Golden Retriever İshal Hastalığı

Golden Retriever İshal Hastalığı

Her cins köpekte olduğu gibi Golden Retriever ishal en sık karşılaşılan sorunlardandır. Her ne kadar basit bir problem gibi düşünülmüş olsa da çoğu zaman ciddi hatta ölümcül hastalıklara neden olabilir. Özellikle uzun süre devam eden ve sık tekrarlayan ishal yaşayan bir köpeğin ciddiye alınarak veteriner hekime götürülmesi hayatını kurtarır.

Köpekler ile insanlar arasında yiyecekleri sindirime şekli önemli farklılıklar gösterir, çok iyi dengelenmiş bir sindirim sistemine sahip olan köpeklerde sistem bozulabilir bu durum ishal ya da nadirde olsa kabızlığa sebep olur.

Goldenlarda İshali Tetikleyen Nedenler

Köpeğin çok fazla ot yemesi ciddi bir durum değildir ancak midesinde bulunan ve sindirilemeyen taş ve benzeri nesneler ya da kanser hastalığı hayatını tehdit eden bir konum olarak ortaya çıkar. Golden Retriever ishal problemini tetikleyen nedenler arasında şunları saymak mümkün;

  • Beslenme hatası; gereğinden fazla atıp gıda ya da bozulmuş yiyecek tüketilmesi halinde ishal ile karşılaşmak söz konusudur.
  • Diyet değişikliği; köpeğin sindirim sistemi yeni proteinleri kolaylıkla adapte olamaz, bundan dolayı bir mamadan başka bir mamaya geçişte ishal yaşanır bu yüzden kademeli geçiş önerilir.
  • Gıda intoleransı ve alerjiler.
  • Parazitler; çoğu yavru köpeklerde ya da zayıf bağışıklık sistemine sahip yetişkinlerde ortaya çıkar. Yuvarlak solucanlar, kamçılı ve kancalı kurtlar bilinen parazitlerdir.
  • Koksidiya ile Giardia.
  • Zehirli maddeler ya da bitkiler.
  • Parvovirüs, koronavirüs ve distemper gibi yardım virüslerden enfekte olmak.
  • Salmonella başta olmak üzere bakteriyel enfeksiyonlar.
  • İltihabı bağırsak hastalığı, kolit, böbrek ve karaciğer hastalıkları ile kanser gibi hastalıklar.
  • Kullanılan antibiyotikler ve diğer ilaçlar.
  • Stresi ve duygusal problemlere bağlı rahatsızlıklar.

Goldenlarda İshal Sorununda Yapılması Gerekenler

Kıvamı ve rengi ishal sorununun ana nedenini ve köpeğin neler yaşadığı hakkında birçok şeyi göstermektedir veteriner hekim bu konuda oldukça dikkatlidir semptomları tanımlarken renk ve kıvamı inceler.

İshal durumu evde uygulanan tedavi ile çözülür ancak uzun süre devam etmesi halinde ciddi bir soruna işaret eder. Uzun süre ishalin devam etmesi halinde veteriner hekime danışmak uygulanabilecek en iyi fikirdir.

Golden Retriever ishal vakaları hafif atlatılabilir veteriner hekimin tavsiyesi ile muayeneye gitmeden tedavi mümkündür; bunun için temel ve basit tedavi diyetleri olumlu cevap verir. Köpek sahibinin ishal sorunu karşısında yapması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Belli bir süre beslenmesine ara verilmeli.
  • Gıda kısıtlamasının ardından kademeli olarak beslenmeli.
  • Beyaz pirinç ve pirinç suyu, konserve balkabağı, yoğurt, sindirime yardımcı olan probiyotikler, haşlanmış patates, süzme peynir, yağsız hazırlanmış yumurta ve tavuk ile rezene gibi otlar bağırsakları yatıştırıcı özelliklere sahip olduğundan dolayı tavsiye edilir.
  • Bazı mama yöneticileri tarafından mide sorunlarını yatıştırmak için özel gıdalar sunulmaktadır, veteriner hekim tavsiyesi ile alınmalıdır.

İshal Olan Goldenlarda Beslenme

12 ila 24 saat arasında beslemeden uzaklaştırmak ve sık sık su içmesini sağlamak Goldenlarda ishal sorununu ortadan kaldırabilir aynı zamanda gastrointestinal sistemin düzelmesini sağlar.

İshal probleminde ilk saldırılan yer mide ve bağırsak sistemidir tedavi sürecinde beslenmesine ara kararı vermeden köpeğin dayanabilecek kadar sağlıklı olduğundan emin olmak önemlidir.

Çünkü köpekler özellikle yavru ve yaşlı köpekler besine ihtiyaç duymaktadır aynı zamanda fiziksel olarak yeterli güce sahip olmayan köpeklerde de gıda kısıtlaması uygun olmaz.

İshal hastalığı dehidrasyona neden olduğundan dolayı köpeğe sık olarak su verilmelidir aynı zamanda elektrolit dengesini koruyabilmek için tatlandırıcı olmayan pedialyte kullanılmalıdır.

Golden Retriever da ishal yaşandığında veteriner hekime başvurmanın doğru zamanı köpeğin durumuna bağlıdır, bazı köpeklerde sindirim bozuklukları diğer köpeklere göre daha fazladır.

Veteriner Hekime Danışılması Gereken Durumlar

Köpeklerde sıra dışı durumların farkında olmak köpek sahipleri için erken müdahalede önemlidir. Veteriner hekime danışılması gereken durumlar şunlardır;

  • Ateşlenme, kusma, uyuşukluk, halsizlik, kuru yapışkan ve soluk diş etleri gibi fiziksel semptomlar.
  • Evde uygulanan yöntemlere rağmen bitmeyen ishal.
  • Su kaybına bağlı yaşanan dehidrasyon.
  • Uzun süren ishal.
  • Başka bir hastalıktan dolayı ilaç kullanımında yaşanan ishal.
  • Köpeğin yaşı, herhangi bir tıbbi sorunu, diyabet, kanser ya da cushing sorunu ile birlikte seyreden ishal.

İshal yaşayan köpeğe ilk yapılması gereken oluşan susuzluktan korumak ve bol su içmesini sağlamaktı,r alınan tüm önlemlere rağmen ishalin 24 saat içerisinde kesilmemesi durumunda köpeğin veterinere götürülmesi gerekir.

İshal tedavisi neden olan etkene bağlı olarak farklılık gösterir, viral bir enfeksiyondan dolayı yaşanması halinde öncelikle olarak veteriner hekim enfeksiyonu tedavi eder ishali durdurmak için müdahalede bulunur.

İshal tedavisi için bundan dolayı köpeğin beklemeden veterinere götürülmesi gerekir çünkü veteriner yapacağı muayene ve tahliller sonucu ishale neden olan faktörü belirleyerek tedaviyi bu yönde şekillendirir.

Goldenlarda İshal Tedavisi

İshal sıvı kaybına neden olduğundan dolayı kaybın önüne geçebilmek için serum takviyesi uygulanır. Tedavi süreci içerisinde veteriner hekimin başta beslenme olmak üzere tüm tavsiyelere uymak köpeğin iyileşmesini kolaylaştırır. Goldenlarda ishal problemini engelleyebilmek için bazı önlemler alınabilir, özellikle sofra artıklarının bulunduğu çöplerin köpekleri ulaşamayacağı yerde tutulması en önemli adımdır.

Köpek ev yemekleri ile beslenmemeli çünkü insanların yediği yemekler köpek beslenmesine uygun değildir. İçerisinde bulunan baharat ve yağlar köpeğin ishal olmasına ve genel sağlığının bozulmasına neden olur.

Mama ve su kapları düzenli olarak temizlenmeli ve yıkanmalıdır, özellikle büyük su kabına konulan su, günlerce bekletilmemeli her gün taze su konmalıdır. Kolaylıkla yutabileceği küçük nesnelerle oynanması engellenmelidir, çok sevmesine rağmen köpeğe süt verilmemelidir çünkü süt köpek için doğru besin değildir ve ishale neden olur.

Yavru Goldenlarda İshal Sorunu

Yavru köpeklerde genel olarak ishal yaygın şekilde görülür, hayvan sahipleri için can sıkıcı semptomlardan birisi olan ishal, ölümcül virüsten basit bir hazımsızlığa kadar birçok nedene bağlı olabilir.

Önlenmesi tamamen söz konusu olmayan ishal konusunda araştırma yapan evcil hayvan sahipleri birçok ciddi rahatsızlık belirtisi olarak karşılaşabilir. Köpeklerde yaşanan ishal hakkında bilgi sahibi olmak hem köpeğin sağlığını desteklemek hem de ciddi bir hastalığın erken teşhis edilmesini sağlamak açısından önem kazanır.

Yavru köpeklerde ishal vakaları şiddetli yaşanmaz ancak yine de dikkatli olmak gerekir, veteriner hekimi semptomlar hakkında bilgi verildikten sonra muayeneye gidip gitmeyeceğine karar verilir.

Yavru köpeğin sindirim sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasını destekleyecek ve ona yardımcı olacak yöntemler sayesinde ishal vakası önlenir. Yavru köpekte yaşanan ishal ile ilgili endişe duyulması halinde kontrol için veterinere götürmek atılan doğru bir adımdır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply