Cildin en üst tabakası olan epidermisin değişik nedenlerden dolayı iltihaplanmasına egzama hastalığı adı verilir. Egzama her cins köpekte oldukça yaygın görülen ıslak ve kuru tip de meydana gelen ve değişik belirtilere yol açan bir sağlık sorunudur.
Yoğun bir kaşıntıya neden olduğundan dolayı yangı oluşan bölgeyi köpek ısrarlı şekilde yalar ya da ısırır. O yüzden oluşan semptomların daha kötüye gitmesine sebep olur ve cildi enfeksiyon kapar. Vücudun genelinde olduğu gibi aynı zamanda bacak, bacak arası, testis torbası, sırt ve kuyruk bölgesinde daha çok ortaya çıkar.
Kesin bir tedavisi yoktur sadece neden olduğu semptomlar kontrol altına alınır, egzama köpeklerde ilerleyici ve kronik bir hal alabilen bir rahatsızlıktır. Egzama belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden veteriner hekime danışılmalıdır.
Böylelikle köpeğin hem fiziksel hem de psikolojik açıdan daha sağlıklı olması için ilk adım atılır. Golden Retriever Cinsinde egzama yaş ve kuru olmak üzere 2 farklı tipte ortaya çıkar ve buna göre semptomlarda değişiklik gözlemlenir.
Goldenlarda Egzama Belirtileri
Islak egzama belirtileri genellikle kaşınma ile kendini gösterir köpek lezyonları çiğner, egzama olan bölgeyi sürekli yalar ve en önemlisi tüylerinde bölgesel dökülme görülür. Islak egzamayı ayırt eden en önemli nitelik lezyonların kırmızı, akıntılı, kokulu ve nemli olmasıdır, kuru egzamaya göre ıslak egzama çok daha kolay fark edilir.
Kuru egzama belirtileri ise çoğunlukla ciltte soyulma ve döküntüdür aynı zamanda pullanma ile karakterizedir. Aşırı kaşıntı ve zaman içerisinde acıya sebep olan egzama, köpeklerin tüylü yapısından dolayı erken dönemde fark edilmez bu yüzden düzenli olarak taranmalı ve tarama esnasında cilt kontrolleri yapılmalıdır.
Islak ya da kuru Goldenlarda egzama belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Egzama olan bölgede şiddetli kaşıntı.
- Sürekli olarak deriyi yalama, kaşıma ve çiğneme.
- Ciltte görülen kızarıklık.
- Ev içerisinde eşyalara sürekli sürtünme.
- İştahsızlığa bağlı kilo kaybı.
- Bozulan uyku düzeni ve paralelinde agresif tavırlar.
- Ciltte akıntılı ve sıcak lezyonlar.
- Cilt üzerinde kabuklanma ve pullanma.
- Ciltteki renk değişimi ile birlikte kalınlaşma.
- Kaşıntıyı ortadan kaldırmak için yapılan davranışlara bağlı olarak gerçekleşen ikincil enfeksiyonlar.
Egzamaya Neden Olan Durumlar
Genellikle akut olarak ortaya çıkan ve tedavi süreci başlamadığı sürece kronik hale gelen Goldenlarda egzama zaman içerisinde fiziksel ve psikolojik sağlığın zarar görmesine sebep olur.
Birçok farklı nedeni olmasına rağmen besin kaynaklı görülme oranı en sık olan durumdur. Dengeli beslenme gerek gelişiminin sorunsuz şekilde ilerlemesi gerekse fiziksel sağlığının korunması açısından öneme sahiptir aynı zamanda olası hastalıkların önlenmesine yardımcıdır.
Egzamaya neden olan durumları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk iklim.
- Parazitlerin ısırıkları.
- Sık aralıklarla yıkanma.
- Temizlik malzemesi ya da polen gibi alerjenlere maruz kalma.
- Yaşanan hormon bozuklukları.
- Irklara özgü genetik faktörler.
- Vitamin eksikliği ve stres.
- Bakteriyel, viral ya da mantar enfeksiyonları.
- Beslenme sorunları.
Goldenlarda Egzama Ve Beslenme Bağlantısı
Genetik olarak alerjenlere yatkın olan köpek ırkı Goldenlarda egzama probleminin yaşanmaması için sağlıklı ve dengeli beslenme büyük bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Köpeğin hem gelişim sürecine hem de spesifik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde doğru mama seçimi yapılmalıdır.
Birçok köpek sahibi tarafından beslemede çeşitli hatalar yaşanıyor, çiğ et başta olmak üzere çiğ kemik, aşırı yağlı yiyecekler, ayrım yapmadan tüm sofra artıkları, yüksek protein bulunan tavuk eti, tavuk ciğeri, yumurta, dana eti, buğday, süt ürünleri, soya veriliyor.
Koruyucu katkı maddesi barındıran, ırkına ve gelişim dönemine göre özel bir formüle sahip olmayan kuru mamalar da sağlığını ciddi şekilde bozmakla kalmıyor aynı zamanda cilt sağlığını tehdit ediyor.
Bundan dolayı sokak hayvanlarında cilt hastalıklarının görülme olasılığı daha sıktır özellikle ev yemeklerinden dolayı tolere edemediği için yaz aylarında cilt hastalığı ve egzama oluşumu tetiklenmektedir.
Egzama fark edildiği anda köpeği veteriner hekime götürmek gerekir, hekime göstermeden ve görüşü alınmadan herhangi bir şekilde evde tedavi uygulanmamalıdır.
Goldenlarda Egzama Tedavisi
Soruna neden olan temel faktör belirlenmediği sürece uygulanan her tedavide bir başarı süreci yoktur çünkü egzama semptomlarına neden olan unsurlar doğrultusunda tedavi şekillenir. Öncelikli olarak ciltte oluşan lezyonların kaşınması, ısırılması ya da yalanması engellenmelidir.
Acı ve kaşıntı gibi semptomlar ortadan kalkana kadar egzama olan bölgenin temiz kalması, bölgeye sürülen ilaçların yalanmaması ve en önemlisi enfeksiyon oluşumunun tetiklenmemesi için hayvanlarda yakalık kullanılması tavsiye edilir. Goldenlarda egzama tedavisi kapsamında semptomlara neden olan faktörler belirlendikten sonra;
- Parazit ilaçları uygulanmaya başlanır.
- Peşi sıra mama değişikliğine gidilir.
- Vitamin eksiklikleri giderilir.
- Yıkanma sıklığı azaltılır.
- Enfeksiyonların tedavisine geçiş yapılır.
- Cilt tahrişini azaltmak ve iyileşme sürecini desteklemek adına anti-inflamatuar ilaçlar verilir.
- Veteriner hekim tarafından antibiyotik reçete edilir.
- Anti histaminikler ile alerjiye bağlı oluşan sıkıntılar azaltılır.
- Önerilen ilaçlarda doz ile sıklık düzenli olarak takip edilir ve uygulanır.
Goldenlarda Egzama İçin Kullanılan İlaçlar
Yaşam konforu azalan Goldenlarda egzama sorunu için doğal tedavi seçenekleri vardır ancak her ne kadar semptomların yatışmasında etkili olsa da veteriner hekim ile görüşmeden uygulanmamalıdır.
Veteriner hekim tarafından önerilen rahatlatıcı merhemler ve pomatlar kullanılmalıdır, kaşıntıların çok daha ciddi boyutlara ulaşması halinde kortizon içeren merhemler belirtilerin hafiflemesini de etkilidir.
Hassas bünyeye sahip olan köpekler için hipoalerjenik mamalara geçiş yapılmalı, egzama olan bölgede lezyonların hijyeni sağlanarak kuru tutulmalıdır. Veteriner hekim tarafından onaylanması halinde antibakteriyel köpek şampuanları ile belirli sıklıklarla yıkanmalıdır tüm bunlar yapıldıktan sonra egzamaya bağlı şikayetler kontrol altına alınır.
Egzama hastalığı genellikle sokakta yaşayan köpeklerde yaygın görülür ancak yaşanan cilt sorunu sadece sokak köpeklerine has bir rahatsızlık değildir. Evde beslenen başta Golden Retriever olmak üzere birçok köpek cinsinde de sıklıkla ortaya çıkmaktadır.
Egzamada Erken Ve Doğru Tedavi
Hastalıkta erken tedavi oldukça büyük bir öneme sahiptir, alınacak önlemler ve doğru tedavi yöntemleri sayesinde deri bütünlüğünü destekleyici ilaçların kullanılması ile köpeklerin egzamadan korunması söz konusudur.
Tedavi edilmemesi halinde kronik hale dönüşmesinin yanı sıra aynı zamanda inatçı ve tehlikeli bir deri hastalığına dönüşür. Egzama rahatsızlığı bulunan köpeklerin sahipleri kesinlikle veteriner hekimin önerilerine göre lezyonlu bölgenin bakımını yapmalı ve kullanılması gereken ilaçlara özen göstermelidir.
Özellikle sıcak ve nemli havalarda protein içeren besinlerden uzak durulmalı, güneşin dik olduğu saatlerde dışarıda olmamalı ve en önemlisi uzun süre yalnız bırakılmamalıdır.
Yorum (Yok)