Bağırsak ve sindirim sisteminin sürekli olarak iltihaplanmasından dolayı ortaya çıkan köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı önemli bir sağlık sorunudur. İltihaplanma besinlerin doğru sindirilmesini engellediğinden dolayı farklı sağlık sorunları gündeme taşınır. Köpeklerde İnflamatuar bağırsak hastalığı ile ilgili merak edilenler içerikte!
Müdahale edilmesi ve kontrol altına alınarak tedavi edilmesi gereken hastalık, kronik gastrointestinal belirtilerin en yaygın nedenidir. Köpeklerde hastalık yerine genellikle bir sendrom olarak ele alınan iltihaplı bağırsak hastalığı, bağırsak yolunun kronikleşmiş şekilde tahriş olmasına sebep olur ve bundan dolayı reaksiyonlar ortaya çıkar.
Irritabl bağırsak sendromu semptomları ile iltihaplı bağırsak hastalığı semptomları birbirine çok yakındır aynı zamanda fiziksel bir anormallik sonucunda ortaya çıkan hastalık, anormal inflamatuar hücre büyümesi ile karakterizedir.
Bağırsak Hastalığı Belirtileri
Hayvan severler açısından düzenli olarak araştırılan bağırsak hastalığıdır. Hastalığın semptomlarının yayılmasının yanı sıra aynı zamanda iltihabın şiddeti ile paralel şekilde köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı belirtileri gelişir. Sık rastlanan belirtiler arasında şunlar yer alır;
- Kusma bağırsak hastalığında en yaygın görülen belirtidir.
- İnce bağırsakta oluştuğunda dışkıda kan ve mukusu olur.
- Kronik ishal ya da kanlı ishal görülmektedir.
- Nedensiz, açıklanamayan kilo kaybı yaşanmaktadır.
- Halsizlik ve iştahsızlık gözlemlenmektedir.
- Bağırsak alışkanlıklarında ya da iştahında değişimler yaşanmaktadır.
Hastalıktan şüphelenildiğinde ilk yapılması gereken işlem dışkı kontrolü kan testi ve bağırsakların görüntüleme sistemi ile kontrolüdür. Köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı için spesifik bir tür tanımını konulabilmesi için doku biyopsisi gerekir.
Hangi konumda tutulum gösterdiğini bulabilme için veteriner hekim tarafından endoskopik inceleme yapılması gerek. B12 ve Folat seviyeleri ölçülmesi şart. Tüm bunların ardından doğru tedavi planlaması yapılması gerek.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı için her köpeğe farklı bir yaklaşım gösterilmesi gerek. Durum kontrol altına alınıp tedavisi mümkün hale getirilmesi şart.
Teşhiste elde edilen sonuçlar tedavinin planlanmasında önemli bir yol göstericidir. İlaç kullanımı, beslenme değişikliği olması gerek. Probiyotik ve takviye kullanımı gibi yöntemler hastalığın tedavi tercih edilmektedir.
Köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı tedavisi için beslenme değişikliği yapıldığında yüksek lifli ve hipoalerjenik mamaların tüketilmesi tavsiye edilir.
Beslenmedeki değişimden sonuç alınabilmesi için ortalama 8 ila 12 haftalık bir süreç yeterlidir bu süre içerisinde ishal ve kusma semptomlarını neden olduğu dehidrasyon gibi farklı sağlık sorunlarına da destekleyici tedaviler uygulanmalıdır.
- İlaç tedavisinde antibiyotikler ve antiinflamatuar ilaçlar tercih edilir.
- İlaç kullanımına muayene ve testlerin tamamlanmasının ardından veteriner hekimin kararı ile başlanır.
- Her köpek için ayrı bir tedavi planlaması yapılmalıdır.
- Köpeğin B12 vitamin eksikliği yaşamaması için B12 takviyesi yapılmalıdır.
- Probiyotik ve takviye kullanımı veteriner hekim onayı ile yapılmalıdır.
- Veteriner hekim kontrolü olmadan probiyotik ve takviye kullanımı hastalığın tetiklenmesine neden olur.
Köpeklerde bağırsak hastalıkları konu olduğunda en yaygın olarak ortaya çıkan belirti olan kusma birkaç günden daha fazla sürdüğünde veteriner hekime danışılmalıdır.
Aynı şekilde köpekte yaşanan iştah azalması ya da kilo kaybı gibi durumların uzun süre devam etmesi halinde uzman bir veteriner hekimin kontrol etmesi gerekir. Hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı dönemde erken müdahale büyük bir öneme sahiptir.
Bağırsak Hastalığı Nasıl Geçer?
Genetik, gıda alerjileri, parazit ve bakterilere karşı aşırı duyarlılık, bağışıklık sistemindeki anormallik gibi durumlardandır. Düşünülen köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı nedenleri hala çok iyi anlaşılmamaktadır.
Tedavi edilebilen ve kontrol altına alınan hastalık olmasına rağmen nüksetmesi yaygın. Kusma ve ishal dehidrasyonuna neden olduğu acil durumlarda veteriner hekimler tarafından köpek stabil hale gelecek şekilde intravenöz sıvılar verilir.
Bağışıklık sistemi tepkisi olan inflamasyon için bakteriyel aşırı duyarlılığın neden olduğu tahmin edildiğinde biyotik ile birlikte immünosüpresif ilaçlar da uygulanır. Köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı nasıl geçer sorusuna en doğru cevabı alanında uzman veteriner hekim verebilir.
Hastalığın farkı nedenleri olabileceği gibi aynı zamanda farklı köpekler için ayrı etkilenmeler söz konusu olduğundan dolayı tedavide değişiklik görülür. Gerek diyet değişiklikleri gerekse ilaçların doğru kombinasyonu deneme yanılmaya dayanır.
Birçok köpek sonunda düzenli olarak ilaç almayı bırakır ve sadece gerektiği kadar alır. Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak ilaç alımı değişebilir, bu durumda erken tanı ve erken tedavi önemli role sahiptir. Hastalığın tedavisinde veterinerlik talimatlarının yerine getirilmesi önem kazanır.
Köpeklerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde kusma ve ishalin en sık görülme nedeni inflamatuar bağırsak hastalığıdır. İmmün sistemi ile alakalı hastalık, kalın ya da ince bağırsak başta olmak üzere karaciğer, böbrekler, endokrin sistem ve cildi etkiler.
Hastalık iştah kaybı ile başlar ve uzun süren kronik şiddetli ishal en sık görülen semptom olarak öne çıkar. Köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı öldürür mü en çok merak edilen konudur. Kilo kaybının çok yaygın olduğu hastalıkta bağırsaklarda protein ve diğer gerekli besin maddelerinde de kayıp yaşanır.
Tedavi edilmemesi halinde köpek kademeli şekilde kötüleşir ve daha fazla zayıflar. Cildi etkileyen immünoproliferatif enteropati sonucunda kulaklarda ve vücudun diğer bölgelerindeki tüylerde dökülme yaşanır. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili gibi standart tam kan profili gerçekleştirilmektedir.
İmmünoproliferatif enteropati şiddetli olduğunda kan testlerinde bulgulara rastlanır. Hastalığın semptomları görülmeye başladığı andan itibaren gecikmeden köpeğin veteriner hekime götürülmesi önemlidir. Veteriner hekim öncelikli olarak hayvanın sağlığını ve semptomlarının başlamasının kapsamlı bir geçmiş verisini talep eder.
Hastalığın görülme nedenleri arasında yuva değiştirme, seyahat ve aşılanma gibi strese dayalı olaylar ile bağlantı kurulmaktadır. Ayrıca dişi köpeğin ateşlenmesinin de hastalığa yol açtığı bilinmektedir. Kanıtlanan bir neden olmamasına rağmen stresli olayların türleri ile alakalı sürekli ishal vakası olur.
Köpeklerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
IBD olarak bilinen inflamatuar bağırsak hastalığına yatkın olan köpek ırkları vardır. Hastalıkta bozukluk bağırsakları ve mideyi sindirim sisteminin kaplar.
Besinler gerektiği gibi emilmemekte ve yiyeceklerin geçişi engellenmektedir. Köpeklerde inflamatuar bağırsak hastalığı hangi ırklarda görülür? Yapılan araştırmalar sonucu belirlenmektedir. Hastalığın en sık görüldüğü cinsler;
- Basenji
- Yumuşak kaplı buğday Terrier
- Shar pei
- Alman kurdudur.
Hastalığın nedeni henüz bilinmemektedir. Sonuç olarak bazı nedenler iltihaplı bağırsak hastalığı sebepleri olarak öne çıkar.
Hastalığın nedeninin tespit edilebilmesi zor. Ancak bir veteriner tarafından uygulanan tedavi yönteminde alınan ilaçlara gösterilmektedir. Yani tepki hastalığın nedeninin ortaya konmasında yardımcı olur. Bunun için veteriner köpeğin tam anlamı ile tıbbi geçmişine ihtiyaç duyar. Biyopsi yaparak hastalığın nedeninin tespit edilmesine çalışmaktadır.
Kesin tanı konabilmesi için mikroskopik fekal muayene önemlidir. Ayrıca ultrason, röntgen ve tam kan sayımı da önerilen testler arasında yer alır. Ancak köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığının herhangi bir tedavisi yoktur. Sonuç olarak süreç ancak durum diyetlerini değiştirmektedir. Yani belli ilaçlar uygulamaktadır.
Bu noktada en önemli sorun köpeklerin aynı ilaçlara aynı yanıtı vermiyor oluşur. Ayrıca tedavi süreci ancak deneme yanılma süreci ile ortaya çıkar.
Yorum (Yok)