler zaman içinde kendilerini rahat ve huzurlu hissettikleri yerlerde toparlanmaya çalışmaktadır.
- Ayrıca yanlış uygulamalar, evde çözümler ve insanların kullandığı ilaçları kullanmadan kaçının ve asla yapmayın.
- Yani veteriner uzmanın verdiği programı uygulayarak onu eski formuna kavuşturabilirsiniz.
Sevgili dostumuzun gün gün iyi olduğunu görmek için ona sevginizi vermek, ateşli hastalıklarda paniğe kapılmadan çözüm odaklı yaklaşmak faydalı olacaktır. Ayrıca doğal seçilimi nedeniyle köpek dostlarımız oldukça dayanıklı ve güçlüdür. Yani doğru tedavi ile kendini toplar ve sizinle arkadaş olmaya devam edecektir.
Köpeklerde Ateşli Hastalıklar Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde ateşli hastalıklar hangi ırklarda görülür; Küçük dostumuzun ateşlenmesinin nedenleri farklı olur. Ayrıca barınak hastalığı ve gençlik hastalığı bütün ırklar için geçerlidir. Köpeğimizin ateşlenmesine neden olan ırksal hastalıklar olabilmektedir. Yani bulaşıcı hastalıkların bütün köpek ırkları için geçerli olduğunu unutmamalıyız.
- İspanyol Cocker ve Bloodhound köpeklerde uzun kulaklar nedeniyle kulak iltihabı ateşlenmelerine neden olacaktır.
- Sonuç olarak gençlik hastalığı, barınak hastalığı ve viral virüsler bütün köpekler için geçerlidir.
- Eklem iltihabı Alman çoban köpeği ve Doberman cinslerinde görülmektedir.
- Yani kanlı ishal hastalığı olarak bilinen Parvovirüs bütün köpek ırklarında görülmektedir.
- Mide iltihabı, Leyişmanyaz
Köpek cinsleri eklem iltihabı, mide iltihabı ve yaralanmaları da ateş çıkmasına neden olabilmektedir. Ateşli hastalıkların en çok görüldüğü ırklar diye bir sıralama yok. Ayrıca genetik aktarımından kaynaklanan küçük hastalıklar var. Bu hastalıklar ateşlenmelerine neden olur. Kanlı ishal, kanlı kusma, aşırı iştahsızlık ve titreme belirtileri tehlikelidir. Hemen veterinere başvurmanız şart.
Yorum (Yok)