Belediye köpeğimi alabilir mi; bazı durumlarda kişilerin belediyedeki zabıtalar tarafından hayvanlarının alınabileceğine dair bir düşünce oluşmaktadır. Ancak kimlikli, sizin himayenizde olan bir hayvanı değil, hiçbir hayvanı belediyenin alması gibi bir durum söz konusu olamaz.
Köpeklerin ya da kedilerin insanları tehlikeye soktuğuna dair düşüncelerin oluşması bazı kişiler tarafından değerlendirilen bir düşüncedir. Ancak işin aslına gelindiğinde köpeklerin ya da kedilerin sebepsizce ya da bir sebebe bağlı olarak alınması mümkün değildir.
Hangi Durumlarda Belediye Köpekleri Götürebilir?
Belediye köpeğimi alabilir mi, hangi durumlarda belediyenin köpeğimi alma hakkı bulunuyor diye merak ediliyor ise bilinmesi gerekir belediyenin hiçbir koşulda köpeğinizi alması gibi bir durum mümkün değildir.
Ancak hayvana şiddet ya da hayvan eziyetlerini engellemek için komşularınız ya da çevrenizdeki insanlar, ev içerisinde aksi bir durum olduğunu düşünerek sizi şikayet edebilirler. Şikayet sonrasında ise hayvan koruma amaçlı ekipler gelerek köpeğinizi inceleyerek şikayetin haklılığın ölçer. Eğer köpeğinize iyi bir bakım gösteriyor, ona şiddet uygulamıyor iseniz köpeğiniz size bırakılarak gidilir.
Ancak hiçbir uygulamada yalnızca komşularınız şikayetçi olduğu ya da apartmanınızda bir kişi köpeğinizden korktuğu için belediye köpeğinizi sizden alı koyamaz.
Komşum Belediyeye Şikayet Ederek Köpeğimi Evden Ayırabilir Mi?
Köpeğin sıklıkla havlaması, geceleri havlaması ve benzeri durumlar komşularınızın rahatsız olmasına neden olabilir. Bu durumda da komşularınız belediyeyi çağırarak köpeğiniz hakkında bir şikayette bulunabilir.
Bu durumda belediye köpeğimi alabilir mi diye düşünüyorsanız sorunun yanıtı yeniden hayır olacaktır. Belediyenin herhangi bir hakkı bulunmaz. Eğer köpeğinizi belediyeden herhangi bir çalışan alırsa bu kişiyi şikayet ederek dava yoluyla köpeğinizi geri alabilirsiniz.
Komşularınız ile böyle problemler yaşamamanız için köpeğinize küçüklükten itibaren havlama eğitimi vermeye özen göstermelisiniz. Köpeğiniz havladığı zamanlarda onu susturacak bir komut edinmeli ve uzun süreli havlamalarda bu komut ile köpeğinizi sakinleştirmelisiniz.
Sokakta Beslediğim Köpeği Belediye Alabilir Mi?
Sokakta bulunan köpeklerin belediye tarafından alınması ve barınaklara atılması yasal bir durum değildir. Bu nedenle sokakta beslediğiniz ya da beslemediğiniz hayvanların belediye tarafından toplanması gibi bir konu olamaz.
Ancak belediyeler, eğer kısırlaştırılmamış küpesiz köpekler ile karşılaşır ise kısırlaştırma işlemi için köpeği bir süre bulunduğu sokaktan alabilir. Genellikle köpekler küpelendikten sonra kendilerine yeni bir yaşam alanı bulabilir ya da eski yaşadığı alana dönerek hayatını burada sürdürmeye devam edebilir.
Belediyenin Sahipli Ya Da Sahipsiz Köpekler Üzerindeki Yasal Hakları
Belediyelerin sahipli ya da sahipsiz köpekler üzerinde yasal bir hakkı bulunmuyor. Belediyede bulunan kişiler, yalnızca köpeğe şiddet ya da hayvana işkence gibi durumlarda köpeği sahibinden ayırarak köpeğin yaşamını koruyabilir.
Ayrıca sokaklarda yaşayan köpeklerin çok daha rahat bir hayat sürebilmeleri için kısırlaştırma işlemi de belediyeler tarafından gerçekleştirilebilir. Ancak belediyelerin sokak hayvanlarını ya da evde beslediğiniz hayvanları toplaması gibi bir hakkı yoktur.
Hatta yasal olarak onları toplamalarından çok, yasal olarak köpeğinizin sizinle beraber kalması için haklar bulunur. Temel hayvan hakları yasasına göre bir hayvana işkence edilmediği sürece o hayvanın barınaklara alınması ya da hiçbir durumda uyutulması gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi yasal değildir.
Belediye Köpeğimi Almak İsterse Ne Yapmalıyım?
Eğer belediyeden gelen bir zabıta ya da başka çalışan, oluşturulmuş olan şikayet ya da şikayetlerden kaynaklı hayvanınızı sizden almak istiyor ise ilk olarak bu kişinin yaşam alanınıza girmesini engellemeniz gerekir.
Unutmamalısınız ki köpeğinizin sizden alınması için herhangi bir kanun bulunmaz. Bunun aksine köpeğinizi almak isteyen memur ya da kişiyi şikayet ederek hakkında soruşturma açabilirsiniz. Soruşturma işleminizin başarılı olması için gerekli kanıtlarınızın olması yeterlidir.
Hayvanınızı sizden ayırmak isteyen kişiye karşı haklarınızı bildiğinizi ve köpeğinizi vermeyeceğiniz belirterek konuşmayı sonlandırmanız gerekir. Eğer kişi, köpeğinizi alma konusunda ısrarcı olur ise durumunuzu dava ile çözebilirsiniz.
Belediye Köpeğimi Aldı Ne Yapmalıyım?
Köpeğinizi belediyeden bir çalışan sizden ayırdı ise ilk olarak belediye ile bağlantılı barınakları arayarak köpeğinizin barınaklarda olduğunu sorgulayabilirsiniz. Barınakları doğrudan ziyaret etmeniz köpeğinizin sizi tanımasına ve daha kolay köpeğinize ulaşmanıza yardımcı olur.
Barınaktan köpeğinizi doğrudan alabilirsiniz. Ancak eğer böyle bir problem yaşadıysanız ve belediye çalışanının ismini biliyor iseniz o kişiye doğrudan dava açabilirsiniz. Açtığınız dava sonucunda da köpeğinizin size geri verilmesi sağlanabilir. Bu süreçte köpeğinizin başına olumsuz bir durum gelmişse de açtığınız dava ile tazminat talep edebilirsiniz.
Bir belediye çalışanının evcil hayvanınızı sizden alması görevi kötüye kullanmak olacaktır. Bu nedenle bu dava dosyaları özenle incelenir ve çözümlenir.
Yorum (Yok)