Satılık Munchkin Kedisi Fiyat ve İlanları 2022 Yavru Munchkin

Munchkin

Cüce kedi, Sosis kedi, Stalingrad Kanguru Kedisi gibi isimlerle de bilinen Munchkin kedi, kısa bacaklı ve diğer kedilerden daha farklı bir beden yapısına sahiptir. Bu duruma sebebiyet olan şey ise yaşadıkları genetik mutasyon olmuştur (akondroplazi). Bu mutasyon Munchkin kedi ırkının, kısa bacaklı oluşumuna (cücelik), etki eden genin baskın oluşudur ve bu ise atalardan nesillere aktarım şeklinde devam eden bir genetik miras olup sağlıklarında ise başka herhangi bir sorun oluşturmaz.

Geçmişte kendisine 1930’lu yıllarda İngiltere’de denk gelinmiştir. 1990’lı yılların sonlarına doğru yaklaşıldığında ise fark edilen bu kedilerin sahip oldukları durumun sağlıkları açısından ciddi sıkıntılar oluşturacağı, ilerleyen yaş itibari ile özellikle bel ve kalça yapılarının sıkıntı olacağı gibi konular gündeme gelerek Munchkin kedi çok fazla tartışılan bir kedi ırkı olmuştur.

Munchkin

Bu sebeple kendisinin kabul edilmemesi gündemde olarak yapılan, özellikle sağlık noktasındaki tartışmalar neticesinde ise genel itibari ile hem kabul edilmeleri hem şovlara katılmaları gibi hususlar sürekli reddedilmiştir. Uluslararası Kedi Derneği olan TİKA’nın Genetik komite başkanı Dr. Solveig Pflueger ise bu kedi ırkına karşı sempati duyarak savunucu taraf olmuştur. Onun ve ona yardım eden bazı insanların da vesilesi ile TİKA tarafından yeni ırk geliştirme programına dahil edilmeyi başardılar.

Yine daha sonraki yıllar da yapılan araştırmalar neticesinde bu cüce hale sahip olan Munchkin kedi bedenlerinin, onlar için herhangi bir sıkıntı oluşturmadığı ve sağlıkları açısından tahmin edilen sorunların yaşanmadığı görüldü. Ve bu program çerçevesinde üreme – üretilme çalışmalarına başlayan kedi yetiştiricileri oldu. Yine o yıllarda bu çalışmalar beraberinde çeşitli şov ve televizyon kanallarında Munchkin kedi tanıtılmaya başlanıldı. 1995 yılına gelindiğinde ise yeni ve ayrı bir ırk kategorisi olarak dünyaya adını duyurmayı başarmıştır.

İlerleyen zaman sürecinde, bu kedi ırkının daha uzun bacaklı kedi cinsleri ile eşleştirme yapılması sağlanarak tüy yapısı ve uzunluğu ile vücut şekilleri hususunda çeşitlendirme sağlanmıştır.

Munchkin Kedisi Fiyat

Munchkin kedi fiyatları çeşitli özelliklere bağlı olarak değişir. Bu durumları şu şekilde sıralarsak:

  1. Yaş aralığı her canlıda olduğu gibi bu kedilerde de önemli bir kriterdir.
  2. Sahip oldukları şeceresi
  3. Sağlık durumu
  4. Tüy renkleri
  5. Cinsiyetleri
  6. Kendisinin doğmasına vesile olan şahıs ya da kuruluş

Şeklinde bu özelliklerden bahsetmek mümkündür. Dolayısı ile Munchkin kedi fiyatları hususunda özellikle 2022 yılı için ortalama olarak 3.500 TL ile 8.000 TL arasındadır denilebilir. Bu kedi ırkını piyasada daha uygun fiyatlara da bulabilirsiniz ancak güvenilir bir kuruluştan almanız daha sonra gereksiz maliyetlere düşmemeniz açısından daha uygun olacaktır.

Satılık Munchkin Kedisi Yavru

Munchkin kedi yavru olduğu süreçte özellikle tuvalet eğitimi hususunun sağlanması ilk aşama olacaktır. Ki bu hususta ise her ne kadar kendilerini temizliyor olsalar da kısa bacaklı yapıları sebebi ile temizlik hususlarına yardımcı olmanız fayda sağlar. Diğer kedilere göre eğitimi daha kolaydır. Çünkü zeki bir ırk olmaları sebebi ile verilen komutları hızlı kavrar ve yerine getirebilirler.

Oldukça oyuncu bir yapıda olan Munchkin kedi, özellikle yavru olduğu dönemde bu hususta daha aktiftir ve enerjisi yüksektir. Zeki ve dost yapıları sebebi ile kendisi ile oyunlar oynamak hem siz hem hayvan dostunuz için keyif dolu zamanlar olacaktır.

Yavru olduğu dönemlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey henüz sindirim sistemi yeterli düzeyde gelişmemiş olan bu hayvan dostunuza, yaş ve ırk yapısına uygun olacak kaliteli besinler sunmak olmalıdır.

Munchkin Özellikleri

Munchkin kedi ilginç bir görünüme sahiptir. Kısa bacaklı yapıları her ne kadar koşma ve yürüme konusunda sorun oluşturmasa da zıplama meselesinde diğer kedilere nazaran daha geride olduklarını söylemek ise mümkün olacaktır.

  • Munchkin kedi, orta yapıda bir vücuda sahiptir. Bedenleri, 2 kg ile en çok 4 kg kadar bir ağırlığa ulaşabilir. Ayaklarının kısa olması sebebi ile cüce bir yapıya sahip olmalarından ötürü haliyle boyları da kısadır. Boy uzunlukları ise en çok, 13,30 cm kadardır ve bu sahip oldukları yapıdan ötürü ise Guinness Dünya Rekorları kitabına, dünyanın en kısa kedisi olarak adını yazdırmıştır.
  • Arkadaki bacakları, ön bacaklarına göre biraz daha uzun yapılarda görülebilir. Bu durum ise onların hafif eğimli duruşa sahip olmalarına neden olabilir.
  • Tüyleri orta – uzun bir yapıda olup yumuşacık, düz ve ipeksi bir şekle sahiptir. Ancak yapılan eşleştirmeler sonucu daha uzun tüylü olan Munchkin kedi olduğu gibi daha kısa yapıda olan kedilerde bulunmaktadır. Genel olarak her türlü hava şartları için dayanıklı olan kedilerdir denilebilir.
    Her uzunlukta görülebildiği gibi her renkte görülen kürk desen ve renkleri bulunur. En sıklıkla görülen renklerinin ise, beyaz, mavi – gri, krem, bej, çikolata, kahverengi, leylak, tarçın, siyah, kırmızı – portakal gibi renkler olduğu söylenecektir.
  • Munchkin kedi, diğer evcil kedi cinsleriyle yaklaşık özelliklerdedir. Uysal bir kedi ırkı oldukları söylenebilirken hemen her canlı ile de güzel anlaşırlar. Sahiplerine karşı aşırı sevgi dolu olmaları bu kedi ırkını mükemmel bir hayvan dostu haline getirir.
  • Benzersiz görünümleri ile sahip oldukları sevecen, enerjik, sevgi dolu, oyuncu ve uysal yapısı ile gönülleri fethetmeye adaydır.
  • Diğer kedilerden farklı olarak oturuş şekilleri popoları üzerine olur ki bu durum sizi korkutmasın.

Sağlık konusunda ise:

  • Munchkin kedi, sağlık hususunda sahip oldukları yapı sebebi ile kısıtlı hareket haline sahiptir. Bacaklarının kısa oluşu egzersiz ve aktivite davranışlarını ister istemez etkiler. Bu durum ise dejenere olmuş eklem rahatsızlığı olarak bilinen osteoartrit konusunu akla getirir. Ki bu durum diğer kedi ırklarına nazaran Munchkin kedi için daha fazla risk oluşturur.
  • Sahip oldukları yapı sebebi ile özellikle, Psödoakondroplazi olarak adlandırılan kalıtsal kemik büyüme bozukluğu ile hipokondroplazi olarak adlandırılan vücut oran gelişiminde farklılık gibi hastalıklar bu kedi ırkının gelişim sürecinde takip edilmesi gereken olgulardır.
  • Her canlı da olduğu üzere; rutin veteriner kontrolleri, aşı uygulamaları hususlarına da dikkat edip vaktinde yapılması gerekir.
  • Kısa boy yapısına sahip olmalarından ötürü kilo hususuna bu kedi ırkı için özellikle dikkat etmek gerekir. Aktiviteleri yeterli düzeyde yapamadıkları için haliyle, obezite konusuna da meyillidir. Bu anlamda ise kaliteli kuru ve yaş mamalar ve porsiyon ayarlamaları yapılarak besleme sağlanmalıdır. Ancak Munchkin kedi için ise daha çok yaş mama tercihi yapılması önerilmektedir. Bu sevimli ırkın beslenme noktasında, diğer ırklara nazaran farklı yapıda olması sebebi ile veteriner hekiminiz ile bir diyet programı yapmanız daha yararlı olacaktır.

Munchkin Kedisi Sahiplenme

Bu özel bir ırk olan Munchkin kedi sahiplenme düşüncesinde iseniz, öncelikli olarak kedi ırkını tanıyıp özelliklerini bilmeniz kendisine nasıl davranmanız hususunda öğreti sunacağı için doğru olur. Sonrasında ise gerek bir ücret mukabilinde kendisini sahiplenip dost edinebileceğiniz gibi gerek ücretsiz sahiplendirme yapan insan ya da kuruluşlardan da talep etmeniz mümkündür.

Yorum (Yok)

Leave a Reply