Yeni bir kedi cinsi olarak bilinen melez bir türdür. Fiziksel görünümü sebebi ile vahşi bir duruşa sahiptir. Genetik ilmi ile uğraştığı bilinen Jean Mill adlı bir şahsın, yaptığı çeşitli çalışmalar neticesinde dünyaya gözünü açmış Bengal kedisi, oldukça ilginç bir kedi ırkı olarak tanınmıştır.
Yapılan çalışmalar, 1960’lı yıllara dayanır. Bengal kedisi, Asya’ya ait leopar desenli dişi bir Pars kedisi ile evcil bir siyah kedinin eşleşmesi sonucu dünyaya gelmiştir. Bu kedi ırkı ile hem leopar desenli Pars Kedisi neslinin tükenmesinin önüne geçilirken hem de melez yeni bir nesil kedi dünyasına kazandırılmış olundu.
Bengal kedisi ataları, eşleşme sonucu ilk kez dünyaya geldiğinde, Kin Kin adında dişi ve hayatta kalan tek yavru olmuştu. Bu yavrudan ikinci bir eşleşme sağlanmış ve birkaç melez yavru daha dünyaya gelmişti. Ancak bu ilk nesil vahşi davranışlar sergiliyor ve gergin davranışlar sunuyorlardı.
Ancak ilerleyen zaman ile eşleşmeler sonucu günümüzdeki uysal hallerini almışlardır. Ve ilk kez, 1983 yılında tanınmıştır. Ancak tanınmaları hususunda F ile başlayan çeşitli rakamlar verilmiştir. Bu hususta ise bazı rakamlara göre bu ırkın tanınması gerçekleşmiştir. Örneğin, Kedi hayranları dernekleri F6 ile üzerini Bengal kedisi ırkı olarak tanır. Kedi tescil kuruluşu da F4 ve üzerini Bengal kedisi ırkı olarak tanımlar. Bu noktada kısaca bu rakamların ne olduğuna değinmek gerekir ise,
- F1 kediler: vahşi ile evcil kedilerin eşleşmesi ile ortaya çıkar.
- F2 kediler: F1 ile evcil kedinin eşleşmesi ile ortaya çıkar.
Bu şekilde belirli sayılar verilerek Bengal kedisi için kaçıncı kuşak kedi ırkı olduğu tespit edilir. Çünkü ilk iki kedi ırkı olan F1 ve F2 kediler, atalarının genlerini daha çok taşıyarak vahşi yaklaşımlar gösterirler. Ancak daha sonra gelişen melez kedilerin atalarının aksine daha uysal davranışlar gösterdiği ve artık tehlike oluşturmadıklarını gösterdiler. Dolayısı ile özellikle F4 ve üzeri Bengal kedisi olarak kabul görmüştür.
Bengal Kedisi Fiyat
Bengal Kedisi fiyatları kökenine göre değişmektedir. Bu duruma içerisinde oldukları yaş durumu, cinsiyeti, eğitimi gibi başka sebeplerde etki etmenin yanı sıra kendisini üreten yer ve şahıs da etki etmektedir. 2022 yılı için Bengal Kedisi fiyatları ortalama olarak 18.000 TL ile 26.000 TL arası bir maliyette olduğu söylenebilir. Özel bir ırk melezidir ve ataları vahşi kedilere dayanır. Bulunması güç kedi türleri arasında yer alır. Bakımı normal kedilere nazaran çok daha ehemmiyet ister.
Kendisini ücret mukabilinde alabileceğiniz gibi ufak bir araştırma neticesinde ücretsiz sahiplendirme yapan yer ya da şahıslardan da edinmeniz mümkün olabilir.
Bengal Kedisi Yavru
Bengal Kedisi yavru olduğu dönemlerde daha uzun tüy yapısına sahipken büyümeye başladıkça ise bu tüy yapısının kısaldığı görülür.
Aşırı hareketli ve enerjiktir. Tırmanmaya bayılırlar. Bu anlamda sahip oldukları karakter sebebi ile güzel bir eğitim sağlanır ise kedi şovlarına katılmaları mümkün olabilir.
Kedi eğitimi hususunda, zorlayıcı bir ırk olduklarını hatırlatmak gerekir. Zeki bir ırk olan Bengal Kedisi, bu özelliğine rağmen öğrenme hususunda yavaştır. Komutları oturtabilmeniz bir miktar sabır ve zaman gerektirecektir. Bu bakımdan zekaları ve akıllarını kullanabilmelerini sağlamak için, eğitimi ilgi çekici hale getirmeniz işinizi daha kolaylaştıracaktır.
Eğitim hususunda özellikle tuvalet eğitiminin yavru olduğu zaman dilimlerinde verilmesi ve alıştırılması konusunun, bu kedi ırkı için kesinlikle atlanmaması gerekir. Aksi halde Bengal Kedisi atalarından gelen taşıdığı genler neticesinde, alanlarını korumayı ve işaretlemeyi severler. Dolayısı ile özellikle erkek cins bir kedi ise sahip olduğu alanlarını kesinlikle idrarları ile işaretleme girişimlerinde bulunacaklardır. Bu durum ise özellikle ev ortamında asla hoşunuza gitmeyecek hem görünüm hem koku itibari ile can sıkıcı bir hal olacaktır.
Bengal Kedisi Özellikleri
Bengal Kedisi yetişkin oldukları zamanlarda kiloları 5 – 7 kg kadar ağırlıklara ulaşır iken bu duruma, 50 – 70 cm kadar uzunluklar eşlik edecektir. Güçlü duran ve ayakları yere sağlam basan bir beden yapısı, uzun ve kaslı bacakları bulunur. Bu duruma ek olarak kafa yapıları ise vücuduna oranla daha küçük durmaktadır.
Badem gözleri her renkte olabilir. Ancak sıklık ile görülen renkler ise yeşil, sarı, altın, mavi gibi renklerdedir. Nadir de olsa iki renkli gözleri olan Bengal Kedisi de bulunur. Bu renkler ise genellikle mavi – yeşildir.
Tüy yapıları ise leopar desenlidir. Ki Bengal Kedisi en belirgin ve karakterize özelliği ise bu farklı tüy görünümü olduğu söylenebilir. Tüy yapıları benekli ya da mermer desenlerdedir. Yetişkinliğe ulaştıkları zamanlarda kısadır ve farklı renklerde görülebilir. Şöyle ki bir Bengal Kedisi tüy renkleri, kahverengi tekir, vizon tekir, sepya tekir gibi renklerde bulunabilir. Ayrıca leopar deseninden de hatırlayacağınız en bilindik Bengal Kedisi rengi, turuncu alt tabana siyah çerçeveli kahverengi benekler şeklindedir. Bu benekler de tarçın, kahverengi, tamamen siyah, çikolata gibi renklerde görülür. Ayrıca tekir kedileri andıran gri, beyaz, siyah renklerde leopar desenli kedilerde bulunmaktadır.
Güzel bir bakım ve kaliteli mamalar sunulması ile 9 – 15 yıla kadar ömür sürme şansları bulunur.
Aşırı enerjik ve vahşi atalarından gelen genler ile aktif kedilerdir. Bu bakımdan egzersiz ihtiyaçları da fazla olacağından ev içerisinde kendisi ile bol bol oyunlar oynayarak enerjilerinin atılımını sağlayabilirsiniz.
Bakım:
- Bengal Kedisi tüyleri yetişkin olduğu dönemlere ulaştığında önceki zamanlarına nazaran daha kısa şekilde çıkmaktadır. Ancak oldukça yumuşak, yoğun ve ipeksi bir tüy yapısına sahiptir. Dolayısı ile bu halini korumak ve her ne kadar kısa olsa da keçeleşmesini önlemek adına en azından haftada bir iki kez olacak şekilde fırça ve tımar işlemini gerçekleştirmeniz, hayvan dostunuzun faydasına olacaktır. Aynı zamanda atıl tüylerin toplanmasını sağlayarak tüy dökme problemine karşı da önlem almış olursunuz.
- Bu kedi ırkı diğer kedi ırklarına göre su ve sulu ortamları sever. Bu özelliği ile ihtiyaç duyması halinde kendisini yıkamak işlemi aşırı zor olmayacaktır.
Sağlık:
- Bengal Kedisi için genel olarak sağlıklı bir ırk olduğu söylenebilir. Ancak melez bir kedi olması ise hastalıklar konusunda kalıtsal genler taşıyabileceklerini düşündürmelidir. Özellikle bu anlamda bazı mamalar noktasında alerjen bünyeye sahip olabilirler.
- 2011 yıllarına denk gelen dönemler içerisinde bu kedi ırkı için körlük söz konusu olmuştur. Bu durum henüz yavru olduğu dönemlere denk gelmiş ve retinanın dejenere olması ile söz konusu olmuştur. Dolayısı ile gözleri hususunda bir genetik hastalık taşıdığı tespit edilmiş bir konudur.
Bengal Kedisi Sahiplenme
Bengal Kedisi uysal ve cana yakın kediler olarak bilinirler ancak küçük yaştaki çocuklar ile aralarının çok iyi olduğunu söylemek mümkün olmayacaktır. Bu bakımdan çocuklu aileler adına uygun bir kedi ırkı değildir. Ancak bahçeli bir ev sahibi iseniz taşıdığı vahşi genlerinde etkisi ile korkusuz ve kendinden emin olarak yaşayabilirler.
Beslenme hususu kadar sevgi ve ilgi konusu da bu kedi ırkının ömrünü etkileyecek konulardır. Bu bakımdan özellikle sahibine karşı sadık ve sevgi dolu bu kedi ırkı sizden de sevgi dolu bir yaklaşım bekler.
Yorum (Yok)