Köpeklerin en güçlü duyularından birisi koklama duyusu ile birlikte işitmedir, işitme duyuları oldukça güçlü olmasından dolayı en hassas organlar arasında kulaklarda yer alır. Kulaklar sadece işitme işlevini yerine getirmekle kalmaz aynı zamanda vücuttaki denge merkezi görevini üstlenir.
O yüzden kulaklarda herhangi bir sorun oluşması halinde köpeğin yaşam kalitesini ciddi oranda düşer. Uzun ve dirsekli bir kulak yapısına sahip olmasından dolayı Goldenlarda kulak iltihabı en sık yaşanan sorunlar arasındadır, enfeksiyonun oluşmasına sebep olan nedenler arasında;
- Alerjiler; bazı çiçek tozları ve gıdalara karşı alerjiye neden olan durumlar kulak çevresinde hassaslaşma ve kaşıntıya sebep olur. Kaşınmadan dolayı tahriş meydana gelir ve bu yüzden bakteriler rahatlıkla kulağa yerleşir ve hastalık başlar. Tedavi sürecinde bundan dolayı sadece enfeksiyonu yok etmek değil aynı zamanda alerjiyi de ortadan kaldırmaya dair uygulamalar yapılır.
- Kulağın anatomik yapısı; kulak yapısı köpeklerde enfeksiyona yakalanma oranını arttırır bundan dolayı yüzme ve yıkanma gibi aktivitelerde dikkatli davranmak gerekir. Kulakların temiz ve kuru tutulması dış kenarda bulunan kirleri temizlemek alınabilecek önlemlerdir.
- Kulak üzerine gelen darbe; kulağa alınan darbe travmaya neden olur, travma sonucu köpek daha fazla kulaklarını kaşımaya başlar ve bu yüzden hassasiyet artar. Tahriş olduğundan dolayı bakteriler yerleşir ve kısır bir döngü oluşur.
- Yabancı cisimler; özellikle pisipisi otu olarak bilinen cisimler kulağa kaçarak enfeksiyona sebep olur. Önlem alabilmek için bahar mevsiminde yeşil alanlarda fazla dolaştırmamak ya da eve dönüşte kulağı iyice fırçalamak gerekir.
- Hormonal bozukluklar; hormonal bozukluklar deri ve kulak problemlerine neden olur veteriner hekim bu konuda önlem almayı destekler.
Goldenlarda Kulak İltihabı Belirtileri
Öne çıkan belirtilerin yanı sıra Goldenlarda kulak iltihabı sorununa tümörler başta olmak üzere kulak polipleri, immün hastalıklar, travmalar ve mikroorganizmalar da neden olur. Hayvan severlerin köpeklerde yaşanan kulak iltihabı problemini çok iyi bir şekilde gözlemlemesi ve erken fark etmesi yaşanması muhtemel ciddi sorunları önler.
Enfeksiyondan şüphelenildiği anda beklemeden hızlı bir şekilde veteriner hekime gidilmeli ve hastalık ilerlemeden ya da kronik hale gelmeden müdahale edilmelidir. Veteriner hekim öncelikle enfeksiyona neden olan problemi ortaya çıkartır ve tedaviyi buna göre uygular genellikle kullanılan damladır. Kulak iltihabı belirtileri şunlardır;
- Köpeğin kulağından koku gelir.
- İştahı azalır, ateşi yükselir, neşesiz ve halsiz olur.
- Etrafı olan ilgisi azalır.
- Kafasını eğik tutar ve denge kaybı yaşar.
- Kulak kenarları hassaslaşır ve kızarıklık oluşur.
- Kafasını sürekli sallar.
- Ağrı yaşadığından dolayı kulağına dokundurmaz.
- Davranışlarında depresyon hali ve sinirlilik görülür.
Goldenlarda Kulak İltihabı Önlemleri
Tüm köpekler de olduğu gibi Goldenlarda kulak iltihabı en çok görülen hastalıklardandır ancak tedavisi oldukça basittir. Dikkat edilmediği ve bakımı iyi yapılmadığı dönemlerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir bunun için enfeksiyon fark edildiğinde veterinere danışma faydalıdır.
Kronik hale gelen köpek enfeksiyonları kulaktaki kalıcı değişiklikleri ilerleyen süreçte geri dönülmesi zor seviyeye taşır. İltihabı önleyebilmek için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanır;
- Kulak içerisinde bulunan kir, yabancı cisim ve koku olmadığı kontrol edilmelidir.
- Kulaklar sürekli temiz ve kuru tutulmalı.
- Temizliği esnasında baskı uygulanmamalı ve zarar verecek maddeler ile temizlenmemeli.
- Kulak akıntısı yaşanması durumunda zaman kaybetmeden veteriner hekime gidilmeli.
- Hem güçlü bağışıklık sistemi hem de sağlıklı büyüyebilmesi için dengeli beslenmesine özen gösterilmeli.
- Veteriner hekim tarafından tavsiye edilen enfeksiyon ilaçları ve tedavi yöntemleri titizlikle uygulanmalı.
Goldenlarda Kulak Temizleme Yöntemleri
Belli solüsyonlar ya da yöntemler önerdiğinde veteriner hekimin tavsiyelerine uymak büyük bir öneme sahiptir. Goldenlarda kulak iltihabı tedavisine ilave olarak kulak temizliğinde kulağı zarar verme ihtimali bulunan çubuk ya da bezlerden uzak durmak gerekir.
Kulağı temizlemek için sırası ile şu adımları uygulamak doğru olur;
- Köpeğin kulağı kaldırılarak kulak içi daha görünür hale getirilir.
- Kulak kanalı veteriner hekim tarafından verilen solüsyon ya da enfeksiyon ilacı ile doldurulur.
- Kulak kapağı kulağın içine doğru katlanır.
- Kulak kapağına yavaş yavaş masaj yapılır.
- Bırakıldığı anda kafasını sallamasına izin verilmeli.
- Köpeğin kulağını sallaması izlememek dipte kalan ve zarar veren materyallerin dışarı atılmasını sağlar bu yüzden önemlidir.
Kulağı normal bir anatomiye sahip olan sağlıklı yetişkin köpeklerin kulak enfeksiyonu yaşaması söz konusu değildir Goldenlarda kulak iltihabı çoğu zaman başka sağlık sebeplerine bağlı olarak ortaya çıkar. Yaşanan farklı sağlık problemleri vücudun başka bölgelerinde enfeksiyon oluşmasını tetikler.
Hastalığın temel nedeni olarak genellikle kulak kurtları gösterilir her ne kadar kedilerde gözüken bir durum olsa da yavru köpeklerde de kulak kurduna rastlamak mümkündür. Köpeğin kulağında enfeksiyon riskinin oluşmasını önleyebilmek için gerek beslenmesine gerekse genel sağlığına dikkat etmek gerekir.
Goldenlarda Kulak İltihabı Tedavisi
Enfeksiyona neden olabilecek yiyecek alerjisi ile birlikte polen, küf ve toz gibi çevresel alerjiler, kitleler ve anatomik anormallikler ortadan kaldırılmalıdır. Kulak içerisinde kalan yabancı madde ya da kronik olarak nemli kulaklara sahip olma durumu Goldenlarda kulak iltihabı riskini arttırır aynı zamanda bakteriyel enfeksiyonlar, hormonal bozukluklar ve mantar enfeksiyonu en önemli etkenlerdir.
Kulaklarda yaşanan iltihap dış kulak yolunda oluştuğu gibi aynı zamanda iç ve orta kulak yolunda da meydana gelebilir. Dış kulak yolunda meydana gelen iltihap çok kolay bir şekilde tedavi ile çözülebilir dışarıdan kendini kızarıklık şeklinde hemen belli eder.
Ancak iç ve orta kulakta yaşanan iltihap problemi hem ağrılı bir süreç hem de akıntıya neden olan durumdur, kötü koku ile kendini belli eder. İç ve orta kulakta yaşanan iltihap problemi köpeği oldukça ağrılı bir hale getirir bu yüzden enfeksiyon gibi rahatsız edici bir sorun oluşmadan önce alınabilecek önlemler uygulanmalıdır.
Köpeğin kulağını hafif bir şekilde kaldırarak herhangi bir akıntı, şişlik ya da kızarıklık gibi belli olan farkları hissetmek mümkündür. Bu tarz bir farklılık oluşması halinde veteriner hekime danışılmalıdır, ağrılı bir süreç yaşanması durumunda ise en kısa zamanda veteriner desteği alınmalıdır.
Yapılan muayenenin ardından enfeksiyon tedavisi için verilen ilaçlar düzenli olarak uygulanmalıdır. Tedavi süresi tamamen köpeğin genel sağlık durumuna, yaşanan enfeksiyonun ciddiyeti ya da kulakta bulunan herhangi bir değişikliğe bağlıdır. Enfeksiyonun altında yatan nedenin belirlenmesi de kulak iltihabının önlenmesinde önemli bir etkendir.
Yorum (Yok)