Dişi köpeğin gebe kalmasını ortadan kaldırmak için yapılan operasyon kısırlaştırmadır, kısırlaştırma dışında aynı zamanda sterilizasyon ifadesi de kullanılır. Goldenlarda kısırlaştırma işlemi veteriner hekimler tarafından ameliyat ile gerçekleştirilir, operasyonda dişi köpeğin yumurtalıkları alınır; ardından hekimin önerisine ve değerlendirmesine göre uterus ile fallop tüpleri çıkarılır.
Dişi köpeğin hamile kalması önlenmesinin yanı sıra kısırlaştırma operasyonu aynı zamanda kızgınlık dönemini de ortadan kaldırır. Köpeklerin kısırlaştırılması için birçok farklı neden vardır bunlar arasında öncelik her zaman köpeğin sağlıdır ayrıca evde beslenen köpekler açısından ev ortamını etkilemesidir.
Dişi köpeğin kızgınlık sürecinde erkek köpeklerin dişi köpeğin bulunduğu ortamı işaretleme ihtimali ortadan kalkar. Kısırlaştırmanın en önemli nedenleri arasında meme ve yumurtalık tümörleri ile uterusta tümör oluşma riski azaltılır ya da tamamen ortadan kaldırılır.
Goldenlarda Kısırlaştırma Nedenleri
Kısırlaştırma istenmeyen yavru doğumunun önüne geçer, kısırlaştırılmış olan dişi köpeklerde gerek beslenme gerek metabolizma ile alakalı gerekse hormonel anlamda bazı değişiklikler yaşanır, davranışlarında farklılık gözlemlenir. Artık kızgınlığa girmediğinden huzursuzluk ya da gereksiz yere uluma gibi davranışlar sona erer.
Köpek sahiplerinin Goldenlarda kısırlaştırma operasyonundan sonra beslenme ihtiyaçlarının değiştiğini fark etmesi önemlidir, işlem sonrasında metabolizma önemli ölçüde değiştiğinden dolayı köpek birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde hızlı şekilde kilo alır. Bundan dolayı kısırlaştırılmış köpek maması verilmelidir.
Kısırlaştırma operasyonları köpek 6 ile 9 aylık olduğunda gerçekleştirilir bu konuda doğru zaman hakkında karar vermesi gereken veteriner hekimdir. Çünkü bazı durumlarda dişi köpekler 6 aylık olması beklenmeden daha erken kısırlaştırılabilir, gerekli görülen durumda 3 aylıkken kısırlaştırma operasyonu gerçekleştirilebilir.
Kısırlaştırmadaki en önemli amaç ileriki süreçte yaşanabilecek sağlık komplikasyonlarının önüne geçmektir. Erken kısırlaştırmanın gerekli olduğu durumlardan biri de köpek 4 yaşına gelmeden kısırlaştırılma işlemi yapıldığında uterus enfeksiyonu riskinin ortadan kalkmasıdır.
Goldenlarda Kısırlaştırmanın Faydaları
Sahipsiz köpek sayısının artışı ve kısırlaştırmadan elde edilen sağlık avantajlarından dolayı köpeklerde kısırlaştırma bir gereksinimdir ancak faydaları ve potansiyel yan etkileri hakkında halen soru işaretleri yaşanmaktadır. Goldenlarda kısırlaştırma operasyonunun birçok faydası vardır;
- Köpek daha sakin bir mizaca kavuşur.
- Kızgınlık dönemine giren dişinin peşinde koşan erkek köpekler arasında yaşanan yaralanmalar ortadan kalkar.
- Evde beslenen erkek köpekler için de kısırlaştırma söz konusudur.
- Erkek köpek dişi köpeğin hormonal değişimini algıladığından dolayı evden kaçar.
- Sokakta kavgalara karışır ve yaralanır.
- Erkek köpeklerin evden kaçması alışkanlık haline gelebilir bu durum olası birçok risk taşır.
- Kısırlaştırılmış olan köpeğin yaşam süresi ortalamanın üzerine çıkar.
- Köpek operasyonları ile yumurtalık ve rahim kanseri gibi hayati tehlike yaratan ve pyometra olarak adlandırılan rahim enfeksiyonu riski en aza indirilir.
- Meme kanseri oluşum riskini azaltır.
- Erkek köpeklerde gerçekleştirilen kısırlaştırma operasyonundan sonra testis kanseri ile prostat hastalıklarının oluşma risklerinde önemli düşüş meydana gelir.
- Kısırlaştırma operasyonları planlanmamış gebeliklerin önüne geçer.
- Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması köpeklerin çiftleşmesi engellenir ve böylelikle dişinin sık doğum yapması ortadan kalkar.
- Kısırlaştırma operasyonu sokakta yaşayan dişi köpeğin doğum sonrasında hayatının riske girmesini ya da doğan yavruların mağdur olmasını önler.
Goldenlarda Kısırlaştırma Riskleri
Kısırlaştırma operasyonu yararları ile birlikte aynı zamanda riskleri de beraberinde taşır, Goldenlarda kısırlaştırma cerrahi bir işlemdir ve anestezi altında gerçekleştirilir.
Steril ortamda gerçekleştirilmesi gereken kısırlaştırma ameliyatında kanama başta olmak üzere enfeksiyon, ağrı, kesilerin açılması ya da kullanılan ilaçlara karşı reaksiyon gösterilmesi gibi semptomlar yaşanabilir.
Ameliyat ile alakalı olan riskler uzman hekimler tarafından takip edilir ve oluşabilmesi imkan dahilinde olan tüm yan etkiler en aza indirilir. Enfeksiyon riskinin azaltılması için ameliyat bölgesini yalamasını engellemek için veteriner hekim tarafından yakalık kullanılması tavsiye edilir.
Erkeklerdeki kısırlaştırma operasyonunun ardından testosteron hormonu dişilerde ise ostrojen hormonu salınımı engellenir bu durum avantajıdır ancak kemik gelişimi ya da diğer vücut sistemleri üzerinde küçük problemlere neden olabilir.
Erkek köpeklerde kısırlaştırma nedenleri içerisinde testis tümörlerinin önüne geçmek, istenmeyen çiftleşmeleri önlemek prostat ile alakalı hastalık riskini azaltmaktır.
Kısırlaştırma aynı zamanda erkek köpeklerde havlamaya azaltan etkili bir yöntemdir bunun yanında içgüdüsel olarak yaptığı işaretleme davranışları ile birlikte etrafa yaptığı tuvalet sorunları ortadan kalkar. Kısırlaştırma ameliyatları ortalama 30 ila 90 dakika arasında sürer ve köpekler 5 ila 10 gün içerisinde iyileşir.
Goldenlarda Kısırlaştırma Zamanı
Goldenlarda kısırlaştırma zamanı doğru şekilde belirlenmeli ve operasyon öncesinde detaylı olarak muayene gerçekleştirilmelidir, gelişimini tamamlamadan yapılan kısırlaştırma ameliyatları ilerleyen süreçte köpekte eklem sorunları oluşmasının en önemli nedenidir.
Kısırlaştırma operasyonunun en önemli riskleri arasında obezite riski sıklıkla karşımıza çıkar, kısırlaştırdıktan sonra köpeğin metabolizma hızlı artar, kalori ihtiyacı düşer ve hareketleri azalır bu durum obezite riskine yol açar.
Ancak kısırlaştırma operasyonu sonrasında köpeğin kilo alımı engellenebilir bunun için gelişim dönemlerine özel olarak üretilen köpek mamaları tercih edilir ve yeteri kadar egzersiz yapılması halinde fazla kilo alması engellenir.
Kısırlaştırma operasyonlarının riskleri arasında yaşın ilerlemesine bağlı olarak demans görülür, köpek zaman içerisinde aldığı eğitimi unutur, yaşadığı evi hatırlamaz ya da ailesine karşı davranışlarında değişiklik sergiler.
Kısırlaştırılmayan bir köpeğin üreme hormonu akıl sağlığının korunmasını destekler, üreme hormonlarını algılanmıyor olması endokrin sistem üzerinde olumsuz etkiye neden olur ayrıca tiroid seviyeleri de düşebilir.
Veteriner hekimler tarafından yaşanabilme ihtimali bulunan bu durum kolaylıkla tespit edildiğinden dolayı kontrol altına alınır ve takviyeler kullanılır. Dişi köpeklerde kısırlaştırma için en uygun dönem ilk kızgınlık döngüsünden öncedir, meme kanserinin gelişme riski açısından en uygun dönemdir.
Goldenlarda Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Erkek köpeklerde yaklaşık 6 aylık olduğunda kısırlaştırma veteriner hekim tarafından tavsiye edilir. Goldenlarda kısırlaştırma operasyonunun ardından iyileşme süreci özel bir ilgi ve bakım gerektirir;
- İyileşme döneminde ulaştırılmış köpek diğer hayvanların içinde tutulmaz.
- Operasyondan sonra 2 hafta köpeğin koşmasına ya da atlamasına izin verilmemeli.
- Köpeğin kesi alanlarını yalamaması için yakalık takılmalı.
- Düzenli olarak insizyonu kontrol edilmeli herhangi bir şişlik, kızarıklık, kötü koku ya da akıntı olursa hemen veterinere başvurulmalı.
- Operasyondan sonra en az 10 gün yıkanmamalı.
- Yemesin de azalma, rahatsızlık durumu, kusma ya da ishal oluşması halinde veteriner aranmalı.
- Veteriner hekim tarafından uygun görülmesi halinde ağrılarını azaltabilmek için ilaç verilmeli.
- Operasyon sonrası iyileştiğini anlamanın en önemli yolu oyun oynayabilecek kadar enerjik olduğunu gözlemlemektir.
Yorum (Yok)