Köpeklerde Hastalık Çeşitleri - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Hastalık Çeşitleri

Köpek sahibinin yaygın hastalıkların belirtilerini ve semptomlarını tanınması son derece önem kazanır. Ortaya çıkan ön tanılar hayvanın tam zamanında veterinere götürülmesine yardımcı olur.  Köpeklerde hastalık çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak her zaman sağlıklı, uzun ömürlü kaliteli bir yaşam sürebilmesi için hayvan sahibinin can dostuna destek olmasına yarar. Köpeklerde en sık görülen hastalık türleri arasında yapılan sıralamada ilk 12 hastalık şunlardır;

  • İnsülin hormonu eksikliğinden ya da insüline yetersiz yanıtın sebep olduğu köpek diyabeti.
  • En sık görülen hastalık çeşidi bağırsak parazitleri.
  • Ses ve soluk borusunu iltihaplanmasına sebep olan solunum yolu enfeksiyonu kennel öksürük.
  • Pire ve kene gibi parazitlerden meydana gelen dış parazit hastalıkları.
  • Hayatına ciddi anlamda tehdit eden bulaşıcı virüs hastalığı parvovirüs.
  • Çok sayıda patojenik ve saprofitik türe sahip olan bakteri çeşidi leptospira.
  • Enfekte başka bir hayvandan bulaşan kuduz.
  • Ciltte meydana gelen mantar enfeksiyonu saçkıran.
  • Ölümcül hastalık türü kanser.
  • Kene kaynaklı hastalıklar.
  • Heartworm olarak bilinen kalp kurdu.
  • Çeşitli hastalıkların oluşumuna neden olan zehirli bitkiler.

Hastalık Çeşitleri Belirtileri

Hastalık insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da endişe yaratan durumdur, köpeklerde hastalık çeşitleri bir takım belirtiler ile kendini gösterir. Köpeklerde en sık rastlanan belirtilerin başında kusma semptomu gelir, bir kez kusma önemsenmez ancak özellikle yavruluk döneminde köpeklerde kusma çok önemlidir.

Kanlı ishal başta olmak üzere köpek gençlik hastalığı gibi viral hastalıklarda önlenemez kusmalar yaşanır. Gün içerisinde iki ya da daha fazla kusma gerçekleştiğinde endişe duyulmalı ve hemen veteriner hekime danışılmalıdır.

Köpeklerde hastalık çeşitleri belirtileri içerisinde sık görülen semptom ishaldir. Köpeğin alışık olmadığı mamayı yemesinden dolayı sıklıkla rastlanan ishal inatçı olduğunda ve birkaç gün sürdüğünde bakteriyel ve viral hastalık belirtisi olarak değerlendirilir.

Bütün viral ve bakteriyel hastalıkların ortak semptomu olan yüksek ateştir, ateş ile birlikte gözlerde kızarıklık, halsizlik, burunda kuruluk ve kulaklarda yüksek ve ısı hissi seyreder.

Yaşanan durgunluk ve keyifsizlik hali de birçok hastalığın ilk bulgusudur aynı zamanda öksürük, sarılık, sık idrara çıkma, kaşıntı, topallama en sık rastlanan hastalık belirtileri olarak karşımıza çıkar.

Hastalık Tedavisi

Köpeklerin yaşadığı hastalıkların birçoğu tedavisi mümkün olan hastalıklardır dolayısıyla hayvan sahiplerinin köpeklerde hastalık çeşitleri tedavisi konusunda bilgi sahibi olması büyük bir öneme sahiptir.

Birçok hastalığın yaşanmasını önlemek için tek yol köpeği aşılatmaktır çünkü hastalıkların hemen hepsinden korunabilmek için aşı uygulanır, uygulama yavru köpek sütten kesilir kesilmez yapılır.

Normal sürecinde sağlıklı hayvanlar olan köpekler yaşlandıklarında ya da gençken bazı hastalıklar yaşayabilir ve yaşanan hastalıkların bazısı öldüren hastalıklar kategorisine girebilir.

Köpeklerde hastalık çeşitleri içerisinde tedavisi en kolay olan bulaşıcı viral hastalık gençlik hastalığıdır. Klinik belirtilere göre tedavisi yapılan hastalıkla önemli olan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektir.

İlk kez 1978 yılında ortaya çıkan ve yüzbinlerce köpeğin ölümüne neden olan kanlı ishal hastalığı özellikle yavru köpekler için büyük bir tehlikedir. Belirtiler hızlı geliştiğinden dolayı çoğu zaman tedaviye fırsat yoktur ancak bağışıklık sisteminin kuvvetli olması ilaç ve antiviral ilaçlarla desteklenmesi kurtulma şansına arttır.

En şiddetli formu yavru köpeklerde görülen bulaşıcı karaciğer hastalığı 13 yaşındaki köpekte dahi ölüme neden olur.  Genellikle solunum sisteminde hastalık yaratan barınak hastalığı ilk teşhis edildiğinde köpeğin genel durumu bozulmadan veterinere başvurulmalıdır.

Köpeklerde kutanöz ve viseral olmak üzere 2 farklı formda görülen zoonoz karakterli paraziter deri hastalığı leishmaniasis, kene, pire ya da kan emen sineklerden bulaşır.

Doğada yaygın olan ve kolay bulaşan parazitler neden olur. Uyuz hastalığı hayvanın kıl foliküllerine yerleşmektedir. Kan, doku artıkları ve doku sıvısı ile beslenmektedir. Direk temas ile bulaşmaktadır. Aynı zamanda kepekli ve püstüllü olmak üzere farklı formları vardır.

Hayvanın merkezi sinir sistemini etkileyen viral hastalık kuduz beyinde iltihap oluşmasına neden olur. Ölümcül bir hastalıktır, ortaya çıktıktan sonra tedavisi söz konusu değildir, hayvan 10 gün içerisinde ölür.

Hastalık Çeşitleri Nasıl Geçer?

Ülkelere ve coğrafyalara göre değişen köpeklerde hastalık çeşitleri genelde bulaşıcıdır, Türkiye’de bulaşıcı köpek hastalıkları yaygın olarak görülen ülkelerden biridir. Özellikle aşılanmayan sokak hayvanları hastalıkların önüne geçilmesine ya da engellenmesine olanak sağlamaz.

Dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak görülen köpek hastalıklarının bazıları için özellikle yavru ve yetişkin köpeklerin düzenli olarak aşılanması ile önüne geçmek söz konusudur.

Birçok hastalık köpekler arasında bulaşıcı hatta öldürücü karakterdedir. Bazıları ise insan sağlığını tehdit eder niteliktedir. Köpeklerde hastalık çeşitleri nasıl geçer? Hayvanların bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara karşı aşılanması gerek. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ile geçer şeklindedir.

Sokak hayvanları ile birlikte yaşayan insanlar açısından hastalıklar ile mücadele ve korunma kaçınılmamaktadır. Köpeklerde aşılama ile geçen bulaşıcı ve ölümcül hastalıklar;

  • Son derece bulaşıcı ve ölümcül olan gençlik hastalığı.
  • Tehlikeli boyutta yaygın olan kanlı ishal.
  • İnsanlara bulaşan leptospirosis.
  • Bulaşıcı ve viral olan akut üst solunum yolu hastalığı.
  • Bulaşıcı hastalık barınak hastalığı.
  • Sindirim sistemine yerleşen bulaşıcı viral hastalık koronavirüs.
  • Ölümcül hastalık kuduz.
  • Kenelerden bulaşan ve insanlara geçebilen borreliosis.
  • Köpeklerde ölüme neden olan tetanoz.

Öldürür Mü?

İnsanların yaşamını renklendiren sevimli can dostların yaşadıkları hastalıklarının önüne geçilmesi çoğu zaman imkânsızdır. Hastalık belirtileri hissedildiği andan itibaren sahiplerini köpeklerde hastalık çeşitleri öldürür mü paniği alır.

Tedavi edilmesi zor olduğundan dolayı köpeğin ölümüne neden olan hastalıklar içerisinde gençlik hastalığı ilk sıradadır. Aşı ile tedavisinin mümkün olduğu köpek gençlik hastalığı, yavru sürecinde aşının yapılması halinde tehlikeli değildir.

Kötü kokulu ve kanlı olan ishal hastalığı aşısız hayvanlarda ölüme neden olur. Her yaş köpekte görülen ve mavi göz hastalığı olarak bilinmektedir. Bulaşıcı karaciğer hastalığı aşı yapıldığında ölümcül risk taşımamaktadır.

Barınak hastalığı ölümcül köpek hastalıklarından nezle ile birleştiğinde çok daha tehlikelidir. Tek başına ölümcül değildir. Ancak barınak hastalığı ile birleştiğinde kötü bir sonuç göstermektedir. Yani köpek nezlesi hastalığı yaşanması halinde uzman bir veteriner muayenesi gerekir.

Hastalık Çeşitleri Hangi Irklarda Görülür?

Gen havuzunun daralması özellikle kalıtsal niteliğe sahip olan hastalıkları tetikler. Saf ırkların güzelliklerini kaybetmemesi için oluşturulan gen havuzu ciddi hastalıklara neden olur. Özellikle Türkiye’de popülerliğe sahip olan birçok ırka mensup köpekler kontrolsüz üretildiğinden dolayı genetik hastalıklara yatkındır.

Toy poodle son yıllarda sevimli görünüşü ve apartman hayatına uyumludur. Tercih edilen ırktır. Sonuç olarak cinste en çok görülen epilepsi başta olmak üzere addison hastalığı hipotiroidizmdir.

Köpeklerde hastalık çeşitleri hangi ırklarda görülür? Türkiye’de en popüler saf ırk olan Golden Retriever cinsinin kalça displazisi, tümoral oluşumlar var. Ayrıca Tiroid fonksiyon bozuklukları ve deri hastalıklarına yatkınlık öne çıkar.

Saf ırkların kontrolsüz üretilmemesi, üretimlerinin deneyimli ve bilinçli kişiler tarafından yapılmasının önemi ortaya çıkar.

Yorum (Yok)

Leave a Reply