Orta Asya’da çoban köpeği olarak da bilinen Alabay en eski köpek türlerinden biridir. Avcılık ve bekçilik yapma özellikleri güçlüdür. 4000 sene öncesine dayanan köpek cinsinin ataları Moğol seferlerinde askerlere destek olmuş ve onları korumak adına kullanılmış. Genellikle çiftliklerde, fabrikalarda koruma amaçlı tercih edilmiştir. Yüksek enerjisiyle dikkat çeken Alabay oldukça cesurdur.
Sessiz, sakin bir tür olan Alabay sahiplendirme ilanlarına bakanlar yabancılara karşı mesafeli olduğunu bilmeli. Sahipleri söz konusu olduğunda ise son derece sevecen ve sadıklar. Genelde krem ve beyaz renkli tüy yapısına sahipler.
Alabay Fiyat
Alabay fiyat ortalaması yavru ve yetişkin olma durumuna, aşılarının tamamlanmış olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Alabay fiyat 2022 senesinde 8.000 TL ile 10.000 TL arasında değişiyor. Alabay fiyat 2021 yılındaki ilanlara göre 6.000 – 7.000 TL civarındaydı.
Alabay fiyat ekşi gibi çeşitli forum sitelerinde de merak konusu olmuştur. Özellikle birçok çiftlikte hayvanları korumak adına kullanılması tercih edilmesini arttıran özellikler arasındadır. Koruma içgüdüsüne sahip olan Alabay ırkı ailenizle mükemmel bir uyum yakalar. Alabay fiyat 2020 senesinde 2022 yılına nazaran daha uygundu. Mama fiyatlarının artmasına bağlı olarak bakım maliyetleri de arttığından dolayı üreticilerde fiyatları değiştiriyor.
Alabay Sahiplendirme
Alabay sahiplenme isteğiniz varsa ve büyük bir bahçeye sahipseniz bu tür tam size göre. Zorlu hava şartlarına dahi uyum sağlayabilen Alabay son derece sağlıklıdır. Kesinleşmiş bir kalıtsal hastalığı olmayıp yaşam süreleri 12 – 13 yıl arasındadır.
Anesteziye karşı duyarlı bir köpek cinsidir. Dolayısıyla veteriner tarafında bu durum bilinerek operasyon yapılmalı. Alabay ücretsiz sahiplenme ilanlarıyla ilgilenenlerde sevimli dostlarını mutlaka veteriner hekim kontrolüne götürmeli. Eğer sahiplendiğiniz köpeğinizin aşıları tam değilse dışarı çıkarmamanız da yarar var. Bağışıklık sistemi yavru yaşlardan itibaren yapılan aşılar sonucunda güçlenecektir.
Ücretsiz Alabay sahiplenme işlemlerinde bulunanlar evcil hayvanlarına yeterli düzeyde egzersiz yaptırmalı. Eğer ilgi görmez ve yürüyüşe çıkarılmazsa minik dostunuz gücünü saldırganlık yapmak için gösterebilir. Her şeyden önce ona ömrü yettiği kadar bir hayat arkadaşı olabileceğinize inanıyorsanız sahiplenmelisiniz.
Bahçe ortamında bakacak olanlar her aman için mama ve su kabının temiz olduğundan emin olmalı. Su kabı her zaman dolu olmalı. Eğer köpeğiniz suyunu içmediyse suyunu tazelemeye özen gösterin. Mama kabını ise her besleme sonrasında sterilize edin. Ayrıca bahçenizde köpeğinize zarar verebilecek zehirli otlar varsa mutlaka bahçenizi temizlemelisiniz. Dostunuzun zararlı otları yemesi hayati tehdit oluşturabilir. Bahçede yaşayan köpeklerin pire sorunuyla karşılaşması daha yüksektir. Bu nedenle veteriner kontrolünde pire aşılarını yaptırmanızda yarar var. Pire tasması kullanarak da bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Alabay Özellikleri
Kendinden emin, bağımsız ve gururlu olarak tanımlanan Alabay köpek ırkı dirsek ve kalça displazisine yatkındır. Alabay özellikleri şu şekilde;
- Alabay köpek ırkı eğitildiğinde çocuklarla çok iyi bir bağ kurar. Fakat yabancılara, aşina olmadıkları insanlara karşı mesafeli davranırlar.
- Özgür ruhlu oldukları için diğer köpek ırklarına nazaran eğitilmeleri daha zordur.
- İçe kapanık mizaca sahip olup hayvan arkadaşlarla tanışmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilmeleri oldukça önemlidir.
- Çok iyi bir bekçi köpeğidir. Dominant karaktere sahip olup doğuştan koruma içgüdüsü ile hareket eder.
- Geniş bahçeli müstakil evlerde bakımı uygundur. Sibirya soğuğu olmak üzere kum çölü sıcaklıklarına dahi adapte olabilir.
- Arazi yaşamına uygun bir köpek türü olduğundan dolayı apartmanda bakımı uygun değildir.
- Hareketli bir ırk olmasına karşın egzersiz ihtiyacının orta derecede olması da Alabay köpek özellikleri arasında yer alıyor.
- Dişiler, erkeklere göre daha küçük boyuttadır. Erkeklerin boyu 70 cm ile 90 cm arasında değişirken dişilerde boy 65 cm ile 78 cm arasındadır.
Alabay özellikleri ve bakımı oldukça kolaydır. Tüyleri kısa olduğundan dolayı tıraş gereksinimi yok. Mevsimlere bağlı olarak tüy döker. Aşırı beslendiklerinde kilo almaya oldukça meyillidir. Bu nedenle yavru Alabay dostunuzu günde üç kez yetişkin olduklarında ise günde 2 kez beslemeniz uygun olacak. Bu bakımdan veterinerden porsiyon boyutları hakkında da bilgi almanızda yarar var. Ev yapımı mamalar, yüksek kalitede köpek mamaları ile beslemelisiniz.
Yüksek enerjili ırklar arasında yer almadığından dolayı günde bir iki kez egzersiz yapmaları, yürüyüşe çıkarılmaları yeterli olacaktır. Yürüyüş sürenizi ise bir saat ile bir buçuk saat arasında ayarlayabilirsiniz. Yetişkin dişiler 45-60 kg, yetişkin erkek türleri ise 50 – 90 kg arasındadır.
Ayda bir ya da iki kez ise tırnak kesimi yapılmalı. Bunların yanı sıra ağız sağlığının korunması da gerekiyor. Minik dostunuzun dişlerini haftada 2 kez fırçalamanızda yarar var.
Erken dönemden itibaren eğitilmeleri son derece önemlidir. İçe kapanık bir yapıya sahip oldukları için mümkün olduğunca sosyalleştirmeye ve diğer köpek arkadaşlarıyla dolaştırmaya özen göstermelisiniz. Yabancılara karşı ekstra temkinli davrandıklarından dolayı evinize gelen misafirlere havlayarak gürültülü ve asabi tepkiler vermemesi adına zil sesi, yabancı sesler yavruluk döneminden itibaren dinletilmeli. Sokak yürüyüşlerinde de bulunarak sosyalleştirme eğitimlerini tamamlayabilirsiniz.
Zeki bir köpek ırkıdır. Apartman dairesinde bakılması uygun olmasa da eğer yavru bir Alabay sahiplendiyseniz evinize ilk adım attığı andan itibaren temel eğitimleri öğretmeniz kaliteli yaşam adına önemlidir. Çiş eğitimlerini çiş pedleri alarak ve alan belirleyerek yapabilirsiniz.
Yavru Alabay köpekleri yetişkinlere nazaran daha çok uykuya ihtiyaç duyacaklar. Uyku zamanları yavrularda 15-20 saat arasında değişirken yetişkinler 12-13 saat kadar uyuma gereksinimi duyar. Dişiler 7-10 adet yavru verir. Dişilerin ve erkeklerin genel sağlık durumlarına bağlı olarak da yavru sayısı değişiyor.
Alabay Satılık
Sahibinden satılık Alabay ilanlarıyla ilgileniyorsanız mutlaka köpeği alacağınız kişiden sağlık ve aşı durumuyla ilgili bilgi alın. Özellikle karma, gençlik aşılarının yavruluk döneminde yaptırılması gerekiyor. Köpeğinizin aşıları tamamlandıktan sonra dışarı çıkarabilirsiniz. Alabay satılık ilanlarına bakanlar yetişkinlik döneminde bu köpek ırkının kaslı ve büyük bir vücuda sahip olduğunu bilmeli. Ev, apartman yaşamına uygun olmadığından dolayı ona büyük bir bahçe sunamayacak kişiler başka ırk köpeklere yönelmelidir.
Alabay ırkı otoriter yapıya sahip olduğundan dolayı satılık Alabay ilanına bakıp bu köpeği almak isteyenlerinde aynı şekilde dominant karaktere sahip olması şart. Aksi halde başarılı bir eğitim verilemez. Alabay kendisine her zaman saygı ile yaklaşılmasını bekler ve Alfa lidere ihtiyaç duyar. Satılık Alabay İzmir ilanlarında yavru ve yetişkin Alabay’lar öne çıkar.
Satılık Alabay İstanbul ilanlarına bakanlar Alabay’ların hem kendi türlerine hem de başka köpek türlerine üstünlük kurma çabasında olacağını bilmeli. Eğer köpeğinizi sosyalleştirmediyseniz daha küçük ırktaki evcil hayvanlarla yalnız bırakmamanızda yarar var. Alabay daha çok sahibine itaat gösterir. Ayrıca eğitilmesi de bir hayli zordur. Ona sabır göstererek, ödül maması kullanarak eğitmeniz gerekiyor. İlk kez köpek edinecek olan kişiler için uygun bir ırk değildir. Daha önceden köpek besleyenler ya da bir hayvan dostu olanlar iyi bir eğitim verirlerse çocuklarla ya da ailenin diğer üyeleriyle güçlü bir bağ kuracaktır. Alabay’lar çoğunlukla Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kazakistan’da yaşamaktadır. Tibet’e özgü ırk olarak da bilinir
Yorum (Yok)