Satılık Norveç Orman Kedisi Fiyat ve İlanları 2022 Yavru Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman Kedisi

Norveç orman kedisi, adından da anlaşılacağı üzere Norveç’in buz gibi iklimine rağmen, sahip oldukları tüy yumağı gibi yapısı ile ayakta kalmayı başarabilmiş doğal bir kedi ırkıdır. Doğduğu yer hususunda herhangi bir şüphe yoktur ve kesin olarak Norveç’te yaşamış ve oradan dünyanın dört bir yanında tanınmış, Norveç’in milli olmuş kedisidir.

Bu kedi ırkının ataları hususunda ise çeşitli görüşler bulunur.

  • Atalarının, Sibirya Kedi ırkından geldikleri düşünülse de bu hususta net bir bilgi de yoktur.
  • Başka bir görüşe göre Norveç orman kedisi, Kuzey Avrupa’da bulunan İran kedilerinin yavruları olduğu düşünülmektedir.
  • Yine başka bir görüşe göre de Norveç orman kedisi ırkının M.S. 800 ile M.S. 1200 yılları arasında denk düşen, İskandinav Mitolojisine ait birtakım masallar içerisinde geçtiği bilinir. Ancak o masallarda bahsedilen kediler; bu kedi ırkı mıdır, bu hususta da net bir bilgi söz konusu değildir.

Norveç Orman Kedisi

Dolayısı ile bu kedi ırkının tarihi ve keza ataları hususunda çeşitli görüşler ortaya atılmış olsa da; Norveç orman kedisi için uzun yıllardır var olduğu, kökenlerinin ise Norveç’e dayandığı ve aynı zamanda ise evcil bir kedi ırkı olup adında geçtiği gibi ormanlarda yaşamış vahşi bir ırktan gelmedikleri bilinmektedir.

Tanınması ise, 1900’lü yıllara dayanır. O dönemler içerisinde yapılan kedi şovlarına katılmış ve adını duyurmayı başarmıştır. Ancak araya 2.Dünya Savaşı girmiş ve soyları tehlike altına girmiştir. Savaş sonrası ıslah çalışmaları yapılarak bu kedi ırkı cinsinin korunması sağlandı ve çalışmaların olumlu sonucu sayesinde üretimleri devam ederek Norveç orman kedisi, 1977 yılında tescil edildi. 1985’li yıllarda ise tüm dünya çapında tanınan bir kedi ırkı oldular. Dolayısı ile bu bakımdan yakın dönem bir kedi ırkı gibi bilinir ancak her ne kadar tanınmamış olsalar da geçmişleri daha eskiye dayanan bir kedi olduğunu söylemek mümkündür.

Norveç orman kedisi ataları, yine geçmiş dönemlerde ise işçi kediler olarak kullanılmış ve insanlara çiftlik, gemi, ahır, ev gibi ortamlarda kemirgen avı için yardımda bulunmuşlardır.

Norveç Orman Kedisi Fiyat

Norveç orman kedisi fiyatları; yaş, cinsiyet, tüy rengi gibi kendine ait özelliklere göre değişmektedir. Bu duruma ek olarak ise kendisini yetiştiren kurum ya da şahıslara göre de fiyatlar artabilmektedir. Bu kedi ırkı ülkemizde her ne kadar diğer kedilere nazaran az bulunan bir ırk olsa da, 2022 yılı için fiyatlarının 5.000 TL ile 8.000 TL maliyetler arasında olduğu söylenebilir.

Norveç Orman Kedisi Yavru

Norveç orman kedisi zeki bir kedi ırkıdır. Eğitim konusunda pek fazla zorluk çıkarmaz ancak rutine dönüşmesi için özellikle tuvalet eğitiminin, yavru oldukları dönem içerisinde verilmesi gerekir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken durum ise tuvalet ortamlarının her daim temiz olması gerektiğidir, aksi halde eğitimli de olsalar kirli olduğu için tuvalet alanlarını kullanmak yerine istemediğiniz yerleri kullanabilirler.

Oldukça meraklı bir yapıdadır. Bu durum hem sizi bazen güldürmeye sebep olurken aynı zamanda ise eğitim hususunu kolay hale getirecektir.

Yavru zaman dilimlerinde özellikle kendisine uygun mamalar ile beslenmesine dikkat etmeniz en önemli konu olacaktır. Çünkü aksi durumda, sindirim sistemi henüz gelişmemiş olduğundan rahatsız olmaları ya da ciddi şekilde zarar görmeleri büyük ihtimaldir.

Soğuk havaları sevmeleri sebebi ile dış ortama çıkma eğilimi gösteren Norveç orman kedisi, egzersiz ihtiyacı da fazladır.

Norveç Orman Kedisi Özellikleri

Norveç orman kedisi orta büyüklükte bir kedi ırkıdır. Kaslı etleri ve kalın bir kemik yapısına sahip oldukları için, bedenleri dayanıklı bir duruştadır. Soğuk hava koşullarına dayanıklı bir kedi oldukları için sahip oldukları yağ tabakası sebebi ile göğsü geniş, karnı biraz öne çıkık bir haldedir.

Büyük gövdesine nazaran kafa yapısı küçük durumda olduğu söylenebilir. Elmacık kemikleri bazı kedi ırklarına nazaran daha belirsiz ve düz yapıdadır. Uç kısımlara doğru incelen orta büyüklükte olan kulakları, kafasında hafif eğimli bir şekilde bulunur.  Yine çene yapısı da orta büyüklüktedir.

Badem gözleri, hafif çekik ve yukarıya doğru bir şekilde bulunur. Renkleri ise çeşitli şekilde görülebilir. Bu renkler ise genel olarak altın, yeşil, bakır gibi renklerin yanı sıra nadiren de olsa yeşil – altın gibi iki renklide bulunabilir.

Bacak yapıları da vücutları gibi kaslı ve iri kemikli bir haldedir. Pati yapısı ise yine soğuk iklim kedisi olmalarının getirisi ile yüksek, geniş ve tüylü bir haldedir.

Tüy yapısı oldukça yoğun ve yumuşacık bir haldedir. Uzun tüyleri aynı zamanda çift katmanlı bir yapıdadır. Bu durum ise yine soğuk iklim kedisi olduklarından onların geçmişte, soğuk havalara karşı dirençli olmasını sağlamıştır ve sağlamaya devam eder. Aynı zamanda bu tüy yapısı su tutmayan özelliğe sahiptir. Kuyruk yapısı oldukça uzun ve kalın durumdadır. Sahip oldukları tüyler kuyruklarında da uzun, gür ve sık olarak bulunur ve bu durum kuyruklarının daha büyük görünmesine sebep olur.

Tüy renkleri, her renk ve desende görülebilen Norveç orman kedileri bulunmaktadır. Ancak kabul görmüş safkan kedi ırkının, daha açık tonlarda olduğu ve özellikle ise karın ile göğüs bölgesindeki tüy yapısı ve renginin ise diğer bölgelerden az daha açık tonlarda olduğu bilinmektedir.

Bakım:

  • Norveç Orman Kedisi, sahip oldukları ipeksi, uzun ve yoğun tüy yapısına sahiptir. Bu tüy yapısı onlara oldukça güzel bir hava katar. Ancak sizin için ise günlük bir bakım demek olacaktır. Keçeleşmemesi, düğümleşmemesi ve atıl tüylerin toplanarak derisinin nefes alabilmesini sağlamak açısından günlük tarama ve tımar işlemi gerektirir. Bu sayede atıl tüyleri toplayarak ev içerisinde dökülmesinin de önüne geçmiş olursunuz.
  • Orta büyüklükte olan bu kedi ırkı; enerjik hali ve atalardan miras gelen avcı genleri gibi sebepler ile fazla yemek yeme ihtiyacı duyar. Bu sebeple özellikle yüksek protein içeren etli besinler vermeniz daha doğru olacaktır. Ancak bazen mamayı beğenmeme gibi durumlar yaşamanıza sebep olabilirler.

Sağlık:

  • Sağlıklı bir kedi ırkı olan Norveç orman kedisi, karşılaştıkları hastalıklara karşı da dayanıklı olduğu söylenebilir. Ki zaten soğuk iklim kedisi olmaları ile soğuktan etkilenmezler. Her kedi gibi yakalanma ihtimali olan; kalça displazisi, glikojenoz, parazitler, retine displazisi, polikistik böbrek hastalığı, hipertrofik kardiyomiyopati gibi diğer hastalıklar hususunda da uygun beslenme ve güzel bir yaşam imkanı verildiğinde korunmaları mümkün olacaktır.

Norveç Orman Kedisi Sahiplenme

Ev ortamında yaşamaya uygun olan Norveç orman kedisi, sahip oldukları tüy yapısı sebebi ile soğuk ya da ılık ortamları sever. Ayrıca sessiz bir kedi olmaları, sahip oldukları sadık, sevecen, akıllı ve cana yakın oluşları gibi huyları ile ideal bir hayvan dostu olmaya adaydır.

Sadece, sahip oldukları tüy yapısı sebebi ile bakım noktasında sizi biraz yormaları mümkündür ancak bu durum dışında yüzyıllar boyunca insanlar ile birlikte yaşaması ile tam bir aile ve ev kedisi oldukları da söylenebilir

Yorum (Yok)

Leave a Reply