Kangal (Sivas Kangalı) Köpek Irkının Bakımı ve Özellikleri

Kangal (Sivas Kangalı) Köpek Irkının Bakımı ve Özellikleri

Türkiye kökenli olan çoban ve bekçi köpeği ırkından gelen Kangal, adını Sivas’ın Kangal ilçesinden alır. Kanglı Türk boyunun Orta Asya’dan göç ederken köpek ırkını da yanında getirdiği düşünülmekte, 17. yüzyıldan itibaren Osmanlı sultanları tarafından üretimi gerçekleştirilen köpek cinsi Samson olarak adlandırılır.

Kangalın Özellikleri Nelerdir?

  1. yüzyılda Evliya Çelebi Seyahatnamesinde hayvan hakkında aslan kadar kuvvetli tarifini kullandı. Kangal kaç tane yavru yapar merak edilirken ırkın özellikleri şu şekilde sıralanır;
  • Ağız ve burun yapısı kısa ve küt, çenesi ise kuvvetlidir.
  • Dişleri sivri ve sağlamdır, dudakları sarkıktır.
  • Burnunun üstüne kadar kulak, ağız ve göz etrafı siyahtır.
  • Gözleri kafatasına kadar küçük ve yuvarlaktır rengi altın ve kahverengi arasındadır.
  • Gözlerinin etrafı siyah, bakışları ise canlı ve asildir.
  • Kulakları orta boy ve üçgen şeklindedir, uçları yuvarlak olup kafatasına yapışık aynı zamanda sarkıktır.
  • Önden bakıldığında aslana benzeyen görünüme sahiptir.
  • Kafası iri, boynu güçlüdür.
  • Ayak bilekleri kuvvetli ve uzundur, omuzları ön göğüs arkasına kadar geniştir.
  • Gövdesi kare şeklindedir, dirsek kısmına kadar göğsü derin, karnı ise içe çekiktir.
  • Kuyruğu yüksektir, rengi boz renktir ancak çelik rengine kadar olabilir.
  • Erkeklerinde ağırlık 50 ile 60 kilogram arasında dişilerin de ise 41 ila 59 kilogram arasında değişir.

Kangal Köpeği Nasıl Beslenir?

Dev köpekler grubunda yer alan ve Babillilerden bu yana bilinen Sivas kangalı, Türkiye dışında Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkede Türkiye’ye ait köpek cinsi olarak tanınır.

Karakteri en önemli özelliği olan Sivas kangalı, çocuklarla çok iyi anlaşır bu yüzden çocuklu aileler için son derece uygundur. Sessiz bir hayvandır gereksiz yere havlamaz, eğitimi de son derece kolaydır. Tüm dünyada tescilli bir ırk olan kangal cinsinin özellikle gelişme çağında beslenmesi son derece önemlidir.

Etçil ve hepçil arasında olan köpek, protein ağırlıklı ve dengeli beslenmelidir, doğumdan sonra 45 ile 60 günlük süreç içerisinde sadece anne sütü almalıdır. Anne sütünün kesilmesi ve ardından dişlerinin çıkması ile birlikte mama ile beslenmeye geçilir.

Aynı zamanda et ve tahıl grubu ağırlıklı beslenirken pirinç pilavı, kıymalı yemekler ve makarna gibi yiyecekler verilebilir.  Kangal kaç tane yavru yapar? sorusu dışında öne çıkan özellikleri arasında şunları saymak mümkün;

  • Sert ve sık tüy yapısına sahiptir bu yüzden aşırı tüy dökmez.
  • Kuyrukları çok uzun değildir.
  • Yalnızlığı ve özgürlüğü severler.
  • Dünyanın en iyi bekçi köpeğidir.
  • Gözlem ve koku alma yeteneği gelişmiştir.
  • Durduk yere saldırmazlar.
  • Soğuk iklime sahip bir bölgede yetiştiğinden dolayı aşırı sıcağı sevmez.
  • Kendi boyutundaki diğer ırklara göre çok daha uzun yaşam süresine sahiptir.
  • Oldukça sağlıklıdır kolay kolay hastalanmaz.

Kangal En Fazla Kaç Tane Doğurur?

Kangal cinsi köpeklerde gebelik süresi 58 ile 63 gün arasındadır, doğum süresi 8 saate kadar sürebilir. Safkan bir dişi kangal 4 ya da 5 tane yavru yapabilir, normal olarak bir batında bir tek yavru verebildiği gibi aynı zamanda 9 yavru sayısına kadar da ulaşabilir.

Doğum anını gösteren belirtiler huzursuzluk, vücut ısısının 37 dereceye düşmesi, iştah kaybı ile göğüslerden sarımsı renkte bir sıvının akmasıdır. Yıllar boyu bakımı zor olduğundan dolayı 1 ya da 2 tanesi bırakılıp gerisi toprağa gömülürdü.

Bugün hayvancılıkta verim ön plana alınan bir politika uygulandığından dolayı yavruların tamamına bakılmakta. Ancak aşırı yavrulama hem annenin hem de yavruların bakımını zorlaştırdığından dolayı ideal yavru sayısı 5 ile 9 arasında belirlenir.

Kangal Köpeği Sahibini Korur Mu?

FCI, AKC ve TKC gibi büyük köpek kulüpleri ve federasyonları tarafından tanınan kangal köpeği sahibine karşı son derece sadıktır. Sadece sahibi değil etrafında değer verdiği her şeyi koruma altına alır, çoğu zaman yabani hayvanlara karşı benzersiz bir koruma içgüdüsü sergiler.

Koruyup kollamak için yaratılan kangalın yaşam alanı çiftliklerdir, inatçı ve baskın bir karaktere sahip olduğundan dolayı güçlü ve istikrarlı biri tarafından eğitilmesi söz konusudur.

Koruma içgüdüsü eğitilemez ancak davranışları kontrol altına alınır ama bir yabancı gördüğünde havlamasını durdurmak söz konusu değildir ancak susması gereken zaman rahatlıkla öğretilir.

Aralık bir kapı gördüğünde eve girer ve tüm evi ele geçirir, aslan kadar güçlü olmasının yanı sıra aynı zamanda korkusuz ve cüsseli olması yabani hayvanlara karşı adeta bir koruma kalkanı oluşturmasını sağlar. Kangal kaç tane yavru yapar? özellikle sahiplenmek isteyenlerin yakından ilgilendiği bir konudur.

Kangal Köpeği Eğitilir Mi?

Diğer köpek ırklarına göre kangal köpekleri öğrenme konusunda çok daha zeki ve çok daha kabiliyetlidir. Herhangi bir eğitim almadan dahi kendi görevlerini bilir yapması gerekeni en iyi şekilde yerine getirir. Karakteristik özelliğinden dolayı özgürlüğü seven yapısı nedeniyle uzun süreli eğitimi söz konusu değildir.

Safkan Kangal Nasıl Anlaşılır?

Türkiye’ye ait bir köpek ırkı olmasından dolayı satın almak isteyenler kangal kaç tane yavru yapar? ya da saf kangal olup olmadığı nasıl anlaşılır gibi birçok sorunun cevabını arar.

Öncelikli olarak Sivas kangalı almak isteyenlerin devlet kurumlarından almaları tavsiye edilir, köpeğin özelliklerini bilmeyenlerin kolaylıkla kandırıldığı ve sahte kangal satıldığı sık karşılaşılan bir durumdur. Saf kangal özellikleri incelenerek kolaylıkla ayırt edilir;

  • Ağız ve kulakları siyah, göğüs yapıları geniş olmalı.
  • Patileri kuvvetli, kuyruğu ise genellikle simit şeklindedir.
  • Boz denilen beyaz ve kremsi renklere sahiptir.
  • Kangalın gerçeğinde çift tırnak olur en çok yanılgıya neden olan konudur çünkü çift tırnak olmayan kangal cinsi de vardır.
  • Sıcak havayı sevmez geceleri aktiftir.
  • Tam anlamıyla bir insan dostudur ancak savaşçı ruha sahiptir.

Kangal Köpek Yavruları Ne Kadar ?

Mükemmel ve bozulmamış bir ırka sahip olan kangal köpeği fiyatları farklılık gösterir. Damızlık erkek kangal köpekleri ile damızlık dişi kangal köpekleri güncel köpek fiyatları farklıdır.

Karaboğa cinsi kangal köpeklerinin fiyatı bugünkü şartlarda bir otomobil fiyatına yakındır. Aynı zamanda ırkı saf olan ve cinsi yavru kangal fiyatları da satın alırken araştırılması gereken özellikler arasındadır.

Devlet kurumlarının yanı sıra özel olarak kangal üretim ve yetiştiriciliği yapan firmalardan güncel kangal fiyatları hakkında bilgi almak söz konusudur.

Kangal Çocukları Korur Mu?

Kendisinden güçsüz olduğunu hissettiği varlığa saldırmak yerine kangal köpek, koruma içgüdüsü ile yaklaşır çocuklarla çok daha iyi dostluk kurması bu yüzdendir. Sürü koruma ve bekçi köpeği olan kangallar içgüdüsel olarak keçi ve koyun sürülerinin güvenliğini sağlamakla görevlidir.

Sürüde bulunan hayvanlar ile hem dengeli hem de koruyucu bir ilişki içerisine girer. Önsezileri son derece kuvvetlidir her zaman bağımsız ve özgür hareket etmeyi tercih eder ama sahiplerine karşıda sadıktır.

Çocuklara karşı tavırlarında zarar verme eğilimi yoktur, duyduğu memnuniyeti hal ve davranışları ile birlikte aynı zamanda farklı tonlarda çıkarttığı havlamaları ile belli eder.

Çobanlık yaparken mecbur kalmadıkça kurt ile boğuşmaz bunun yerine koruma içgüdüsü ile kurdu kaçırır. Bu özelliğinden dolayı kangal köpekler Namibya’da çıta hayvanlarının çiftlikten uzaklaştırılması için kullanılır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply