Satılık Kafkas Çoban Köpeği Fiyat ve İlanları 2022 Yavru Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas çoban köpeği, adından da anlaşıldığı üzere; Kafkasya kökenli bir ırktır. Büyük köpek ırkına dahillerdir. Koruma ve bekçilik özelliğini mükemmel yerine getirmelerinden ötürü bu şekilde ün kazanmaları söz konusu olmuştur. Çoban, bekçi ve işçi köpeği olarak çalışma yetenekleri gelişmiştir. Guardian, Mastiff aile üyelerinden biri olan köpeklerdir. Normal köpeklere göre iri köpekler arasında yer aldıkları söylenebilir. Bu bakımdan St. Bernard, Kangal, Balkanlarda bulunan bazı çoban köpekler, Asya bölgelerinde bulunan Mastiff köpek ırkları ile benzerlikleri olduğu düşünülmektedir.

Kars çoban köpekleri, Caucasian, Sheepdog, Shepherd, caucasian Sheepdog, Rus Dağ köpeği, Caucasian Owcharka, caucasian Ovtcharka, Maskeli Kafkas dağ köpeği gibi çok çeşitli isimler ile anılırlar.

Kafkas Çoban Köpeği

Kafkasya Dağlarından gelen; heybetli görünümde olan bu köpeklerin, 2000 yıldan uzun zamandır var oldukları düşünülmektedir. Bazı araştırmacılar bu ırkların, kurt soyundan geldiklerini düşündüğünü söylenilebilir. Bazı araştırmacılara göre ise Kafkas çoban köpeği için Mastiff köpek soyuna ait oldukları belirtilmiştir. Arkeolojik çalışmalara göre de tarihi daha eski dönemlere dayandığı düşünülmektedir (Mezopotamya’ya kadar). Dolayısı ile tam olarak tarihi geçmişi hakkında net bilgi olmamak ile birlikte, bu köpek ırkının; eskiden beri var olduğu düşünülen köpek ırkları arasında oldukları söylenecektir.

Geçmiş dönemlerde en çok; köy, yaşam alanları, sürüler gibi alanları yabancılara karşı ve yırtıcı varlıklardan koruma görevinde kullanılmışlardır. Yüzyıllar süren zamanlar boyunca çobanların en büyük yardımcısı ve arkadaşları olarak; koyun ve büyük baş hayvanların güdülmesine, yırtıcılardan korunmasına katkı sağlamışlardır. Her türlü zorlu hava şartları ve durumlarına karşı uyum sağlamış yapı ve karakterleri ile insanlara destek sunmuşlardır.

19.yy başlarında bu köpek ırkının yetkin özellikleri ve dayanıklı yapısı (bkz: Kafkas çoban köpeği özellikleri başlığında ele alınacak) fark edilerek; soylarının devamı açısından çeşitli çalışma ve işlemler başlatıldı. 1995 yıllarına gelindiğinde ise, Guardian Dog Group’un üye köpekleri olarak kabul edildiler. Günümüzde ise, hobi olarak yetiştirilmelerinin yanı sıra; sıklık ile bekçilik, koruma köpeği, polis- askeriye gibi alanlarda zorlu görevlerde kullanılan köpekler olarak insanların hayatlarına daha fazla dahil olmayı başarmış ve insanların hem en büyük dostu hem de en büyük yardımcısı olmuşlardır.

Kafkas Çoban Köpeği Fiyat

Kafkas çoban köpeği, önceki yıllarda daha uygun denilecek fiyatlar üzereydi. Bu fiyatlar yaklaşık olarak 2.500 TL ile 5.000 TL arası rakamlarda olduğunu söylemek mümkün olacaktı. Ancak son zamanlarda artan zamlar köpek bakımlarını da etkilemiş ve maliyetlerin artmasına sebebiyet vermiştir. Dolayısı ile 2022 yılı için Kafkas çoban köpeği fiyatları; 5.000 TL ile 15.000 TL rakamlar arasına yükselmiştir.

Bu fiyat hususunu etkileyen en büyük etmen bu köpek ırkı için cinsiyet konusudur. Özellikle kullanım ve alacağı görevler açısından, bekçi ve çoban gibi durumlar için kullanılması söz konusu ise bireyler daha çok erkek köpek ırkını tercih etmektedir. Ya da üretip satmak; hobi olarak beslemek gibi bir planı söz konusu olanlar ise dişi köpek tercih eder. Dolayısı ile cinsiyet durumu, bu köpek ırkı için önem arz eden konulardandır. Bu konu dışında;

  • Hayvan dostunun, içinde bulundukları yaş aralığı
  • Şecere ve soy konusu (safkan olup olmaması)
  • Sağlık durumları ve giderleri
  • Besin ve bakım giderleri
  • Kuaför gibi özel tüy, tırnak gibi bakım giderleri
  • Yetişmesine vesile olan alan ya da şahıslar

Gibi konular bazında, köpek ırkının fiyatları değişim gösterir.

Kafkas Çoban Köpeği Yavru

Kafkas çoban köpeği, sosyal bir varlık olmaması sebebi ile küçük yaşlardan itibaren özellikle itaat ve sosyallik eğitimi verilmesi çok önemli bir konu olacaktır. Eğitim hususunda, her canlı gibi tuvalet eğitimi verilmesi de yine elzem olacak konular arasında bulunur. Zeki ve akıllı bir köpek ırkı oldukları söylenebilir. Bu sayede verilen eğitimi de kolayca ve iyi şekilde kavrarlar. Ancak unutmamalı ki bu dev cüsseli dostunuza kimin lider olduğunu iyi öğretmelisiniz. Bu durumu ise pekiştirici şekilde sağlayarak yapmalı ve sert davranmaktan kaçınmalısınız.

Bu köpek dostları; daha çok koruma, kollama ve bekçilik gibi yetilere doğal olarak sahiptir. Bu sebeple özellikli olarak bu hususlarda daha iyi konuma gelmeleri için eğitim verileceği gibi, zaten fıtratında var olan bu yetiler dışında kalan alanlarda dikkatli olmak ve bu alanlara yoğunlaşarak eğitim vermek de daha doğru olabilir.

Yavru bir Kafkas çoban köpeği, iyi bir eğitime ihtiyaç duyar. Aksi halde fıtrat itibari ile saldırgan, yırtıcı, agresif bir köpek olmaları mümkün olacaktır. Ve böyle bir köpeği baş etmek oldukça zor olacaktır.

Kafkas Çoban Köpeği Özellikleri

Kafkas çoban köpeği özelliklerine fiziksel nitelikler olarak değinilecek olur ise;

  • İri bir köpek ırkı oldukları söylenecektir. Boy uzunlukları; yetişkin dönemlerine erişmesi ile birlikte maksimum olarak 70 cm kadar olabilmektedir. Yine yetişkin dönemlerine ulaşması ile birlikte boylarına eşlik edecek ağırlıkları ise en çok 77 kg kadar olabilmektedir. Güzel bir bakım sağlanması doğrultusunda yaşam sürelerinin ise 10 – 12 yıla kadar olduğunu söylemek mümkün olacaktır.
  • Dişi bir Kafkas çoban köpeği, hamileliği 2 ay kadar gün bazında ise 58 – 63 gün kadar sürer ve ortalama olarak 1- 16 adet yavru doğurabilir. Bu ırk senede 2 kez doğum yapar.
  • Kafkas çoban köpeği kafası ve bedeni; güçlü, büyük ve kalın kemikli bir görünümdedir. Sağlam yapılı ve dayanıklıdır. Koruma ve bekçi köpek grupları arasında; güç ve irilik olarak dev cüsseli olan ırklar olarak adı geçer. Diğer köpeklere nazaran yapıları itibari ile heybetli bir görünüme sahip olup, Tibet köpek ırkına benzer durumdadır.
  • Yüz bölgesi genellikle, maskeli bir görünüm olarak anılan; daha koyu renklerdedir. Gözleri ise bu daha koyu renklere sahip olan yüz bölgesinde, belirgin olarak görülür. Göz yapıları büyüktür ve genellikle kahverengi ya da bu şekilde koyu renk tonlara sahiptir.
  • Beden yapısı ile tüy özellikleri sebebi ile bu köpek ırkının, her türlü zorlu hava şartları için dayanıklı oldukları söylenebilir.
  • Tüyleri kısa ya da uzun şekilde görülebilir. Bu anlamda aynı ırkın iki ayrı çeşidi olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Çünkü yaşadığı bölgeye göre bu kürk yapısı çeşitlilik oluşturarak, uzun ya da kısa olmasına sebep olmuştur. Kürkü çift katmanlı yapıya sahiptir. Alt ve üst kısımları da yapı itibari ile birbirinden farklıdır. Alt kısım yumuşak bir dokuda olup daha kısa tüylerden oluşurken, üst kısım ise sert, kaba ve daha uzun yapıda tüylerden meydana gelir.
  • Tüy yapıları, uzun olması ile birlikte boyun bölgesinde bulunan tüyleri yele gibi görünmeye başlar ve bu tüyler uzadıkça daha belirgin hale gelir. Bu beden yapısında bulunan tüyler, zorlu hava şartlarına karşı sağlam ve daha dayanıklı olmasına vesile olur.
  • Tüy renkleri ise farklı renklerde görülebilmektedir. Şöyle ki gri, kahverengi tonları, ten, alaca, kızıl renk, bej, taba, siyah, beyaz gibi çok çeşitli renkler de bulunurlar. Kürk renkleri ne renk olursa olsun, yüz bölgesi ise siyah ya da koyu renklerde görülür. Bu durum ise maskeli görünüm olarak adlandırılmaktadır. Brindle olarak adlandırılan durum da bu köpek ırklarında görülebilmektedir. Bu durum ise; genel tüy renklerinde bulunan ana rengin dışında bir ya da birkaç renk ile oluşan tüy görünümü adına denilen bir tanımdır.

Kafkas çoban köpeği karakter özelliklerine değinilecek olur ise;

  • Bu köpek dostu, çok sosyal bir köpek değildir. Dolayısı ile agresif davranışlarda görülmeleri mümkün olabilir. Bekçi ve koruma güdüleri fazla olması sebebi ile de özellikle yabancı birey ve diğer canlılara karşı, saldırgan tavırlarda bulunabilirler. Bu anlamda, dikkatli davranmak ve özellikle küçük bireyler ile her ne kadar toleranslı yaklaşımlarda bulunacak olsalar da, baş başa bırakmamak daha doğru olacaktır.
  • Cesur ve güvenli köpekler arasında bulunurlar. İradeli, güçlü köpeklerden olduklarını da söylemek mümkün olacaktır. Ailesini, ailesinin değer verdiklerini, emanet edilen her şeyi korumakta üstlerine yoktur. Çok iyi bir bekçi ve koruma köpekleri olduklarını söylemek mümkün olur.
  • Savunma mekanizması oldukça gelişmiş durumdadır. Dolayısı ile özellikle yabancılara karşı bu tavırlarını fazlasıyla görmeniz mümkün olur. Yetişkin olduğu dönemlerde bu hususlardan ötürü zorlanmamanız için, mümkün olduğunca yavru dönemlerden itibaren eğitilmeye, gereken sosyallik meselesinin sağlanmasına ihtiyaçları olur. İyi bir eğitim sayesinde yine fıtratlarında bulunan; sıcak kanlı, şefkatli ve daha anlayışlı yapıları da ortaya çıkacaktır.

Kafkas Çoban Köpeği Sahiplenme

Kafkas çoban köpeği, sahiplenmek isteyenlerin; bekçi ve koruma yönü ile birlikte ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek özelliktedir.

Çift tüy çeşidine sahip olan bu köpek ırkında, uzun tüylere sahip olan Kafkas çoban köpeği bakımı, diğer köpek ırkına göre daha zor olacağını söylemek ise hiç şüphesiz mümkün olur. Bu yönden günlük olarak fırça, tarama ve bakım işlemi gerektireceğini unutmamalısınız.

Yine bu köpek ırkını sahiplenmek istiyor iseniz; bahçeli bir eve sahip olmanız ya da bolca ihtiyacı olacak egzersiz düzenini oturmanız gerekecektir. Dev köpek ırkları olmaları ve yoğun tüyleri olması sebebi ile evde uzun süreli kapalı kalmaları oldukça zor bir hal alır. Dolayısı ile bu dev dostunuza, bahçeli bir evde bakım işlemi yapılması daha doğru olacaktır. Bu sebeple ev ve apartmandan çok bahçeli açık alanlarda yaşaması onlar için daha uyumlu olduğu söylenebilir. Kürk yapısı sayesinde, soğuk havalara karşı duyarlı olmadıkları için Kafkas çoban köpeği, dış alanlarda, kulübe gibi yapılar içerisinde rahatlıkla yaşayabilirler. Sıcak havalara ise daha duyarlı olmaları sebebi ile kulübelerinin daha serin ya da gölgeli alanlarda olması doğru olacaktır.

Satılık Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas çoban köpeği, almak için petshop ya da ilanları takip etmeniz doğru olacaktır. Unutmamalısınız ki, bir canlı dost alırken güvenilir alanlardan almalı ve sağlık kontrollerinin sağlandığına emin olmalısınız. Sağlık hususu, canlı dostlar için en önemli konu olacaktır.

Satılık Kafkas çoban köpeği için maddi olarak satın alma ve bakım maliyetlerini karşılayabileceğinizden emin olmalısınız. Onun dışında ise ailesi olarak, sevgi itibari ile manevi desteği sunacağınızdan da emin olun. Bu dev cüsseli hayvan dostu, sizi pişman etmeyecek ve ailesine karşı yumuşak, sevecen ve sempatik yapısı ile birlikte her daim sizi mutlu etmeye aday olacaktır. Ancak, çok iyi bir koruma köpeği olduğunu unutmamalısınız ki size davrandığı nazik tavırları diğer canlı ve yabancılara karşı kesinlikle göstermeyeceklerdir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply