Kangal Özellikleri Ve Bakımı

Kangal Özellikleri Ve Bakımı

Canis lupus familiaris bilimsel adıyla bilinen kangal köpek özellikleri ile en eski ve ırksal niteliklerini koruyan cinslerden biridir. Sivas Kangalı olarak bilinen tür, Türkiye’nin Sivas şehrinde kariyerine başlamıştır. Hızlı koşan ve güçlü köpekler arasına yer alan kangallar, sağlam ve dayanıklı cinslerdir.

Sivas Kangalı Nasıl Bir Türdür?

Sivas kangal köpek özellikleri açısından incelendiğinde, büyük yapısına rağmen duyarlı, sakin ve iyi huylu bir tür olduğunu gösterir. Çoban köpeği, bekçi köpeği olarak yetiştirilen bu türler, evcil koşullara da uyum sağlayabilen ve sosyalleştiklerinde şehir hayatına uyum sağlayan türlerdir.

Kangal köpekleri;

  • Dişilerde 62 ila 75 cm uzunluğuna varırken, erkeklerde 70 ila 80 cm yüksekliğe ulaşırlar.
  • Saatte 56 km hıza ulaşabilen bu türler, atik ve bağımsız bir mizaca sahiptirler.
  • Dişilerin ağırlığı 40 ila 50 kg civarında iken erkek kangallarda 48 ila 60 kg ağırlık görülür.
  • Genellikle boz renkleri yaygın olan bu türlerin; açık gri, dore, bej ve krem renkleri de mevcuttur.

Dev köpekler olarak nitelendirilen kangal daima çevik ve sağlam görünürler. Doğal koşullara uygun olan ve çift katmanlı kürkleri sayesinde soğuk hava koşullarına dayanım gösteren sadık türlerdir.

Kangal Köpeklerin Görünümleri

Sivas kangal köpek özellikleri açısından; sürüye liderlik eden, çobanların işini kolaylaştıran cinslerdir. Güçlü ve caydırıcı özellikleriyle arazilerin, dağlık ve açık alanların en iyi koruyucuları olarak bilinirler. Kangal köpeklerin eğitilmesine dahi gerek olmadan, taşıdıkları genlerle otomatik olarak çobanlık eder ve sürüyü yönlendirmede, korumada başarı gösterirler.

Sağlam çene yapıları, sivri ve güçlü dişleriyle, cesur ve tehlikeli durumlara göre saldırgan olabilirler. Sesleri kalın ve yüksek olan bu türler, her zaman olmasa da yön verme, haber verme ve tehlikeli durumlarda yüksek ve gür şekilde havlarlar.

  • Kangallar güçlü ve geniş bir kafatasına sahiptir.
  • Gözleri yuvarlak ve baş kısmına göre nispeten küçüktür.
  • Kulakları kafasına oranlar küçük ve diktir.
  • Gözleri kahve ve altın rengi tonlara sahip ve bakışları oldukça etkileyicidir.
  • Bacakları sağlam, uzun ve güçlü kangallar, orantılı vücut hatlarına sahiptir.
  • Uzun ve tüylü kuyrukları genellikle aşağı yöndedir. Ancak uyarılma hallerinde dik ve arkaya doğru yönlenir.
  • Açık sarı, boz rengi ve çelik renklerinde olan kangal köpek özellikleri, parlak tüyleriyle pekişir.

Sık ve sert kıl yapısına sahip kürküyle daima güçlü ve güvenli bir duruş sergiler. Ön bacakları, arka bacaklarına nazaran daha güçlüdür.

Kangal Köpek Mizacı

Sivas kangalları, sakin ve iyi huylu köpeklerdir. Yüksek eğlence veya oyuncu bir yapıları yoktur. Durgun ve dingin sayılabilen karakteristik özellikleri, tehlike algısında bir anda hareketlenebilir. Savunma mekanizması gelişkin, güçlü, çevik ve koruma içgüdüsü gelişmiş bir türdür.

Kangal köpek özellikleri arasında mizacı ön plana çıkar. Tipi çoban köpeği olan kangallar, sakin bir karaktere sahiptirler. Koku alma özelliği gelişkin, duyarlı ve keskin bakışlara sahip türlerdir. Tehlike olmadıkça havlamaya meyilli değillerdir.

Bağımsız bir ruh haline sahip olan ve yalnızlıktan keyif alan kangal köpekler, sürüler arasında farklı olmayı ve lider olmayı ırksal hafızasına kazımış bir türdür. Safkan cinsler arasında olan Sivas Kangalı, en eski ırklardan biri olup, günümüzde evcil olarak tercih edilen cinsler arasındadır.

Kangal Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Kangal köpek özellikleri ve bakımı konusunda bilgi alarak, evde bakım için uygun hale getirebilirsiniz. Apartman koşullarına genel anlamda uyumlu şekilde yaşayan kangallar, çok fazla tüy dökmeye meyilli değillerdir. Haftada birkaç kez tımar edilmeleri yeterli olacaktır.

Sivas Kangal köpeğinin tımar edilmesi için metal uçlu fırçalar kullanmak doğru olacaktır. Kısa ve sert tüy yapısına sahip oldukları için hem derisinin rahatlaması hem ölü tüylerin giderilmesi için tımar işleminin doğru ve nitelikli yapılmasına fayda vardır.

Çok sık yıkanmasına gerek yoktur. Toz ve çeşitli etkilerden korumak için fırçalama sonrasında ıslak bir bezle silinebilirler. Kulak, burun ve tırnak bakımını düzenli olarak uygulayabilirsiniz. Banyo seanslarında fırçalama yapmalı ve tüylerini nitelikli şekilde köpürterek derisini rahatlatmalısınız. İyi şekilde kurutun ve düzenli olarak bakımını yapın.

Kangal Köpekleri Nasıl Beslenir?

Sivas Kangalı, büyük ve kaslı bir yapıya sahip olduğu için beslenmesine özen gösterilmesi gereklidir. Irkına uygun kaliteli mamalar vermek ve bebeklikten itibaren ayına göre beslenme programı hazırlamak daha doğru olacaktır.

  • Kangal köpeklerin beslenme programını; günde 3 öğün olacak şekilde düzenleyebilirsiniz.
  • Yetişkin bir Sivas Kangalı için ideal olan günde 2 kg civarında besin tüketmektir.
  • Öğünleri et, tahıl ve sebze şekilde uyarlanabilir.
  • Pirinç lapaları ve kırsal kesimlerde katıklarla beslenebilen bir cinstir.
  • Genellikle ev yemeklerinin arta kalanları, kemikler ve kırsal alanlarda etçil beslenmeyle bilinen türlerdir.
  • Yavru kangalları sahipleniyorsanız 6- 8 aya kadar süt vermeniz önemlidir.
  • Ağırlığına göre beslenme programına ilave katılabilir.

Egzersiz ve yürüyüşlere göre ilave yapabilir, ödül ikramları kullandığınızda besinlerini buna göre ayarlayabilirsiniz. Sağlıklı bir genetiğe sahip olan kangallar, hava koşullarından çok fazla etkilenmezler. Ancak aşırı sıcak havalar ve iklimlerden çok hoşnut olmazlar.

Sivas Kangalı Apartmanda Yaşar mı?

Sivas Kangal köpekleri, doğal koşullara uyumlu bir cinstir. Çoban ve bekçi köpeği özelliklerinin yanı sıra bahçede, kulübede yaşayabilir bir cinstir. Ancak küçük yaşlardan itibaren eğitim ve sosyalleştireme sağlandığında apartmanda yaşam koşullarına uyum sağlayabilirler.

Sivas Kangalı bakımı açısından kolay ve beslenmesi için özen gösterilmesi gerekir. ırk olarak yatkın olduğu bazı sağlık sorunları vardır. Örneğin;

  • Kangal köpeklerin genetik olarak yatkın olduğu bir hastalık bulunmuyor.
  • Sağlıklı, güçlü ve dayanıklı köpeklerdir.
  • Kalça çıkıklığı, büyük ırklarda görülen ve nadiren kangallarda da görülen bir sorundur.
  • Kuduz aşısını yaptırmak, genetik yatkınlığın önlenmesinde etkilidir.
  • Pire, bit ve kene türü haşeratlar görülebilir.
  • Parazite karşı takviye kullanılmasına fayda vardır.

Sağlıklı koşullarda 15 yıla kadar yaşayabilen güçlü ve dayanıklı köpek türleridir. Beslenmesi ve bakımına özen gösterdiğiniz sürece apartmanda beslemek için de uygun cinslerden biridir.

Kangal Köpekleri İçin Safkanlık

Kangal köpek özellikleri ile tüm türlerden farklıdır. Ancak bir kangal köpeğinin safkan olduğu, mizacından anlaşılabilir. Güçlü kemik yapısıyla bilinen çoban köpekleri,

  • Kuyruk yapılarıyla orijinal olup olmadıklarının anlaşılması konusunda yardımcı olur.
  • Saf türlerde kuyruk dik ve öne doğru kıvrık şekilde olur.
  • Diz kapakları, safkanlık konusunda da bilgi verir. Bu kısımlar üzerinde çizgiler ve türlü lekeler bulunmaz.
  • Sivas kangalının arka ayaklarında beş tırnak bulunması gereklidir.
  • Tüyleri ve kürkünün tamamı lekesiz ve pürüzsüz olur.

Sivas Kangal köpeğinin özellikleri ve karakteristik özellikleri, safkan olup olmadığını kolay şekilde yansıtır. Birkaç rengi bulunmasına rağmen, tüyleri lekesiz olan kangal köpeklerinin burun kısımları siyahtır. Gözleri oldukça parlak, canlı ve kahve olan tonları altın rengine dönüktür.

Bir kangal köpeği sahiplenmek için fiziksel özelliklerine, aylarına göre ağırlık ve uzunluk ölçülerine göre değerlendirme yapabilirsiniz. Tırnak yapısı, kuyruğu ve davranışlarını incelemeniz yeterli olacaktır. Genel anlamda eğitime yatkın ve uyumlu olan bu cins, ideal bir bekçi ve aile köpeği kıvamında olabilir

Yorum (Yok)

Leave a Reply