Golden Retriever Köpeklerde Görülen Hastalıklar

Golden Retriever Köpeklerde Görülen Hastalıklar

Çok sevecen ve oyuncu bir köpek olan Golden Retriever evcil hayvan sahibi olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Evcil hayvan sahiplendirme listesine bakılacak olursa Golden uzun yıllardır ilk 10 köpek cinsi içerisinde yer alır. Sizde Golden sahiplenmek istiyorsanız köpeklerde en sık görülen hastalıklarını bilerek can dostunuzun sağlık düzeyini arttırabilir ve görülebilecek hastalıklara karşı daha tedbirli olabilirsiniz. Golden Retriever köpeklerde görülen hastalıklar tüm detayları ile yazımızda.

Goldenlerda Görülen Göz ve Kulak Hastalıkları

Golden köpekleri göz ve kulak hastalıklarına genetik olarak yatkındır. Tüm köpeklerde kulak ve göz hastalıklarının yaşanma ihtimali kuvvetlidir ancak bu köpek sahiplerinin daha dikkatli olması gerekir. Golden Retriever köpeklerde görülen hastalıklar bilerek köpeği korumaya çalışmak yaşam kalitesini artırır. Golden cinsi köpeklerde görülen göz ve kulak hastalıkları:

  • Kornea yaralanmaları

Golden köpeği orta boy köpek sınıfında olmasına rağmen çok enerjiktir ve oyun oynamaya bayılır. Başka bir köpeğin veya canlının gözünü tırmalaması, gözünü kaşımak için kendini yaralaması ve gözünü bir yere çarpması sonucu korneası zedelenebilir. Bu durumda gözü şişer ve çok yoğun yaş gelir. Kronikleşme ihtimalinde köpeğin görme yetisini kaybetmesine bile neden olabilecek ciddi bir hastalıktır.

  • Konjonktivit İltihabı

Golden alerji seviyesi yüksek bir köpektir ve birçok goldenın polene alerjisi vardır. Polen alerjisi, göze bir oyun girmesi veya mikrop kapması gözün iltihaplanmasına neden olur. Başlangıçta gözde hafif bir kızarıklık ve damarlarda belirginleşme görülür. Zamanla ışığa karşı hassasiyet oluşur. Göz çevresinin temiz tutulması ikincil enfeksiyon riskini azaltır. Bakteriyel bir virüs ise insanlara da bulaşabilir.

  • Katarakt

Genellikle yetişkin goldenlarda görülmekle birlikte Golden Retriever köpeklerde görülen hastalıklar içerisinde en sık yaşanan göz sorunudur. Ancak her yaşta köpekte ortaya da çıkabilir. Öncelikle gözün saydam yağısı bozulmaya başlar ve görme kaybı yaşanır. Birkaç formda ortaya çıkan hastalık 7 yaşını doldurmuş köpeklerde sıklıkla görülür. Gözde matlaşma ilk belirtisidir. Köpek geceleri gündüzlere oranla daha iyi görmeye başlar ve gözleri giderek bulanıklaşmaya başlar. Erken fark edildiğinde cerrahi müdahale ile alınır.

  • Orta kulak iltihabı

Köpeğinizi dışarıda gezdirirken kılağının içine birçok parazit girebilir. Goldenların kulaklarına pisi pisi otunun kaçtığı veteriner hekimler tarafından çok karşılaşılan bir durumdur. Orta kulak iltihabına köpek yürürken zorlanır ve yürüyüşünde dengesizlik görülür. Kulağını elletmekten hiç hoşlanmaz ve temizletmemek için her yola başvurabilir. İleri vakalarla kulakta ciddi bir koku oluşur ve iltihap sıvısı akar. Kısa sürede hekime götürerek tedavi edilmesi gerekir.

  • Sağırlık

Bazı goldenlar doğuştan sağır olabileceği gibi bazıları enfeksiyon sonucunda işitme kaybı yaşar. Eğer köpeğiniz belirgin seslere tepki vermiyor ve her zaman tepki veremiyor ise kulağında duyum kaybı veya sağır olduğunu düşünebilirsiniz. Doğuştan sağır değilse kulağa düzenli temizlik ve bakım yapmak iyileştirebilir. Ancak doğuştan sağır ise tedavisi ne yazık ki mümkün değildir.

Goldenlarda Görülen Deri Hastalıkları

Tüm köpeklerin deri hastalığına yakalanma oranı çok fazladır. Golden Retriever köpeklerde görülen hastalıklar içerisinde deri hastalıkları da önemli bir yer tutar. Goldenlarda görülen en sık yaşanan deri hastalığı egzamadır.

Egzamanın birçok ortaya çıkma sebebi bulunur. Sarılık, vitamin ve mineral eksikliği, yanlış beslenme ve parazitler egzamaya sebep olabilir. En belirgin özelliği köpeğin kaşınması ve derisinde kızarıklık yaşanmasıdır. Tüyleri bölgesel olarak dökülebilir veya tüyleri deriye yapışabilir.

İlerledikçe yapısı ıslanır ve kokulu bir hal alır. Hastalığın yayılmasını önlemek için erken teşhis edilmesi önemlidir. Golden Retriever köpeklerde görülen hastalıklar içerisinde bir diğer hastalık ise mantardır. Genellikle yavru ve genç yaştaki köpeklerde görülür. Genellikle kulak, kuyruk ve vücudun değişik bölgelerinde gelişir. Ortak eşya kullanımlarında diğer hayvanlara da yayılabilir. Ayrıca bu cins köpekler uyuzlara karşı da genetik olarak daha yatkındır. Özellikle sıcak havalarda uyuz görülme olasılığı artar. Uyuzun türüne göre insana da bulaşabileceğinden dikkatli ve tedbirli davranmak gerekir.

Goldenlerda Görülen Beslenme Hastalıkları

Golden cinsi köpekler çok sık beslenme hastalıklarına yakalanır. Golden Retriever köpeklerde görülen hastalıklar bu ölçüde değerlendirilerek evcil dostunuza uygun bir program oluşturulması gerekir. En sık görülen beslenme hastalıkları:

  • Aşırı kilo alma (obezite)
  • Aşırı zayıflık
  • Kemiklerinde gelişim bozukluğu
  • Toprak ve taş yeme

Sonucunda köpek hastalanır. Aşırı şişmanlık ideal kilonun %20’sinin üzerine çıkılmasıyla başlar. Köpek kilosundan ötürü rahat hareket edemez ve durgunlaşır buda daha fazla kilo almasını sağlar. Aşırı kilolu goldenlarda şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve uyuşukluk görülür.

Aşırı zayıflık ise kay kaybına ve anemiye neden olur. Köpeğin midesinin veya bağırsaklarında oluşan bir bakteri de buna sebep olabilir. Veteriner hekim vitamin ve mineral takviyesi vererek dengeli beslenmesi için tedavi uygularken hastalık var ise tedavi ederek köpeğin ideal kilosuna ulaşmasını sağlar. Bebeklik döneminde doğru beslenmeyen köpeklerin tamamında kemik gelişim bozukluğu görülürken goldenlarda yaşanma ihtimali daha fazladır. Ayrıca köpek özellikle yavruluk döneminde vitamin eksikliğinden ötürü toprak ve taş yeme eğilimi gösterebilir.

Goldenlarda Görülen Kalça Çıkığı

Golden köpeklerinde ortopedik rahatsızlıklar çok fazla görülür ve genetik olarak hayvan yatkındır. Bu rahatsızlık akraba eşleşmesi, köpeği safkanlaştırma çabası ve sağlıksız doğum şartları için yaşanır. Köpeğin kalçası ve üst bacak kemiği uyumsuz hareket ediyor ise köpekte kalça çıkığı görülür.

Erken dönemde yürüyüş bozukluğu görülürken ilerleyen dönemlerde topallık ve bacağın tamamen kullanılmaması gibi kalıcı hasarda bırakabilir. Erken tanı tedavisi için çok önemlidir. Özellikle bu hastalık ilk altı ay içerisinde tedavi edilmelidir. Hekim kalça filmini çekerek teşhisi koyar ve gerekirse cerrahi müdahale yaparak köpeği iyileştirmeye çalışır.

Goldenlarda Kanlı İshal

Golden köpekleri çok sevecendir ve diğer canlılarla kısa sürede kaynaşarak arkadaş olabilir. Dışarı çıktığında koklama eğilimi çok fazla gösterir ve dışarıdan virüslere karşı açıktır. Goldenlarda görülen hastalıklardan biri de kanlı ishaldir. Parvo virüsün neden olduğu bu hastalık bulaşıcıdır.

Köpek bu virüse maruz kaldığında dışkısında kan görülür. Kusma, yüksek ateş ve halsizlik diğer belirtilerindendir. Genellikle yavru goldenlarda daha sık görülür. Aşısız olan bir köpeğin bu hastalığa yakalanması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Tedavisi mümkündür ancak erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır. Köpeğinizin temas ettiği yerlere dikkat ederek özellikle yavruluk ve gençlik döneminde bu hastalığa karşı koruyabilirsiniz. Kanlı ishal dışkı, idrar ve salya yoluyla bulaşır. Bu yüzden köpeğinizi dış ortamlarda temiz olduğunu düşündüğünüz alanlarda gezdirmeniz önemlidir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply