Maltipoo Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı

Maltipoo Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı

Evcil hayvanınız evinizin bir üyesidir ve ailenizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Yavruluk döneminde sahiplendiğiniz hayvanınız sizin çocuğunuz olur ve gözetiminiz altında sağlıklı bir şekilde büyümesini ve uzun yıllar hayatınızda yer almasını isterseniz.

Köpeklerin yaşadığı ve sağlığını tehlike altına alan hastalıklardan korumak için çabalarsınız. Bu riskli hastalıklardan biri de kanlı ishaldir. Maltipoolarda kanlı ishal hakkında hayvan sahiplerinin bilmesi gereken tüm detaylar yazımızda.

Maltipoolarda Kanlı İshal Nedir?

Parvovirüs adı verilen kanlı ishal köpeğinizin bağırsak mukozunundan sindirim sistemine kadar yayılım gösterir. Bağırsaklarda çok önemli bir yer tutan beyaz kan hücrelerine zarar verir ve işlevini kaybetmesine neden olur. Maltipoolarda kanlı ishal çok sık görülen viral enfeksiyon hastalıkların biri olup bulaşıcıdır. Genellikle yavru köpeklerde görülür.

1 aylık ve 6 aylık köpekler arasında görülme sıklığı yetişkin köpeklere göre %300 daha fazladır. Parvo virüs köpekler için zararlı hastalıklardan biri olup hayati tehlikede yaşatabilir. Kolay yayılması diğer evcil hayvanlarında kısa sürede hastalanmasına neden olabilir. Dış ortamda bir yıldan daha uzun süre yaşayabilen bu virüsün bulaşması direk olarak değil dışkı yoluyla olur.

Ağızdan vücuda giren virüs kana karışır ve hızla çoğalarak birçok organa yayılır ve çoğalmaya sürekli devam eder. Gençlik hastalığı gibi köpekteki virüs miktarı, çevre koşulları, köpeğin bağışık sistemi ve virüs kalitesi tedavi süreci için etkilidir. Yavrularda şiddetli seyrederken yetişkin köpeklerde özellikle bağışıklık sistemi güçlü ve sağlıklı yetişkinlerde tedavi süresi daha kısadır.

Maltipoolarda Kanlı İshal Belirtileri

Maltipoolarda kanlı ishal birçok yöntem ile belirti verebileceği gibi 8 aydan daha küçük olan yavru Maltipoolarda kalp kasına yerleşerek dışarıdan hiçbir bulgu gösterme yedebilir. O zaman ancak myokardit bulgular ile hastalığın teşhisi koyulabilir. Genel olarak en yaygın gösterdiği belirtiler:

  • Köpeğin dışkısında kan bulunması
  • Dışkısında kanla karışık mukoz bulunması
  • Kusması
  • Dışkısının normalde göre çok daha kötü kokması
  • İştahtan kesilmesi
  • Köpeğin kısa sürede ciddi kilo vermesi
  • Gözlerinin matlaşması
  • Depresyon
  • Yüksek ateş
  • Hipotermi (düşük vücut ısısı)
  • Anemi
  • Köpeğin durgunlaşması ve halsizleşmesi
  • Gözlerinden sarı renkli akıntı gelmesi
  • Akciğerinde ödem oluşması

Uzun süre tedavi edilmediğinde ise kalp aşırı büyür ve kalp kasları ciddi zarar alır. Kanlı ishal hastalığı köpeklerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yavru köpeklerde en belirgin özelliği kanlı ishal ve kusmadır.  3 Aydan daha küçük Maltipoolarda görülmesi hayvanın yaşama şansını zor azaltır.

Maltipoolarda Kanlı İshal Bulaşır Mı?

Kanlı ishale neden olan Parvovirüs çok kolay bulaşabilen bir hastalıktır. Hayvandan hayvana geçebilmesi idrar, dışkı ve salya yoluyla gerçekleşir. Temas sonrası diğer köpekte enfeksiyon belirtileri 5-15 gün içerisinde ortaya çıkar. Kanlı ishalin kuluçka süresi ortalama 10 gündür.

Dolaylı temaslarda hastalık için yeterli virüs hayvana giremez ise hastalık oluşmaz ve dışkı yoluyla atılır. Hasta olan bir köpeğin başka bir köpeği yalaması, dışkısına temas etmesi veya aynı kaptan su içmesi yayılmasını sağlar. Veya dışarıdan bir köpeğin dışkısına ayakkabınız ile temas ettiğinizde evinize bu mikrobun gelmesi evcil dostunuzu hasta edebilir.

Bu yüzden idrar ve diğer köpek dışkılarına bu açıdan da dikkat etmek gerekir. Virüs dış ortamda ortalama 6 ay yaşarken 1 yıla kadar canlı kaldığı klinik olarak ispatlanmıştır. Kıyafetinizde veya evin herhangi bir yerinde uzun süre yaşayabilir. Hayvan dışkısında ise bir yıldan daha uzun süre canlı kalabilir. Maltipoolarda kanlı ishal hastalığı bulaşıcı özelliği çok fazla olmakla birlikte dışarıdan evinize sizde bu virüsü getirebileceğiniz için hayvan sahiplerinin de dikkatli olması gerekir.

Maltipoolarda Kanlı İshal Tanısı

Maltipoolarda kanlı ishal hastalığı için yukarıdaki belirtilerinden bir veya birkaçı var ise köpeğiniz hastadır. Kısa sürede veteriner hekime götürerek semptomların altında yatan nedenlerin araştırılması gerekir.

Veteriner hekim tanı için kan testi alabilir veya dışkıyı inceleyebilir. Yavru köpeğiniz aşısız ise akla ilk gelen gençlik hastalığı ve kanlı ishal olacaktır. Bunun yanı sıra veteriner hekim hemogram, dehidrasyon, anemi ve lenfopeni testleri de yapabilir. Kesin tanı için test kitleri kullanılır. Hızlı test kanı kiti ile kısa sürede hastalığın tanısı koyulur ve tedavi süreci başlar.

Maltipoolarda Kanlı İshal Tedavisi

Maltipoolarda kanlı ishal tedavisi için en önemli adım sahibinin hastalığı erken teşhis etmesidir. Büyükşehirlerde özellikle çok sık bu hastalığa köpekler yakalanır. Aşılanmamış yavru köpekler hastalık için çok daha risk taşır ve hayatlarını kaybetme olasılığı çok artar. Maltipoolarda kanlı ishal hastalığını direk ortadan kaldıracak bir ilaç henüz yoktur. Tedavi sırasında hekim köpeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye ve vücut direncini arttırmaya çalışır. Köpeğe bolca sıvı takviyesi yapılır ve hastalık başka bir hastalığa temel olmaması için antibiyotik tedavisi yapılır. Bu hastalık köpeğin çok fazla kusmasına neden olacağından çok sıvı kaybı görülür. Bu yüzden evcil dostunuza serum takviyesi yapılır ve köpeğe protein takviyesi yapılır.

Kanlı ishal tedavisi için probiyotik, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik antibiyotikler, kusma engelleyici ilaçlar, mide koruyucuları ve vitamin takviyeleri yapılır. Kanlı ishal tedavi süreci ortalama 2 hafta sürer. 4 hafta sonucunda köpek tamamen iyileşir ya da hayatını kaybeder. Aşısız ve yavru köpeklerin hayatta kalma oranı çok düşüktür.

Parvo virüs olarak nitelendirilen kanlı ishal hastalığı yavru Maltipoolarda ölüm riski %80’dir. Genellikle ölüme sebep olan nedenler kanda çok fazla toksin bulunması, hastalığa dayalı olarak ikincil enfeksiyonların oluşması, sıvı kaybı ve kan kaybıdır. Tedavi sırasında köpek virüsü dışkı yoluyla atar. Bu günlerde dışkının ortamda uzun süre kalması köpeğin hastalık derecesini arttırabilir. Bu yüzden ortam temizliğini çamaşır suyu gibi güçlü temizlik ürünleri de devamlı temizlenmesi gerekir. Bölgede temizlik ürünü yaklaşık 10 dakika bekletildikten sonra temizlenmelidir.

Maltipoo kanlı ishal tedavi süreci sonrasında iki ay boyunca hastalığa neden olan virüsü taşımaya devam eder. Bu yüzden köpeğinizi iki ay boyunca diğer köpeklerden uzak tutmanız gerekir. Hastalığı atlattıktan sonra bu hastalığa karşı bağışıklığı güçlense de ileri de yeniden yakalanma ihtimali vardır. İnsana bulaşan bir virüs olmadığı için bu dönemde sadece köpeğinizin sağlık durumunu düşünebilirsiniz. Aşıları tamamlanmayan her Maltipoo çok büyük risk altındadır. Aşılı köpekler içinde benzer risk bulunur ancak özellikle 3 aylık köpeğinizi diğer köpeklerle temas ettirirken hastalıklara karşı çok daha dikkatli olunması gerekir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply