Satılık Border Collie Fiyatları ve İlanları 2023 Yavru Border Collie

Border Collie

Border Collie fiyatları 2022 yılında bakım ve üretim masraflarına göre belirlendi. Border Collie son derece zeki köpek ırkları arasında yer alır ve oldukça popülerdir. Border Collie fiyatları ve özellikleriyle alakalı bilgiler için hazırlanmış olan içeriğimizi keyile okumanız dileğiyle…

Border Collie, bu köpeğin İngiltere ve İskoçya arasındaki yaylalarda çoban köpekliği yapıyordu… 8 ve 9. Yüzyıla kadar uzanan tarihleri olsa da 1915’te tanınan bir ırk oldu. İlk kez James Raid adında bir İskoç köpeği İngiltere’de tescillettirdi.

Harika bir çoban köpeğidir ve çok yeteneklidir. Bu nedenle bir dönemler yetenek yarışmalarının yıldızıydı. Bir zamanlar Türkiye’de Yetenek Sizsiniz adlı yarışmada 2012 yılında biri olan köpek Max, Border Collie’dir. Sahibine 250.000 TL kazandırmıştır. Bu ün boşuna değildir; ırk, modern dünyanın en zeki köpeği namına sahiptir.

Daha geriye gidersek, ünlü olmasını Kraliçe Victoria’ya borçludur.

Border Collie

Kraliçe Victoria’nın İskoçya’daki Balmoral Kalesi’ni ziyaret ederken cinsi gördü. Ona en güzel köpek kulübesini yaptırdı. Köpeklerini süsledi, modaya uygun giydirdi, onlara özel bakıcı tuttu.  Bunu gören asiller de İskoçya’nın kömür ocaklarında bulunan köpekleri alarak malikanelerinde özel yerler hazırlattılar. Bu köpekler Scotch Collie olarak anılıyordu ve biraz büyüktüler. İskoç köpeğinin boyutlarını biraz küçültmek için onu melezleştirdiler, İngiliz bir asil olmak bunu gerektiriyordu. İskoç ırkından bir köpeğe sahip olmak asilzade otoritelerine zarar veriyordu ve yeni bir ırk yaratarak adını Border Collie koydular. (Yine de İskoç sınırına atıfta bulunmaktan kaçınamadılar.)

Border Collie Fiyat

Zarif, kaslı, uyumlu yapıda, güçlü ve sağlamdır. Aktif, çok hareketli bir köpek. Başı orta genişliktedir. Burun delikleri siyahtır. Eğer köpek 53 cm ise mükemmel olduğuna inanılır. Daha kısa ya da uzun olursalar o zaman sar ırktan sayılmazlar.

  • Border collie fiyat 2021 senesinde 1800 TL’den alınıyordu.
  • Border collie fiyat 2022 yılında ise özelliklerine, rengine, yetiştirildiği kurama bağlı olarak değişti. Eğer eksiksiz belgelere sahipse ama gösteri kalitesi yoksa 3.000 TL ila 7.000 TL edebilir.  
  • Belgeleri tamsa, üstün soyu birinci sınıf kalitesindeyse 4.000 ila 8.000 TL’dir.
  • Border collie yavru fiyat aynı gerekçelere sahip olmak kaydıyla 4.000 ila 60.000 TL olabilir.
  • Border collie fiyat aralığı için en az 10.000 TL’lik bir bütçe hazırlamanız önerilir.

Border Collie, Northumberland adlı İskoç sınırında geliştirilen çoban ve çalışkan köpek ırklarından biridir. Hayvancılıkta ve özellikle koyun gütmek için kullanıldı. Ancak, Border Collie, genellikle tüm evcil köpek ırkları arasında en zeki olarak adlandırıldığından fiyatı yüksektir.

Olumlu, neşeli davranışı ve sevimli görünümü ile popüler olmasına etkendir. Köpek severler için hala büyüleyici bir cins, egzotik olmaya devam ediyor.

Border Collie’nin fiyatı en az 2.000 TL’dir. Yaşı küçüldükçe fiyat artar. Pahalı ırklardan sayılmasının nedeni, çok fazla üreticinin olmamasıdır. Bu tür nadir ırklar, daha yüksek ithalat fiyatları ile ülkeye getirilebilir. Ayrıca köpek yetiştiricileri ve petshoplar kar elde etmek için de fiyatı yükseltebilir.

Aylık bakım maliyeti 300 ila 1500 TL arasındadır.

Tüyleri uzundur, bu nedenle fazla taramanız gerekecektir yine de kürk ve deri bakımı için iyi bir fırça almanız önerilir. Bu köpeklerin tırnakları çabuk uzar, bu nedenle kaliteli bir köpek tırnak makası edinebilir ya da bu hizmeti dışardan alabilirsiniz. Ağız ve diş hijyeni için de yatırım yapmayı unutmayınız.

Border Collie Yavru

Border collie yavru iken almak en iyi seçenektir. Annesi 4 ila 8 yavru doğurur. Bunlardan biri sizin olabilir. İlanlarımıza göz atarak, uygun bir eşleme bulabilirsiniz.

Border collie puppies matematik öğrenme ve dans konusunda yeteneklidir. Bu nedenle ilginizi büyüyene dek ona vermelisiniz.

Genellikle her gün iki fincan kadar kuru mama verilmesi önerilir. Dikkate alınması gereken şey, evcil hayvanınızın yaşı, büyüklüğü, günlük aktivitesi ve metabolizmasıdır. Bazı sağlık sorunları da Border Collie’nin beslenmesinde değişiklik yapmanızı gerektirebilir.

Köpek yavrusu, aşırı hareketliliği nedeniyle her gün 1400 kaloriye ihtiyaç duyacaktır. Yetişkin ise o zaman günde ortalama 1000 kaloriye ihtiyacı vardır. Yaşlandıkça, cins yaklaşık 700 ila 800 kalori alması gerekir.

Border collie yavrusu alırken dikkat etmeniz gereken sağlık sorunları vardır;

  1. İşitme Kaybı : Border Collie ile ilişkili iki tür işitme kaybı söz konusudur. Birincisi, Border Collie yavrularında bulunan bir pigmenttir. İkinci tip, yetişkin işitme kaybı olarak adlandırılır. Bu köpekler, bir ila sekiz yaş arasında yavaş yavaş işitme duyusunu kaybeder.
  2. Nöronal Seroid Lipofusinozis: Daha çok gösteri ırkında bulunan nadir bir hastalıktır. Bu ciddi nörolojik bozukluktan kaynaklanır ve ölüme yol açabilir. Bu hastalığa sahip köpek, sadece iki yıla kadar hayatta kalır. Ne yazık ki bunu anlayabilecek veteriner sayısı neredeyse ülkemizde yoktur.
  3. Trapped Neutrophil Syndrome; Köpeğin kemik iliğinin nötrofiller veya beyaz hücreler üretmesine neden olan, ancak bunları etkili bir şekilde kana salamayan kalıtsal bir sağlık sorunudur. Etkilenen Border Collie’in bağışıklık sistemi bozulur ve bu, çeşitli enfeksiyonlarla mücadele edememeleri nedeniyle ölüme yol açabilir. Bu hastalığı tedavi edecek bir prosedür geliştirilememiştir.

Korkmanıza gerek yok, çok azında bu üç sorun olabilir. Tüm köpeklerde yaygın olan, hipotiroidizm, kalça displazisi ve katarakt gibi hastalıkları için ise veterinerden yardım almanız önerilir.

Border Collie Özellikleri

Border collie özellikleri bakımından orta boy köpek cinsidir. Tüyleri kalındır ve bazı yerler pürüzsüz, bazı yerler pürüzlüdür. Siyah ve beyaz kombinasyonu, border collie renkler için yaygın olarak bulunan tondur. Kızıl, blue merle, mavi tonları gibi başka birçok renk de oluşabilir. Çoğu temelde 3 renkten oluşur ama sadece tek renk kaplanan tüylerle de doğabilir. Gözün rengi maviden kahverengiye değişir. Border collie blue merle nadir görünür. Kendine özgü bir kürkü vardır ve gözler genelde mavi olur. Eğer merle geni baskınsa bu renk kombini ortaya çıkar.

Renkleri ebeveynlerinden gelen baskın ve dirençli genetik özelliklere göre çeşitlenir. Eğer anne veya babanın genetiğinde varsa her bir köpek yavrusunu başka renkte doğurabilir.

Bazı Border Collieler tamamen dik kulaklara sahipken, bazıları tamamen sarkan kulaklara sahiptir.

48 cm ila 55 cm uzunluğa sahip olabilirler.

Border collie köpek fiziksel aktivite kadar zihinsel aktiviteye ihtiyaç duyar. Çok zekidir ve buna sizin de ayak uydurmanız gerekir. The Intelligence of Dogs kitabında ilk sırada yerini zekası sayesinde almıştır.

  • Oyuncu, enerjik ve oldukça talepkardır. Köpeğe bol miktarda egzersiz ve/veya oyun süresi sağlayabilecek aileler için en iyi köpektir.  Cins, evdeki diğer evcil hayvanlara karşı da arkadaş canlısıdır. Çok uzun süre yalnız bırakırsanız canı sıkılır ve gördüğü şeyleri kemirerek bu sıkıntıdan kurtulur. Yani uzun süre yalnız bırakmamalısınız.
  • Collie border 12 ila 15 yıl arasında yaşar. Ama ne yazık ki hayatı boyunca katlanmanız gereken bir durum söz konusudur; hipoalerjenik değildir. Bol miktarda tüy döken bir cins olduğu için derisinde alerjik reaksiyonlara neden olan protein salınımı daha fazladır. Köpeklere veya tüylerine karşı şiddetli alerjisi olan biriyseniz, Border Collie sizin için hiç de uygun olmayacaktır.
  • Bu havyanlar kıskançtır. Çok çabuk kıskanırlar ve her zaman sahibinin dikkatini çekerler. Bu nedenle, sık sık sevgi veya ilgi için üzerinize atlayacaktır, el hareketlerini kullanarak ona “otur” demeyi öğretin. Birkaç kez tekrar ettikten sonra komuta alışacaktır. Ama şımarmayı sürdürürse ona istediğini verin, örneğin başını okşayın veya ona yiyecek verin. Böylece sahipleri tarafından artık ihmal edilmiş hissetmezler.
  • Kokudan insanları tanırlar. Yeni biri evinize gelirse bu onu korkutabilir. Ayrıca korkak hayvanlardır gürültüden hemen ürkerler.
  • Yaramazlıklarını önlemek için gel komutunu da öğretmeye çalışın. Çok sert söylerseniz, çok hassastır ve duygularını incitebilir, bu nedenle bazen yavrularınızı disipline ederken nazik ses tonu takının. Onlara ne yapmamaları gerektiğini veya tasmalıyken sahibinden ne kadar uzaklaşmaları gerektiğini öğretmeye başlamanın en iyi yolu: yavru köpeğinize adını öğretmektir. Her çağrıldığında böylece gelir.

Border Collie Satılık

İyi bir mizaç/ zekaya sahip oldukları ve birçok iklime uyum sağlayabildikleri için evcil hayvan olarak popülerdir. Avcılık, arama-kurtarma görevleri veya koyun gütme dahil, yapmalarını istediğiniz herhangi bir görev için kolayca eğitilebilirler. Border collie satilik ilanlarımıza göz atarak size uygun güzel bir köpek alabilirsiniz. Eğer yetişkin sayılabilecek bir köpek alacaksanız yaşadığınız iklime uygun bir şehirden almanızı öneririz. Alışkın olmadığı iklimde uygun şekilde bakılmazsa, köpeğinizin tüylerinde sorunlar çıkabilir.

Erkek veya dişi satılık border collie almaya karar vermek zor bir süreçtir.  Sevimlilik ve yemek motivasyonu gibi dikkate alınması gereken birçok nitelik vardır. Dişiler erkeklerden daha mesafelidir; ancak, her iki cinsiyet de yavruyken satın alındığında kişilik tiplerindeki bu farklılıklar değişebilir. Erkekler genellikle dişilerden daha uzun süre egzersiz yapmak ister. Ayrıca erkek köpekler daha uzun süre taranmaktan hoşlanır. Evet, dişi köpekler bu konuda insan dişiler kadar süsüne düşkün değildir, sıkılırlar.

Köpek eğitmenleri size Border Collie’nin her gün en az iki saat egzersiz yapması gerektiğini söyleyecektir, ancak daha fazlasını kaldırabilirler! Aralıklarla günde iki saati dolduracak şekilde oyunlar oynayabilirsiniz. Yürüyüş yapabilirsiniz. Vaktiniz yoksa parkur düzenleyerek enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.

Border collie satılık ilanlarında karşılaşamayacağınız bir detayı sizlere sunalım; bu köpekler meşgul olmayı çok sever. Kendilerini meşgul etmek için sizinle kucaklaşmaya can atacaklardır. İnsanların yanında olmayı severler ve aileniz ile çok iyi vakit geçirirler. Size alıştıktan sonra tasmaya ihtiyaç duymazsınız, yanınızdan nadir ayrılırlar.

Border Collie Sahiplenme

Border Collie sahiplenme konusunda ciddiyseniz, ilk sahibi ile görüşme ayarlayarak, köpek ne gibi aktiviteler öğrenmiş, neler yapıyor, ne şekilde besleniyor sormalısınız. Onu kendinize alıştırmanız gerekir, sahibinden sizinle onu uygun bir şekilde tanıştırmasını isteyin, komutlarını öğrenin, gerekirse sahibiyle aynı tonda komut vermeyi öğrenin. İlk zamanlar size meydan okur. Ama çok zeki olduklarını unutmayın, onu besleyen, onu seven ve oyunlar oynayan birine çabucak alışacaktır.

Eğer nasıl eğitim vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız ilk dönemler sinir bozucu seviyede zor olabilir. Baskın karakter siz değil de o olursa, o zaman sizi istediği şeye ikna etmek için elinden geleni yapar.

Border collie sahiplendirme yapacaksanız, köpeğinizi vereceğiniz kişinin, beslenmesine ve hijyenine dikkat edeceğinden emin olmalısınız. Onu sizin kadar sevebilecek birine emanet etmek istersiniz. Bunun için tüm hastalıklarını ve düzenini yeni sahibine anlatmalısınız. Varsa kendi oyuncaklarını ve eşyalarını yeni sahibine vermeniz, köpeğinizin sizsiz bir dünyaya alışmasına katkıda bulunur.

Yüksek enerjili olduklarını ve evde 3-4 saatten fazla yalnız bırakılmamaları gerektiğini anlatınız. Yeni bir ailede ilgi göremezse kaçmaya hevesli olacaktır. Evcil hayvan olarak sahiplenmeden önce yeni sahiplerinin bunu dikkatlice düşünmesi önemlidir!

Daha önce hiç köpek sahibi olmamış birinin tercih edilmesinde sorun yoktur. Nazik köpeklerdir ve her yaştan çocuklar da dahil olmak üzere aile üyeleriyle birlikte olmayı severler. Enerjisini attıktan sonra dünyayı bir köşeden sessizce izleyecektir.

Border Collie köpek sahiplenme konusunda en büyük artı, bir insan yerine birçok kişi ile bağ kurmayı tercih etmesidir. Yeni evine hızla alışabilir. Bu içgüdüseldir. Ancak ilk sahibi tek bir birey ise ve sadece ona bağlandıysa sizin ailenize alışması daha uzun sürer.

Border Collie yavru da olsa yetişkin de yeni bir aile ona kucak açtığında ağlayabilir. Bu ağlama genelde ayrılık kaygısıdır. Aynısını siz onu uzun süre yalnız bırakırsanız da yapar. Ama korkmayın ağlamaları, havlamaları veya inlemeleri istedikleri şeyle doğrudan bağlantılıdır. Onu tanımaya başladığınızda korkudan mı ağlıyor, can sıkıntısından mı havlıyor anlayacak ve ona istediğini vereceksiniz.

S.S.S

Border Collie günde kaç kez beslenmeli?

Besininin iki öğüne bölünmesi tavsiye edilir. Collie’nizin ihtiyaçları için özel olarak formüle edilmiş, kaliteli köpek maması kullanmalısınız.

Border Collie kaçar mı?

Eğer istediği günlük egzersizi birlikte yapmıyorsanız. Kaçabilir.

Border Collie ısırır mı?

Yalnızca tehdit edildiklerinde ısırırlar. Düşmanca bir durumda dişleri ve dudakları geri çekilerek hırlar. Eğer kurt gibi dikiliyorsa, birşeyden korktuğunu ve tehdit algıladığını anlarsınız.

Border Collie kaç saat uyumalı?

Enerjileriyle ünlü olduklarından çok fazla dinlenmeye ihtiyaç duymaları şaşırtıcı değildir. Günde 12-14 saat uyur. Ama aralıksız uyumazlar; Hem gündüz hem de gece uykularına ihtiyaç duyar. Çünkü bu köpeklerin, sırasıyla gün ışığı veya karanlık ile aktivite dönemlerini tetikleyen bir dahili saati vardır.

Border Collie yüzer mi?

Evet, yüzer ama yüzmeyi çok sevmez. Daha çok su kenarında oynamayı sever.

Border Collie’nin tuvalet eğitimi alması kolay mı?

Tuvalet eğitimini öğrenen en kolay ırklardan biridir. Border Collie’nize bu temel davranışı nazik ve anlayışlı şekilde öğretebilirsiniz.

Yorum (Yok)

Leave a Reply