Memeli canlıların tamamında olduğu gibi köpeklerde türlerinin devamını sağlamak için üremelidir, üremenin gerçekleşebilmesi için dişi köpeklerin regl olması gerekir. Yaşam şekline, cinsine, spesifik özelliklerine ve beslenmelerine göre değişiklik gösterse de dişi köpekler 6 aylık olduktan sonra regl olmaya başlar ancak süre 18 aya kadar çıkabilir.
Golden Retriever Köpeklerde adet dönemi köpeğin çiftleşmeye ve daha sonra üremeye hazır olduğunu gösterir, kızgınlık dönemine girdiğinin işaretidir ve genellikle bahar aylarında gerçekleşir.
Golden Retriever Adet Dönemi Başlama Süresi
Köpeklerde regl dönemi 21 gün sürer ve yılda iki kez tekrar eder, yaşı ilerledikçe süreç yılda bir kereye düşer. Dişi köpek yılda iki kez vücudundan insanların algılayamadığı ancak erkek köpeklerin duyduğu karşı konulmaz bir koku salgılar.
Dişi köpek sahiplerinin bilmesi gereken ilk konu Goldenlarda adet dönemi sürecinin nasıl yaşandığıdır bu sayede regl döneminin ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceğini bilir.
Köpek sahiplerinin öğrenmesi gereken konulardan diğeri ise yılın hangi zamanında regl olduğudur. Köpeğin ilk regl olduğu dönem 6 ile 18 aylık arasıdır, zaman farkı köpeğin ırkına göre farklılık gösterir. Irkı büyük olan köpekler cinsel olgunluğa daha uzun süre içerisinde ulaşır, köpeklerde regl dönemi insanlar ile birbirine benzer.
Golden Retriever Adet Dönemi Aşamaları
Goldenlarda adet dönemi 4 aşamadan oluşur ilk aşama kanamanın başladığı 6 ile 11 günlük proestrus dönemidir. İkinci aşamada kısa bir dönem olan östrus, üçüncü aşama ise diestrus’tur. En son aşama köpeğin hamile kalma ihtimali en yüksek dönemi anestrus dönemidir.
- İlk regl dönemi Proestrus; köpeğin davranışında değişiklikler ve kanama başlar, en fazla hormonal değişiklikler geçtiği dönemdir ve 6 ile 11 gün sürer.
- Hamile kalabileceği dönem Östrus; kısa süren bir dönemdir ancak köpek daha saldırgan ya da tam aksine daha sevgi dolu olur, dolayısıyla davranışsal değişikliklerin en yoğun yaşandığı dönemdir.
- Bir önceki aşamaya göre değişiklik gösteren süreç Diestrus; köpekte bu dönemde bir önceki döneme göre değişiklik daha fazla hissedilir. Hamile kalması durumunda regl döneminin son aşamasıdır. Hamile kalmadığında süt bezleri büyür ve yalancı süt verme dönemine girer.
- Regli döneminin son aşaması Anestrus; köpeğin hamile kalmaması halinde regl döngüsünün son aşamasıdır. Ortalama 4 ay süren bir hormonel dinlenme evresi olarak tanımlanır. Hormonlar iniş ve çıkışlar yaşar bundan dolayı kısırlaştırma süreci için en ideal dönemdir.
Golden Retriever Adet Dönemi Belirtileri
Köpeklerde yaşanan regl dönemi sabit değildir, Goldenlarda adet dönemi her altı ayda bir tekrarlanır ancak yılda bir ya da 4 kez olmak üzere değişkenlik gösterdiği bilinmektedir. İnsanlarda olduğu gibi belli bir yaş sonunda bitmez, köpeklerde yaşam boyu devam eder.
Köpek erkekleri kendine çeken feromonları serbest bıraktığında hamile kalır, hamile kalmaması halinde erkek köpeğin ısrarına bağlı olarak dişi köpeğin hamile kalma ihtimali bulunmaktadır.
Birçok kişi köpek regli döneminde yalancı süt verme sürecine girer hamile olmamasına rağmen beyni hamile olduğu sonucuna varır. Dişi köpek kısırlaştırılmamışsa 18 aylık olana kadar ilk regl dönemini yaşar, en belirgin işaret yerlere bıraktığı kan damlacıklarıdır.
Aynı zamanda regli dönemindeki köpekler genital bölgesini sıklıkla yalar, vajina büyür ve renk değiştirir, meme uçları şişer, çiş yapma sıklığı artar ve bol su içme eğilimine girer. Goldenlarda adet dönemi aynen insanlarda olduğu gibi bazı fiziksel ve psikolojik değişimler yaşanır.
İnsanlarda olduğu gibi ağrı yaşar, keyifsizlik, sürekli dinlenme isteği ve iştahsızlık gibi davranışlar sergiler. Bazı köpekler regl döneminden etkilenmez ve süreci rahat geçirir ancak bazıları çok agresif ya da içe kapalı hale dönüşür.
Golden Retriever Adet Dönemi Yapılması Gerekenler
Regl dönemine giren köpek sahibinin yapması gerekenler sürece olumlu anlamda katkı sağlar. Regl dönemi boyunca köpek karın ağrısı yaşar ve psikolojisi anlam veremedikleri süreçten dolayı olumsuz şekilde etkilenir.
Bundan dolayı tahammül sınırı olma ya da depresif bir tutum içerisinde olabilir o yüzden mahzun bir hale dönüşür dinlenmek istediği olması halinde üzerine gitmemek gerekir. Yemek, oyun ya da yürüyüş gibi rutinlerini yerine getirmek istemeyebilir bu durumda köpeği zorlamamak aksine daha ilgili ve daha şefkatli olmak süreci atmasına yardımcı olur.
Ancak burada önemli olan ilgiyi abartmadan köpeğin yalnız kalma ihtiyacına da saygı göstermektir. Köpek sahibi 21 gün süren regl döneminde evin içerisinde damlalar halinde kan bulaşmasını önlemek için köpek pedleri kullanılmalıdır.
Aynı zamanda köpek sahipleri kanama süresi boyunca genital bölgesini temizlemeli çünkü hassaslaşan genital bölgesini köpek düzenli olarak yalayarak kendisi temizler. Dişi köpeklerin kızgınlığa girme süreci üreme döngüsünün doğurganlığa gelmesi ile birlikte yaşanır. Bu süreç 3 haftalık bir süreçtir ve ortalama 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemi yaşanır.
Golden Retriever Adet Dönemi Fiziksel Bulguları
Regl süreci ile başlayan çiftleşme sürecinde köpek kısırlaştırılmamış olduğunda erkek köpekleri yaydığı kokudan dolayı kendine çeker. Köpeğini çiftleştirmek istemeyen köpek sahiplerinin yapması gereken dişi köpeği erkek köpeklerden uzak tutmaktır aynı zamanda köpeği kısırlaştırmak en iyi yöntemdir. Goldenlarda adet dönemi sürecinde yaşanan fiziksel bulgular şunlardır;
- Regli döneminin hemen öncesinde idrar az çıkmak.
- Genital organın 2 ya da 3 kat büyümesi.
- Cinsel organdan gelen damla şeklindeki kanama.
- Kanamanın bir hafta ile 10 gün sürmesi.
- Tüy dökümünde artma.
- Huzursuz ruh hali.
- Tipik olarak yaşanan daha sık dışarıya çıkma isteği.
- Regl döneminde idrar sıklığı.
- Daha agresif ve ajite tavır.
- Erkek köpekleri daha fazla ilgi göstermek.
- Evden kaçma davranışı.
- Dokunmaya karşı duyarlılık ve iştah azalması.
Golden Retriever Adet Döneminde Kısırlaştırma
Köpek regl dönemine girdiğinde çiftleştirmek istenmiyorsa yapılması gereken ve tavsiye edilen kısırlaştırmaktır. Hayvanların kısırlaştırılmasında iki farklı yol uygulanır bunlardan ilki fiziksel diğeri ise kimyasaldır, her iki yöntemde tehlikeli değildir ve aynı sonucu verir.
Kısırlaştırma aynı zamanda köpekte birçok enfeksiyonu ve meme kanserini önlemede etkilidir ayrıca bazı durumlarda davranışlarını değiştirmek için de iyi bir yöntemdir. Köpeğini kısırlaştırmak isteyenler için en ideal dönem regl dönemine girmeden önceki süreçtir.
Kısırlaştırılmamış bir köpeğin yavru doğurabileceği kesinlikle unutulmamalıdır bu yüzden doğmuş köpek yavrularının kaliteli bir yaşam sürmesi için gerekli ortamın hazırlanması önemlidir.
Köpeğini kısırlaştırmak istemeyenler regl döneminde köpek regl külodu ya da köpek regl pedi gibi ürünler kullanarak hem hayvanın dönemi kolay atmasını sağlar hem de çevreye kan bulaşmasını önler.
Yorum (Yok)