Köpekler için Alerji Aşısı

Köpekler için Alerji Aşısı

Alerji, büyük küçük her yaştan insan için, çeşitli sebepler karşısında olası bir durum olarak karşınıza çıkacaktır. Aynı şekilde bu konu, tüm canlılar ve keza köpek dostları içinde geçerli bir durumdur. Onlarda; çeşitli tetikleyici sebepler neticesinde alerjik reaksiyon göstererek, bedenleri bu durumlara tepki verir. Bu hususta ise bazı belirtiler olacaktır. Dikkatli takip etmek ile konunun alerjik reaksiyonlar neticesinde olduğu anlaşılabilir olsa da, önemsemeyen bir sahip için hayvan dostunun sıkıntı çektiği ise muhtemelen anlaşılmayacaktır. Her ne kadar dilsiz olsalar da, onların da can taşıdığını bilmek ve özen ile bakmak ise kesinlikle olması gereken bir davranıştır.

Köpek dostları da bahsedildiği üzere, alerjik bir bünyeye sahip olabilirler. Bu hususta çeşitli tedavi yöntemlerinden bahsetmek mümkün olacaktır. Ancak ilk etapta, en çok tavsiye edilen durum köpekler için alerji aşısı yaptırarak olacaktır. Böylelikle bu durumun önüne set koymak söz konusu olarak bir rahatlama sağlanacaktır.

Bilindiği üzere; hayvan dostları doğumundan itibaren, yaklaşık 45 güne erişmeleri ile birlikte aşı takvimleri uygulanmaya girer. İlk uygulanan konu da öncelikle iç – dış parazit uygulamaları ile başlamaktadır. Daha sonra ise ilk olarak köpek gençlik aşısı ve kanlı ishal aşıları vurularak, aşı uygulamasına başlanılır. Bu durum doz aralarında belirli zamanlar olmak üzere, devam ederek diğer aşı uygulamaları da vurulur. Böylelikle yaklaşık 100 günlük olana dek bu aşı uygulaması belirli aşı ve dozlar ile devam eder. 81 ve 100 günlük olduğu zamanlarda uygulanan Karma ve Kuduz aşıları ise her yıl kesin olarak tekrarlanan aşılardır. Buraya kadar bahsedilen aşılar, köpek dostunun en sık görülen hastalıklardan korunmasına fayda sağlayan aşılardır. Köpekler için alerji aşısı ise, bu hastalığa özel yapılan aşılardandır. Dolayısı ile buraya kadar sayılan aşılar, hastalıklardan korumak amacı ile önlem iken, köpekler için alerji aşısı ise hastalık sonrasında tedavi amaçlı uygulanan bir aşıdır. Konu ile ilgili daha detaylı bilgiyi, aşağıda bulunan başlıklarda bulabilirsiniz.

Köpek Alerjisi Belirtileri

Alerjik tepkime öncesi, bazı alerji nedenleri devrededir. Bu durum; hayvan dostunun hassas bünyelerine etki ederek, bedenlerinin tepki göstermelerine yol açarlar. Dolayısı ile dostunuzun bedeni bu durumu rahatsızlık yaşayarak savmaya çalışır. Hayvan dostlarının genel olarak alerjik belirtileri, insanlarda görülen alerjik belirtilere göre daha farklı seyreder. Hayvan dostları alerjik belirtileri genel olarak cilt üzerinde oluşur. Bu alerjik belirtiler ise şöyledir:

  • Deride gözle görülür kızarıklıklar oluşabilir.
  • Ciltte kabarcıklar olur.
  • Sıklıkla kaşıntı görülür. Hatta bu kaşıntı, o alanları ısırıp çiğneyecek derecede rahatsızlık verecek düzeyde olabilir. Kaşıntıyı gidermek adına, cildini eşyalarınıza sürterek de tahriş edebilirler.
  • Kaşıntı sebebi ile hassas ve şiş bir deri görülür.
  • Yer yer açılmalar şeklinde ya da önceki zamanlara nazaran ciddi tüy dökülmeleri görülebilir.
  • Deride açık şekilde yaralar ve kabuklanmalar söz konusu olabilir.
  • Kulakları kızarıp şişebilir. Bu duruma kulak etrafında tüy dökülmesi eşlik ediyor ise alerjiden şüphelenmek doğru olacaktır. İşin içerisine enfekte olma durumu da eklendiğinde, muhtemelen koku oluşumu da hissedilir.
  • Genel itibari ile hayvan dostlarında dermatit olarak görülen alerji; nadiren de olsa solunum yollarında da etki gösterebilir. Bunun neticesinde ise; insanda görülen nezle etkileri gibi; burun akıntısı, öksürme-hapşırma, göz sulanmaları gibi durumlar da görülebilir.
  • Alerji çeşidi mevsimsel olarak teşhis edilmiş hayvan dostları da insanlar gibi mevsim geçişlerinde doğadan etkilenebilirler. Şöyle ki polenler, ot, çiçek vs gibi durumlar onları bronşit edebilir.
  • Ve yine nadiren da olsa, belirtiler arasında kırmızı ve şiş göz yapısı, yine kızarmış bir çene ile pati, kızarık bir anüs görülebilir.

Özetle köpekler için alerjisi en büyük tepkisi ciltte görülür. Ve kendisini özellikle kaşınma, kızarıklık ve şişlik olarak belli edecektir. Eğer hayvan dostunuzda, önceki zamanlarına nazaran farklı tepki ve davranışlar ile sıkıntı hali baş gösteriyor ise ve bu durumlara yukarıda sayılan sebeplerden bir ya da bir kaçı eşlik ediyor ise; mutlak surette alerjiden şüphelenmeniz gerekir. Sonrasında ise veteriner hekimce muayene ettirilmesi ve gereken tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi, hayvan dostunuzun sağlığı açısından doğru olacaktır. Bu anlamda genel olarak köpekler için alerji aşısı yaptırarak kurtulmak ya da en azından rahatlamasını sağlamak mümkün olur. Bu alerji aşısı; hayvan dostunuzun karşılaşacağı alerji nedenleri karşısında dirençli olmasını sağlayarak, aynı durum neticesinde aşırı bedensel tepkilerden korur ve daha kolay atlatabilmesini sağlar.

Köpek Alerji Türleri

Hayvan dostları da insanlar gibi bazı durumlar karşısında alerjik tepki gösterirler. İnsanlar arasında en sık görülen durum mevsimsel alerjiler iken köpeklerde bu konu çeşitli şekillerde görülebilir. Şöyle ki;

  • Besin alerjileri
  • Mevsimsel alerjiler
  • Kimyasal maddelerden kaynaklı alerjiler
  • Genetik olarak gelen, alerjik ve hassas bir bünye

Sorun ortadan kalktığında tepki de bitiyor ise, muhtemeldir ki hayvan dostunuzda alerjik bir hassasiyet söz konusudur. Ancak yine dikkat etmek gerekir ki, mevsimsel alerjiler de sadece o geçiş döneminde yaşanır ve sonrasında biter. Dolayısı ile dostunuzda belirli aralıklar ile görülen belirtiler söz konusu ise muhtemelen ya alerji değildir ya da mevsimsel alerji olma ihtimalleri yüksektir. Ancak tepkiler sürekli ise bunun altında başka bir sorun yatabilir. Örneğin her gün yediği besin, hayvan dostunuz için fayda sağlamak yerine aksine zararlı geliyordur. Ya da kendisi için kullandığınız bakım maddeleri (şampuan, diş macunu, ıslak mendili vs gibi) dostunuza dokunuyor olabilir. Bu durumda ise;

  1. Hayvan dostunuzun davranışlarını incelemek gerekir.
  2. Eğer gözle görülür bir belirti ya da davranış farkları var ise; bu belirtilerin ne zaman çıktığını, iyi analiz etmek gerekir.
  3. Belirtilerin, neden kaynaklı çıktığını incelemek gerekir.
  4. Veterinere götürerek köpekler için alerji aşısı yaptırarak önlemini almak gerekir.

Köpeklerde Alerji Nedenleri

Köpekler de hassas bünyeye sahip olabilirler. Ve bu bünyeleri, karşılaştıkları bazı durumlar neticesinde tepki vererek kendilerini korumaya alır.

Köpeklerde alerji nedenleri, insanlar görülebilen bazı nedenler olabilir. Örneğin mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişimi, polenler gibi durumlar; hayvan dostları için de bir alerji sebebi olarak görülebilir. Ancak sizin için hiç zararlı olmayan bazı durumlar da onlar için zararlı olarak, alerjik tepkilere yol açabilmektedir. Örneğin:

  • Evde bulunan çeşitli bitkiler: Bu bitkiler her ne kadar sizin için zararsız ve sevimli olsa da bazen bazı hayvan dostları için ciddi anlamda reaksiyonlara sebep olarak alerjen belirtiler olarak kendisini gösterir. Hatta daha ciddi durumlarda zehirlenmelere dahi yol açarak hayvan dostunuzun canını tehlikeye atacak bitki türleri bulunmaktadır. Ya da yine mevsimsel olarak geçiş dönemlerinde bu bitkilerden etkilenmeleri mümkün olabilir. Dolayısı ile en güzeli, hayvan dostunuz ile bitki dostlarınızın mümkün ise aynı ortamda yaşamlarını sürmemeleridir.
  • Tozlar: Toz, kir, küf gibi durumlar; hassas bünyeye sahip olan hayvan dostlarının alerjik tepkiler vermesine neden olur. Bu bakımdan ev ortamının daima temiz olmasına özen göstermek siz ve hayvan dostunuz açısından doğru olacaktır.
  • Diğer canlılar: Diğer tüm alerjik durumlar araştırıldı ancak hala hayvan dostunuzun neye karşı alerjisi olduğu bulunamıyor ise, ev ortamında ya da dış alanlarda denk geldikleri diğer hayvanlar olması muhtemeldir. Onların tüy yapılarında barındırdıkları akarlar; hayvan dostunuzu rahatsız ederek, alerjik tepkimeler göstermelerine sebebiyet verebilir.
  • Kötü hava: Kötü havalar, duman, is, nem, sigara, yemek buharları-dumanları gibi durumlar; hayvan dostlarınızın özellikle solunum yollarını tahrişe sebebiyet vericidir. Dolayısı ile bu konu da, minik dostlarınızın alerjik tepkimeler göstermesine sebep olur. Eğer solunum yolları anlamında sıkıntı oluşturan bu gibi alerjiler söz konusu ise, alerjik belirtilerde sayılan belirtilere ek olarak; semptomlar arasında güç soluma durumu da baş gösterecektir. Ayrıca kızarmış ve sulanmış gözler, sık hapşırma da bu belirtilere ek olarak görülür. Solunum noktasında sorun görülmesi ciddi bir durum olarak karşınıza çıkacaktır. Dolayısı ile vakit kaybetmeden, veteriner hekime götürülerek tedavi planı yapılması uygun olur.
  • Besinler ya da Kimyasal bazı maddeler: Hayvan dostunuza verdiğiniz besin içerikleri, kendisinde alerji tepkimesi oluşturmuş olabilir. Buna ek olarak bizzat onların şahsi bakımları ya da yaşam alanlarının temizlikleri için kullanılan maddeler de alerjik reaksiyon olarak görülebilir.

Köpeklerde Alerji Nasıl Geçer?

Hayvan dostunuzun alerji tepkilerinin geçmesi adına, rahatsızlığının teşhisi itibari ile köpekler için alerji aşısı yaptırılması doğru olacaktır. Bu sayede alerjen sebepler karşılarına çıksa dahi, daha hafif belirtiler ile atlatmaları mümkün olabilir. Dolayısı ile öncelikle uzman hekim tarafından kontrollerinin sağlanması ve teşhis konulması, ardından ise gereken tedavi yöntemlerinin yaptırılması, hayvan dostunuzun sağlığı için en önemli ve öncelikli adım olur. Bu duruma ek olarak ise sizin, dostunuzun iyiliği açısından yapmanızı gerektiren bir takım öneriler olacaktır. Bu öneriler sıralanacak olur ise;

  • Bazı köpek ırkları, diğer ırklara nazaran daha hassas bünyelere sahip olabilirler. Dolayısı ile özellikle beslenme hususunda ve diğer konularda dikkatli olmak fayda sağlayacaktır. Görülen herhangi bir durum karşısında ise veteriner hekime danışarak, köpekler için alerji aşısı uygulaması söz konusu olabilir.
  • Köpek ırkına göre ve eğer onlara ciddi başka rahatsızlık verecek bir durum olmayacak ise; sık şekilde banyo yaptırmak ya da en azından silmek; tüylerine yapışmış akarların giderilmesini sağlayarak alerjilerden uzak tutacaktır. Ya da alerjik reaksiyon gösteren bir köpeğiniz var ise de bu şekilde onların kaşıntılardan dolayı rahatlamasını sağlarsınız. Keza hafif bir ıslaklık vererek tüylerini günlük olarak taramanız, hatta mümkün olduğunca bu tarama ve fırça işlemini de açık hava bir ortamda gerçekleştirmeniz de banyo etkisini sağlayarak tüylerin akarlardan korunmasına vesile olacaktır. Ancak özellikle banyo hususunda dikkat etmelisiniz ki hayvan dostunuz, kimyasal maddelere karşı tepkime veriyor olmasın. Böylelikle onu yıkadığınız şampuan ile iyileşmesine vesileliği amaçlarken daha kötü olmasına sebep olmayın!
  • Köpeğinizin yaşam alanlarını temizlemek en büyük yardımcısı olacaktır. Keza su, yemek ve dışkı kaplarını her daim hijyen içinde bulundurmak da alerjik durumlara karşı bir korumaya vesile olur. Ancak burada da dikkat etmeniz gereken durum; kimyevi malzemeler kullanarak, sağlıklı olan hayvan dostunuzu daha kötü hale getirmemek olmalıdır.
  • Hayvan dostunuzu açık alanlarda gezdirmenin akabinde, eve geri dönüşünüz ile birlikte kirlendiği alanları ve özellikle ayaklarını silmek gerekir. Böylece dışarıdan taşıdığı mikroorganizmaların, yaşam alanlarına dağılması önlenmiş olacaktır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply